Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλημερα.ερωτηση.εδω και μια εβδομαδα περιπου ο ηλιακος ενω ζεσταινει το νερο κανονικα,δεν το κραταει καθολου.το μεσημερι καυτο,το βραδυ κρυο ακομα και χωρις να γινει καθολου χρηση ζεστου νερου.παρατηρησα οτι στο εδαφος κατω απο τον ηλιακο εχει μια μεγαλη σταμπα απο σκουρια καθως και 'ποταμακι' σκουριας στον σωληνα που λεει εξοδος ζεστου.εκει στην εξοδο αυτη πανω στο καζανι ειναι γεματο σκουρια και φαινεται σαν να εχει ξεκολλησει η ενωση.δεν ειδα να τρεχει νερα.υπαρχει περιπτωση να ειναι διαρροη του παραφλου;

• Απαντ. 7,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

καλημερα.ερωτηση.εδω και μια εβδομαδα περιπου ο ηλιακος ενω ζεσταινει το νερο κανονικα,δεν το κραταει καθολου.το μεσημερι καυτο,το βραδυ κρυο ακομα και χωρις να γινει καθολου χρηση ζεστου νερου.παρατηρησα οτι στο εδαφος κατω απο τον ηλιακο εχει μια μεγαλη σταμπα απο σκουρια καθως και 'ποταμακι' σκουριας στον σωληνα που λεει εξοδος ζεστου.εκει στην εξοδο αυτη πανω στο καζανι ειναι γεματο σκουρια και φαινεται σαν να εχει ξεκολλησει η ενωση.δεν ειδα να τρεχει νερα.υπαρχει περιπτωση να ειναι διαρροη του παραφλου;

Για τη διαρροή θα πρέπει να το παρακολουθήσεις για να την εντοπίσεις. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι ένα σημάδι από υπερχείλιση/εκτόνωση που έκανε το καλοκαίρι, στη χειρότερη (και πιο πιθανή κρίνοντας από το σημείο που το εντοπίζεις) τρύπα κάπου στο δοχείο.

Για το πρώτο θέμα, είναι ως ένα σημείο φυσιολογικό επειδή αυτές τις μέρες δεν έχει αρκετό ήλιο. Δε ζεσταίνει όλη την ποσότητα νερού αρκετά, ας το αισθάνεσαι εσύ καυτό επειδή  σου έρχεται πρώτο αυτό που έχει ζεσταθεί, από κάτω είναι χλιαρό. Τώρα αν έχει μουσκέψει και η μόνωση μέσα λόγω διαρροής, οπωσδήποτε επηρεάζει την ικανότητα να διατηρεί το νερό ζεστό΄.

Δημοσ.

Να ρωτήσω κάτι σχετικά σχετικό (sic);

Αν έχω έναν 160άρη και θέλω ν' ανάψω την αντίσταση, αυτή θα πρέπει να ζεστάνει υποχρεωτικά και τα 160 λίτρα (που ΟΚ, είναι ~130, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), με το ανάλογο κόστος σε χρόνο και χρήμα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να ρωτήσω κάτι σχετικά σχετικό (sic);

Αν έχω έναν 160άρη και θέλω ν' ανάψω την αντίσταση, αυτή θα πρέπει να ζεστάνει υποχρεωτικά και τα 160 λίτρα (που ΟΚ, είναι ~130, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), με το ανάλογο κόστος σε χρόνο και χρήμα;

Αν την αφήσεις ανοιχτή 2-3ώρες θα τα ζεστάνει όλα μέχρι τη θερμοκρασία που είναι ο ρυθμισμένος ο θερμοστάτης. Αν την αφήσεις ένα τέταρτο, θα ζεστάνει ό,τι προλάβει. Μπορεί με το τέταρτο και αν μπεις κατευθείαν να προλάβεις και ένα γρήγορο ντους, αφού το νερό που ζεσταίνεται ανεβαίνει ψηλά και τραβιέται πρώτο. 

Αν το ερώτημα σου είναι για να δεις τι συμφέρει, όσο πιο μεγάλος τόσο πιο πιθανό είναι να ζεστάνεις νερό που δε θα χρησιμοποιήσεις

Επεξ/σία από naive
Δημοσ.

