haris_216 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Η ανακυκλοφορία, όπως έχει ήδη ειπωθεί, είναι για ειδικές περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα όταν η απόσταση είναι πραγματικά μεγάλη (2, 3, 4, 5 όροφοι δε νοούνται για "μεγάλη" που να χρήζει ανακυκλοφορίας) ή όταν σε VIP καταστάσεις δεν θέλουμε να "ταλαιπωρείται" ο όποιος "μεγάλος" με αναμονή (βίλες, σουίτες ξενοδοχείων, αίθουσες συνεδριάσεων, κλπ). Δηλαδή δεν γίνεται σχεδόν ποτέ για εξοικονόμηση νερού αφού τα νούμερα δεν βγαίνουν. Σε μία "κλασσική" οικιακή εγκατάσταση το κόστος του κυκλοφορητή + κόστος μπουτόν, καλωδίων και γενικότερης εγκατάστασης + πρόσθετη σωλήνωση και μεταλλικά εξαρτήματα σύνδεσης + η όποια ηλεκτρική κατανάλωση του κυκλοφορητή είναι μάλλον απίθανο να πατσίσουν με το όφελος από το νερό που δεν χάθηκε (που μάλιστα αυτό το νερό, όπως ειπώθηκε, μπορεί να "σωθεί" με άλλο τρόπο πχ κουβάς και χρήση στη λεκάνη). Κάτι άλλο που δεν έχει επίσης ειπωθεί (sorry, τώρα μόλις είδα ότι το ανέφερε ο mechpanos) από κανένα είναι το γεγονός ότι μπορεί με την ανακυκλοφορία να μην χάνεται νερό αλλά χάνεται η ενέργειά του. Δηλαδή γυρίζοντας το ζεστό νερό μέσα στους κρύους σωλήνες για πχ 5 λεπτά όπως αναφέρθηκε το νερό που βγαίνει από το boiler ζεσταίνει το σωλήνα και καθώς κρυώνει επιστρέφει μέσα στο boiler όπου φυσικά μειώνει και τη θερμοκρασία του νερού μέσα εκεί. Και όλα αυτά γίνονται χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό έργο αφού όλες αυτές οι απώλειες συμβαίνουν πριν καν αρχίσουμε να κάνουμε μπάνιο ή, ακόμα χειρότερα, πριν πλύνουμε τα χέρια μας (γιατί είναι σίγουρο ότι η ύπαρξη του μπουτόν θα οδηγήσει τους ενοίκους σε υπερβολική χρήση του ακόμα και για να πλύνουν τα δόντια τους). Για όλους τους παραπάνω λόγους, αν τελικά επιλεχθεί η λύση της ανακυκλοφορίας, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να πάει σε ένα "νούμερο" μεγαλύτερο ηλιακό απ' ότι θα χρειαζόταν κανονικά για να αντισταθμίσει τις ενεργειακές απώλειες της εγκατάστασης Επεξ/σία 19 Οκτωβρίου 2018 από haris_216 5
sphinxgr Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας σχετικά με την ανακυκλοφορία. Τελικά καταλήγω να μην ασχοληθώ κυρίως γιατί με την ανακυκλοφορία, ουσιαστικά ρίχνω κρύο νερό μέσα στο ζεστό του ηλιακού και με αυτό τον τρόπο χάνω θερμότητα. Οικονομικά ούτως ή άλλως δεν θα γινόταν ποτέ απόσβεση των επιπλέον χρημάτων. Οπότε θα πάρω ένα μεγάλο κουβά και κρατάω το νερό να μην πάει χαμένο, για λουλούδια τουάλέτα κλπ
Ilias83 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πάω για ηλιακό. Σπίτι 52τμ και αυστηρά 2 άτομα. Είμαι ανάμεσα σε: SOL-Violaris EnergyPro 120lt/2.0m² Glass Επιλεκτικός Τιτανίου FULL PLATE στα 429€ SOL-Violaris 120lt/2.0m² Glass/Inox Επιλεκτικός Τιτανίου FULL PLATE στα 509€ (έχει όντως αρκετές διαφορές ώστε να αξίζει τα +80€ από τον EnergyPro?) Nobel aelios 120 2m² glass επιλεκτικός ALS στα 570€ (έχει νόημα να κοιτάω τους Cus αντί των ALS me +30€?) Sonne 120lt Glass 1.7m² Phaethon στα 570€ (με προβληματίζει λίγο το μικρό εμβαδόν του συλλέκτη) Φίλος υδραυλικός που ρώτησα μου είπε πως όλοι είναι με τα + και τα - τους και πρότεινε αν θέλω να κάνω την υπέρβαση και να πάω σε αυτόν: Calpak Mark-4 Glass 125/2.1 Επιλεκτικός στα 800€ όμως τα βρίσκω πολύ περισσότερα από τον ανταγωνισμό για τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά. Επίσης με δικό μου ψάξιμο είδα πως σε καλές τιμές είναι οι Compact της HELIOAKMI αλλά δεν έχω ιδέα τι λέει σαν εταιρία. Ο αντίστοιχος με αυτούς που κοιτάω στα 120L και 2τμ Glass επιλεκτικός έχει 650€. Γενικά προσπαθώ να κρατήσω το κόστος σχετικά χαμηλά, αλλά δεν θέλω να το μετανιώσω κιόλας με την απόδοση και με συνεχείς βλάβες ή ζημιές. Όμως στην τιμή π.