Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κοιτα ολα ειναι σχετικα...καθως εξαρταται απο πολους παραγοντες, ποση θερμοκρασια εχει το υπαρχον νερο και ποση ειναι του νερου που θα μπει..  Με ενα μπακαλιστικο τροπο θα μπορουσες να μετρουσες το χρονο που θα πρεπει να  αναψεις το θερμοσιφωνα στις δυο περιπτωσεις που αναφερεις. Γενικα συμφερει να μπαινει ο πισω απο τον αλλο για μπανιο για να μην προλαβαινει να κρυωνει το νερο πολυ.

Πιθανολογω οτι και στις δυο πςριπτωσεις θα καψεις το ιδιο ρευμα.

Στην πρωτη περιπτωση πχ αν το νερο ειναι στους 40 και φτανει για εναν οταν θα κανει το μπανιο του λογω οτι θα γεμιζει παραλληλα ο θερμοσιφωνας με κρυο θα πεσει στο τελος πχ στους 35 και θα θες πχ 10 λεπτα για παει ξανα στους 40.Στην 2η περιπτωση θα πρεπει μαλλον να καψει για 10 λεπτα για να παει στους 45 απο τους 40 ωστε να φτασει μετα  το νερο και για τους 2. Παντως νομιζω οτι αξιζει να ζεστενεις το νερο του ηλιακου μονο οταν ειναι ηδη χλιαρο και δεν θα θελει πολυ χρονο να ζεσταθει . Αν ειναι κρυο νομιζω οτι δεν συμφαιρει καθως θα θελει πολυ παραπανω χρονο να ζεσταθει και συνεπώς καταναλωση ρευματος εξαιτιας του οτι το μποιλερ ειναι ,2πλασιο απο του ηλεκτρικου και οτι το νερο πιθανον θα εχει την εξωτερικη θερμοκρασια ενω ο ηλεκτρικος τη θερμοκρασια του εσωτερικου χωρου. Βεβαια καθως τραβας νερο αυτο συμπληρωνεται με νερο απο το δικτυο, οπου παιζει ρολο σε πια θερμοκρασια.

Οποτε η απαντηση για ερωτημα σου ειναι λιγο δυσκολη καθως επιρεαζουν πολθ παραγοντες. Ισως με το πειραμα που σου ειπα να εβγαινε καποιο συμπαιρασμα αλλα και παλι αυτό ειναι σχετικό καθως οι δοκιμες δυσκολο να γινουν κατω απο τις ιδιες συνθηκες και δεδομενα.

• Απαντ. 7,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
4 ώρες πριν, phanispal είπε

Τι έγινε, όλοι όσοι συμμετέχουν στο νήμα είναι από εκείνους που δε μπορούν τις αλλαγές και εξαφανίστηκαν;

Ερώτηση, μιας και δε γνωρίζω πώς ακριβώς λειτουργεί τόσο ο ηλιακός, όσο και ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας:

Κατ' αρχάς, ένα καζάνι είναι μονίμως γεμάτο, ή έστω μέχρις ενός σημείου; Δηλαδή, την ώρα που τραβάς ζεστό νερό, παράλληλα γεμίζει με κρύο;

Κατά δεύτερον, και με την προϋπόθεση ότι η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι καταφατική, αν υποθέσουμε ότι γυρνάς σπίτι και έχει νερό για να κάνει ντους ένα άτομο, και για να κάνει ένα δεύτερο άτομο θα χρειαστεί ν' ανάψεις την αντίσταση, μπορούμε να πούμε ότι είναι καλύτερα ν' ανάψεις την αντίσταση πριν κάνει ντους το πρώτο άτομο, με τη λογική ότι το κάπως ζεστό υπάρχον νερό θα είναι έστω και λίγο πιο εύκολο να ζεσταθεί κι άλλο για να φτάνει και για το δεύτερο άτομο (πιο γρήγορα έστω), ή είναι καλύτερα να κάνει το πρώτο άτομο, και μετά (που θα έχει τελειώσει ας πούμε εντελώς το ζεστό νερό) να ανάψεις την αντίσταση;

Ή δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά;

Σωστό το πρώτο.
Στο δεύτερο, νομίζω ότι είναι καλύτερα να τον ανάψεις αφού κάνει το πρώτο άτομο μπάνιο. Επειδή το ζεστό νερό ανεβαίνει ψηλά και από εκεί είναι η έξοδος προς τη βρύση, θα έχεις λιγότερο ανακάτεμα με το υπόλοιπο νερό. Έτσι θα πάρεις πιο γρήγορα μόνο το νερό του ζέστανες στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Ενώ όσο περνάει η ώρα, η θερμότητα θα διαχέεται και στο υπόλοιπο νερό και θα μείνει λιγότερη ψηλά.

• Like 1
Δημοσ.

Το συζητάμε σε θεωρητικό επίπεδο θερμοδυναμικής η πρακτικά; Πρακτικά δεν νομίζω ότι έχει διαφορά από ξοδεμα ενέργειας, αλλά πάλι γιατί να ρισκάρεις να τελειώσεις το ντουζ σου με κρύο νερό;

Το καζάνι είναι τέρμα γεμάτο. Όταν ανοίγεις βρυση για να τραβήξεις ζεστό έχει σωλήνα που πέρνει από το πάνω μέρος που είναι το πιο ζεστό νερό. Το νερό σου έρχεται εν μέρη κάτω με την βαρύτητα αλλά και με την πίεση που δημιουργεί το κρύο νερό που εισέρχεται στο καζάνι σου από το χαμηλότερο σημείο του. Και οι δύο σωλήνες συνήθως είναι από κάτω αλλά εσωτερικά ο ένας καταλήγει ψηλά.

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, phanispal είπε

Καλό, αλλά είναι ειλικρινής απορία, και ρωτάω περισσότερο για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, παρά για λόγους οικονομίας.

Ποτέ δεν ξέρεις τι θερμοκρασία έχει μέσα το νερό στο μπόϊλερ εκτός και έχει μετρητή και ανέβεις στην ταράτσα να δεις.:P 

Πρακτικά θα έλεγα το εξής που κάνω και εγώ το χειμώνα γιατί το καλοκαίρι δεν τίθεται θέμα..Έχω το ρυθμιστή ρεύματος στους 60 κελσίου.  Εάν  έχει ηλιοφάνεια και το χειμώνα δεν  τίθεται θέμα.:DΕάν είχε λίγο ήλιο για κάποια ώρα το πιο πιθανό να έχει χαμηλή θερμοκρασία και να μη φτάσει για δύο άτομα (ειδικά αν έχει πλύνει και η σύζυγος τα πιάτα) :P οπότε το ανάβεις.

Τώρα για ρεύμα;;; Φυσικά όσο πιο κρύο είναι το νερό στο μπόϊλερ και όσα πιο πολλά λίτρα νερού έχει χωρητικότητα το μπόϊλερ τόσο πιο πολύ ρεύμα θα κάψει να πιάσει τους 60 βαθμούς.

Δημοσ.

Και ακαδημαϊκά γιατί τα μαθηματικά τα λύσαμε :D

Η λειτουργία του μπόιλερ όπως την είπες.Από την πάνω μεριά έχει τρύπα που φεύγει για το μπάνιο το ζεστό νερό και από την κάτω έχει άλλη  τρύπα που την ίδια στιγμή μπαίνει κρύο νερό και επομένως το μπόϊλερ είναι πάντα γεμάτο με νερό το οποίο όσο τραβάς ζεστό τόσο μπαίνει κρύο και κρυώνει.

Δημοσ.

εξαρταται απο πολλους παραμετρους αυτο που ρωτας..

πρωτον ναι οταν τραβας ζεστο επαναγεμιζει με κρυο..ειναι φυσιολογικο και πιστευω το καταλαβαινεις και μονος σου οτι οταν ηδη εχει ζεστο νερο στο δοχειο ειναι λογικο να καψεις λιγοτερο ρευμα απο το να ειναι κρυο εντελως..αλλα αν δεν εχεις ζεστο λογο του ηλιου καλυτερα να τραβηξεις απο το μποιλερ του καυστηρα η αν ηδη εχεις ηλεκτρικο θερμοσιφωνα να προτιμησεις να αναψεις αυτον γιατι ειναι μικροτερος σε χωρητικοτητα και θα καταναλωσεις λιγοτερο ρευμα..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όχι, δεν έχω ούτε boiler, ούτε ξεχωριστό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μόνο τον ηλιακό που έχει και αντίσταση.

Και τέλος πάντων, δε συζητάμε για την περίπτωση που κάποιος έχει και ξεχωριστό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ή/και boiler.

Το ερώτημα ουσιαστικά είναι, ανάβεις πριν κάνει ο πρώτος και για τον δεύτερο, ή αφού κάνει ο πρώτος, μόνο για τον δεύτερο;

Ενδιαφέροντα αυτά που λέτε, ειδικά αυτό με το νερό που το ζεστό είναι πιο ψηλά στο καζάνι, όπως και η έξοδος.

Ότι δηλαδή αν ανάψω πριν μπει ο πρώτος και ζεσταθεί μεν πιο γρήγορα (αφού θα είναι ήδη σχετικά ζεστό), σε περίπτωση που περάσει κάποια ώρα μέχρι να μπει ο δεύτερος, μπορεί να έχει ανακατευτεί και να έχει πέσει κάπως η θερμοκρασία. Αν όμως μπει στο καπάκι;

Ενώ αν μπει ο πρώτος και το τελειώσει, ναι μεν θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και ενέργεια για να ζεσταθεί για τον δεύτερο, αλλά αν μπει με το που το κλείσεις, θα τραβήξει το ζεστό νερό που θα έχει ανέβει πιο ψηλά.

Βέβαια αναρωτιέμαι, πόση ώρα πια να χρειάζεται για να γίνει «ομοιογενές» όλο το νερό, να έχει αποκτήσει δηλαδή όλο το καζάνι την ίδια θερμοκρασία;

Επεξ/σία από phanispal
Δημοσ.

Να ανακατευτει δεν νομιζω οτι υπαρχει κινδυνος, αλλα εχεις απωλειες προς το περιβαλλον, δηλαδη το ζεστο νερο σου ζεστενει το θερμομονωτικο περιβλημα του καζανιου (οσο θερμομονωτικο και να ειναι η θερμοτητα περναει, απλα πιο αργα) και ουσιαστικα ζεστενεις τον αερα γυρω απο το καζανι ενω το νερο σου κρυωνει. Με αλλα λογια δεν αναβεις τωρα για να κανεις μπανιο σε κανα 2ωρο, συντομα τα κανεις αυτα
Δεν ξερω κατι πιο συγκεκριμενο για αυτα που ρωτας καθως εχω ταχυθερμοσιφωνο που δουλευει με εντελως διαφορετικο τροπο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τρύπησε το βαρέλι του ηλιακού μου.ΕLCO τριπλής ενέργειας(6-7 τιας 1000+ ευρω δεν θυμάμαι ακριβώς).το δίλημμα μου είναι το εξής:Να βάλω boiler διπλής εσωτερικά στο σπίτι το οποίο μου μειώνει το κόστος και αργότερα να ψάξω για βαρέλι (ίσως και μεταχειρισμένο)  να το βάλω στις ηλιακές πλάκες και να το συνδέσω με το boiler που θα είναι εσωτερικά στο σπίτι(να χωρίσω δηλαδή ρεύμα κ καλοριφέρ από τον ήλιο) ή να πάω κατευθείαν σε βαρέλι τριπλής ενέργειας όπως ήταν αρχικά; στο μόνο που έχω καταλήξει είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα πάω σε glass.Πρόβλημα με Τις νέες σωληνώσεις δεν έχω στην περίπτωση του εσωτερικού boiler μιας και είναι πολύ κοντά ο εσωτερικός χώρος που σκέφτομαι.οι τιμές που μου είπε ο υδραυλικός είναι για τριπλής βαρέλι 400+, ενώ boiler εσωτερικό 70lt γύρω στα 150(χωρίς εργατικά). Αθροιστικά σε κάθε περίπτωση το κόστος το υπολογίζω πάνω κάτω ίδιο αλλά με προβλημαατίζει το μεγάλο κόστος σε μια πιθανή μελλοντική βλάβη ,ενώ αν τα έχω χωριστά το κόστος  θα είναι για μια συγκεκριμένη βλάβη.Ποια είναι η γνώμη σας;;;

(για τους master sol γνωρίζετε κατι για την ποιότητα τους;)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Επεξ/σία από flokbillkar
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, flokbillkar είπε

Τρύπησε το βαρέλι του ηλιακού μου.ΕLCO τριπλής ενέργειας(6-7 τιας 1000+ ευρω δεν θυμάμαι ακριβώς).το δίλημμα μου είναι το εξής:Να βάλω boiler διπλής εσωτερικά στο σπίτι το οποίο μου μειώνει το κόστος και αργότερα να ψάξω για βαρέλι (ίσως και μεταχειρισμένο)  να το βάλω στις ηλιακές πλάκες και να το συνδέσω με το boiler που θα είναι εσωτερικά στο σπίτι(να χωρίσω δηλαδή ρεύμα κ καλοριφέρ από τον ήλιο) ή να πάω κατευθείαν σε βαρέλι τριπλής ενέργειας όπως ήταν αρχικά; στο μόνο που έχω καταλήξει είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα πάω σε glass.Πρόβλημα με Τις νέες σωληνώσεις δεν έχω στην περίπτωση του εσωτερικού boiler μιας και είναι πολύ κοντά ο εσωτερικός χώρος που σκέφτομαι.οι τιμές που μου είπε ο υδραυλικός είναι για τριπλής βαρέλι 400+, ενώ boiler εσωτερικό 70lt γύρω στα 150(χωρίς εργατικά). Αθροιστικά σε κάθε περίπτωση το κόστος το υπολογίζω πάνω κάτω ίδιο αλλά με προβλημαατίζει το μεγάλο κόστος σε μια πιθανή μελλοντική βλάβη ,ενώ αν τα έχω χωριστά το κόστος  θα είναι για μια συγκεκριμένη βλάβη.Ποια είναι η γνώμη σας;;;

(για τους master sol γνωρίζετε κατι για την ποιότητα τους;)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Εγώ θα πήγαινα κατευθείαν να βρω ένα άλλο βαρέλι τριπλής να βάλω.
Για να συνδέσεις τους συλλέκτες με εσωτερικό βαρέλι χρειάζεσαι κυκλοφορητή.

Δημοσ.

Πολλές φορές (το έχω ακούσει) έχει αμφισβητηθεί η χρηστικότητα του τριπλής ενέργειας. Ξοδεύεις πετρέλαιο / ΦΑ για να ζεσταίνεις την ταράτσα. Υπάρχει διακόπτης που κλείνεις το ζεστό νερό προς το ηλιακό όταν δεν το θέλεις; Μήπως να το σκεφτείς άλλη μια φορά αν σε συμφέρει το τριπλής ενέργειας;

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, flokbillkar είπε

Τρύπησε το βαρέλι του ηλιακού μου.ΕLCO τριπλής ενέργειας(6-7 τιας )..............

Παρα πολυ γρηγορα .
Εκανες ποτε συντηρηση και εαν ναι τι βρηκες μεσα  ?
Ποια περιοχη εισαι ? απο αλατα* πως πας ? .
Εγω θα κοιταζα σε Sonne παντως που ειμαι υπερ ευχαριστημενος !!

*εαν εχεις πολλα αλλατα βαλε και ενα φιλτρο να κοβει κανα αλλατι

1 λεπτό πριν, vasilk είπε

Πολλές φορές (το έχω ακούσει) έχει αμφισβητηθεί η χρηστικότητα του τριπλής ενέργειας. Ξοδεύεις πετρέλαιο / ΦΑ για να ζεσταίνεις την ταράτσα. Υπάρχει διακόπτης που κλείνεις το ζεστό νερό προς το ηλιακό όταν δεν το θέλεις; Μήπως να το σκεφτείς άλλη μια φορά αν σε συμφέρει το τριπλής ενέργειας;

Το τριπλης συμφερει μην το συζητας , εαν θες μπορεις να το ελενξεις με μια ηλεκτροβανα ή τοπικο διακοπτη

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, villasg είπε

*εαν εχεις πολλα αλλατα βαλε και ενα φιλτρο να κοβει κανα αλλατι

από περιέργεια, τι φίλτρο κόβει το αλάτι, πού  και γιατί να το βάλει;

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, villasg είπε

Το τριπλης συμφερει μην το συζητας , εαν θες μπορεις να το ελενξεις με μια ηλεκτροβανα ή τοπικο διακοπτη

Διακόπτη οπωσδήποτε αλλά ακόμα και έτσι συμφέρει αν είναι πχ 2-3 όροφοι; Τι απώλειες έχεις στις σωληνώσεις μέχρι να ζεσταίνεις το ηλιακό; Με το ρεύμα πχ δεν έχεις τέτοιες απώλειες. Πόσο πιο ακριβό είναι το ρεύμα από το πετρέλαιο; Καλύπτει αυτή η διαφορά τις απώλειες;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...