Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, fonzi είπε

Ψάχνω τη βέλτιστη λύση για θέρμανση νερού σε αγροικία-εξοχικό όπου η χρήση θα είναι περιστασιακή και η ταράτσα του κτιρίου (μόνο ισόγειο με πλάκα) είναι ορατή σε μεγάλο βαθμό λόγω μικρού εμβαδού (<50 τμ).
Προτιμώ ηλιακό αλλά προβληματίζομαι λόγω του ότι δεν θα γίνεται καθημερινή χρήση και του ότι αισθητικά θα φαίνεται άσχημος αν είναι ψηλός. 
Νότια Ελλάδα και χαμηλό υψόμετρο.

Συνεπώς τα ερωτήματα είναι:

1) Μπορεί να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο από την ταράτσα; πχ στο επίπεδο του εδάφους; Χωρίς κυκλοφορητή.
2) Αν μπει χαμηλού προφιλ θα έχει οπωσδήποτε μείωση στην απόδοση;
3) Υπάρχουν συλλέκτες που να μην είναι επιλεκτικοί; Μην ψηθεί...

1) Ναι μπορεί. Έτσι κι αλλιώς ο το νερό έρχεται στη βρύση σου από την πίεση του δικτύου και όχι λόγω υψομετρικής διαφοράς

2) Ναι θα έχει (μείωση απόδοσης). Ανάλογα το πόσο "φεύγεις" από το βέλτιστη (για τον χειμώνα) κλίση των 45 μοιρών, θα επηρεάσει τη χειμερινή απόδοση. Βέβαια όσο πιο "ξάπλα" είναι σημαίνει μικρότερη απόδοση τον χειμώνα και μεγαλύτερη το καλοκαίρι (αυτό είναι το ζητούμενό σου).

3) Υπάρχουν και πωλούνται, πολλές φορές κάνοντάς το "γαργάρα" στον πελάτη.

Επεξ/σία από haris_216
  • Απαντ. 7,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, fonzi είπε

Ψάχνω τη βέλτιστη λύση για θέρμανση νερού σε αγροικία-εξοχικό όπου η χρήση θα είναι περιστασιακή και η ταράτσα του κτιρίου (μόνο ισόγειο με πλάκα) είναι ορατή σε μεγάλο βαθμό λόγω μικρού εμβαδού (<50 τμ).
Προτιμώ ηλιακό αλλά προβληματίζομαι λόγω του ότι δεν θα γίνεται καθημερινή χρήση και του ότι αισθητικά θα φαίνεται άσχημος αν είναι ψηλός. 
Νότια Ελλάδα και χαμηλό υψόμετρο.

Συνεπώς τα ερωτήματα είναι:

1) Μπορεί να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο από την ταράτσα; πχ στο επίπεδο του εδάφους; Χωρίς κυκλοφορητή.
2) Αν μπει χαμηλού προφιλ θα έχει οπωσδήποτε μείωση στην απόδοση;
3) Υπάρχουν συλλέκτες που να μην είναι επιλεκτικοί; Μην ψηθεί...

1. Ναι, χωρίς πρόβλημα αρκεί να μη σκιάζεται. Κυκλοφορητής χρειάζεται στις περιπτώσεις που έχεις ξεχωριστά τη δεξαμενή και τους συλλέκτες. Αν εννοείς κυκλοφορητή για το κύκλωμα του νερού χρήσης (πιεστικό δηλαδή) επειδή ανησυχείς μήπως το νερό δεν έρχεται στο μεγαλύτερο ύψος της βρύσης, πάλι δε χρειάζεται εφόσον η πίεση του δικτύου είναι φυσιολογική. Δεν είναι δεξαμενή με φλοτέρ ο ηλιακός να χρειάζεται τη βαρύτητα για να έρθει το νερό, το φέρνει η πίεση του δικτύου.

2. Όχι. Υπάρχουν διαφόρων τύπων, κάποιοι απλά έχουν το βαρέλι πίσω από τους συλλέκτες και τους συλλέκτες με καλή κλίση. Στην περίπτωσή σου είναι αρκετά δευτερέυον.

3. Ναι. Συνίσταται να βάλεις μη επιλεκτικούς για τη χρήση που περιγράφεις.