χ. του Calpak αγοράζω 2 EnergyPro. Αν π.χ. μου κρατήσει τα μισά χρόνια θα είμαι ικανοποιημένος. Αν όμως π.χ. ο Sol στα 500 κρατήσει κάπου ενδιάμεσα τότε αποτελεί καλύτερο vfm. Κάτι τέτοιο ψάχνω στην παρούσα φάση. Επιπλέον θα προτιμούσα προϊόντα κατασκευασμένα στην Ελλάδα. Παρακαλώ τα φώτα σας...
Devotee Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 Τον πρώτο βάλε...μια χαρά είναι και σου μένουν και χρήματα!!
fredd0 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 Στις 19/10/2018 στις 4:44 ΜΜ, haris_216 είπε Η ανακυκλοφορία, όπως έχει ήδη ειπωθεί, είναι για ειδικές περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα όταν η απόσταση είναι πραγματικά μεγάλη (2, 3, 4, 5 όροφοι δε νοούνται για "μεγάλη" που να χρήζει ανακυκλοφορίας) ή όταν σε VIP καταστάσεις δεν θέλουμε να "ταλαιπωρείται" ο όποιος "μεγάλος" με αναμονή (βίλες, σουίτες ξενοδοχείων, αίθουσες συνεδριάσεων, κλπ). Δηλαδή δεν γίνεται σχεδόν ποτέ για εξοικονόμηση νερού αφού τα νούμερα δεν βγαίνουν. Σε μία "κλασσική" οικιακή εγκατάσταση το κόστος του κυκλοφορητή + κόστος μπουτόν, καλωδίων και γενικότερης εγκατάστασης + πρόσθετη σωλήνωση και μεταλλικά εξαρτήματα σύνδεσης + η όποια ηλεκτρική κατανάλωση του κυκλοφορητή είναι μάλλον απίθανο να πατσίσουν με το όφελος από το νερό που δεν χάθηκε (που μάλιστα αυτό το νερό, όπως ειπώθηκε, μπορεί να "σωθεί" με άλλο τρόπο πχ κουβάς και χρήση στη λεκάνη). Κάτι άλλο που δεν έχει επίσης ειπωθεί (sorry, τώρα μόλις είδα ότι το ανέφερε ο mechpanos) από κανένα είναι το γεγονός ότι μπορεί με την ανακυκλοφορία να μην χάνεται νερό αλλά χάνεται η ενέργειά του. Δηλαδή γυρίζοντας το ζεστό νερό μέσα στους κρύους σωλήνες για πχ 5 λεπτά όπως αναφέρθηκε το νερό που βγαίνει από το boiler ζεσταίνει το σωλήνα και καθώς κρυώνει επιστρέφει μέσα στο boiler όπου φυσικά μειώνει και τη θερμοκρασία του νερού μέσα εκεί. Και όλα αυτά γίνονται χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό έργο αφού όλες αυτές οι απώλειες συμβαίνουν πριν καν αρχίσουμε να κάνουμε μπάνιο ή, ακόμα χειρότερα, πριν πλύνουμε τα χέρια μας (γιατί είναι σίγουρο ότι η ύπαρξη του μπουτόν θα οδηγήσει τους ενοίκους σε υπερβολική χρήση του ακόμα και για να πλύνουν τα δόντια τους). Για όλους τους παραπάνω λόγους, αν τελικά επιλεχθεί η λύση της ανακυκλοφορίας, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να πάει σε ένα "νούμερο" μεγαλύτερο ηλιακό απ' ότι θα χρειαζόταν κανονικά για να αντισταθμίσει τις ενεργειακές απώλειες της εγκατάστασης λιγο υπερβολικος .. εγω εχω ανακυκλοφορια (χωρις μπουτον, με χρονοδιακοπτη στον κυκλοφορητη) ... ολες οι παροχες ειναι ετσι κι αλλιως μονωμενες πολυστρωματικες και το νερο της ανακυκλοφοριας παει στη μεση του (καθετου) boiler. Ναι το μποιλερ ειναι αρκετα μεγαλυτερο απο οσο χρειαζομαι, αλλα δεν εχω δει ουτε προβληματα ουτε καθολου χρηση λεβητα για θερμανση του πανω μερους του boiler. και δεν ειναι και τοσο πολυ θεμα οικονομιας στο νερο, θεμα ανεσης ειναι περισοτερο, για μενα.
