g..kar Δημοσ. 9 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2018 Στατιστικά ένα σύστημα με απλούς συλλέκτες δε μπορεί λόγω εκπομπής να δουλέψει συνεχόμενα πάνω από 70 βαθμούς.Και οι περίοδοι που δεν μπορούνε να αποδώσουν είναι + - ίδιοι με τους επιλεκτικούς.Όσες μέρες δε δούλευε και ένα μάυρο δε δουλεέυει και ένα επιλεκτικό.Η μόνη διαφορά είναι ότι στη μία περίπτωση το καζάνι μία χειμωνιάτικη μέρα θα έχει πχ 40 βαθμούς και το επιλεκτικό θα έχει 52.Πρακτικά θα ανοιίξεις ρεύμα πόσο?10 φορές παραπάνω?Ανάλογα και την περιοχή. Κολοκύθια δλδ. NEWton75Τι εννοείς κόστος υλικών και εργατικών?
NEWton75 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2018 Τα υλικά και εργατικά για ένα συλλέκτη 2 ή 2.3 τμ είναι μικρότερα από δυο 1.5 τμ. Τα εργατικά έχουν πάει στο Θεό. Κάνε μια έρευνα αγοράς και θα το δεις.
naive Δημοσ. 9 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2018 12 λεπτά πριν, g..kar είπε Στατιστικά ένα σύστημα με απλούς συλλέκτες δε μπορεί λόγω εκπομπής να δουλέψει συνεχόμενα πάνω από 70 βαθμούς.Και οι περίοδοι που δεν μπορούνε να αποδώσουν είναι + - ίδιοι με τους επιλεκτικούς.Όσες μέρες δε δούλευε και ένα μάυρο δε δουλεέυει και ένα επιλεκτικό.Η μόνη διαφορά είναι ότι στη μία περίπτωση το καζάνι μία χειμωνιάτικη μέρα θα έχει πχ 40 βαθμούς και το επιλεκτικό θα έχει 52.Πρακτικά θα ανοιίξεις ρεύμα πόσο?10 φορές παραπάνω?Ανάλογα και την περιοχή. Κολοκύθια δλδ. NEWton75Τι εννοείς κόστος υλικών και εργατικών? Αυτό με τους 70 βαθμούς δεν το ήξερα. Πάντως η διαφορά που λες δεν είναι ασήμαντη, μπορεί να γλιτώσει το ρεύμα εκείνη τη μέρα.
tsiro7 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Επειδή έχω μπερδευτεί με το σκέπασμα, το καλύτερο πιο είναι σε περίπτωση δύο πάνελ, σκέπασμα του ενός ή σκέπασμα του κάτω μισού και των δύο?
orck Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 7 ώρες πριν, tsiro7 είπε Επειδή έχω μπερδευτεί με το σκέπασμα, το καλύτερο πιο είναι σε περίπτωση δύο πάνελ, σκέπασμα του ενός ή σκέπασμα του κάτω μισού και των δύο? Κανε οτι σε βολευει και μην το πολυψαχνεις. Η δουλεια θα γινει και στις δυο περιπτωσεις. Η ουσια ειναι να μην τον αφησεις ετσι χυμα.
tsiro7 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Για αρχή έχω σκεπάσει το μισό και των δύο και το νερό εξακολουθεί και είναι πολύ ζεστό πάντως, 200λιτρα με 4τμ πάνελ, 2 ενήλικες και ένα παιδί και το νερό δεν τελειώνει ποτέ. Πέρσι τρύπησε το ένα πάνελ και λέω να προσέχω πλέον.
orck Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Οι περισσοτεροι μετα το πρωτο τρυπημα προσεχουμε, τα ιδια και σε εμενα τρυπησε το πρωτο και λεω ας κρατησει αυτο λιγο περισσοτερο...
