Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ναι , το ανωδιο μπαινει για να τρωγεται αυτο και οχι το μεταλλο με την ηλεκτρολυση και τα υπολλειματα του μενουν στον ηλιακο  .
Ο χαλκος δεν εχει ηλεκτρολυση αρα δεν θελει ανωδιο , απο εκει και περα εχουμε πιο μικρη επικαθιση αλατων λογω χαλκου και παλι .
Ισως μια φορα στα 8 χρονια να ανοιχτει απλα για ελεγχο και καθαρισμο

  • Απαντ. 7,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
4 ώρες πριν, dla είπε

Θέλω να κάνω μια ερώτηση για όποιον γνωρίζει από προσωπική εμπειρία. Η αγορά ενός ηλιακού με χάλκινο boiler , πράγματι δεν έχει έξοδα συντήρησης; ΟΚ δεν απαιτείται αλλαγή ανοδίου γιατί δεν έχει. Αλλά αλλαγή φλάντζας- αντίστασης και καθαρισμός boiler δεν χρειάζεται να γίνεται ανά κάποιο χρονικό διάστημα;

Αν καεί η αντίσταση την αλλάζεις, για λόγους συντήρησης δεν υπάρχει λόγος.
Το ίδιο και για καθαρισμό από τα άλατα. Τα άλατα σχηματίζονται αν χρησιμοποιείς την αντίσταση, αλλά δεν επηρεάζουν τη λειτουργία ούτε την απόδοση. Το πολύ μετά από πολλά χρόνια να έχεις 2-3 λίτρα μικρότερη χωρητικότητα. 
Εγώ τον έχω 7 χρόνια, μόνο υγρά κοιτάζω αν θέλουν συμπλήρωμα κάθε Σεπτέμβριο.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, villasg είπε

Ναι , το ανωδιο μπαινει για να τρωγεται αυτο και οχι το μεταλλο με την ηλεκτρολυση και τα υπολλειματα του μενουν στον ηλιακο  .
Ο χαλκος δεν εχει ηλεκτρολυση αρα δεν θελει ανωδιο , απο εκει και περα εχουμε πιο μικρη επικαθιση αλατων λογω χαλκου και παλι .
Ισως μια φορα στα 8 χρονια να ανοιχτει απλα για ελεγχο και καθαρισμο

Όπως είπε και ο villasg το βασικό σε ένα μπόιλερ ηλιακό ή απλό εσωτερικό είναι να αλλάζουμε το ανόδιο κάθε 2 ή το πολύ τρία χρόνια.Πριν δύο μήνες άλλαξα μόνος μου στον ηλιακό της κόρης μου για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.Είχε μείνει μόνο η βίδα και ευτυχώς που δεν τρύπησε.

Στο εξοχικό πριν 10 μέρες είδα υγρασία στο ταβάνι του μπάνιου.Ανέβηκα   και είδα ότι ο θερμοσίφωνας είχε τρυπήσει και έφευγε λίγο λίγο το νερό.Τον έβγαλα και πήρα άλλον να τον τοποθετήσω μόλις πάω.Τον άνοιξα δεν είχε πολλά άλατα αλλά είχε λιώσει τελείως το ανόδιο το οποίο δεν είχα αλλάξει ποτέ 12 χρόνια περίπου που τον είχα.

Άρα συμβουλή.Για μακροζωία του μπόϊλερ;;; Αλλαγή ανοδίου κάθε 2-3 χρόνια  (2 ευρώ κάνει) για περισσότερη προστασία από σκουριά η οποία τον τρυπάει.

Δημοσ.

Διάβασα αρκετά τελευταία για προσεγγίσεις με συντηρήσεις ανά μεγάλα, σχετικά, διαστήματα (7, 8, 9, 10, κλπ χρόνια) με διάφορες αιτιολογήσεις (από μη χρήση αντίστασης και άρα μη φθορά του ανοδιου, μέχρι το χ ή ψ μέταλλο ή επίστρωση που "αντέχει περισσότερο").

