jimakos205 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2018 καλησπερα ηρθε η ωρα να βαλουμε κ εμεις ηλιακο.Το σπιτι ειναι στο τεταρτο με ταρατσα στον εκτο οι σωληνες θα περασουν απο τον ακαλυπτο κ υπαρχει ηδη ηλεκτρικος-μποιλερ(δε ξερω αν μπορει να αξιοποιηθει καπως).Ειμαστε 2 κ δεν εχουμε τρελες απαιτησεις αλλα επειδη το σπιτι ειναι δικο μας λεω να παω για 160αρι αλλα διπλης η τριπλης?διαβαζοντας εδω κοιταω αυτους https://www.skroutz.gr/s/2802177/Sonne-Glass-160lt-2-4m-Phaethon.html https://www.skroutz.gr/s/2797175/Nobel-Classic-160lt-2-6m2-Glass.html μηπως ειναι μεγαλο το τζαμι κ εχω θεμα το καλοκαιρι? https://www.skroutz.gr/s/3776080/Calpak-Mark-4-160-2-1.html αληθεια τι διαφορα εχει με αυτον https://www.kotsovolos.gr/site/air-condition-heaters/hliakoi-thermosifones/129609-calpak-gigaxs-160/2.1 επισης εδω στη Χαλκιδα ακουω καλα λογια για τους DIANA τι γνωμη εχετε?
trabakoulas Δημοσ. 22 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2018 (επεξεργασμένο) Στις 3/20/2018 στις 8:13 ΜΜ, Lelouch είπε @trabakoulas Λοιπόν, οι συλλέκτες μας είναι 15ετίας και χάλασαν τελείως, δε δουλεύουν. Είναι 2 συλλέκτες 1,5m x 1m. Για το αν είναι ανοιχτού κυκλώματος ή όχι δεν ξέρω, πως μπορώ να το κοιτάξω; Γενικά αν μπορεί κάποιος να μου δώσει κάποιες οδηγίες για το τι κοιτάμε σε έναν συλλέκτη. Ο πατέρας μου για παράδειγμα λέει να κοιτάξω συλλέκτες τιτανίου. Τώρα τι είναι αυτό, αν είναι το ιδανικό κλπ εγώ δεν το ξέρω για αυτό μπήκα στο τόπικ για να με καθοδηγήσετε λίγο. Απλά το χάλασαν τελείως είναι κάπως γενικό. Τρυπήσανε οι σωλήνες; Ή είναι κάτι άλλο; Ανοιχτού ή κλειστού κυκλώματος θα έπρεπε να το ξέρεις βασικά. Χοντρικά, ανοιχτού σημαίνει το ίδιο νερό που είναι στο boiler περνάει και από τους συλλέκτες, ενώ κλειστού οι συλλέκτες έχουν ξεχωριστό κύκλωμα με αντιψυκτικό και νερό, που θερμαίνει το boiler. Επίσης το boiler τι είναι; Απλά κι εγώ 15ετίας περίπου ηλιακό είχα. Είχαν τρυπήσει οι συλλέκτες, ο ένας εδώ και αρκετά χρόνια και είχε αποσυνδεθεί. Ο δεύτερος άρχισε να έχει μια πολύ μικρή διαρροή οπότε αγόρασα καινούριο ηλιακό πριν πάμε σε χειρότερα. Τώρα γιατί αντικατέστησα όλον τον ηλιακό; Αρχικά ήταν ανοιχτού κυκλώματος και θεώρησα ότι δεν άξιζε να αλλάξω μόνο συλλέκτες. Επιπλέον οι συλλέκτες ήταν σιδερένιοι, γι'αυτό και τρυπήσανε. Στην αποξήλωση του παλιού, είδα το boiler και το όλο κύκλωμα είχαν πολλήηη σκουριά μέσα (λόγω των σιδερένιων σωλήνων των συλλεκτών φαντάζομαι). Πάλι καλά που πήγα σε καινούριο εντελώς σκέφτηκα μετά. @jimakos205 Τριπλής θα βάλεις αν υπάρχει υποδομή στην πολυκατοικία να συνδεθεί ο ηλιακός με το σύστημα θέρμανσης, αλλιώς διπλής. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει δίλημμα δηλαδή, εφόσον υπάρχει η υποδομή αυτή. Επεξ/σία 22 Μαρτίου 2018 από trabakoulas
Lelouch Δημοσ. 22 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2018 51 λεπτά πριν, trabakoulas είπε Απλά το χάλασαν τελείως είναι κάπως γενικό. Τρυπήσανε οι σωλήνες; Ή είναι κάτι άλλο; Ανοιχτού ή κλειστού κυκλώματος θα έπρεπε να το ξέρεις βασικά. Χοντρικά, ανοιχτού σημαίνει το ίδιο νερό που είναι στο boiler περνάει και από τους συλλέκτες, ενώ κλειστού οι συλλέκτες έχουν ξεχωριστό κύκλωμα με αντιψυκτικό και νερό, που θερμαίνει το boiler. Επίσης το boiler τι είναι; Απλά κι εγώ 15ετίας περίπου ηλιακό είχα. Είχαν τρυπήσει οι συλλέκτες, ο ένας εδώ και αρκετά χρόνια και είχε αποσυνδεθεί. Ο δεύτερος άρχισε να έχει μια πολύ μικρή διαρροή οπότε αγόρασα καινούριο ηλιακό πριν πάμε σε χειρότερα. Τώρα γιατί αντικατέστησα όλον τον ηλιακό; Αρχικά ήταν ανοιχτού κυκλώματος και θεώρησα ότι δεν άξιζε να αλλάξω μόνο συλλέκτες. Επιπλέον οι συλλέκτες ήταν σιδερένιοι, γι'αυτό και τρυπήσανε. Στην αποξήλωση του παλιού, είδα το boiler και το όλο κύκλωμα είχαν πολλήηη σκουριά μέσα (λόγω των σιδερένιων σωλήνων των συλλεκτών φαντάζομαι). Πάλι καλά που πήγα σε καινούριο εντελώς σκέφτηκα μετά. Τρύπησαν οι συλλέκτες και πέφτει το υγρό και δε δουλεύει κανένας. Το είχαμε φτιάξει πριν κάποια χρόνια αλλά τώρα ξαναέπαθε αυτή τη ζημιά. Το κύκλωμα είναι κλειστού τύπου, δηλαδή έχει υγρό το οποίο μετά ζεσταίνει το boiler. Όταν λες το boiler τι είναι τι εννοείς; (είμαι λίγο άσχετος στο θέμα). Το boiler βρίσκεται κάτω στο λεβητοστάσιο και είναι συνδεδεμένο και με την κεντρική θέρμανση και με τους συλλέκτες που βρίσκονται στην ταράτσα. από το προηγούμενο καλοκαίρι άρχισαν να μην δουλεύουν οι συλλέκτες και έπρεπε και καλοκαιριάτικα να ανοίγουν κεντρική θέρμανση για να ζεστάνει το boiler για να μην είναι παγωμένο το νερό. Θερμοσίφωνα δεν έχουμε. Τώρα ο πατέρας μου με ρωτάει κάθε μέρα αν έχω βρει κανένα αξιόπιστο συλλέκτη τιτανίου, και δεν έχω ιδέα που να ψάξω και τι να κοιτάξω Γενικά θέλει να κάνει την αγορά τώρα μες την άνοιξη.