NEWton75 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Πως και τρύπησε το πάνελ; είναι λίγο δύσκολο να συμβεί αυτό
tsiro7 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) Έμεινε χωρίς υγρά προφανώς από υπερθέρμανση τους καλοκαιρινούς μήνες και πέρσι με το χιόνι μάλλον την έπαθε, τρύπησε σε μια ένωση η χαλκοσωλήνα του πάνελ. Είχε να συντηρηθεί 2-3 χρόνια σίγουρα μπορεί και παραπάνω. Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι το νερό σχεδόν βράζει. Επεξ/σία 10 Ιουνίου 2018 από tsiro7 1
gia_nnis Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, tsiro7 είπε Για αρχή έχω σκεπάσει το μισό και των δύο και το νερό εξακολουθεί και είναι πολύ ζεστό πάντως, 200λιτρα με 4τμ πάνελ, 2 ενήλικες και ένα παιδί και το νερό δεν τελειώνει ποτέ. Πέρσι τρύπησε το ένα πάνελ και λέω να προσέχω πλέον. Εγω θεωρω οτι ειναι καλυτερα στην μεση.. Αλλοι λενε απο κατω προς τα πανω... Να φροντισεις το νερο το μεσημερι(ωρα 3-4) βαζοντας το χερι σου κατω απο την βρυση να μπορεις να το ανεχτεις 1.5 δευτερολεπτο Και παντα αφηνουμε την βρυση να τρεξει οσο χρειαστει μεχρι να παρει ολες τις απωλειες... Ενας ακριβος ηλιακος(καλα χαρακτηριστικα) εχει καλυτερες ανοχες στις πιεσεις(υπερθερμανση) οχι οτι δεν μειωνεται και σε αυτον η αξιοπιστια του... Επεξ/σία 10 Ιουνίου 2018 από gia_nnis 2
NEWton75 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 3 ώρες πριν, gia_nnis είπε Εγω θεωρω οτι ειναι καλυτερα στην μεση.. Αλλοι λενε απο κατω προς τα πανω... Να φροντισεις το νερο το μεσημερι(ωρα 3-4) βαζοντας το χερι σου κατω απο την βρυση να μπορεις να το ανεχτεις 1.5 δευτερολεπτο Και παντα αφηνουμε την βρυση να τρεξει οσο χρειαστει μεχρι να παρει ολες τις απωλειες... Ενας ακριβος ηλιακος(καλα χαρακτηριστικα) εχει καλυτερες ανοχες στις πιεσεις(υπερθερμανση) οχι οτι δεν μειωνετε και σε αυτον η αξιοπιστια του... Γιάννη είναι ηλιακά που έχεις τοποθετήσει εσύ? Ποιας εταιρείας είναι?
Devotee Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 17 ώρες πριν, tsiro7 είπε Επειδή έχω μπερδευτεί με το σκέπασμα, το καλύτερο πιο είναι σε περίπτωση δύο πάνελ, σκέπασμα του ενός ή σκέπασμα του κάτω μισού και των δύο? Σκέπασμα του ενός συλλέκτη όλο το καλοκαίρι!!Εκτός από την περίοδο των διακοπών,που θα τους σκεπάζεις και τους δύο!!! υγ.Καλό θα ήταν,να σκεπάζουμε εναλλάξ τους συλλέκτες...το ένα καλοκαίρι τον έναν,το άλλο καλοκαίρι τον άλλον....για ευνόητους λόγους!!😉 1
orck Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) Εγω τελικα εβαλα ενα παλιο σεντονι και στους δυο (συλλεκτες) σημερα δεν μπορω να πω τιποτα γιατι εχει συννεφια, απο αυριο και για 2-3 ημερες θα εχω συμπερασμα εαν ειναι υπερβολικα πολυ. Το σεντονι ειναι σχεδον ημιδιαφανο, δεν ξερω ποσο περναει απο την ακτινοβολια. Επεξ/σία 10 Ιουνίου 2018 από orck 1
haris_216 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 10 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) Περί Συλλεκτών (εμβαδόν, σκεπάσματα, κλπ) Παρακολουθώ το συγκεκριμένο νήμα εδώ και χρόνια και, ως γνήσια απεικόνιση της ελληνικής κοινωνίας, συχνά-πυκνά εμφανίζει την τάση για υπερβολές και θέσεις των άκρων. Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πρόσφατα (σχεδόν) κανείς δεν μιλούσε/ρωτούσε για σκέπασμα των συλλεκτών (και ακόμα λιγότεροι το έκαναν) ξαφνικά περάσαμε στην αντίπερα όχθη όπου συζητάμε για σκέπασμα ολικό, μερικό, οριζοντίως ή καθέτως, με χαρτόνια ή εξωτικά υλικά. Κάποιος μπορεί να πει ότι "εγώ πήρα ένα μηχάνημα να με υπηρετεί και όχι εγώ εκείνο" ενώ κάποιος άλλος να σκέφτεται ότι αν το σκεπάζει ακόμα και όταν λείπει για ημερήσιο μπάνιο γλυτώνει από καταπονήσεις. Όπως ακριβώς θα φαντάζεστε, το σωστό/πρακτικό βρίσκεται κάπου στη μέση έτσι ώστε και το μηχάνημά μας να φροντίζουμε αλλά και να μην βλαστημήσουμε την ώρα και τη στιγμή που το πήραμε, λόγω της συχνής ενασχόλησης. Λοιπόν, στον ηλιακό σκεπάζουμε τελείως τους συλλέκτες όταν φύγουμε για διακοπές πάνω 5-6 μέρες. Όταν είμαστε στο σπίτι και κάνουμε κανονική χρήση χωρίς να βλέπουμε υπερβολικά καυτό νερό (είτε γιατί έχουμε σχετικά μικρό ηλιακό για τις ανάγκες μας είτε γιατί είμαστε σπαταλούληδες) απλά δεν τον πειράζουμε. Αν έχουμε πολύ καυτό νερό που ίσως και να οδηγεί σε "σκασίματα" της βρύσης τότε πολύ απλά σκεπάζουμε μέρος του συλλέκτη (αν έχουμε ένα) ή τον ένα συλλέκτη (αν έχουμε δύο). Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιον από τους δύο αν και η ψυχαναγκαστική τάση για ισορροπία μας λέει "φέτος τον ένα και του χρόνου τον άλλο" (κάτι σαν το σταύρωμα των ελαστικών στο αυτοκίνητο που γινόταν παλιά ). Αναφορικά με το υλικό σκίασης δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο. Κεραμικά υλικά, ανακλαστικά και γενικότερα πράγματα που χρησιμοποιεί η...ΝΑΣΑ δεν είναι απαραίτητα. Ένα απλό αδιαφανές υλικό όπως τεντόπανο (αναφέρθηκε σχετικά πρόσφατα), μουσαμάς, χοντρό ύφασμα, κλπ θα κάνει δουλειά (εξαιρείται το χαρτόνι, που μπορεί να διαλυθεί σε ενδεχόμενο καλοκαιρινό μπουρίνι). Αναφορικά με το εμβαδόν τώρα, διάβασα πρόσφατα κάτι "δογματικά" του στυλ "θέλει 4 τμ συλλέκτη". Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον πολύ απλό λόγο ότι υπάρχουν συλλέκτες: Σάντουιτς Επιλεκτικοί (αλουμινίου) Επιλεκτικοί (τιτανίου - Αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση αλλά δεν είναι του παρόντος) Επιλεκτικοί (χαλκού) Κενού Όπως καταλαβαίνει ο καθένας μας, ο καθένας από τους παραπάνω έχει διαφορετική απόδοση/τμ. Πώς λοιπόν μπορεί να ισχύει όταν λέμε ότι η Χ χωρητικότητα χρειάζεται Ψ (συγκεκριμένα) τετραγωνικά ασχέτως συλλέκτη; Φυσικά με τα παραπάνω δεν υπονοώ ότι κατέχω την απόλυτη αλήθεια. Απλά η προσωπική εμπειρία από τη χρήση ηλιακών τα τελευταία 35+ χρόνια σε συνδυασμό με προσωπικό ψάξιμο (διάβασμα αλλά και "try and error" καταστάσεις) και την βοήθεια της κοινής λογικής με οδήγησαν στα παραπάνω. Ζητώ συγνώμη για το "σεντονάκι" αλλά απλά προσπάθησα να παραθέσω μαζεμένα 2-3 πρακτικά πράγματα. Επεξ/σία 10 Ιουνίου 2018 από haris_216 6
Προτεινόμενες αναρτήσεις