Δεν θα μπω στην διαδικασία να αντικρούσω μία μία αυτές τις "θέσεις" αφου δεν θα είχε ίσως νόημα για τους περισσότερους μια αντιπαράθεση τεχνικών θέσεων και απόψεων αλλά θα πω το πολύ απλό που ενδεχομένως και ο μη γνώστης θα καταλάβει.

Οκ, service κάθε 8ετια και αν. Αφού πχ δεν χρησιμοποιούμε την αντίσταση. Σκεφτήκαμε όμως ποτέ τι έχει αυτή η αντίσταση για να στεγανοποιηθει; Ναι, πολύ σωστά μαντέψατε. Έχει φλαντζα. Λαστιχένια. 

Και τι παθαίνει το λάστιχο με τα χρόνια; Ξεραίνεται.

Και όταν είναι πάνω σε μέταλλο που ζεσταίνεται; Ξεραίνεται γρηγορότερα.

Οταν λοιπόν ξεραθεί αρχίζει να τρέχει. Πολύ ή λίγο. Αν τρέχει πολύ το παίρνουμε χαμπάρι και προβαίνουμε στα δέοντα. Αν όμως τρέχει λίγο μπορεί να το "ρουφήξει" η μόνωση και, όταν μαζέψει αρκετή υγρασία, να διογκωθεί "πεταγοντας" εξωτερικό κέλυφος ή πλαϊνά καπάκια.

Γι' αυτό καλό είναι, αν δεν τα ξέρουμε (ή έχουμε σκεφτεί) όλα, να μην παίρνουμε "στο λαιμό μας" κόσμο επειδή "έτσι το κάνω εγώ" ή επειδή το ρίσκο (μέχρι τώρα) δεν μας βγήκε σε κακό 

  • Like 3
Δημοσ.
43 λεπτά πριν, naive είπε

Αν καεί η αντίσταση την αλλάζεις, για λόγους συντήρησης δεν υπάρχει λόγος.
Το ίδιο και για καθαρισμό από τα άλατα. Τα άλατα σχηματίζονται αν χρησιμοποιείς την αντίσταση, αλλά δεν επηρεάζουν τη λειτουργία ούτε την απόδοση. Το πολύ μετά από πολλά χρόνια να έχεις 2-3 λίτρα μικρότερη χωρητικότητα. 
Εγώ τον έχω 7 χρόνια, μόνο υγρά κοιτάζω αν θέλουν συμπλήρωμα κάθε Σεπτέμβριο.

Θα διαφωνήσω (εν μέρει) μαζί σου. 

Ναι μεν η χρήση αντίστασης επιταχύνει τη διαδικασία, αλλά τα άλατα υπάρχουν ήδη στο νερό. Αν βάλεις νερό σε ένα ποτήρι και το αφήσεις για καμιά βδομάδα θα δεις ήδη τις πρώτες "ασπριλες" (όπως άλλωστε και στις μπαταρίες και τα πλακάκια του μπάνιου).

Και ναι, αλλάζεις την αντίσταση και σαν συντήρηση (χωρίς να καεί) αφού στρώμα αλάτων επάνω της την απομονώνει από το νερό και αυξάνει την κατανάλωση προκειμένου να το ζεστάνει όταν την ανάβουμε.

  • Like 1
Δημοσ.

Να προσθέσω κάτι κι εγώ για τους glass που βλέπω να συζητώνται...

Η επισμάλτωση είναι εσωτερικά του δοχείου...οι ίδιοι οι εξωτερικα επισμαλτωμενοι σωλήνες είναι απλοί όμως...άρα ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας.

Για μένα μόνο inox. Και το λέω έχοντας σπίτι inox Μαλτέζο 200ρι εδώ και 25ετια τουλαχιστον, απλά με μια συντήρηση ανά 3-4 χρόνια...καθάρισμα αλάτων κι αλλαγή ανωδιου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Θα διαφωνήσω (εν μέρει) μαζί σου. 