trabakoulas Δημοσ. 22 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2018 Καλά δεν είναι συνδεδεμένος και με το ρεύμα ο ηλιακός; Όπως και να'χει τελικά ναι συλλέκτες μόνο θες. Τώρα επιλογές στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές, δεν είμαι κι εγώ ειδικός ακριβώς να σου πω. Προσωπικά πήγα σε κάτι οικονομικό, αν δεις και παραπάνω που έχω γράψει πήρα αυτόν. Ο οποίος ήρθε με αυτούς τους συλλέκτες τελικά (δύο Energy+ EVO 15). Χαρακτηριστικά των συλλεκτών, μετρήσεις κτλ μπορείς να δεις στο site του κατασκευαστή, το 2ο δηλαδή. Παρεπιπτόντως, άλλα χαρακτηριστικά συλλεκτών γράφουν στο site που παρήγγειλα τον ηλιακό, άλλα έχουν τελικά οι συλλέκτες στο site του κατασκευαστή (γράφουν "καλύτερα" στο site που παρήγγειλα, τυχαία ή όχι δεν ξέρω). Και το boiler ήταν 150lt και όχι 160lt, όχι ότι με πείραξαν τα 10lt φυσικά, απλά το "άλλα παραγγέλνεις και άλλα ισχύουν τελικά" προσωπικά δεν μου κάνει πολύ καλή εντύπωση. Επί της ευκαιρίας, τον ίδιο συλλέκτη (ίδια σειρά, άλλο μέγεθος) τυχαία που πέρασα από leroy merlin είχε κι εκεί ένας φτηνός ηλιακός. Μπορεί να παίζουν σε αρκετά φτηνά ηλιακά. Προς το παρόν, 2 βδομάδες περίπου που τον έχω, είμαι σχετικά ικανοποιημένος. Και αυτές τις μέρες με την συννεφιά το έκανα το μπανάκι μου. Ακόμα δεν έχει χρειαστεί να τον ανάψω δηλαδή. Τώρα για αξιοπιστία και απόδοση σε χειμώνα κτλ, μόνο ο χρόνος θα δείξει. Έχουν και 15 χρόνια εγγύηση υποτίθεται. Ο κατασκευαστής που ρώτησα, δίνει 10. Ότι και να πάρεις πάντως, αν διάβασες και προηγούμενες σελίδες του θέματος, μια μικρή προσοχή στην εγκατάσταση να μπει μη τοξικό αντιψυκτικό, με βάση την προπυλενογλυκόλη δηλαδή, γιατί κι εγώ το θεώρησα δεδομένο αλλά την πάτησα μάλλον απ'ότι φαίνεται. Τους πήρα τηλ χθες στο μεταξύ και μου είπαν θα μου στείλουν σήμερα φωτογραφία από το βαρέλι που βάζουν, που γράφει ακριβώς τι ουσία έχει μέσα κτλ., γιατί πάλι μου είπαν δεν ήξεραν τι είναι ακριβώς. Ακόμα περιμένω φυσικά.. 1
gia_nnis Δημοσ. 22 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2018 58 λεπτά πριν, trabakoulas είπε Προσωπικά πήγα σε κάτι οικονομικό, αν δεις και παραπάνω που έχω γράψει πήρα αυτόν. Ο οποίος ήρθε με αυτούς τους συλλέκτες τελικά (δύο Energy+ EVO 15). Εγω χωρις να ξερω αυτον τον ηλιακο αλλα κατι μου λεει οτι θα μεινεις ευχαριστημενος... και ολα αυτα σε καλη τιμη! Για το αντιψυκτικο δεν μπορω να τους κατηγορησω γιατι δεν ειναι και λιγες οι εταιριες που βαζουν αιθυλενογλυκόλη! Οσο για τα λιτρα του μποιλερ πολλα ειναι αυτα που δεν ειναι ακριβως 160λ και εμπορικα τα ονομαζουν 160 Εσενα βεβαια που ειναι ακριβως 150 κακος που το βαφτιζουν 160! 1