Επεξ/σία από naive
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, haris_216 είπε

1) Ναι μπορεί. Έτσι κι αλλιώς ο το νερό έρχεται στη βρύση σου από την πίεση του δικτύου και όχι λόγω υψομετρικής διαφοράς

2) Ναι θα έχει (μείωση απόδοσης). Ανάλογα το πόσο "φεύγεις" από το βέλτιστη (για τον χειμώνα) κλίση των 45 μοιρών, θα επηρεάσει τη χειμερινή απόδοση. Βέβαια όσο πιο "ξάπλα" είναι σημαίνει μικρότερη απόδοση τον χειμώνα και μεγαλύτερη το καλοκαίρι (αυτό είναι το ζητούμενό σου).

3) Υπάρχουν και πωλούνται, πολλές φορές κάνοντάς το "γαργάρα" στον πελάτη.

Για το #3: Που θα βρω; Στο skroutz δεν...

Για το #2: Δεν εννοώ να πάει ξαπλωτός. Σίγουρα σε 45 μοίρες θα τον βάλω. Εννοώ το βαρέλι να μην είναι πάνω από τους συλλέκτες αλλά κάπως έτσι: eurostar_fino_300_b.jpg

3 ώρες πριν, naive είπε

1. Ναι, χωρίς πρόβλημα αρκεί να μη σκιάζεται. Κυκλοφορητής χρειάζεται στις περιπτώσεις που έχεις ξεχωριστά τη δεξαμενή και τους συλλέκτες. Αν εννοείς κυκλοφορητή για το κύκλωμα του νερού χρήσης (πιεστικό δηλαδή) επειδή ανησυχείς μήπως το νερό δεν έρχεται στο μεγαλύτερο ύψος της βρύσης, πάλι δε χρειάζεται εφόσον η πίεση του δικτύου είναι φυσιολογική. Δεν είναι δεξαμενή με φλοτέρ ο ηλιακός να χρειάζεται τη βαρύτητα για να έρθει το νερό, το φέρνει η πίεση του δικτύου.

2. Όχι. Υπάρχουν διαφόρων τύπων, κάποιοι απλά έχουν το βαρέλι πίσω από τους συλλέκτες και τους συλλέκτες με καλή κλίση. Στην περίπτωσή σου είναι αρκετά δευτερέυον.

3. Ναι. Συνίσταται να βάλεις μη επιλεκτικούς για τη χρήση που περιγράφεις.

Για το #2:  Γιατί λες ότι στην περίπτωσή μου είναι αρκετά δευτερεύον;

Για το #3: Συμφέρει επίσης να βάλω μεγάλο βαρέλι (πχ 250 λίτρα) με σχετικά μικρό καθρέπτη;

Επεξ/σία από fonzi
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, fonzi είπε

Για το #2:  Γιατί λες ότι στην περίπτωσή μου είναι αρκετά δευτερεύον;

Για το #3: Συμφέρει επίσης να βάλω μεγάλο βαρέλι (πχ 250 λίτρα) με σχετικά μικρό καθρέπτη;

Για το θέμα της απόδοσης. Αυτό είχα και εγώ στο μυαλό μου, αν σε εξυπηρετεί αισθητικά, νομίζω ότι είναι προτιμότερο απο το να τον βάλεις κάτω και να σου δεσμεύει χώρο, αλλά και από αισθητικής άποψης. Αν ενοχλεί να φαίνεται στην ταράτσα, φαντάζομαι θα είναι χειρότερα να τον έχεις μπροστά στα μάτια σου.

Αφού θα έχει περιορισμένη χρήση, γιατί να βάλεις τόσο μεγάλο βαρέλι. Πάρε απλό συλλέκτη, δε θα καταπονείται από υπερθέρμανση. Δεν το βρίσκω, είχε μπει λίγο παλιότερα εδώ ένα διάγραμμα που έδειχνε ότι οι μη επιλεκτική συλλέκτες πάνε το νερό κάπου στους 70βαθμούς max.

Επεξ/σία από naive
  • Like 1
Δημοσ.

Είμαι σε αναζήτηση ηλιακού για αντικατάσταση ενός deluxe 18 ετών

Επειδή είμαι λίγο άσχετος και μετά τις τόσες σελίδες που διάβασα  δεν έβγαλα ακριβώς άκρη

Είμαι ανάμεσα σε 2

1 esolar , GLASS 120 Lt με επιλεκτικό συλλέκτη / FULL PLATE

2. SOL-Violaris EnergyPro GL120 2.0 IIΙ

Είναι στα ιδία λεφτά περίπου  (όσα διαθέτω)

Ποιον να προτιμήσω και γιατί ?