Ναι μεν η χρήση αντίστασης επιταχύνει τη διαδικασία, αλλά τα άλατα υπάρχουν ήδη στο νερό. Αν βάλεις νερό σε ένα ποτήρι και το αφήσεις για καμιά βδομάδα θα δεις ήδη τις πρώτες "ασπριλες" (όπως άλλωστε και στις μπαταρίες και τα πλακάκια του μπάνιου).

Και ναι, αλλάζεις την αντίσταση και σαν συντήρηση (χωρίς να καεί) αφού στρώμα αλάτων επάνω της την απομονώνει από το νερό και αυξάνει την κατανάλωση προκειμένου να το ζεστάνει όταν την ανάβουμε.

Αυτά τα χοντρά τα άλατα που βρίσκονται μέσα, δημιουργούνται επάνω στην αντίσταση όταν κρυώνει μετά από χρήση και κάποια στιγμή σπάνε και πέφτουν κάτω. Αυτό το έχω παρατηρήσει σε ένα φορητό βραστήρα που είχα ο οποίος ήταν μια αντίσταση που τη βάζεις μέσα στο νερό που θες να ζεστάνεις. Όποιος έχει ανοίξει θερμοσίφωνα, μπορεί να επιβεβαιώσει ότι βρίσκονται σωριασμένα κάτω από την αντίσταση ακριβώς.
Οπότε δεν έχει νόημα να αλλάξεις την αντίσταση προληπτικά, γιατί θα ξαναπιάσει άλατα στις αμέσως επόμενες χρήσεις.

Για το άλλο που λες με τη φλάντζα, δεν ξεραίνεται γιατί υγραίνεται στα σημεία που στεγανοποιούν. Θα ξεραθεί αν δε χρησιμοποιηθεί ο θερμοσίφωνας και μείνει άδειος. Πρόβλημα επίσης μπορεί να σου κάνει αν δεν έχει συναρμολογηθεί σωστά αρχικά (πχ τη σφίξεις "μονόπαντα" ή την παρασφίξεις και την κόψεις). 
Γενικά όμως οι ελαστικές φλάντζες αλλάζονται όταν αποσυναρμολογηθούν και όχι προλήπτικά, δηλαδή όταν πατηθούν μια φορά δεν κάνει να τις ξαναβάλεις να πατηθούν διαφορετικά, άρα σε κάθε άνοιγμα χρησιμοποιείς καινούργια.

 

Επεξ/σία από naive
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Alxnks είπε

Να προσθέσω κάτι κι εγώ για τους glass που βλέπω να συζητώνται...

Η επισμάλτωση είναι εσωτερικά του δοχείου...οι ίδιοι οι εξωτερικα επισμαλτωμενοι σωλήνες είναι απλοί όμως...άρα ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας.

Για μένα μόνο inox. Και το λέω έχοντας σπίτι inox Μαλτέζο 200ρι εδώ και 25ετια τουλαχιστον, απλά με μια συντήρηση ανά 3-4 χρόνια...καθάρισμα αλάτων κι αλλαγή ανωδιου.

