villasg Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2018 11 λεπτά πριν, naive είπε από περιέργεια, τι φίλτρο κόβει το αλάτι, πού και γιατί να το βάλει; εχει ακριβα αλλα και απλα φτηνα & φτηνα2 9 λεπτά πριν, vasilk είπε Διακόπτη οπωσδήποτε αλλά ακόμα και έτσι συμφέρει αν είναι πχ 2-3 όροφοι; Τι απώλειες έχεις στις σωληνώσεις μέχρι να ζεσταίνεις το ηλιακό; Με το ρεύμα πχ δεν έχεις τέτοιες απώλειες. Πόσο πιο ακριβό είναι το ρεύμα από το πετρέλαιο; Καλύπτει αυτή η διαφορά τις απώλειες; Μεχρι 2 οροφους εχεις καλο κερδος , για βαλε αντισταση 4KW να προσπαθουν να ζεστανουν 160lt ..... εδωστα 80lt του εσωτερικου ηηλεκτρικου και σκιζει κ@λους η δεη . Και φυσικα καλη μονωση στους σωληνες και αλλαγη αυτης οταν φθειρεται
vasilk Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2018 30 λεπτά πριν, villasg είπε Μεχρι 2 οροφους εχεις καλο κερδος , για βαλε αντισταση 4KW να προσπαθουν να ζεστανουν 160lt ..... εδωστα 80lt του εσωτερικου ηηλεκτρικου και σκιζει κ@λους η δεη . Και φυσικα καλη μονωση στους σωληνες και αλλαγη αυτης οταν φθειρεται Προσωπικά δεν έχω τις γνώσεις να κάνω τους υπολογισμούς αλλά το έχω ακούσει από άτομα που κάτι παραπάνω από εμένα ήξεραν και για να είμαι ειλικρινής με έπεισαν. Για να ζεσταθεί το νερό στον ηλιακό θέλει τις ίδιες θερμίδες είτε το ζεσταίνεις με ρεύμα, είτε το ζεσταίνεις με πετρέλαιο. Όταν το ζεσταίνεις με πετρέλαιο θέλεις και κάποιες παραπάνω θερμίδες που είναι οι απώλειες στις σωληνώσεις. Για το αν σε συμφέρει ή όχι πρέπει να ξέρεις πόσο σου κοστίζει η θερμίδα με ρεύμα, ποσό σου κοστίσει η θερμίδα με πετρέλαιο, ποσό παραπάνω θερμίδες θέλεις με πετρέλαιο λόγω απωλειών. Πέρα από αυτήν τη συνάρτηση πρέπει να δεις και πόσες φορές το χρόνο θα χρειαστεί να ζεσταίνεις το ηλιακό, ποσό παραπάνω κοστίζει το τριπλής ενέργειας, όπως και τα επιπλέον κόστη για την εγκατάσταση αλλά και την συντήρηση (όπως πχ να αλλάξεις μόνωση). Άνθρωποι σχετικοί μου έχουν πει πως τελικά δεν συμφέρει.
orck Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2018 Τα ιδια λεμε και στην πολυκατοικια μου, γκρινιες οτι ποτε δεν δουλεψε καλα αυτο το πραγμα, τελικα ξηλωθηκε. Βεβαια ισως να επαιξε ρολο ο υδραυλικος που εμπειρικα τα ξερει ολα και εκανε οτι αλλαγες του ζητουσαν στο ποδι...
Alxnks Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2018 2 ώρες πριν, flokbillkar είπε Τρύπησε το βαρέλι του ηλιακού μου.ΕLCO τριπλής ενέργειας(6-7 τιας 1000+ ευρω δεν θυμάμαι ακριβώς).το δίλημμα μου είναι το εξής:Να βάλω boiler διπλής εσωτερικά στο σπίτι το οποίο μου μειώνει το κόστος και αργότερα να ψάξω για βαρέλι (ίσως και μεταχειρισμένο) να το βάλω στις ηλιακές πλάκες και να το συνδέσω με το boiler που θα είναι εσωτερικά στο σπίτι(να χωρίσω δηλαδή ρεύμα κ καλοριφέρ από τον ήλιο) ή να πάω κατευθείαν σε βαρέλι τριπλής ενέργειας όπως ήταν αρχικά; στο μόνο που έχω καταλήξει είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα πάω σε glass.Πρόβλημα με Τις νέες σωληνώσεις δεν έχω στην περίπτωση του εσωτερικού boiler μιας και είναι πολύ κοντά ο εσωτερικός χώρος που σκέφτομαι.οι τιμές που μου είπε ο υδραυλικός είναι για τριπλής βαρέλι 400+, ενώ boiler εσωτερικό 70lt γύρω στα 150(χωρίς εργατικά). Αθροιστικά σε κάθε περίπτωση το κόστος το υπολογίζω πάνω κάτω ίδιο αλλά με προβλημαατίζει το μεγάλο κόστος σε μια πιθανή μελλοντική βλάβη ,ενώ αν τα έχω χωριστά το κόστος θα είναι για μια συγκεκριμένη βλάβη.Ποια είναι η γνώμη σας;;; (για τους master sol γνωρίζετε κατι για την ποιότητα τους;) Ευχαριστώ εκ των προτέρων Αν θες απάντησε μας αυτά που σε ρώτησαν για συντήρηση, άλατα στην περιοχή σου κτλ. Κι επίσης αν θες πες...αυτός που είχες και τρύπησε τι ήταν; glass? Inox? Τί;
flokbillkar Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 Είχα κάνει δυο φορές συντήρηση στην εξαετία elco160lt inox(της μητέρας μου που είναι ακριβώς δίπλα από τον δικό μου master inox πάνω από δέκα χρόνια δεν έχει πάθει τπτ) .Περιοχή Αγρίνιο φυσιολογικό από άλατα.όταν μου το καθάρισαν μου είπαν όλα καλά(δεν είμαι γνώστης κ τώρα το ψάχνω) .Εντελώς τυχαία είδα το βαρέλι να χάνει νερό(αστοχία υλικού ίσως;;;;;).Σίγουρα θα βάλω τριπλής ενέργειας.το θέμα μου είναι να πάω σε ένα ενιαίο βαρέλι τριπλής η να το διαχωρίσω σε ρεύμα -καλοριφέρ εσωτερικά και ήλιο εξωτερικα.Κόστος εξτρά σε σωλήνες μονώσεις κτλ για εσωτερική εγκατάσταση δεν έχω ιδιαίτερη.Ο υδραυλικός προτείνει να πάω σε glass triplex ένιαίο .Με προβληματίζει όμως ότι αν πάθω πάλι μια τέτοια ζημία στην 6ετία αντί να ξαναδώσω 500-600 να δώσω 250 π.χ. αν είναι χωρισμένα.
naive Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 22 λεπτά πριν, flokbillkar είπε Είχα κάνει δυο φορές συντήρηση στην εξαετία elco160lt inox(της μητέρας μου που είναι ακριβώς δίπλα από τον δικό μου master inox πάνω από δέκα χρόνια δεν έχει πάθει τπτ) .Περιοχή Αγρίνιο φυσιολογικό από άλατα.όταν μου το καθάρισαν μου είπαν όλα καλά(δεν είμαι γνώστης κ τώρα το ψάχνω) .Εντελώς τυχαία είδα το βαρέλι να χάνει νερό(αστοχία υλικού ίσως;;;;;).Σίγουρα θα βάλω τριπλής ενέργειας.το θέμα μου είναι να πάω σε ένα ενιαίο βαρέλι τριπλής η να το διαχωρίσω σε ρεύμα -καλοριφέρ εσωτερικά και ήλιο εξωτερικα.Κόστος εξτρά σε σωλήνες μονώσεις κτλ για εσωτερική εγκατάσταση δεν έχω ιδιαίτερη.Ο υδραυλικός προτείνει να πάω σε glass triplex ένιαίο .Με προβληματίζει όμως ότι αν πάθω πάλι μια τέτοια ζημία στην 6ετία αντί να ξαναδώσω 500-600 να δώσω 250 π.χ. αν είναι χωρισμένα. Δεν είχες εγγύηση; Συνήθως στους inox δίνουν 10 χρόνια, αν και φοβάμαι ότι inox ήταν μόνο το εξωτερικό κάλυμμα, δε νομίζω να κάνει inox η elco. Προφανώς ήταν αστοχία υλικού, αλλά όχι δικαιολογημένη στα 6 χρόνια και με συντήρηση. Επίσης στο Αγρίνιο τους πουλάνε όλους 1000€. Εγώ είχα ψάξει κάποτε επειδή είμαι από εκεί για ένα σπίτι και τελικά έφερα από την Αθήνα. Πάντως η διαφορά σε ένα βαρέλι 2πλης-3πλης είναι 50€ το πολύ, άσε που και ένας 2πλής μπορεί να μετατραπεί σε 3πλης αλλάζοντας αντίσταση. Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2018 από naive
flokbillkar Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 inox εξωτερικά ναι. εσωτερικά δε θυμάμαι θα ρωτήσω τον υδραυλικό και θα σας πω.Εγγύηση;;;;;δεν γνωρίζω γιατί έχει εξαφανιστεί ο υδραυλικός που τον είχε φέρει και βάλει τότε.Δεν γνωρίζω ούτε από ποιο μαγαζί τον πήρε τιποτα.Συστημένοσ ήταν κ αξιόπιστος ο μάστορας άλλα τελικά..... έχω βρει μαστερ σολ από Πάτρα, άλλα δεν γνωρίζω καθόλου τι λέει σαν ποιότητα με μεγάλη διαφορά από εδώ βαρελι τριπλης 100 ευρω πιο φθηνά ,σε σχέση με έναν thermik(400 ο thermik ούτε αυτός γνωρίζω τη ποιότητα είναι) .θα κάνω και μια καλή έρευνα αγοράς από δεύτερα κ βλέπω.
LouCi4er Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 Τι ηλιακοι ειναι αυτοι ρε παιδια που τρυπανε σε 6 χρονια?Εμεις εχουμε ενα 160αρη διπλης ενεργειας Stiebel Eltron τον οποιο τον ειχαμε τοποθετησει καπου στο 90?(επιφυλασομαι λιγο για την ακριβη χρονια,θα ρωτησω αυριο την μανα μου)Δεν του εχουμε κανει ποτε συντηρηση,μονο 1-2 φορες ανεβηκα στη σκεπη εγω και συμπληρωσα αντιψυκτικο γιατι δεν ζεσταινε.25 χρονια και ειναι σκυλος,τωρα τι τα ψευτισαν ετσι? 1
orck Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 Εχεις ακουσει τιποτα για καρτελ για τις καμμενες λαμπες; Οι βιομηχανιες ειχαν φτιαξει μηχανισμο και βαζαν προστιμο μεταξυ τους εαν οι λαμπες που εφτιαχνε ο ενας διαρκουσε σημαντικα περισσοτερο απο τις λαμπες που εφτιαχνε ο αλλος. Προσπαθουσαν ολοι να τις φτιαχνουν οχι και τοσο καλα ωστε να καιγονται για να ξαναπουλανε λαμπες. Αληθινη ιστορια. Πλεον τους φτιαχνουν με "νεες καλυτερες τεχνολογιες, με ρητινες πιστοποιημενες, ατσαλια συγκεκειμενου παχους" αλλα αυτο που δεν λενε ειναι οτι εχουν προγραμματισμενη βραχυβιωτητα. Ενας ηλιακος που δεν χαλαει ποτε δεν ειναι καλος ηλιακος; Το καταστημα πρεπει να ξαναπουλησει. Εμενα χωρις συντηρηση αντεξε 10-12 χρονια, του γειτονα πρεπει να ειναι απο οταν εγω πηγαινα σχολειο.
naive Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Μη συνωμοσιολογούμε, στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ποιότητα και προέλευση. Υπάρχουν ηλιακοί από Κίνα, από Βαλκάνια και ελληνικοί με χαώδεις διαφορές` σε επίπεδο γραμμής παραγωγής, από εργοστάσιο μέχρι βιοτεχνία πίσω αυλής. Επίσης οι συγκολλήσεις που είναι το βασικό σημείο αστοχίας, είναι μια υποτιμημένη επιστήμη στη χώρα μας τουλάχιστον, και δε νομίζω να είναι καλύτερη η κατάσταση στις προαναφερθείσες. Για αυτό υπάρχει εδώ το φόρουμ, για να ανταλλασσουμε κάποιες πληροφορίες και κάποιες εμπειρίες, να ξεχωρίζουμε ποιοι αξίζουν. Γιατί αν αφήσεις την επιλογή στον υδραυλικό, το πιο πιθανό είναι να σου φέρει αυτόν που του αποφέρει τη μεγαλύτερη προμήθεια. Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2018 από naive 2
villasg Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2018 ΤΟ ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΝ ΟΔΗΓΟΣ Επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα - Solar Keymark Πολλοί άνθρωποι όταν έρχεται η επιλογή να αγοράσουν ηλιακό θερμοσίφωνα, νομίζω πως νιώθουν μπερδεμένοι με τις τόσες μάρκες, με τις τόσο διαφορετικές τιμές και στην ουσία καταντάει ένα δύσκολο θέμα η επιλογή ενός καλού ηλιακού θερμοσίφωνα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Παρακάτω θα προσπαθήσω να αναλύσω πως με βάση τα διεθνή πιστοποιητικά Solar Keymark κάποιος μπορεί να επιλέξει έναν ηλιακό θερμοσίφωνα και να μπορέσει να επιλέξει με βάση την απόδοση και το κόστος του ηλιακού. Παρακάτω θα το αναλύσω με βήματα, όσο πιο απλά γίνεται, ώστε να καθαρίσει το πέπλο της επιλογής και να γίνει ένα απλό θέμα, ακόμα και για κάποιον ο οποίος δεν έχει εντριφήσει εις βάθος στο θέμα αυτό. Το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη σε δύο websites. Αυτό που ψάχνουμε είναι να δούμε τα πιστοποιητικά για τις αποδόσεις. http://solarkey.dk/solarkeymarkdata/qSystemCertificates/ShowQSystemCertificatesTable.aspx Δεν παιζει πλεον οποτε παμε στο : http://www.solarkeymark.dk/ & http://www.dincertco.tuv.com/search/companies_with_product?locale=en&title_id=323 Ξεκινώντας πχ. από το πρώτο site, επιλέγουμε Country Code GR για να δούμε τους Ελληνικούς πιστοποιημένους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Παρένθεση: Συνιστώ την αγορά Ελληνικών προϊόντων, μιας και είναι καλύτεροι στην σχέση value/money και εκτός αυτού η τεχνογνωσία των Ελληνικών εταιρειών δεν έχει να ζηλέψει τίποτα των μη Ελληνικών. Κλείνει η παρένθεση. Επιλέγοντας GR το site κάνει ανανέωση αυτόματα και εμφανίζει τις Ελληνικές εταιρείες. Δεν ξέρω για ποιόν λόγο, αλλά κάποιες εταιρείες ενώ εμφανίζονται στο site του Solar Keymark, δεν εμφανίζονται τα πιστοποιητικά τους. Οπότε εκεί θα χρειαστεί να τις αναζητήσετε στο δεύτερο site της DIN CERTCO. Έστω θέλουμε να συγκρίνουμε την πρώτη εταιρεία από την λίστα "Μαλτέζος" με κάποια άλλη..Ανοίγοντας το πιστοποιητικό του Μαλτέζου δεν βλέπουμε τίποτα χρήσιμο δυστυχώς, διότι δεν αναφέρει τίποτα περι ενεργειακών μέσα. Κοίταξα το site της ICIM και δεν βρήκα κάτι. Το δεύτερο όνομα από την λίστα είναι η Sole. Στην βιβλιοθήκη της Solar Keymark δεν βλέπουμε κάτι, αλλά βλέπουμε πως είναι πιστοποιημένη από την DIN CERTCO. Κάνοντας αναζήτηση στην ιστοσελίδα της DIN CERTCO χρησιμοποιώντας το link που παρέθεσα προγενέστερα, βρίσκουμε http://www.dincertco.tuv.com/companies/8202?locale=en Κοιτάζοντας για Solar Thermal Systems EUROSTAR 150-1-T200 EUROSTAR 150-1-T200 EUROSTAR 150-1-T200 Τελοσπάντων βλέπω πως τα link δεν ανοίγουν, ούτε στην ιστοσελίδα της DIN CERTCO. Βλέπω πως τα πιστοποιητικά λήγουν αυτόν τον μήνα και μήπως πρέπει να τα ξανακάνουν.. Πάμε στην επόμενη εταιρεία..HELIONAL.. Βλέπουμε 4 μοντέλα στο πρώτο πιστοποιητικό. HFPS 120/2 HFPS 150/2 HFPS 200/4 HFPS 250/4 Ηλιακός συλλέκτης Βλέπουμε πως στα 4 αυτά μοντέλα χρησιμοποιείται ένας τύπος ηλιακού συλλέκτη με διαστάσεις: Aperture Area (Επιφάνεια του τζαμιού του συλλέκτη): 1.78τ.μ. Gross Area (Συνολική επιφάνεια που καταλαμβάνει ο συλλέκτης): 1.992 x 0.992 = 1.976 τ.μ. Boiler ηλιακού χωρητικότητες Βλέπουμε πως στα 4 αυτά μοντέλα χρησιμοποιούνται δεξαμενές με χωρητικότητες: 120L 150L 200L 250L Οι παραπάνω χωρητικότητες είναι οι πραγματικές χωρητικότητες των boiler. Θα δείτε αργότερα γιατί υπογραμμίζω ότι υπογραμμίζω. Πηγαίνοντας στην επόμενη σελίδα βλέπουμε τα αποτελέσματα για το HFPS120/2 Βλέπουμε πως χρησιμοποιείται ένας συλλέκτης FPS 2.0 στα 120L και τα 150L, και δύο συλλέκτες FPS 2.0 στα 200L και τα 250L. Βλέπουμε τέσσερις πόλεις στην αριστερή στήλη, όπου αυτή που μας ενδιαφέρει είναι η Αθήνα. Ενώ από πάνω βλέπουμε L/d (Κατανάλωση σε Λίτρα Ζεστού Νερού Χρήσης 45 βαθμών κελσίου / Ημέρα έτους) 50L/d, 80L/d και 110L/d. Το σημαντικό επίσης είναι ο συντελεστής fsol% (Solar Fraction) που σημαίνει Ποσοστό Ηλιακής Κάλυψης. Συνδυάζοντας τώρα το ζουμί, ΑΝ πάρω τον HFPS 120/2 κ τον βάλω στην ταράτσα μου στην Αθήνα να κοιτάει Νότια με κλίση 45 μοίρες: ΑΝ σκοπεύω να καταναλώνω ΚΑΘΕ μέρα του έτους: -50 Λίτρα ΖΝΧ, ο ήλιος θα μου δώσει το 92% της ενέργειας. = 46L δωρεάν από τον ήλιο.. -80 Λίτρα ΖΝΧ, ο ήλιος θα μου δώσει το 84% της ενέργειας. = 67L δωρεάν από τον ήλιο.. -110 Λίτρα ΖΝΧ, ο ήλιος θα μου δώσει το 78% της ενέργειας. = 86L δωρεάν από τον ήλιο.. Και εδώ καταλαβαίνεται πως καταναλωτής ο οποίος έχει αυξημένες ετήσιες ανάγκες ΖΝΧ, χρησιμοποιώντας τον ίδιο ηλιακό, εξοικονομεί περισσότερα λίτρα από τον ήλιο, από κάποιον που έχει μειωμένες ανάγκες. Πάμε και στο 200/4 ώστε να το χρησιμοποιήσουμε ως κάποιο κοινό μοντέλο που αγοράζουν οι περισσότεροι. Κάνοντας την ίδια ανάλυση, βλέπουμε πως ΑΝ σκοπεύω να καταναλώνω ΚΑΘΕ μέρα του έτους: -110 Λίτρα ΖΝΧ, ο ήλιος θα μου δώσει το 91% της ενέργειας. = 100L δωρεάν από τον ήλιο.. -140 Λίτρα ΖΝΧ, ο ήλιος θα μου δώσει το 88% της ενέργειας. = 123L δωρεάν από τον ήλιο.. -170 Λίτρα ΖΝΧ, ο ήλιος θα μου δώσει το 84% της ενέργειας. = 143L δωρεάν από τον ήλιο.. Επεξήγηση: Επειδή γράφει πχ. 170L κατανάλωση, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να καταναλώνεις πχ. 300 λίτρα ανα ημέρα. Αυτές οι καταναλώσεις δίνονται μόνο και μόνο ενδεικτικά από την πιστοποιητικό φορέα ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ άλλου ηλιακού θερμοσίφωνα. Άλλοι οργανισμοί δίνουν περισσότερες καταναλώσεις. © @mechatron @e-heat.gr 2 1
dla Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Θέλω να κάνω μια ερώτηση για όποιον γνωρίζει από προσωπική εμπειρία. Η αγορά ενός ηλιακού με χάλκινο boiler , πράγματι δεν έχει έξοδα συντήρησης; ΟΚ δεν απαιτείται αλλαγή ανοδίου γιατί δεν έχει. Αλλά αλλαγή φλάντζας- αντίστασης και καθαρισμός boiler δεν χρειάζεται να γίνεται ανά κάποιο χρονικό διάστημα;
villasg Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 1 ώρα πριν, dla είπε Θέλω να κάνω μια ερώτηση για όποιον γνωρίζει από προσωπική εμπειρία. Η αγορά ενός ηλιακού με χάλκινο boiler , πράγματι δεν έχει έξοδα συντήρησης; ΟΚ δεν απαιτείται αλλαγή ανοδίου γιατί δεν έχει. Αλλά αλλαγή φλάντζας- αντίστασης και καθαρισμός boiler δεν χρειάζεται να γίνεται ανά κάποιο χρονικό διάστημα; http://www.sonne.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24&Itemid=114&lang=el Αναφορά σε κείμενο Μηδενική συντήρηση Με υλικά κατασκευής μόνο χαλκό και ορείχαλκο, δεν παρουσιάζει το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης και είναι ο μοναδικός χωρίς ράβδο μαγνησίου.
orck Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Αυτοι οι Sonne απο που κραταει η σκουφια τους; Τι λενε; Κυριως για διπλης glass βλεπω και μαλλον παω για εκει.
dla Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2018 23 λεπτά πριν, villasg είπε http://www.sonne.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24&Itemid=114&lang=el Έχω δει αυτές τις αναφορές στο διαδίκτυο. Ισχύει όμως αυτό στην πράξη;
Προτεινόμενες αναρτήσεις