Δημοσ.
15 ώρες πριν, hanes30 είπε

Επειδή είμαι λίγο άσχετος και μετά τις τόσες σελίδες που διάβασα  δεν έβγαλα ακριβώς άκρη

Είμαι ανάμεσα σε 2

Παρόμοιοι είναι..μίλα και με τους δύο και,όποιος σου κάνει "κλίκ" τον βάζεις!!Προσωπικά θα πήγαινα στον e-solar,μόνο και μόνο γιατί έχω e-solar 200άρη!!

Δημοσ.
17 ώρες πριν, hanes30 είπε

Είμαι ανάμεσα σε 2

Στα ιδια επιπεδα ειναι και οι 2! Ο violaris θα σου βγει πιο οικονομικα.. Περα απο την τιμη του ηλιακου ρωτας τιμη τοποθετησης και μετρο σωληνα..

Να ξερεις ο ηλιακος που παιρνεις για τον χειμωνα ειναι μεχρι 2 ατομα με συντηρητική χρηση..

Δωσε 490ε και παρε του violari 160l 2.5τμ. Αν ειστε 2 ατομα δεν ειναι υπερβολη για τον χειμωνα..  Το καλοκαιρι θα τον σκεπαζεις και θα εισαι αρχοντας τον χειμωνα!!!

Δημοσ.
3 ώρες πριν, gia_nnis είπε

Στα ιδια επιπεδα ειναι και οι 2! Ο violaris θα σου βγει πιο οικονομικα.. Περα απο την τιμη του ηλιακου ρωτας τιμη τοποθετησης και μετρο σωληνα..

Να ξερεις ο ηλιακος που παιρνεις για τον χειμωνα ειναι μεχρι 2 ατομα με συντηρητική χρηση..

Δωσε 490ε και παρε του violari 160l 2.5τμ. Αν ειστε 2 ατομα δεν ειναι υπερβολη για τον χειμωνα..  Το καλοκαιρι θα τον σκεπαζεις και θα εισαι αρχοντας τον χειμωνα!!!

Κι αν υπάρχει πιθανότητα μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια τα δύο άτομα να πληθύνουν....ακόμα καλύτερο το να πάρεις 160 λίτρα, μην σου πω και 200 (αν πας για οικογένεια 4 ατόμων). 

Πρώτον...στην δωρεάν ενέργεια έχουμε πει πολλάκις ότι καλύτερα είναι, αν μπορείς να κάνεις μια μικρή οικονομική υπέρβαση, να έχεις λίγο παραπάνω παρά τσιμα τσιμα.

Δεύτερον...ηλιακό δεν παίρνουμε κάθε λίγο και λιγάκι, είναι μακροχρόνια επένδυση. Ο δικός μας πχ 200ρης inox μεγάλης ελληνικής εταιρειας (που έχει μάλιστα μετατραπεί από διπλής σε τριπλής ενέργειας) είναι μια επένδυση από το 1993. Γινονται βέβαια έκτοτε οι συντηρήσεις (από εμάς τους ιδιους) με καθάρισμα, αλλαγή ανοδιου, σκεπασμα....αρχές καλοκαιριού το ένα κάτοπτρο (εναλλάξ κάθε χρόνο για να μοιράζεται η καλοκαιρινή καταπονηση και στα δύο) και στις διακοπές σκεπάζονται και τα δυο.

Ένας καλός ποιοτικά ηλιακός με λίγη σχετικά φροντίδα, μπορεί να κρατήσει πολλά πολλά χρόνια.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Alxnks είπε

Κι αν υπάρχει πιθανότητα μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια τα δύο άτομα να πληθύνουν....ακόμα καλύτερο το να πάρεις 160 λίτρα, μην σου πω και 200 (αν πας για οικογένεια 4 ατόμων). 

Πρώτον...στην δωρεάν ενέργεια έχουμε πει πολλάκις ότι καλύτερα είναι, αν μπορείς να κάνεις μια μικρή οικονομική υπέρβαση, να έχεις λίγο παραπάνω παρά τσιμα τσιμα.

