Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 7,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 ώρα πριν, stelios18120 είπε

Θα βάλεις χαλκοσωλήνα για ηλιακό;

Και γιατί οχι τις κλασσικές που βάζουμε;

Για ποιο ανθεκτικές στο χρόνο  και ποιο υγιεινές.

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, t_p είπε

Για ποιο ανθεκτικές στο χρόνο  και ποιο υγιεινές.

Πόσα μέτρα είναι η απόσταση;

Σκέψου το κόστος αν είναι πολλά τα μέτρα... ;)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, t_p είπε

Καλησπέρα,

Είμαι σε διαδικασία αντικατάστασης του ηλιακού.

Γνωρίζει κανένας κάποιον ηλιακό με μόνωση πολυουρεθάνης στον συλλέκτη; 

Επίσης λόγω ότι οι σωλήνες σύνδεσης του ηλιακού με την παροχή του νερού είναι πλαστικές 25 χρονών σκέφτομαι να τις αλλάξω και αυτές . Σκέφτομαι να  βάλω χαλκοσωλήνες που είναι σε κουλούρα, διαμέτρου  Φ15, πάχος τοιχώματος 1mm  και  έχουν μόνωση 13χιλιοστά. Επειδή θα ακουμπάνε στο δάπεδο , πως μπορώ να τις προστατέψω ώστε να μην προκαλέσει κάποιος ζημιά; Αντέχουν εάν κάποιος πχ τους πατήσει; Θα είναι στην ταράτσα πολυκατοικίας, όπου όλοι έχουν πρόσβαση.  

Μπορείς να δεις αυτόν εδώ τον ηλιακό θερμοσίφωνα  http://www.aenaos-sa.gr/ηλιακος-θερμοσίφωνας-sonnentech-sf200-με-συλλέκτη-titanium-full-face  που όχι μόνο έχει μόνωση πολυουρεθάνης, αλλά έχει και επί πλέον μόνωση ορυκτοβάμβακα για να μην αλλοιώνεται η πολυουρεθάνη από την υψηλή θερμοκρασία.

collector-SF.jpg

Ένας συλλέκτης που είναι μονωμένος με σκέτη πολυουρεθάνη κινδυνεύει σε περίπτωση υπερθέρμανσης από καταστραφή της μόνωσης.  

Πέραν της μόνωσης, δες στην φωτογραφία που δείχνει την ανατομία του συλλέκτη όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά ένα ένα, γιατί εκτός της μόνωσης θα πρέπει να προσεχθούν και άλλα πράγματα.

Επεξ/σία από gremon
Δημοσ.
6 ώρες πριν, t_p είπε

Καλησπέρα,

Επίσης λόγω ότι οι σωλήνες σύνδεσης του ηλιακού με την παροχή του νερού είναι πλαστικές 25 χρονών σκέφτομαι να τις αλλάξω και αυτές . Σκέφτομαι να  βάλω χαλκοσωλήνες που είναι σε κουλούρα, διαμέτρου  Φ15, πάχος τοιχώματος 1mm  και  έχουν μόνωση 13χιλιοστά. Επειδή θα ακουμπάνε στο δάπεδο , πως μπορώ να τις προστατέψω ώστε να μην προκαλέσει κάποιος ζημιά; Αντέχουν εάν κάποιος πχ τους πατήσει; Θα είναι στην ταράτσα πολυκατοικίας, όπου όλοι έχουν πρόσβαση.  

Η μόνωση πολυουρεθάνης έχει καλό συντελεστή αλλά θα βρεις ελάχιστους συλλέκτες με αυτό επειδή:

1) δεν αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, θέλει επιπλέον μόνωση πετροβάμβακα από τους σωλήνες

2) θέλει μια οργάνωση από τον κατασκευαστή, θέλει μια επένδυση, θέλει μια διαδικασία.

Αυτά ανεβάζουν αρκετά το κόστος, πολύ περισσότερο από τι ανεβάζουν την απόδοση του συλλέκτη. Δεν συμφέρει να τον αγοράσεις 60-70% πιο ακριβά για να έχεις 5-10% καλύτερη απόδοση. Αν έχεις θέμα απόδοσης αγόρασε καλύτερα μεγαλύτερο συλλέκτη. Με 40% περισσότερα λεφτά θα πάρεις 50% μεγαλύτερο συλλέκτη και 50% μεγαλύτερη απόδοση. Στην Ελλάδα έχουμε πολύ (τζάμπα) ήλιο.