trabakoulas Δημοσ. 23 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2018 2 ώρες πριν, gia_nnis είπε Εγω χωρις να ξερω αυτον τον ηλιακο αλλα κατι μου λεει οτι θα μεινεις ευχαριστημενος... και ολα αυτα σε καλη τιμη! Για το αντιψυκτικο δεν μπορω να τους κατηγορησω γιατι δεν ειναι και λιγες οι εταιριες που βαζουν αιθυλενογλυκόλη! Οσο για τα λιτρα του μποιλερ πολλα ειναι αυτα που δεν ειναι ακριβως 160λ και εμπορικα τα ονομαζουν 160 Εσενα βεβαια που ειναι ακριβως 150 κακος που το βαφτιζουν 160! Ευχαριστώ! Κι εγώ έτσι ελπίζω, να μείνω ευχαριστημένος, τα πρώτα δείγματα είναι θετικά τουλάχιστον. Για λίγο είχα σκεφτεί μήπως πήγαινα σε Calpak Μ4 2,6m², που είχα πάρει μια προσφορά, αλλά ήταν πολύ μεγάλη η διαφορά στην τιμή και σκέφτηκα ότι χάνεται λίγο το νόημα της οικονομίας που θες να κάνεις με τον ηλιακό. Αλλά οκ ο καθένας όπως το σκέφτεται, είναι και λίγο λόττο η αγορά μη επώνυμου πες, κι εγώ αμφιταλαντεύτηκα λίγο. Εκ των υστέρων, αφού είδα ακριβώς τι συλλέκτες φοράει αυτός που πήρα, κοίταξα το solar key mark τους στο site του κατασκευαστή και βλέπω ετήσια ενεργειακή απολαβή για τον κάθε συλλέκτη 1.616kWh, δηλαδή 3.232kWh σύνολο, τη στιγμή που ο Calpak Μ4 2,6m² αναφέρει στο τεχνικό του εγχειρίδιο 2.267kWh , για Αθήνα πάντα. Τώρα αν ισχύουν αυτά, μου κάνουν μια μικρή εντύπωση ομολογώ. Το γνωρίζω ότι τα περισσότερα boiler είναι λίγο μικρότερα σε χωρητικότητα από την ονομαστική (π.χ.155lt), απλά αυτός ήταν βαφτισμένος 150lt κανονικά όπως το είπες, ενώ εγώ παρήγγειλα 160. Όταν το πρόσεξα και το ανέφερα όσο κάνανε την εγκατάσταση, η απάντηση ήταν "έτσι είναι, 150lt το boiler και 10lt το κύκλωμα των συλλεκτών, 160 σύνολο". Η πλάκα είναι και στην απόδειξη που κοίταξα, έτσι το έχουν γράψει "150lt +10lt 3.0 Glass", χαχα. Τι να πεις.. Κι επαναλαμβάνω δε με νοιάζουν τα 10lt, ίσα ίσα το προτιμώ μάλλον, απλά η νοοτροπία αυτή δεν είναι και πολύ ωραία, δε δείχνει πολύ επαγγελματισμό βασικά να το πω έτσι. Κι όταν ανέφερα μετά περί αντιψυκτικού που το είδα χύμα, ήμουν ο "περίεργος" πελάτης γι'αυτούς. Και για το αντιψυκτικό τους δικαιολογώ κι εγώ εν μέρει ή όπως το έθεσες καλύτερα, δεν μπορώ να τους κατηγορήσω τόσο, απλά ο ίδιος ο κατασκευαστής των συλλεκτών γράφει προπυλενογλυκόλη κι επίσης είναι λίγο κάπως πάλι να μου λένε ότι δεν είναι σίγουροι τι είναι αυτό που βάζουν τελικά και θα το δουν και θα μου στείλουν φωτογραφία κτλ., αφού πρώτα μου λένε αιθυλενογλυκόλη και τους λέω περί τοξικότητας κτλ.. Το κακό όπως έχει ειπωθεί κι από σένα νομίζω, είναι που κυκλοφορούνε αρκετά αντιψυκτικά αιθυλενογλυκόλης, "βαφτισμένα" και για ηλιακούς. 1
jimakos205 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2018 14 ώρες πριν, trabakoulas είπε @jimakos205 Τριπλής θα βάλεις αν υπάρχει υποδομή στην πολυκατοικία να συνδεθεί ο ηλιακός με το σύστημα θέρμανσης, αλλιώς διπλής. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει δίλημμα δηλαδή, εφόσον υπάρχει η υποδομή αυτή. Αναμεσα σε αυτους που ανεφερα εχεις να προτεινεις καποιον;διαβασα αρκετες σελιδες στο νημα αλλα...επισης εχει καποιος εμπειρια απο τους diana?