Δεύτερον...ηλιακό δεν παίρνουμε κάθε λίγο και λιγάκι, είναι μακροχρόνια επένδυση. Ο δικός μας πχ 200ρης inox μεγάλης ελληνικής εταιρειας (που έχει μάλιστα μετατραπεί από διπλής σε τριπλής ενέργειας) είναι μια επένδυση από το 1993. Γινονται βέβαια έκτοτε οι συντηρήσεις (από εμάς τους ιδιους) με καθάρισμα, αλλαγή ανοδιου, σκεπασμα....αρχές καλοκαιριού το ένα κάτοπτρο (εναλλάξ κάθε χρόνο για να μοιράζεται η καλοκαιρινή καταπονηση και στα δύο) και στις διακοπές σκεπάζονται και τα δυο.

Ένας καλός ποιοτικά ηλιακός με λίγη σχετικά φροντίδα, μπορεί να κρατήσει πολλά πολλά χρόνια.

Μπραβο! Μιλας πολυ σωστα..!!!

Μιας και αναφερεις για παλιο ηλιακο.. και ακουω απο καποιους για πραγματικη αξιοπιστια.. δηλαδη χωρις σκεπασμα και service να βγαζουν 20 χρονια! Και ρωταω αυτο γινεται απο τα καλα υλικα ή επειδη εχουν τους απλους συλλεκτες?(λιγοτερες πιεσεις)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 07/12/2018 at 00:17, ad1 said:

Αν γνωρίζει κάποιος θα ήθελα τη βοήθεια του. Έγινε η εγκατάσταση αλλά βλέπω 2 διαφορετικούς συλλέκτες.

Να ενημερώσω πως και εμένα μου έτυχε το ίδιο, την ίδια ημέρα!

Δεν το ανέφερα στο προηγούμενο μου μήνυμα καθώς ήθελα να ενημερωθώ πρώτα από την Esolar για το τι και πως.

Αύριο έχω ενημερωθεί πως θα γίνει αντικατάσταση και των 2 πάνελ μου, με 2 "του κουτιού" σαν το αριστερό σου.

Τι σημαίνει "του κουτιού" ? Σημαίνει πως υπήρξε περαιτέρω πρόβλημα από το δικό σου, και για να με κρατήσουν ως ευχαριστημένο πελάτη, κάνουν κάτι καλύτερο.

Να δούμε... θα είναι πραγματικός navi? Ημι-navi? Θα έχετε νέα μου...

Επεξ/σία από sakis.kom
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, gia_nnis είπε

Μπραβο! Μιλας πολυ σωστα..!!!

Μιας και αναφερεις για παλιο ηλιακο.. και ακουω απο καποιους για πραγματικη αξιοπιστια.. δηλαδη χωρις σκεπασμα και service να βγαζουν 20 χρονια! Και ρωταω αυτο γινεται απο τα καλα υλικα ή επειδη εχουν τους απλους συλλεκτες?(λιγοτερες πιεσεις)

Δεν ξέρω πόσο καλύτεροι είναι οι καινούριοι συλλέκτες, εγώ πάντως διαβάζω εδώ μέσα να γράφουν για καινούριους ηλιακούς ότι δεν έχουν το χειμώνα νερό....τις τελευταίες  εβδομάδες με τις πολύ κρύες ημέρες, με τον ηλιακό που ανέφερα, έχουμε πολυ ζεστό νερό σε ημέρα ηλιοφάνειας (ενδεικτικά το νερό είναι ζεστό ακόμα και στη μέση ακριβώς της βρύσης αναμειξεως) και υπάρχει ζεστό νερό και την επόμενη μέρα (ακόμα κι αν είναι συννεφιασμένη/βροχερή). Οπότε μου φαίνεται περίεργο, με τόσο καλύτερους πια συλλέκτες να μην υπάρχει καθόλου ζεστό νερό, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές....τρέμω μην χρειαστεί κάποια στιγμή να αγοραστεί νέος ηλιακός με αυτά που διαβάζω, γιατί η αλήθεια είναι ότι οι συλλέκτες ειδικα τα δείχνουν πια τα χρονακια τους (κάτι εγκλωβισμένες υγρασίας κτλ...αν και είναι μερικά χρόνια έτσι, χωρίς να έχει προχωρήσει το "πρόβλημα")  και είναι λογικό πιστεύω.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Alxnks είπε

Δεν ξέρω πόσο καλύτεροι είναι οι καινούριοι συλλέκτες, εγώ πάντως διαβάζω εδώ μέσα να γράφουν για καινούριους ηλιακούς ότι δεν έχουν το χειμώνα νερό....τις τελευταίες  εβδομάδες με τις πολύ κρύες ημέρες, με τον ηλιακό που ανέφερα, έχουμε πολυ ζεστό νερό σε ημέρα ηλιοφάνειας (ενδεικτικά το νερό είναι ζεστό ακόμα και στη μέση ακριβώς της βρύσης αναμειξεως) και υπάρχει ζεστό νερό και την επόμενη μέρα (ακόμα κι αν είναι συννεφιασμένη/βροχερή). Οπότε μου φαίνεται περίεργο, με τόσο καλύτερους πια συλλέκτες να μην υπάρχει καθόλου ζεστό νερό, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές....τρέμω μην χρειαστεί κάποια στιγμή να αγοραστεί νέος ηλιακός με αυτά που διαβάζω, γιατί η αλήθεια είναι ότι οι συλλέκτες ειδικα τα δείχνουν πια τα χρονακια τους (κάτι εγκλωβισμένες υγρασίας κτλ...αν και είναι μερικά χρόνια έτσι, χωρίς να έχει προχωρήσει το "πρόβλημα")  και είναι λογικό πιστεύω.

Εγω παλι που εχω μιλησει με κατοχους παλιων ηλιακων με συγκεκριμενες συνθηκες μου λενε για χλιαρο.. ενω ο δικος αγγιζει τους 50β!!!

Τωρα με κρυο νερο στο μποιλερ και την επομενη μερα με ηλιοφανεια το μεσημερι ποσο ζεστο νερο θα σου δωσει?

Κρυο νερο σημαινει οτι τραβας απο τον ηλιακο και σου δινει σχεδον την ιδια θερμοκρασια με του δικτυου!

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, gia_nnis είπε

Εγω παλι που εχω μιλησει με κατοχους παλιων ηλιακων με συγκεκριμενες συνθηκες μου λενε για χλιαρο.. ενω ο δικος αγγιζει τους 50β!!!

Τωρα με κρυο νερο στο μποιλερ και την επομενη μερα με ηλιοφανεια το μεσημερι ποσο ζεστο νερο θα σου δωσει?

Κρυο νερο σημαινει οτι τραβας απο τον ηλιακο και σου δινει σχεδον την ιδια θερμοκρασια με του δικτυου!

Θα περιμένω και μόλις συμβεί θα ενημερώσω, γιατί πχ και σήμερα ηλιοφάνεια είχε.

Να πω πως οι δύο συλλέκτες μαζί είναι κάπου στα 3.5τμ.

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, Alxnks είπε

Θα περιμένω και μόλις συμβεί θα ενημερώσω, γιατί πχ και σήμερα ηλιοφάνεια είχε.

Να πω πως οι δύο συλλέκτες μαζί είναι κάπου στα 3.5τμ.

Σιγουρα οταν θα βαλεις καποια στιγμη καινουργιο θα καταλαβεις ποσο υστερουσε ο παλιος γιατι πλεον θα εχεις μετρο συγκρισης!

Ο κοσμος εχει παραπονο απο τους ηλιακους γιατι συμβαινουν 2 πραγματα:

1)Ανοιγουν για χερια-προσωπο

2)Σπαταλη στο ντουζ.. οπως και μπορει να κανουν διακεκομμενη χρηση..

Δημοσ.
5 ώρες πριν, gia_nnis είπε

Σιγουρα οταν θα βαλεις καποια στιγμη καινουργιο θα καταλαβεις ποσο υστερουσε ο παλιος γιατι πλεον θα εχεις μετρο συγκρισης!

Ο κοσμος εχει παραπονο απο τους ηλιακους γιατι συμβαινουν 2 πραγματα:

1)Ανοιγουν για χερια-προσωπο

2)Σπαταλη στο ντουζ.. οπως και μπορει να κανουν διακεκομμενη χρηση..

Από αυτά που διαβάζω δεν ξέρω αν θα ναι για καλύτερο η αλλαγή ή για χειρότερο, ειδικά ως προς την πλευρά της αξιοπιστίας τώρα πια.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...