Το ίδιο ισχύει και για τους χαλκοσωλήνες που ρωτάς. Πολύ μεγαλύτερο κόστος. Μπορεί να σου βγει διπλάσιο, τριπλάσια κόστος. Αξίζει στο τέλος; Βέβαια, αν τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα, φυσικά οι χαλκοσωλήνες είναι καλύτεροι από πλαστικές και θα κρατήσουν για πολύ περισσότερο.

Δημοσ.
7 ώρες πριν, t_p είπε

Καλησπέρα,

Γενικά δεν έχουν πρόβλημα οι σωλήνες να είναι εκτεθιμένοι. Ωστόσο αν ανησυχείς ότι θα τους πατάνε και θα τους κλωτσάνε περνώντας μπορείς να τους βάλεις μέσα σε ένα πλαστικό κανάλι.
Πώς και ψάχνεις με μόνωση πολυουρεθάνης, όπως προειπώθηκε είναι αρκετά εξεζητημένη. 

Δημοσ.
9 ώρες πριν, vasilk είπε

Η μόνωση πολυουρεθάνης έχει καλό συντελεστή αλλά θα βρεις ελάχιστους συλλέκτες με αυτό επειδή:

1) δεν αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, θέλει επιπλέον μόνωση πετροβάμβακα από τους σωλήνες

2) θέλει μια οργάνωση από τον κατασκευαστή, θέλει μια επένδυση, θέλει μια διαδικασία.

Αυτά ανεβάζουν αρκετά το κόστος, πολύ περισσότερο από τι ανεβάζουν την απόδοση του συλλέκτη. Δεν συμφέρει να τον αγοράσεις 60-70% πιο ακριβά για να έχεις 5-10% καλύτερη απόδοση. Αν έχεις θέμα απόδοσης αγόρασε καλύτερα μεγαλύτερο συλλέκτη. Με 40% περισσότερα λεφτά θα πάρεις 50% μεγαλύτερο συλλέκτη και 50% μεγαλύτερη απόδοση. Στην Ελλάδα έχουμε πολύ (τζάμπα) ήλιο.

Το ίδιο ισχύει και για τους χαλκοσωλήνες που ρωτάς. Πολύ μεγαλύτερο κόστος. Μπορεί να σου βγει διπλάσιο, τριπλάσια κόστος. Αξίζει στο τέλος; Βέβαια, αν τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα, φυσικά οι χαλκοσωλήνες είναι καλύτεροι από πλαστικές και θα κρατήσουν για πολύ περισσότερο.

Δεν συμφωνώ με όλα όσα λες:

1. Υπάρχουν στην Ελληνική αγορά κατασκευαστές που φτιάχνουν συλλέκτες υψηλής ποιότητας

2. Είναι σαφώς προτιμότερο ένας ηλιακός να έχει μικρό και πολύ καλά μονωμένο συλλέκτη. 

Η συμβουλή που έδωσες "θα πάρεις 50% μεγαλύτερο συλλέκτη" είναι λάθος, γιατί ναι μεν τον χειμώνα ο ηλιακός θα λειτουργεί καλά, αλλά το καλοκαίρι θα υπερθερμαίνεται (λόγω της μεγάλης συλλεκτικής επιφάνειας και της σχεδόν μηδενικής απώλειας λόγω της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος). 

Αυτό έχει σαν συνέπεια να ανοίγει η ασφάλεια του κλειστού κυκλώματος, να βγαίνει έξω το αντιψυκτικό, να μην λειτουργεί ο ηλιακός και να καταστρέφεται η ασφάλεια λόγω αλάτων.   

Δυστυχώς στην Ελλάδα λόγω της παραπληροφόρησης, νομίζουμε ότι ένας ηλιακός με 2 συλλέκτες είναι καλύτερος από έναν ηλιακό με μονό συλλέκτη, ενώ στην πραγματικότητα ο ηλιακός με τους 2 συλλέκτες εξοπλίζεται με κακής ποιότητας συλλέκτες και γι αυτό έχει 2. 

Ένας σωστός ηλιακός διαθέτει συλλέκτη με πολύ καλή μόνωση ο οποίος έχει την συλλεκτική επιφάνεια που χρειάζεται και όχι μεγαλύτερη.  Αυτός ο ηλιακός θα λειτουργεί άψογα τον χειμώνα (λόγω της πολύ καλής μόνωσης) και δεν θα παρουσιάζει προβλήματα το καλοκαίρι (λόγω της μικρής συλλεκτικής επιφάνειας).

• Like 2
Δημοσ.

@gremon καλώς ήρθες και ελπίζω να συμβάλεις και εδώ με τις γνώσεις σου.

Δεν είπα ότι δεν υπάρχουν ελληνικοί συλλέκτες με μόνωση πολυουρεθάνης, είπα ότι υπάρχουν ελάχιστοι. Πέρα από το δικό σου υπάρχουν 1-2 ακόμα.

Η ύπαρξη μόνωσης πολυουρεθάνεις στους συλλέκτες είναι κάτι πολύ εξειδικευμένο. Για να την ψάχνει ο φίλος πιο πάνω μάλλον διάβασε εσένα κάπου αλλού γιατί προσωπικά δεν έχω βρει άλλον να την συζητάει. Εσύ είσαι επαγγελματίας και από την πλευρά σου καλά κάνεις και προτείνεις το καλύτερο. Και εγώ πιστεύω πως μια διπλή μόνωση πολυουρεθάνης+πετροβάμβακα είναι καλύτερη. Πέρα από αυτό όμως πάντα υπάρχει και το οικονομικό. Για τον καταναλωτή η αγορά ηλιακού είναι κυρίως μια επένδυση. Δίνει σήμερα ένα ποσό για να το αποσβέσει σε λίγα χρόνια από την οικονομία στο ρεύμα. Αν η απόσβεση θέλει πάνω από 10 χρόνια η αγορά ηλιακού παύει να είναι επένδυση (μένουν μόνο τα οικολογικά κίνητρα). Μπορείς να μας δόσεις κάποια στοιχεία για τον συγκεκριμένο συλλέκτη για να μπορούμε να συζητήσουμε; Πόσο πιο ακριβός είναι από έναν αντίστοιχο συλλέκτη με μόνωση μόνο πετροβάμβακα και πόσο πιο αποδοτικός είναι;

Αν και φάνηκε έτσι, δεν πρότεινα στο φίλο να βάλει μεγαλύτερο συλλέκτη από τι χρειάζεται. Είπα να βάλει μεγαλύτερο ΑΝ έχει θέμα απόδοσης.

Οι 9/10 που αγοράζουν ηλιακό δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι είναι, πως δουλεύει, τι συντήρηση θέλει κτλ. Αγοράζουν αυτό που τους λέει ο υδραυλικός τους (χωρίς να έχουν ιδέα τι αγοράζουν), το βάζουν στην ταράτσα τους και το ξεχνάνε μέχρι να μην δουλεύει άλλο. Για αυτούς τους 9/10 δεν έχει νόημα η κάθε συμβουλή γιατί απλά δεν θα την δουν και διαβάσουν ποτέ. Εμείς που το συζητάμε εδώ είμαστε ο 1/10 και αγοράζουμε (ελπίζω) ξέροντας και τι να κάνουμε μετά. Αν κάποιος σκοπεύει να ασχοληθεί μαζί του και μετά την αγορά του, να βάζει τα δοχεία διαστολής, να τον προσέχει, να τον συντηρεί, να τον παρακολουθεί πότε ανεβάζει θερμοκρασίες, να τον σκεπάζει το καλοκαίρι κτλ, τότε έχει νόημα να βάζει και μεγάλους συλλέκτες.

• Like 2
Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά.

Θα ήθελα τη γνώμη σας και εγώ.

Εχω ενα ξενοδοχείο και πέρυσι αλλαξα τα 3 ηλιακα που ειχε πανω η ταρατσα γιατι ηταν παλιά.

Εβαλα 3 300άρια μάρκας FALCON απο ενα τοπικό μαγαζί στην τιμή των 1500ευρω το ενα.

Ειναι επιλεκτικα κλειστου κυκλωματος . Νομίζω ινοξ.

Γενικά εμεινα ικανοποιημενος καθως οταν εριξε χαλαζι (πολυ δυνατο) δεν επαθαν τπτ ενω στη γυρω περιοχη εσπασαν ολονών.

Το προβλημα π αντιμετωπισαμε ομως ειναι οτι το νερο δεν εφτανε , 900λιτρα για 45-55 ατομα γιατι οι τουριστες το καταναλωναν ολο οταν γυρνουσαν απο τη θαλασσα γυρω στις 18:00-19:00 και μετα δεν ειχε αρκετη ηλιοφανεια για να ξαναζεστανει.

Οπότε φέτος σκέφτομαι να βάλω αλλα 2 300άρια ωστε να μην εχω αυτο το προβλημα .

Να ξαναπαω στο ιδιο μοντέλο ? Εχετε να προτεινετε κατι καλυτερο? Τα καινουρια θα χρησιμοποιουνται χωρις θερμοσιφωνο , μονο με ηλιο για αποθηκη περισσοτέρου νερου.

Επισης υπαρχει καποιο ηλιακο με θερμομετρο και wifi/δυκτιο το οποιο να μπορω να βλεπω την θερμοκρασια απομακρυσμενα? (η ταρατσα δεν ειναι ευκολα προσβασιμη) Ετσι ωστε να ξερω πότε να αναβω το θερμοσίφωνο γιατι ο χρονοδιακόπτης δεν ειναι πάντα καλη λύση.

Ευχαριστω εκ των προτέρων!

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Roussos είπε

Καλησπέρα παιδιά.

Θα ήθελα τη γνώμη σας και εγώ.

Εχω ενα ξενοδοχείο και πέρυσι αλλαξα τα 3 ηλιακα που ειχε πανω η ταρατσα γιατι ηταν παλιά.

Εβαλα 3 300άρια μάρκας FALCON απο ενα τοπικό μαγαζί στην τιμή των 1500ευρω το ενα.

Ειναι επιλεκτικα κλειστου κυκλωματος . Νομίζω ινοξ.

Γενικά εμεινα ικανοποιημενος καθως οταν εριξε χαλαζι (πολυ δυνατο) δεν επαθαν τπτ ενω στη γυρω περιοχη εσπασαν ολονών.

Το προβλημα π αντιμετωπισαμε ομως ειναι οτι το νερο δεν εφτανε , 900λιτρα για 45-55 ατομα γιατι οι τουριστες το καταναλωναν ολο οταν γυρνουσαν απο τη θαλασσα γυρω στις 18:00-19:00 και μετα δεν ειχε αρκετη ηλιοφανεια για να ξαναζεστανει.

Οπότε φέτος σκέφτομαι να βάλω αλλα 2 300άρια ωστε να μην εχω αυτο το προβλημα .

Να ξαναπαω στο ιδιο μοντέλο ? Εχετε να προτεινετε κατι καλυτερο? Τα καινουρια θα χρησιμοποιουνται χωρις θερμοσιφωνο , μονο με ηλιο για αποθηκη περισσοτέρου νερου.

Επισης υπαρχει καποιο ηλιακο με θερμομετρο και wifi/δυκτιο το οποιο να μπορω να βλεπω την θερμοκρασια απομακρυσμενα? (η ταρατσα δεν ειναι ευκολα προσβασιμη) Ετσι ωστε να ξερω πότε να αναβω το θερμοσίφωνο γιατι ο χρονοδιακόπτης δεν ειναι πάντα καλη λύση.

Ευχαριστω εκ των προτέρων!

Καλύτερα να πας σε έναν μηχανολόγο να σου κάνει μελέτη. Ίσως είναι προτιμότερο να πας σε βεβιασμένης κυκλοφορίας. Ένας μηχανολόγος είναι πάντως η καλύτερη λύση

20 ώρες πριν, gremon είπε

Μπορείς να δεις αυτόν εδώ τον ηλιακό θερμοσίφωνα  http://www.aenaos-sa.gr/ηλιακος-θερμοσίφωνας-sonnentech-sf200-με-συλλέκτη-titanium-full-face  που όχι μόνο έχει μόνωση πολυουρεθάνης, αλλά έχει και επί πλέον μόνωση ορυκτοβάμβακα για να μην αλλοιώνεται η πολυουρεθάνη από την υψηλή θερμοκρασία.

collector-SF.jpg

Ένας συλλέκτης που είναι μονωμένος με σκέτη πολυουρεθάνη κινδυνεύει σε περίπτωση υπερθέρμανσης από καταστραφή της μόνωσης.  

Πέραν της μόνωσης, δες στην φωτογραφία που δείχνει την ανατομία του συλλέκτη όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά ένα ένα, γιατί εκτός της μόνωσης θα πρέπει να προσεχθούν και άλλα πράγματα.

Α- Με προβληματίζουν τα Φ10 σωληνάκια όταν όλοι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν Φ8. Από περιέργεια πόσα κάθετα σωληνάκια έχει?

Β - Τι πάχος έχει το φύλο αλουμινίου?

Γ - Τι πάχος έχει το τζάμι?

Δημοσ.
Στις 13/4/2018 στις 4:06 ΜΜ, πάνοσ2 είπε

Καλύτερα να πας σε έναν μηχανολόγο να σου κάνει μελέτη. Ίσως είναι προτιμότερο να πας σε βεβιασμένης κυκλοφορίας. Ένας μηχανολόγος είναι πάντως η καλύτερη λύση

Α- Με προβληματίζουν τα Φ10 σωληνάκια όταν όλοι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν Φ8. Από περιέργεια πόσα κάθετα σωληνάκια έχει?

Β - Τι πάχος έχει το φύλο αλουμινίου?

Γ - Τι πάχος έχει το τζάμι?

Τα σωληνάκια είναι Φ10 για να κυκλοφορεί το νερό του κλειστού κυκλώματος και να μεταφέρει την ενέργεια άνετα χωρίς τριβές και πτώση πίεσης. 

Στον συγκεκριμένο συλλέκτη είναι τοποθετημένα ανα 10cm.

Το τζάμι έχει πάχος 4mm και είναι securit - iron free. 

Το φύλλο αλουμινίου έχει πάχος 0.4mm αλλά δεν ξέρω σε τι μπορεί να σε βοηθήσει η πληροφορία αυτή. 

Οσον αφορά στον μηχανολόγο, συμφωνούμε πλήρως και κακώς αυτό δεν έγινε από την αρχή, θα γλιτωνε ο ξενοδόχος από ολη την ταλαιπωρία που περιέγραψε. 

• Like 1
Δημοσ.

Μένω στην περιοχή της Λάρισας και ενώ έχουμε αρκετή ηλιοφάνεια , έχουμε και πολλή υγρασία. Πέραν αυτού με ενδιαφέρει ο ηλιακός να διατηρεί ζεστό νερό όσο πιο πολύ γίνεται. Είμαι μητέρα με ένα ανήλικο τέκνο και μένουν μαζί μου και οι γονείς μου. Δεν έχω ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις και αν κάποιος στο φόρουμ μπορεί να μου κάνει μια πρόταση ή να αναφέρει κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξω κατά την αγορά , πολύ θα το εκτιμούσα. Ευχαριστώ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 12/4/2018 στις 7:54 ΜΜ, gremon είπε

collector-SF.jpg

Καλησπέρα,

Μπορείς να ανεβάσεις τα πιστοποιητικά που δείχνουν την απόδοση του, επειδή στο site δεν μπόρεσα να τα βρώ;

Επεξ/σία από t_p
Δημοσ.

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με τα σωληνάκια Φ10.

Δεν θα πρέπει να έχεις μεγάλη πτώση πίεσης αφού έτσι δημιουργείται τυρβώδης ροή και άρα καλύτερη εναλλαγή θερμότητας από το σωληνάκι στο νερό?

Κάτι τέτοια μας λένε οι καθηγητές στην σχολή.

Αν μπορεί κάποιος να μας διαφωτήσει καλόο θα είναι

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...