trabakoulas Δημοσ. 23 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2018 9 ώρες πριν, jimakos205 είπε Αναμεσα σε αυτους που ανεφερα εχεις να προτεινεις καποιον;διαβασα αρκετες σελιδες στο νημα αλλα...επισης εχει καποιος εμπειρια απο τους diana? Αρχικά να πω ότι δεν έχω προσωπική εμπειρία με κάποιον και δεν μπορώ να προτείνω. Κι εγώ τώρα που ήθελα να βάλω ασχολήθηκα λίγο. Δεν είχα ιδέα κατά τ'άλλα. Σε προηγούμενες σελίδες αν διάβασες, 2 συμφορουμίτες αναφέρουν απόψεις που διίστανται σε σύγκριση μεταξύ Sonne και Nobel. Τώρα από αυτούς που λες, για τον Nobel δεν βλέπω πιστοποίηση για το σύστημα και η πιστοποίηση για τους συλλέκτες Apollon αναφέρει Βουλγαρία, το οποίο δε γνωρίζω αν σημαίνει χώρα κατασκευής ή συναρμολόγησης ή κάτι άλλο κι εάν σε ενδιαφέρει κιόλας. Από άποψη απόδοσης, μεταξύ του Sonne 160 2,4 Phaethon και του Calpak 160 Μ4 2,1 που έχεις βάλει, ελάχιστα, αλλά πιο αποδοτικός φαίνεται ο Sonne. Αυτά περί απόδοσης. Περι αξιοπιστίας, αντοχής στο χρόνο κτλ. δεν μπορώ να έχω άποψη. Επί της ευκαιρίας, μιας κι έριξα μια μικρή ματιά στις πιστοποιήσεις, απλά να αναφέρω ότι αυτός που παρήγγειλα κι έβαλα, με δεδομένο ότι οι συλλέκτες είναι οι Energy+ EVO 15 εδώ και το boiler 150lt, πιθανολογώ ότι όλος ο ηλιακός μπορεί να είναι ο THERMO 150.2.15 του Dimas που φαίνεται εδώ και απλά να μπήκε το αυτοκόλλητο του Βιολάρη πάνω στο boiler. Αρκετά αποδοτικός φαίνεται αν είναι αυτός, στα ίδια επίπεδα και πιο αποδοτικός κι από τον Calpak Μ4 2,6 π.χ. που σκεφτόμουν κιόλας.
Lelouch Δημοσ. 24 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2018 Βρήκα ένα διαφημιστικό από τους συλλέκτες που πουλάει το εν λόγω μαγαζί και ως όνομα εταιρείας αναφέρεται η "Federman". Έψαξα στο internet αλλά δε βρήκα και τίποτα, βάζοντας τα μοντέλα μου εμφανίζει κάτι αποτελέσματα από μια εταιρεία "cosmosolar". Στο διαφημιστικό πάνω σαν επικοινωνία έχει το site sky-land.gr όπου εκεί μπαίνω και δεν έχει τους εν λόγω συλλέκτες καθώς εκείνοι έχουν την επωνυμία sky-land, εκτός αν για κάποιον λόγο τους αλλάζουν το όνομα. Αλλά γιατί έχουν αυτό το site επικοινωνίας; Καμιά βοήθεια;
trabakoulas Δημοσ. 24 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2018 7 ώρες πριν, Lelouch είπε Βρήκα ένα διαφημιστικό από τους συλλέκτες που πουλάει το εν λόγω μαγαζί και ως όνομα εταιρείας αναφέρεται η "Federman". Έψαξα στο internet αλλά δε βρήκα και τίποτα, βάζοντας τα μοντέλα μου εμφανίζει κάτι αποτελέσματα από μια εταιρεία "cosmosolar". Στο διαφημιστικό πάνω σαν επικοινωνία έχει το site sky-land.gr όπου εκεί μπαίνω και δεν έχει τους εν λόγω συλλέκτες καθώς εκείνοι έχουν την επωνυμία sky-land, εκτός αν για κάποιον λόγο τους αλλάζουν το όνομα. Αλλά γιατί έχουν αυτό το site επικοινωνίας; Καμιά βοήθεια; Η Cosmosolar φαίνεται ότι είναι η συνέχεια της skyland, δηλαδή η ίδια εταιρία ουσιαστικά. Ίδια στοιχεία επικοινωνίας έχουν. Federman πιθανώς να παίρνουν τους cosmosolar και να κολλάνε το αυτοκολλητάκι τους ή κάτι παρόμοιο. Μπορείς να πάρεις τηλ στην cosmosolar να ρωτήσεις περί μοντέλων, εγγυήσεων κτλ. Παιδιά να ρωτήσω, πως γίνεται να αδειάσει το κύκλωμα των συλλεκτών και να καθαριστεί από το προηγούμενο μίγμα αιθυλενογλυκόλης-παραφλου γενικά; Ώστε να μπει μη τοξικό μίγμα, με προπυλενογλυκόλη μετά; Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος διακόπτης που να μπορεί να αδειάσει το κύκλωμα. Θέλω να το αλλάξω και στο πατρικό μου, που έχει να γίνει συντήρηση πολλά χρόνια γενικά.