Δεν είμαι σίγουρος για τι εννοείς λέγοντας "εξωτερικά επισμαλτωμένοι σωλήνες". 
Αν εννοείς εξωτερικά του δοχείου, όντως είναι απλή λαμαρίνα, αλλά εκεί δεν έχεις ηλεκτρόλυση γιατί δεν έχει υγρό με άλατα να κυκλοφορεί. Επίσης στο κλειστό κύκλωμα δεν υπάρχει προστασία, αλλά το υγρό δεν ανανεώνεται και υπάρχει η αντιδιαβρωτική προστασία του αντιψυκτικού (και καλό είναι να βάζουμε και απεσταγμένο νερό).
Γενικά οι αστοχίες συμβαίνουν στα σημεία που έχεις συγκολλήσεις λόγω κακής ποιότητας, ή όταν διαβρωθεί (ρωγματωθεί) με τον καιρό το σμάλτο και εκτεθεί το μέταλλο στο νερό.
Στους inox, επειδή δεν υπάρχει προστασία, πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στον κατασκευαστή στο θέμα των συγκολλήσεων και οπωσδήποτε να αλλάζεις το ανόδιο τακτικά. Γενικά ανοξείδωτο δεν παίρνεις από όποιον να 'ναι, καλύτερα αν θες να ρισκάρεις να πας σε glass, για να μη χάσεις και πολλά λεφτά αν δε σου βγει.

  • Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, naive είπε

Δεν είμαι σίγουρος για τι εννοείς λέγοντας "εξωτερικά επισμαλτωμένοι σωλήνες". 
Αν εννοείς εξωτερικά του δοχείου, όντως είναι απλή λαμαρίνα, αλλά εκεί δεν έχεις ηλεκτρόλυση γιατί δεν έχει υγρό με άλατα να κυκλοφορεί. Επίσης στο κλειστό κύκλωμα δεν υπάρχει προστασία, αλλά το υγρό δεν ανανεώνεται και υπάρχει η αντιδιαβρωτική προστασία του αντιψυκτικού (και καλό είναι να βάζουμε και απεσταγμένο νερό).
Γενικά οι αστοχίες συμβαίνουν στα σημεία που έχεις συγκολλήσεις λόγω κακής ποιότητας, ή όταν διαβρωθεί (ρωγματωθεί) με τον καιρό το σμάλτο και εκτεθεί το μέταλλο στο νερό.
Στους inox, επειδή δεν υπάρχει προστασία, πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στον κατασκευαστή στο θέμα των συγκολλήσεων και οπωσδήποτε να αλλάζεις το ανόδιο τακτικά. Γενικά ανοξείδωτο δεν παίρνεις από όποιον να 'ναι, καλύτερα αν θες να ρισκάρεις να πας σε glass, για να μη χάσεις και πολλά λεφτά αν δε σου βγει.

Επισμάλτωση γίνεται εσωτερικά στο δοχείο κι αρα και σε όποιους σωλήνες έχει αυτό μέσα του (εισοδου-εξοδου νερού, αλλά και σερπαντίνα αν είναι τριπλής). Οι σωλήνες αυτοί όμως είναι μεν επισμαλτωμενοι εξωτερικά τους, αλλά ως απλοί σωλήνες είναι ευάλωτοι στο θέμα σκουριάς και φυσικά κι οι ενώσεις/κολλησεις αυτών. Μόνο με inox έχεις το κεφάλι σου ήσυχο απο αυτά, αλλά όπως λες...οχι από όποιον να ναι και να του γίνεται και μια τυπική συντήρηση κάθε τόσο.

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, naive είπε

Αυτά τα χοντρά τα άλατα που βρίσκονται μέσα, δημιουργούνται επάνω στην αντίσταση όταν κρυώνει μετά από χρήση και κάποια στιγμή σπάνε και πέφτουν κάτω. Αυτό το έχω παρατηρήσει σε ένα φορητό βραστήρα που είχα ο οποίος ήταν μια αντίσταση που τη βάζεις μέσα στο νερό που θες να ζεστάνεις. Όποιος έχει ανοίξει θερμοσίφωνα, μπορεί να επιβεβαιώσει ότι βρίσκονται σωριασμένα κάτω από την αντίσταση ακριβώς.
Οπότε δεν έχει νόημα να αλλάξεις την αντίσταση προληπτικά, γιατί θα ξαναπιάσει άλατα στις αμέσως επόμενες χρήσεις.

Για το άλλο που λες με τη φλάντζα, δεν ξεραίνεται γιατί υγραίνεται στα σημεία που στεγανοποιούν. Θα ξεραθεί αν δε χρησιμοποιηθεί ο θερμοσίφωνας και μείνει άδειος. Πρόβλημα επίσης μπορεί να σου κάνει αν δεν έχει συναρμολογηθεί σωστά αρχικά (πχ τη σφίξεις "μονόπαντα" ή την παρασφίξεις και την κόψεις). 
Γενικά όμως οι ελαστικές φλάντζες αλλάζονται όταν αποσυναρμολογηθούν και όχι προλήπτικά, δηλαδή όταν πατηθούν μια φορά δεν κάνει να τις ξαναβάλεις να πατηθούν διαφορετικά, άρα σε κάθε άνοιγμα χρησιμοποιείς καινούργια.

 

Θα συμφωνήσω με την χρήση μιας και ΜΟΝΟ φορας της όποιας φλαντζας (ελαστικής ή άλλης) στην όποια εφαρμογή. 

Συνεχίζω να διαφωνώ (όχι απλά για να διαφωνήσω) στο αν διατηρεί τις ελαστικές της ιδιότητες πολυκαιρισμενη φλαντζα ειδικά όταν παρεμβάλλεται σε μέταλλα που ανεβάζουν θερμοκρασίες ακόμα και σε επίπεδο ατμοποιησης του νερού (το καλοκαίρι)

Δημοσ.

Πάντως ο δικός μου είχε άλατα σε μορφή λεπτού χαλικιού παρόλο που είχα ανάψει την αντίσταση μια δυο φορές λίγες μέρες αφού έγινε η αγορά μετα για περίπου 12 χρόνια δεν άναψε ποτέ. Είχε άλατα όμως πάνω στην αντίσταση.

Τώρα στο καινούργιο που θα πάρω δεν θα συνδέσω καν τα καλώδια, από όσο έχω καταλάβει δεν γίνεται να την αφαιρέσεις εντελώς την αντίσταση.

Δημοσ.

Θέλει συντήρηση ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας που έχουμε στο πατάρι ;;

Απο το 2000 που έχουμε τοποθετήσει στο πατρικό μου καινούριο (γιατι ο παλιός ήταν πολύ παλιός, τον είχε το σπίτι) λειτουργεί χωρίς ανάγκη συντήρησης.

Ομοίως και στο δικό μου σπίτι, απο το 2010 ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας που είχε το σπίτι λειτουργεί χωρίς ανάγκη συντήρησης.

Δημοσ.

Όλοι θέλουν ειδικά σε όσους ανάβουν  και την αντίσταση περισσότερο.Αν πιάνουν τα χέρια σου βλέπεις και κανένα βιντεάκι από yoytube και την κάνεις.

Αν όχι το αφήνεις στην τύχη και όσο πάει μιας και η συντήρηση θέλει κανένα 60άρευρο ο μάστορας συν τα ανταλακτικά.:P

  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, haris_216 είπε

Θα συμφωνήσω με την χρήση μιας και ΜΟΝΟ φορας της όποιας φλαντζας (ελαστικής ή άλλης) στην όποια εφαρμογή. 

Συνεχίζω να διαφωνώ (όχι απλά για να διαφωνήσω) στο αν διατηρεί τις ελαστικές της ιδιότητες πολυκαιρισμενη φλαντζα ειδικά όταν παρεμβάλλεται σε μέταλλα που ανεβάζουν θερμοκρασίες ακόμα και σε επίπεδο ατμοποιησης του νερού (το καλοκαίρι)

Είναι λογικό να σου λέει αυτό το ένστικτό σου, και δεν είναι λάθος, τα πάντα εκφυλίζονται με τον καιρό και τη χρήση οπότε και οι ελαστικές φλάντζες έχουν μια συγκεκριμένη διάρκεια λειτουργίας (service life).
Για να το τοποθετήσω σωστά όμως, θα ήταν σχεδιαστική αστοχία να έχεις ένα σύστημα που να απαιτεί προληπτική συντήρηση μόνο για να αλλάξεις τη φλάντζα. Γενικά η ζωή των φλαντζών είναι μεγαλύτερη από το διάστημα που θέλει service το κύριο εξάρτημα (και τότε η φλάντζα ανανεώνεται).
Αυτό που λένε όλοι όμως είναι ότι η διάρκεια αποθήκευσης (shelf life/ storage life) είναι συγκεκριμένη, γιατί τότε ξεραίνεται. Για αυτές των θερμοσιφώνων μπορεί να είναι 3-5 χρόνια, ανάλογα και πού είναι αποθηκευμένες.
Επίσης, ο κανόνας είναι ότι "οι συνδέσεις αστοχούν και όχι τα στεγανοποιητικά", δηλαδή για μην έχεις αστοχία και διαρροή υπάρχει ένα σύνολο παραγόντων που πρέπει να γίνει σωστά για να έχεις μέγιστη διάρκεια λειτουργίας. Στο θερμοσίφωνα που δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική κατασκευή, οι βασικές κατά τη γνώμη μου ειναι: Καινούργια φλάντζα, καθαρές επιφάνειες σύσφιξης, κατάλληλο πάχος φλάντζας, ομοιόμορφο (χιαστί) σφίξιμο και όχι υπερβολικό ή λίγο σφίξιμο.

Στο θερμοσίφωνα, μπορεί μετά από 20 χρόνια να έχεις διαρροή από τη φλάντζα, δε μπορεί να αποκλεισθεί, αλλά δεν πρόκειται να σου δώσει κάποιος συγκεκριμένο service life για να το αλλάξεις προληπτικά και χωρίς να κάνεις υπερσυντήρηση.  
Στην περίπτωση του χάλκινου που δεν σκοπεύω να τον ανοίξω ποτέ, αν τύχει και ανοίξει για κάποιο λόγο (πχ αλλαγή αντίστασης) την αλλάζω, αλλιώς που και πού ή όταν πάνω να συμπληρώσω υγρά ρίχνω μια ματιά και για διαρροές.

Πίσω από όλα υπάρχει ανάλογη επιστήμη, αλλά συνήθως λαμβάνεται υπόψη όταν σχεδιάζεται ένα προϊόν και βγαίνουν και οδηγίες συντήρησης. Αν ωστόσο έχει κάποιος όρεξη για διάβασμα, εδώ θα βρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το θέμα:
 

ESA-FSA-Guidelines-Flange-Gaskets-009_98_ENG.pdf

Επεξ/σία από naive
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, Alxnks είπε

Επισμάλτωση γίνεται εσωτερικά στο δοχείο κι αρα και σε όποιους σωλήνες έχει αυτό μέσα του (εισοδου-εξοδου νερού, αλλά και σερπαντίνα αν είναι τριπλής). Οι σωλήνες αυτοί όμως είναι μεν επισμαλτωμενοι εξωτερικά τους, αλλά ως απλοί σωλήνες είναι ευάλωτοι στο θέμα σκουριάς και φυσικά κι οι ενώσεις/κολλησεις αυτών. Μόνο με inox έχεις το κεφάλι σου ήσυχο απο αυτά, αλλά όπως λες...οχι από όποιον να ναι και να του γίνεται και μια τυπική συντήρηση κάθε τόσο.

Α, οκ τώρα κατάλαβα τι λες. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο που κοιτάμε την εσωτερική μεριά των σωλήνων, όπως το σκέφτομαι δεν ξέρω αν είναι καλό να είναι ανοξείδωτοι, τη στιγμή που οι γειτονικοί του κυκλώματος του σπιτιού είναι χάλκινοι. Ωστόσο δεν έχω ακούσει για αστοχία εκεί, αν και μπορεί και να μη γίνει αντιληπτή καν αν συμβεί.
 

Επεξ/σία από naive
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...