haris_216 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 2 λεπτά πριν, fredd0 είπε λιγο υπερβολικος .. εγω εχω ανακυκλοφορια (χωρις μπουτον, με χρονοδιακοπτη στον κυκλοφορητη) ... ολες οι παροχες ειναι ετσι κι αλλιως μονωμενες πολυστρωματικες και το νερο της ανακυκλοφοριας παει στη μεση του (καθετου) boiler. Ναι το μποιλερ ειναι αρκετα μεγαλυτερο απο οσο χρειαζομαι, αλλα δεν εχω δει ουτε προβληματα ουτε καθολου χρηση λεβητα για θερμανση του πανω μερους του boiler. και δεν ειναι και τοσο πολυ θεμα οικονομιας στο νερο, θεμα ανεσης ειναι περισοτερο, για μενα. Δεν μπορώ να καταλάβω που την είδες την υπερβολή αφού τελικά καταλήγεις κι εσύ ότι το κάνουμε για άνεση (τα VIP που έλεγα ) και όχι για οικονομία. Δηλαδή λέμε ουσιαστικά το ίδιο. Εκτός πια αν θεωρείς "υπερβολή" την μεγάλη ανάπτυξη κι έκταση του post μου. ΥΓ Τα κάθετα boiler είναι τελείως άλλη ιστορία σε σχέση με τα οριζόντια, ειδικά στην ταχύτητα με την οποία κρυώνει το νερό στα μεν και στα δε, αλλά αφού η πλειονότητα των boiler στους ηλιακούς είναι πλέον οριζόντια δεν βρίσκω το λόγο να μιλάμε γι' αυτά παρά μόνο σε επίπεδο εγκυκλοπαιδικής γνώσης.
vasilk Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 2 ώρες πριν, Ilias83 είπε Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πάω για ηλιακό. Σπίτι 52τμ και αυστηρά 2 άτομα. Είμαι ανάμεσα σε: SOL-Violaris EnergyPro 120lt/2.0m² Glass Επιλεκτικός Τιτανίου FULL PLATE στα 429€ SOL-Violaris 120lt/2.0m² Glass/Inox Επιλεκτικός Τιτανίου FULL PLATE στα 509€ (έχει όντως αρκετές διαφορές ώστε να αξίζει τα +80€ από τον EnergyPro?) Η μόνη διαφορά που έχουν είναι στο εξωτερικό περίβλημα του μπόιλερ, αλουμίνιο vs inox. Κατά τα άλλα είναι ίδια. 1
Ilias83 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 7 ώρες πριν, vasilk είπε Η μόνη διαφορά που έχουν είναι στο εξωτερικό περίβλημα του μπόιλερ, αλουμίνιο vs inox. Κατά τα άλλα είναι ίδια. Δηλαδή δεν επηρεάζει καθόλου την μόνωση πράγμα που κοιτάω πρωτίστως...
sotis1978 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Αυτοί τι διαφορά έχουν https://www.skroutz.gr/s/9224168/Sonne-Atlas-160lt-2-3m-Glass-Διπλής-Ενέργειας.html https://www.skroutz.gr/s/2802177/Sonne-Phaethon-160lt-2-4m-Glass-Διπλής-Ενέργειας.html ?? Αξίζει η διαφορά στα χρήματα?
vaggooss Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 30 λεπτά πριν, sotis1978 είπε Αυτοί τι διαφορά έχουν https://www.skroutz.gr/s/9224168/Sonne-Atlas-160lt-2-3m-Glass-Διπλής-Ενέργειας.html https://www.skroutz.gr/s/2802177/Sonne-Phaethon-160lt-2-4m-Glass-Διπλής-Ενέργειας.html ?? Αξίζει η διαφορά στα χρήματα?αμελητε Αμελητέα.. Οποτε τον ποιο φθηνο.
vasilk Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 9 ώρες πριν, Ilias83 είπε Δηλαδή δεν επηρεάζει καθόλου την μόνωση πράγμα που κοιτάω πρωτίστως... Όχι, δεν επηρεάζει σε τίποτα την μόνωση ή την λειτουργία. Η μόνη διαφορά είναι αισθητική. Το inox είναι πιο γυαλιστερό και θα μείνει έτσι για πολλά χρόνια.
makevius Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Τώρα που σιγά σιγά μπαίνουμε στο χειμώνα η επιλογή 3,5 τετραγωνικών συλλέκτη σε σύγκριση με 2,5 θα έχει σημαντική διαφορά στην απόδοση; εννοείτε η ερώτηση αφορά τις μέρες που θα έχει συννεφιά και θα σκάει αμυδρά ο ήλιος που και που.
anikologr Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 1 ώρα πριν, makevius είπε Τώρα που σιγά σιγά μπαίνουμε στο χειμώνα η επιλογή 3,5 τετραγωνικών συλλέκτη σε σύγκριση με 2,5 θα έχει σημαντική διαφορά στην απόδοση; εννοείτε η ερώτηση αφορά τις μέρες που θα έχει συννεφιά και θα σκάει αμυδρά ο ήλιος που και που. Φυσικά και έχει μεγάλη διαφορά... Εγώ ως παθών 160 λίτρα με 2, 1 τετραγωνικά θα έπαιρνα όσο το δυνατόν περισσότερα τετραγωνικά με την προϋπόθεση ότι τον σκεπάζω το καλοκαίρι..
vaggooss Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2018 15 ώρες πριν, makevius είπε Τώρα που σιγά σιγά μπαίνουμε στο χειμώνα η επιλογή 3,5 τετραγωνικών συλλέκτη σε σύγκριση με 2,5 θα έχει σημαντική διαφορά στην απόδοση; εννοείτε η ερώτηση αφορά τις μέρες που θα έχει συννεφιά και θα σκάει αμυδρά ο ήλιος που και που. Μεγαλο ρολο παιζει και το μερος που κατοικεις... Αν εισαι απο λειβαδια προς αθηνα και μεχρι κρητη σου αρκει και μικρος συλλέκτης λογω του ποιο ηπιου κλιματος.. Εαν βαλεις μεγαλυτερο σιγουρα θα κερδισεις λιγες με Μόλις τώρα, vaggooss είπε Μεγαλο ρολο παιζει και το μερος που κατοικεις... Αν εισαι απο λειβαδια προς αθηνα και μεχρι κρητη σου αρκει και μικρος συλλέκτης λογω του ποιο ηπιου κλιματος.. Εαν βαλεις μεγαλυτερο σιγουρα θα κερδισεις λιγες με Λιγες μερες παραπανω αλλα το καλοκαιρι οπωσδήποτε την μια πλακα σκεπασμα και για καλύτερη προστασία και την αλλη μιση. Εαν μενεις βορεια ελλαδα σιγουρα μεγαλυτερη επιφανεια αλλα και παλι το καλοκαίρι σκεπασμα.
makevius Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2018 Περιοχη Πάτρα είναι. Απλά σκέφτομαι αν πχ σε μια ωρα ηλιοφάνειας χειμωνα προλαβαίνει να ζεσταθεί μποιλερ 160 λίτρων με 2,5 τετραγωνικά συλλέκτη . ενταξει δε λέμε για καυτό νερό . Αν με 3,5 τετραγωνικά προλαβαίνει αξίζει την διαφορά στη τιμή. Θα μου πείς υπεισέρχονται πολλοι παράγοντες δεν ειναι εύκολη απάντηση
Προτεινόμενες αναρτήσεις