naive Δημοσ. 24 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2018 2 ώρες πριν, trabakoulas είπε Η Cosmosolar φαίνεται ότι είναι η συνέχεια της skyland, δηλαδή η ίδια εταιρία ουσιαστικά. Ίδια στοιχεία επικοινωνίας έχουν. Federman πιθανώς να παίρνουν τους cosmosolar και να κολλάνε το αυτοκολλητάκι τους ή κάτι παρόμοιο. Μπορείς να πάρεις τηλ στην cosmosolar να ρωτήσεις περί μοντέλων, εγγυήσεων κτλ. Παιδιά να ρωτήσω, πως γίνεται να αδειάσει το κύκλωμα των συλλεκτών και να καθαριστεί από το προηγούμενο μίγμα αιθυλενογλυκόλης-παραφλου γενικά; Ώστε να μπει μη τοξικό μίγμα, με προπυλενογλυκόλη μετά; Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος διακόπτης που να μπορεί να αδειάσει το κύκλωμα. Θέλω να το αλλάξω και στο πατρικό μου, που έχει να γίνει συντήρηση πολλά χρόνια γενικά. Οι Cosmosolar νομίζω ότι είναι skyland με πολυτελέστερο περιτύλιγμα. Ίδια εταιρεία είναι πάντως στην ουσία. Για να αδειάσεις το συλλέκτη, αν δεν έχει τάπα για αυτή τη δουλειά, μπορείς να το κάνεις από την υποδοχή των σωλήνων που πάνε στο βαρέλι. Με την ευκαιρία μπορείς να κάνεις και ένα ξέπλυμα με νερό, με ένα λάστιχο από τη βρύση στην επάνω έξοδο για να φύγουν τυχόν ιζήματα από κάτω. 1
trabakoulas Δημοσ. 24 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2018 1 ώρα πριν, naive είπε Για να αδειάσεις το συλλέκτη, αν δεν έχει τάπα για αυτή τη δουλειά, μπορείς να το κάνεις από την υποδοχή των σωλήνων που πάνε στο βαρέλι. Με την ευκαιρία μπορείς να κάνεις και ένα ξέπλυμα με νερό, με ένα λάστιχο από τη βρύση στην επάνω έξοδο για να φύγουν τυχόν ιζήματα από κάτω. Ναι δεν έχουν τάπα για αυτή τη δουλειά δυστυχώς. Δηλαδή θα ξεβιδώσω τον σωλήνα από εκεί που ενώνονται οι δύο συλλέκτες στο κάτω μέρος τους, έτσι; Ώστε να φύγουν από κάτω όλα τα νερά. Και το ξέπλυμα και την συμπλήρωση την κάνω αφού ανοίξω μια από τις δύο εξόδους στο πάνω μέρος του boiler, σωστά;
naive Δημοσ. 24 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2018 33 λεπτά πριν, trabakoulas είπε Ναι δεν έχουν τάπα για αυτή τη δουλειά δυστυχώς. Δηλαδή θα ξεβιδώσω τον σωλήνα από εκεί που ενώνονται οι δύο συλλέκτες στο κάτω μέρος τους, έτσι; Ώστε να φύγουν από κάτω όλα τα νερά. Και το ξέπλυμα και την συμπλήρωση την κάνω αφού ανοίξω μια από τις δύο εξόδους στο πάνω μέρος του boiler, σωστά; Σωστό για το άδειασμα. Για το ξέπλυμα, αν θες να το κάνεις έτσι που λες θα πρέπει να ταπώσεις