Το φανταζόμουν ότι κάπως έτσι λειτουργεί, απλά αναρωτιέμαι πώς και δεν υπάρχει τρόπος να επιλέγεις να ζεσταίνεται μικρότερη ποσότητα με την αντίσταση.

Π.χ. να είναι χωρισμένο στη μέση το καζάνι. Μπορεί ν' ακούγεται αστείο ή ακατόρθωτο, απλά σαν άσχετος που είμαι έχω αυτή την απορία.

Δημοσ.

οχι δε γινεται να χωρισεις το καζανι στη μεση

αν θελεις μπορεις να αγορασεις ενα μικροτερο ηλεκτρικο θερμοσιφωνα και να χρησιμοποιεις αυτον οταν δεν εχει ηλιο

Δημοσ.

Για τη διαρροή θα πρέπει να το παρακολουθήσεις για να την εντοπίσεις. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι ένα σημάδι από υπερχείλιση/εκτόνωση που έκανε το καλοκαίρι, στη χειρότερη (και πιο πιθανή κρίνοντας από το σημείο που το εντοπίζεις) τρύπα κάπου στο δοχείο.

Για το πρώτο θέμα, είναι ως ένα σημείο φυσιολογικό επειδή αυτές τις μέρες δεν έχει αρκετό ήλιο. Δε ζεσταίνει όλη την ποσότητα νερού αρκετά, ας το αισθάνεσαι εσύ καυτό επειδή  σου έρχεται πρώτο αυτό που έχει ζεσταθεί, από κάτω είναι χλιαρό. Τώρα αν έχει μουσκέψει και η μόνωση μέσα λόγω διαρροής, οπωσδήποτε επηρεάζει την ικανότητα να διατηρεί το νερό ζεστό΄.

δεν ειναι κατι να ψαξω να εντοπισω.κανει μπαμ.εκει που βγαινει απο το καζανι ο σωληνας του ζεστου νερου εχει ενα στρογγυλο 'πραμα' σαν κολληση.συγχωρεστε με ειμαι ασχετος και δεν ξερω πως λεγεται.αυτο λοιπον εχει σκουριασει ολο και εχει κρεμασει.δεν ακουμπαει καν πανω στο καζανι.απο εκει εχουν τρεξει οι σκουριες.ο ηλιακος δεν ειναι ουτε ενος χρονου οποτε θα αντικατασταθει απλα ηθελα να μαθω αν γινεται να εχασε απλα το παραφλου γιατι νερα δεν τρεχουν.συγνωμη και παλι ειμαι εντελως ασχετος

Δημοσ.

Δηλαδή εσύ θεωρείς ότι η όποια εταιρία που κλέβει (ή "κλέβει") στο μέγεθος του καζανιού θα βάλει στο 160άρη (τον κανονικό 130άρη) ένα (συγκεκριμένο) συλλέκτη που είναι κανονικά για 160άρη και άρα με τα λιγότερα λίτρα θα ανεβάζει περισσότερο θερμοκρασία!!!

Οκ.

Είναι πρωί και βαριέμαι να αναλύσω πως και γιατί το σκεπτικό σου είναι λάθος. Έτσι κι αλλιώς, επειδή βλέπω να το πηγαίνεις λίγο εκτός της κοινής λογικής και να κάνεις παραδοχές που απλά σου επιβεβαιώνουν αυτό που έχεις ήδη αποφασίσει (confirmation bias), μάλλον θα είναι δύσκολο να σε πείσω, οπότε το αφήνω. Απλά ξανασκέψου το.

Καμμια εταιρεια δεν θεωρω οτι κλεβει ή οτι κανει οτιδηποτε και ειλικρινα δεν με αποσχολει ουτε η αλλως δεν ειμαι εγω αυτος που εχει το προβλημα..αλλος το εχει.. και ο αλλος ας το ψαξει... και οπως εχω γραψει καλυτερα να επικοινωνησει να του εξηγησουν γιατι αυτες οι διαφορες.

Και κατι αλλο που εγραψα και δεν το λαμβανει κανεις υποψη τα 133λ αναφερονται ως nominal volume δηλαδη ονομαστικη χωρητικοτητητα αυτο θα πρεπει να απαντηθει τι σημαινει και πως υπολογιζεται. Πχ με την ευκαιρια ειδα και για τον δικο μου και αναφερε total volume, οποτε πιθανον σε ολους να υπαρχει αναλογη διαφορα.

Ναι εκανα καποια παροδοχη ...και ισως να ειναι εσφαλμενη ... Οποτε γιατι γραφεις ενα ολοκληρο κειμενο οπου σχολιαζεις το σκεπτικο και γιατι το σκεφτηκε ο αλλος ετσι ή αλλιως και στο τελος να κλεινεις "ειναι πρωι και βαριεμαι να εξηγήσω" . Προτιμοτερο θα ηταν να αποφυγεις τα σχολια και να απαντησης ευθέως και να μοιραζοσουν τις γνωσεις σου και ακομη καλυτερα να απαντουσες στο ερωτημα απο οπου ξεκινησε το θεμα.

Παντως θα με ενδιεφερε να ακουσω που λανθανει το σκεπτικο μου απο πλευρα γνωσης.

Βλεπω στην αγορα μοντελα της ιδιας εταιριας οπου πχ για τα 160λιτρα βγαινουν με συλλέκτη 2τμ και 2,5τμ σε αυτη τη περιπτωση αυτος με τον μεγαλυτερο συλλεκτη δεν θα ζεστενει πιο γρηγορα το νερο και δεν θα φτανει σε υψηλοτερη θερμοκρασια? Αν ισχυει τελικα αυτο δεν θα ισχυει και το αντιστροφο? Δηλαδη αν ο συλλεκτης εχει το ιδιο εμβαδο αλλα το μποιλερ στο ενα εινσι 120λτ και το αλλο 160λτ δεν θα ζεστενεται το νερο πιο γρηγορα και περισσοτερο στο μοντελο με το μικροτερο μποιλερ. Φυσικα σε νορμαλ συνθηκες, γιατι αν δεν υπαρχει ηλιοφανεια σε κανενα συστημα δεν θα ζεσταθει ή αν ειναι μεσοκαλοκαιρα οπου εχουμε πολυ υψηλη ηλιοφανεια και στα 2 αν δεν τραβηξουμε νερο θα κοντευει να βρασει.

Δημοσ.

δεν ειναι κατι να ψαξω να εντοπισω.κανει μπαμ.εκει που βγαινει απο το καζανι ο σωληνας του ζεστου νερου εχει ενα στρογγυλο 'πραμα' σαν κολληση.συγχωρεστε με ειμαι ασχετος και δεν ξερω πως λεγεται.αυτο λοιπον εχει σκουριασει ολο και εχει κρεμασει.δεν ακουμπαει καν πανω στο καζανι.απο εκει εχουν τρεξει οι σκουριες.ο ηλιακος δεν ειναι ουτε ενος χρονου οποτε θα αντικατασταθει απλα ηθελα να μαθω αν γινεται να εχασε απλα το παραφλου γιατι νερα δεν τρεχουν.συγνωμη και παλι ειμαι εντελως ασχετος

Συνήθως ο σωλήνας του ζεστού δεν έρχεται σε επαφή με το εσωτερικό κύκλωμα. Δες το σχήμα για να καταλάβεις. Για να δεις τι ακριβώς συμβαίνει πρέπει να αποσυναρμολογηθεί, γιατί μπορεί να υπάρχει μια ρωγμή που ταξιδεύει εσωτερικά, ή να έχει τρυπήσει κάπου εξωτερικά ο μανδύας (heat exchanger στο σχήμα) και να βρίσκει διέξοδο το παραφλού (που δεν πρέπει να είναι παραφλού :P) από εκείνο το σημείο. 

Αφού είναι καινούργιος πρόκειται για κατασκευαστική αστοχία, το πιθανότερο σε κάποια συγκόλληση.

CLOSED%20CIRCUIT%20TANK%20%20(Medium).jp

Δηλαδη αν ο συλλεκτης εχει το ιδιο εμβαδο αλλα το μποιλερ στο ενα εινσι 120λτ και το αλλο 160λτ δεν θα ζεστενεται το νερο πιο γρηγορα και περισσοτερο στο μοντελο με το μικροτερο μποιλερ. Φυσικα σε νορμαλ συνθηκες, γιατι αν δεν υπαρχει ηλιοφανεια σε κανενα συστημα δεν θα ζεσταθει ή αν ειναι μεσοκαλοκαιρα οπου εχουμε πολυ υψηλη ηλιοφανεια και στα 2 αν δεν τραβηξουμε νερο θα κοντευει να βρασει.

Απλουστευμένα: Όσο μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο μερών που ανταλλάσσουν θερμότητα (μέσω συνεπαγωγής), τόσο μεγαλύτερη η ροή της θερμότητας (νόμος ψύξης του Νεύτωνα). Έτσι, όσο το νερό χρήσης παραμένει σε χαμηλή θερμοκρασία, τόσο πιο γρηγορα απορροφά τη θερμότητα από το κύκλωμα του συλλέκτη. Έπειτα, όσο μικρότερη η διαφορά θερμοκρασίας του ζεστού νερού χρήσης με το περιβάλλον, τόσο μικρότερες οι απώλειες.

Συνεπώς είναι προτιμότερο να κρατάμε μέσα στον ηλιακό μεγάλη ποσότητα νερού σε χαμηλή θερμοκρασία παρά το αντίστροφο.

Δημοσ.

Καμμια εταιρεια δεν θεωρω οτι κλεβει ή οτι κανει οτιδηποτε και ειλικρινα δεν με αποσχολει ουτε η αλλως δεν ειμαι εγω αυτος που εχει το προβλημα..αλλος το εχει.. και ο αλλος ας το ψαξει... και οπως εχω γραψει καλυτερα να επικοινωνησει να του εξηγησουν γιατι αυτες οι διαφορες.

Και κατι αλλο που εγραψα και δεν το λαμβανει κανεις υποψη τα 133λ αναφερονται ως nominal volume δηλαδη ονομαστικη χωρητικοτητητα αυτο θα πρεπει να απαντηθει τι σημαινει και πως υπολογιζεται. Πχ με την ευκαιρια ειδα και για τον δικο μου και αναφερε total volume, οποτε πιθανον σε ολους να υπαρχει αναλογη διαφορα.

Ναι εκανα καποια παροδοχη ...και ισως να ειναι εσφαλμενη ... Οποτε γιατι γραφεις ενα ολοκληρο κειμενο οπου σχολιαζεις το σκεπτικο και γιατι το σκεφτηκε ο αλλος ετσι ή αλλιως και στο τελος να κλεινεις "ειναι πρωι και βαριεμαι να εξηγήσω" . Προτιμοτερο θα ηταν να αποφυγεις τα σχολια και να απαντησης ευθέως και να μοιραζοσουν τις γνωσεις σου και ακομη καλυτερα να απαντουσες στο ερωτημα απο οπου ξεκινησε το θεμα.

Παντως θα με ενδιεφερε να ακουσω που λανθανει το σκεπτικο μου απο πλευρα γνωσης.

Βλεπω στην αγορα μοντελα της ιδιας εταιριας οπου πχ για τα 160λιτρα βγαινουν με συλλέκτη 2τμ και 2,5τμ σε αυτη τη περιπτωση αυτος με τον μεγαλυτερο συλλεκτη δεν θα ζεστενει πιο γρηγορα το νερο και δεν θα φτανει σε υψηλοτερη θερμοκρασια? Αν ισχυει τελικα αυτο δεν θα ισχυει και το αντιστροφο? Δηλαδη αν ο συλλεκτης εχει το ιδιο εμβαδο αλλα το μποιλερ στο ενα εινσι 120λτ και το αλλο 160λτ δεν θα ζεστενεται το νερο πιο γρηγορα και περισσοτερο στο μοντελο με το μικροτερο μποιλερ. Φυσικα σε νορμαλ συνθηκες, γιατι αν δεν υπαρχει ηλιοφανεια σε κανενα συστημα δεν θα ζεσταθει ή αν ειναι μεσοκαλοκαιρα οπου εχουμε πολυ υψηλη ηλιοφανεια και στα 2 αν δεν τραβηξουμε νερο θα κοντευει να βρασει.

Τη μία λες για κυβικά και αυτοκίνητα. Την άλλη για μικρότερο ηλιακό με συλλέκτη μεγαλύτερου και τώρα για ίδιο ηλιακό με μεγαλύτερο ή όχι συλλέκτη.

Οκ, ας "τσιμπήσω" και ας εξηγήσω τα αυτονόητα.

Ο μικρότερο ηλιακός πχ 120άρης μπορεί έχοντας τον συλλέκτη του "μεγαλύτερου" (160άρη) να ανεβάσει μεγαλύτερη θερμοκρασία.

Επειδή όμως η χωρητικότητα είναι συγκεκριμένη (120 λίτρα) όταν πχ θα τραβήξει κάποιος 40 λίτρα για να κάνει το μπανάκι του, θα μπουν μέσα τα αντίστοιχα 40 λίτρα κρύου και αυτό θα ανακατευθεί με το ζεστό και θα ρίξει τη θερμοκρασία. Η πτώση αυτή θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε 160άρη γιατί:

120άρης. 40λίτρα=1/3 της συνολικής χωρητικότητας

160άρης. 40λίτρα=1/4 της συνολικής χωρητικότητας

Άρα ακόμα και μεγαλύτερη θερμοκρασία να ανεβάσει ο 120άρης (που δεν ισχύει αλλά θα συνεχίσω να βαριέμαι την πλήρη ανάλυση*), αυτή η θερμοκρασία θα πέσει ταχύτερα από του 160άρη ακόμα και με ίδια χρήση.

Αποτέλεσμα;

Κάποιος θα μείνει άπλυτος.

Και να μην ξεχνάμε ότι δεν μένει "ατιμώρητη" η αυθαίρετη αύξηση της συλλεκτικής επιφάνειας αφού, ναι μεν μπορεί να οφελήσει τον συγκεκριμένο (μικρό) ηλιακό το χειμώνα αλλά μπορεί να φτάσει να τον "τουρμπιάζει" το καλοκαίρι με συνέπειες από απλές (ατμοποιήσεις, χάσιμο υγρού, κλπ) μέχρι σοβαρότερες (έντονες καταπονήσεις ή και, σε ακραίες περιτπώσεις, στρεβλώσεις)

*μην επικεντρωθείς και πάλι στην βαρεμάρα μου (ή στην δήλωσή της) για να παρακάμψεις αυτά που ξεκάθαρα (σωστά ή λάθος, όπως θες τα παίρνεις) αναφέρω.

• Like 1
Δημοσ.

το κουραζετε χωρις λογο, σας ειπα τι εκανε (η κανει) η Calpak.  Απο κει και περα, σε hard νουμερα solakeymark

Calpak -> http://www.estif.org/solarkeymark/Links/Internal_links/DQS%20Hellas/SKM-9975.pdf

παμε σελιδα 3 για τον 160lt Ηλιακο. Στην Αθηνα, για 110lt/ημερα καταναλωση fsol 79%, για 140lt ημερα fsol 72% και για 170lt/ημερα fsol 67%

τυχαιος ανταγωνιστης nobel -> http://www.estif.org/solarkeymark/Links/Internal_links/DQS%20Hellas/SKM-9965-12.pdf

παλι σελιδα 3 για τον 160lt Ηλιακο, παλι στην Αθηνα εχουμε fsol 85%, 79.1% και 72.8%

οποτε χοντρικα ο Calpak με το μικροτερο δοχειο και τον ελαφρα μεγαλυτερο συλλεκτη (2τμ ο Nobel, 2.1τμ ο Calpak) θα χρειαστει περιπου 6% παραπανω ηλεκτρικη ενεργεια (η οποια αλλη μορφη ενεργειας τελος παντων χρησιμοποιει ο καθενας για να συμπληρωσει οταν δεν εχει ηλιο)  αν καταναλωνεις 110lt/ημερα, 7,1% αν καταναλωνεις 140lt/ημερα και 5.8% αν καταναλωνεις 170lt/ημερα 

ολα υπολογισμενα με 45 βαθμους νερο χρησης

Δημοσ.
......

Ο μικρότερο ηλιακός πχ 120άρης μπορεί έχοντας τον συλλέκτη του "μεγαλύτερου" (160άρη) να ανεβάσει μεγαλύτερη θερμοκρασία.

Επειδή όμως η χωρητικότητα είναι συγκεκριμένη (120 λίτρα) όταν πχ θα τραβήξει κάποιος 40 λίτρα για να κάνει το μπανάκι του, θα μπουν μέσα τα αντίστοιχα 40 λίτρα κρύου και αυτό θα ανακατευθεί με το ζεστό και θα ρίξει τη θερμοκρασία. ....

Ωραια και κατανοητος τωρα...

Αυτες οι 3 γραμμες αρκουσαν και θα μπορσουσε να αποφευχθει εκ τω προτερων ολη αυτη η αντιπαθεση ... σε φορουμ ανταλλαγης αποψεων ειμαστε και οχι αντεκλισεων .

Οντως μου διεφυγε εντελως αυτη η οπτικη παρολο που οταν ηταν να επιλεξω τι θα βαλω, με αυτο το σκεπτικο  πηγα σε 150αρη(η Ηλιοναλ τοσο τον βγαζει σε αυτο το μεγεθος) και οχι σε 120αρη.

Δημοσ.

Ναι αλλά στον 120ρη δε θα τραβήξει 40 λίτρα για το μπάνιο του, θα τραβήξει λιγότερα, αφού θα το αραιώσει πιο πολύ το νερό στη βρύση επειδή βρίσκεται σε υψηλότερη θερμοκρασία αρχικά...

(Δε θα μου πάνε χαμένα τα ποπ κορν :P)

• Like 2
Δημοσ.

Συνήθως ο σωλήνας του ζεστού δεν έρχεται σε επαφή με το εσωτερικό κύκλωμα. Δες το σχήμα για να καταλάβεις. Για να δεις τι ακριβώς συμβαίνει πρέπει να αποσυναρμολογηθεί, γιατί μπορεί να υπάρχει μια ρωγμή που ταξιδεύει εσωτερικά, ή να έχει τρυπήσει κάπου εξωτερικά ο μανδύας (heat exchanger στο σχήμα) και να βρίσκει διέξοδο το παραφλού (που δεν πρέπει να είναι παραφλού :P) από εκείνο το σημείο. 

Αφού είναι καινούργιος πρόκειται για κατασκευαστική αστοχία, το πιθανότερο σε κάποια συγκόλληση.

CLOSED%20CIRCUIT%20TANK%20%20(Medium).jp

Απλουστευμένα: Όσο μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο μερών που ανταλλάσσουν θερμότητα (μέσω συνεπαγωγής), τόσο μεγαλύτερη η ροή της θερμότητας (νόμος ψύξης του Νεύτωνα). Έτσι, όσο το νερό χρήσης παραμένει σε χαμηλή θερμοκρασία, τόσο πιο γρηγορα απορροφά τη θερμότητα από το κύκλωμα του συλλέκτη. Έπειτα, όσο μικρότερη η διαφορά θερμοκρασίας του ζεστού νερού χρήσης με το περιβάλλον, τόσο μικρότερες οι απώλειες.

Συνεπώς είναι προτιμότερο να κρατάμε μέσα στον ηλιακό μεγάλη ποσότητα νερού σε χαμηλή θερμοκρασία παρά το αντίστροφο.

λοιπον ηρθε φιλος υδραυλικος σημερα.ο ηλιακος δεν ειχε σταγονα 'παραφλου' μεσα.10 λιτρα ηπιε.

Δημοσ.

λοιπον ηρθε φιλος υδραυλικος σημερα.ο ηλιακος δεν ειχε σταγονα 'παραφλου' μεσα.10 λιτρα ηπιε.

Το εντυπωσιακό είναι πως ζέσταινε.

Σκέπασε τους συλλέκτες μέχρι να αλλαχθεί το δοχείο. Δεν έχει νόημα να συμπληρώνεις από τη μία και να βγαίνει από την άλλη, ή αν θες να το διατηρήσεις ενεργό μέχρι την αντικατάσταση, συμπλήρωνε κάθε μέρα με σκέτο νερό αλλά βεβαιώσου ότι δε θα μείνει το σύστημα χωρίς υγρό στον ήλιο γιατί μπορεί να χαλάσουν και οι συλλέκτες.

Υπόψιν αφού θα κάνεις καινούργια πλήρωση με το καινούργιο δοχείο, άδειασε και τους συλλέκτες και κάνε μια αρχική πλήρωση με το κατάλληλο αντιψυκτικό που είναι η προπυλαινογλυκόλη. Το παραφλού που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα είναι συνήθως αιθυλενογλυκόλη και είναι τοξική.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...