το σωλήνα που ενώνει το κάτω μέρος των συλλεκτών (ή την αντίστοιχη έξοδο στο μπόιλερ, ανάλογα ποια άκρη θα αποσυνδέσεις), αλλιώς θα βγαίνει από εκεί το νερό και όχι από τους συλλέκτες. Διαφορετικά, μπορείς να αποσυνδέσεις το σωλήνα στο επάνω μέρος των συλλεκτών και να ρίχνεις το νερό από εκεί. Τη συμπλήρωση την κάνεις από επάνω όταν τα έχεις επανασυνδέσει όλα, με τις δύο επάνω εξόδους του μπόιλερ ανοιχτές. Ρίχνεις από τη μία μέχρι να βγει από την άλλη και καλό είναι να το ξανατσεκάρεις και μετά από λίγη λειτουργία, μήπως δεν είχε πάει παντού το υγρό ή μήπως υπάρχει διαρροή. Επίσης, όταν αρχίζεις να γεμίζεις ρίξε πρώτα σκέτο νερό μήπως δεν έχεις συνδέσει κάτι καλά και υπάρχει διαρροή, να μην πάει χαμένο το αντιψυκτικό. Το αντιψυκτικό το ρίχνεις αραιωμένο και αυτό σε νερό, γιατί αν το ρίξεις συμπυκνωμένο θα πάει και θα καθίσει στον πάτο των συλλεκτών και θα αργήσει να πάρει μπρος το κύκλωμα. Επίσης προσοχή στο βίδωμα ξεβίδωμα, όχι πολλή δύναμη και όπου έχεις ρακόρ κράτα κόντρα να μην περνάει στρέψη στους σωλήνες που πάνε μέσα στο συλλέκτη και το μπόιλερ. 1 1
pdionisis Δημοσ. 25 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2018 Στις 1/16/2018 στις 8:37 ΠΜ, dhmak είπε Θέλει συντήρηση ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας που έχουμε στο πατάρι ;; Απο το 2000 που έχουμε τοποθετήσει στο πατρικό μου καινούριο (γιατι ο παλιός ήταν πολύ παλιός, τον είχε το σπίτι) λειτουργεί χωρίς ανάγκη συντήρησης. Ομοίως και στο δικό μου σπίτι, απο το 2010 ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας που είχε το σπίτι λειτουργεί χωρίς ανάγκη συντήρησης. Αν δε σε πειράζει να πλημμυρίσει το πατάρι , να καταστραφει οτι έχει μέσα στο πατάρι και να τρέξουν σκουριασμένα νερά και στο πάτωμα του σπιτιου και ίσως και στον κάτω όροφο και να φουσκώσει ο τοίχος - ταβάνι και να θέλει τρίψιμο- βάψιμο κλπ ΤΟΤΕ μην κάνεις συντήρηση και άστον μέχρι να τρυπήσει... Μπορεί να τρυπήσει σε 3 ή σε 13 χρόνια. Το σίγουρο είναι οτι αργά ή γρήγορα θα γίνει...
kstgr Δημοσ. 25 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2018 Εμένα πάντως είναι του 1978, τον βρήκα στο σπίτι που απέκτησα και ο υδραυλικός μου μου είπε ότι είναι καλύτερα να μην τον πειράξω, γιατί λογικά αν προσπαθήσει να ξεβιδώσει κάτι θα του μείνει στα χέρια. Το θέμα είχε ξανασυζητηθεί σε προηγούμενες σελίδες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις