fredd0 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 αυτα γινονται σε 'κανονικα΄ συστηματα με καθετο boiler, που χει και μια διαστρωματωση, τα οριζοντια στην ταρατσα ειναι ... εχεις 3ς υποδοχες για αισθητηρια βλεπεις θερμοκρασιες πανω-κατω- μεση κλπ. Η τελος παντων τα βλεπει ο ελεγκτης θερμανσης σου και αναλογα ρυθμιζει ποτε θα ζεστανει νερα και ποτε δε χρειαζεται.Που για μενα η 'σωστη' εγκατασταση ειναι αυτη, συστημα βεβιασμενης, συλλεκτες στη ταρατσα, boiler στο λεβητοστασιομ η τελος παντων καπου σχετικα προστατευμενα. Ειδικα οταν βλεπω ηλιακους 'τριπλης' στην ταρατσα με πιανουν τα νευρα μου με τα λεφτα που πεταει ο κοσμος να ζεσταινει τον ουρανο με τ'αστρα. Παντως θερμοστατικη, ειδικα αν υπαρχουν παιδια στο σπιτι, εγω θα εβαζα οπωσδηποτε, σε οτι ηλιακο συστημα κι αν υπαρχει, βεβιασμενης η απλο θερμοσιφωνικο στην ταρατσα. Περα απο το θεμα οικονομιας ζνχ, το 90 βαθμους νερο ειναι επικινδυνο. Εκτος Ελλαδας, σε ψυχροτερες χωρες, ειναι υποχρεωτικη η θερμοστατικη. Εδω ειναι λιγο οτι του κατεβει του καθενα. edit: το να βαλεις αισθητηριο θερμοκρασιας στην εξοδο του ηλιακου δεν ειναι τιποτα δυσκολο. Σου βαζει ο υδαυλικος ενα ταφ, βαζει ενα κυαθιο και απο κει και περα υπαρχουν και λυσεις απομακρισμενης παρακολουθησης, υπαρχουν και λυσεις με 5 ευρω ενα θερμομετρο στο κυαθιο και τελος, συνολικο κοστος υλικων 15 ευρω. Και ανεβαινεις σε μια μεση λυση, αισθητηριο εμβαπτιζομενο 20ε, x μετρα δικλωνο καλωδιο προς 0.60 το μετρο κι μια απλη οθονιτσα που δειχνει τη θερμοκρασια κοστος αλλα 20 ευρω, μεχρι ασυρματα συστηματα που βγαινουν κατι κατοσταρικα. Αλλα για μενα σε οριζοντιο δοχειο χαμενος χρονος ειναι. 2
naive Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Για τη θερμομικτική συμφωνώ και εγώ ότι είναι απαραίτητη. Μου έχει τύχει να πλένω το μωρό και να μου γυρίσει τη μπαταρία στο φουλ κόκκινο όπως το κρατούσα. Αν δεν είχα τη βαλβίδα μπορεί να το ζεματούσα άσχημα με τους 90+ βαθμούς του καλοκαιριού. Σωστά θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, για να βγαίνει το νερό σε max 60 στα καταστήματα και 50 στα σπίτια. Επίσης μια θερμομικτική ενσωματωμένη στον ηλιακό θα ήταν και ένα πολύ καλό συν στα χαρακτηριστικά του, πάρτε καμιά ιδέα οι κατασκευαστές που διαβάζετε το θρεντ
haris_216 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Το αφηνουμε να τρεξει οσο χρειαζεται για να παρει τις απωλειες.. Αυτό ισχύει για κάποιον (πχ υδραυλικό) που θέλει να δει τι "παίζει" με το σύστημα αν υπάρχει κάποιο θέμα ως προς την απόδοση. Για χρήση από τον χρήστη που θέλει να έχει εικόνα (όχι πως χρειάζεται, αλλά λέμε) το να το αφήσεις να τρέξει μέχρι να ζεσταθεί ο σωλήνας σε όλο του το μήκος και άρα η ένδειξε να είναι σταθερή, σημαίνει μια άσκοπη κατανάλωση πέρα από το πρακτικό επίπεδο. Και ειδικά το χειμώνα που οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες μέχρι να ισορροπήσει θερμοκρασιακά όλη απόσταση από ηλιακό μέχρι βρύση Για τη θερμομικτική συμφωνώ και εγώ ότι είναι απαραίτητη. Μου έχει τύχει να πλένω το μωρό και να μου γυρίσει τη μπαταρία στο φουλ κόκκινο όπως το κρατούσα. Αν δεν είχα τη βαλβίδα μπορεί να το ζεματούσα άσχημα με τους 90+ βαθμούς του καλοκαιριού. Σωστά θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, για να βγαίνει το νερό σε max 60 στα καταστήματα και 50 στα σπίτια. Επίσης μια θερμομικτική ενσωματωμένη στον ηλιακό θα ήταν και ένα πολύ καλό συν στα χαρακτηριστικά του, πάρτε καμιά ιδέα οι κατασκευαστές που διαβάζετε το θρεντ Θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς τη γενική σκέψη αν και, κατά τη γνώμη μου πάντα, η σωστή της θέση είναι κοντά/μέσα στο σπίτι και όχι στον ηλιακό έτσι ώστε να ρυθμίζει πιο σωστά την τελική θερμοκρασία. Και αυτό όμως, όπως και άλλες ιδέες/σκέψεις που μπορεί να είναι θεμιτές σε μια σωστή εγκατάσταση, νομίζω ότι προσκρούουν στο θέμα κόστος. Φαντάσου όταν κάποιος όπως ο συνφορουμίτης πριν 2-3 σελίδες (ο οποίος δεν είναι και ο μόνος) ζητάει ηλιακό κεραμοσκεπής για 2-3 άτομα με 400 ευρώ και "όλα μέσα" να τολμήσει κάποιος πωλητής να του μιλήσει για θερμομικτική με ότι αυτό ($$$) συνεπάγεται. Ή ο όποιος κατασκευαστής, που προσπαθεί να "χτυπήσει" τιμές, να βάλει μέσα και τέτοια "καλούδια" που μοιραία θα τον βγάλουν εκτός ανταγωνισμού. Τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο.
koufs Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 @naive @fredd0 ευχαριστώ για τις απαντήσεις τα έχω υπόψην μου αυτά με τη διαστρωμάτωση, απλά τώρα που κατεβαίνει ατόφιο ζεστό νερό ξέρω περίπου που βρίσκεται, αν είναι κάπως ζεστό, πολύ ζεστό ή κοντέυει να βράσει. Το ανάποδο όταν έχω σκεπάσει τον ηλιακό, οπότε καταλαβαίνω ότι πλησιάζει να μην έχει ζεστό (μιλάμε κυρίως για μέσα άνοιξης έως αρχές φθινοπώρου). Μετά με τη θερμομικτική δεν θα έχω ιδέα τι γίνεται, για αυτό έλεγα να βάλω ένα φθηνό θερμόμετρο, ας ανεβαίνω μια δυο φορές την εβδομάδα στην ταράτσα να το κοιτάω, αν δεν βαρεθώ μέχρι τότε. Πάντως δύο (καλούς) υδραυλικούς που ρώτησα, δείξανε να μην ξέρουν το θέμα, στον ένα τύπωσα και έδωσα το pdf του Φαντάκη (; ) που υπάρχει στο ίντερνετ για το θέμα, για να το μελετήσει.
haris_216 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2017 @naive @fredd0 ευχαριστώ για τις απαντήσεις τα έχω υπόψην μου αυτά με τη διαστρωμάτωση, απλά τώρα που κατεβαίνει ατόφιο ζεστό νερό ξέρω περίπου που βρίσκεται, αν είναι κάπως ζεστό, πολύ ζεστό ή κοντέυει να βράσει. Το ανάποδο όταν έχω σκεπάσει τον ηλιακό, οπότε καταλαβαίνω ότι πλησιάζει να μην έχει ζεστό (μιλάμε κυρίως για μέσα άνοιξης έως αρχές φθινοπώρου). Μετά με τη θερμομικτική δεν θα έχω ιδέα τι γίνεται, για αυτό έλεγα να βάλω ένα φθηνό θερμόμετρο, ας ανεβαίνω μια δυο φορές την εβδομάδα στην ταράτσα να το κοιτάω, αν δεν βαρεθώ μέχρι τότε. Πάντως δύο (καλούς) υδραυλικούς που ρώτησα, δείξανε να μην ξέρουν το θέμα, στον ένα τύπωσα και έδωσα το pdf του Φαντάκη (; ) που υπάρχει στο ίντερνετ για το θέμα, για να το μελετήσει. Θεωρώ πως στο θέμα υπάρχει ένας φαύλος κύκλος (όπως άλλωστε και σε άλλους τομείς με αντίστοιχα τεχνικά θέματα πχ ηλεκτρολόγους, μηχανικούς, κλπ). Δηλαδή ο πελάτης, ακόμα και να προτείνει κάτι παραπάνω ο τεχνικός, το απορρίπτει συνήθως για λόγους κόστους. Από την άλλη πλευρά ο τεχνίτης δεν θα προτείνει κάτι αφού συνήθως απορρίπεται. Και βέβαια μπορεί να φτάσουμε στο σημείο η όποια γνώση πάνω στο "κάτι παραπάνω" να ξεχνιέται αφού ο όποιος τεχνίτης μένει σε αυτά που κάνει καθημερινά και του έχουν γίνει ρουτίνα. Και βέβαια πολλοί καλοί (αλλά παλιοί) τεχνίτες μένουν σε αυτά που "τόσα χρόνια το κάνω έτσι" και δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί σε κάτι νέο. (σχετική εικόνα μπορεί να πάρει κάποιος αν πάει και ρωτήσει θερμουδραυλικό που είναι χρόνια στο χώρο, για ενδοδαπέδια θέρμανση ) 1
naive Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2017 Θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς τη γενική σκέψη αν και, κατά τη γνώμη μου πάντα, η σωστή της θέση είναι κοντά/μέσα στο σπίτι και όχι στον ηλιακό έτσι ώστε να ρυθμίζει πιο σωστά την τελική θερμοκρασία. Και αυτό όμως, όπως και άλλες ιδέες/σκέψεις που μπορεί να είναι θεμιτές σε μια σωστή εγκατάσταση, νομίζω ότι προσκρούουν στο θέμα κόστος. Φαντάσου όταν κάποιος όπως ο συνφορουμίτης πριν 2-3 σελίδες (ο οποίος δεν είναι και ο μόνος) ζητάει ηλιακό κεραμοσκεπής για 2-3 άτομα με 400 ευρώ και "όλα μέσα" να τολμήσει κάποιος πωλητής να του μιλήσει για θερμομικτική με ότι αυτό ($$$) συνεπάγεται. Ή ο όποιος κατασκευαστής, που προσπαθεί να "χτυπήσει" τιμές, να βάλει μέσα και τέτοια "καλούδια" που μοιραία θα τον βγάλουν εκτός ανταγωνισμού. Τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο. Δεν είναι πρόβλημα να μπει στον ηλιακό για να βάζει ένα γενικό όριο, (στα σπίτια συνίσταται το 50 που είναι ασφαλές και ταυτόχρονα αρκετό για την απολύμανση). Ακριβής ρύθμιση μέσα στο σπίτι μπορεί να γίνει στη βρύση, αφού έτσι και αλλιώς πάντα μικρότερη θα είναι η θερμοκρασία χρήσης. Μέσα στο σπίτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μεμονωμένα για να συνδέσεις πχ ένα πλυντήριο με ασφάλεια, έχοντάς της ρυθμισμένη στους 40 βαθμούς. Για το κόστος, όταν έψαχνα εγώ εδώ στην Ελλάδα έκανε γύρω στα 100€ και την πήρα τελικά από Αγγλία που τη βρήκα 25-30 αν θυμάμαι καλά. Τώρα που κοίταξα βρίσκεις και εδώ με 60€. Κάποιος κατασκευαστής μπορεί να την αποκτήσει σε χοντρική με πολύ μικρότερο κόστος συνεπώς. Τον κινέζικο των 400€ δε μπορεί ο ελληνικός έτσι και αλλιώς να τον κοντράρει σε τιμή, ούτε χρειάζεται να προσπαθήσει, αλλά σε ποιότητα και καινοτομία. Μια γραμμή στο προσπέκτους που να αναφέρει πχ υψηλή ασφάλεια από εγκαύματα με ένα μωρό σε φωτογραφία πιστεύω θα κάνει τον άλλο να μη σκεφτεί ένα τριαντάρι παραπάνω στην τιμή, δεν επιλέγουν όλοι με μόνο κριτήριο την τιμή.
fredd0 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2017 Αυτό ισχύει για κάποιον (πχ υδραυλικό) που θέλει να δει τι "παίζει" με το σύστημα αν υπάρχει κάποιο θέμα ως προς την απόδοση. Για χρήση από τον χρήστη που θέλει να έχει εικόνα (όχι πως χρειάζεται, αλλά λέμε) το να το αφήσεις να τρέξει μέχρι να ζεσταθεί ο σωλήνας σε όλο του το μήκος και άρα η ένδειξε να είναι σταθερή, σημαίνει μια άσκοπη κατανάλωση πέρα από το πρακτικό επίπεδο. Και ειδικά το χειμώνα που οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες μέχρι να ισορροπήσει θερμοκρασιακά όλη απόσταση από ηλιακό μέχρι βρύση Θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς τη γενική σκέψη αν και, κατά τη γνώμη μου πάντα, η σωστή της θέση είναι κοντά/μέσα στο σπίτι και όχι στον ηλιακό έτσι ώστε να ρυθμίζει πιο σωστά την τελική θερμοκρασία. Και αυτό όμως, όπως και άλλες ιδέες/σκέψεις που μπορεί να είναι θεμιτές σε μια σωστή εγκατάσταση, νομίζω ότι προσκρούουν στο θέμα κόστος. Φαντάσου όταν κάποιος όπως ο συνφορουμίτης πριν 2-3 σελίδες (ο οποίος δεν είναι και ο μόνος) ζητάει ηλιακό κεραμοσκεπής για 2-3 άτομα με 400 ευρώ και "όλα μέσα" να τολμήσει κάποιος πωλητής να του μιλήσει για θερμομικτική με ότι αυτό ($$$) συνεπάγεται. Ή ο όποιος κατασκευαστής, που προσπαθεί να "χτυπήσει" τιμές, να βάλει μέσα και τέτοια "καλούδια" που μοιραία θα τον βγάλουν εκτός ανταγωνισμού. Τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο. μεσα στο σπιτι βαζεις αν εχεις συνδεσει τα πλυντηρια (πιατων/ρουχων) και θες διαφορετικες θερμοκρασιες (πχ το πιατων δε παθαινει τιποτα αν του δωσεις 60 βαθμους νερο, στα ρουχα αν στειλεις 60 βαθμους σε χρωματιστα θα παρεις χρωματιστη σουπα) στα περισοτερα ελληνικα σπιτια δε χρειαζεται ακριβης ρυθμιση θερμοκρασιας, αυτη γινεται ευκολα στη μπαταρια του νιπτηρα/ντουζ κλπ. Αν το νερο φευγει 50 βαθμους απο το μποιλερ και φτανει 48 στην κουζινα και 46 στο μπανιο πχ δε κανει καμια ουσιαστικη διαφορα. σε εμενα πχ υπαρχει μια στο κολλεκτερ διπλα στο boiler απο το οποιο παιρνουν ζνχ οι βρυσες/μπανια/ντουζ/π πιατων και μια δευτερη στο laundry room για το πλυντηριο ρουχων. Και δε μπορω να πω οτι βλεπεις διαφορα θερμοκρασιας νερου στο ισογειο που ειναι η κουζινα η στον πρωτο που ειναι το μπανιο μου. Αλλα εχω ανακυκλοφορια, και ολοι οι σωληνες εσωτερικα στο σπιτι ειναι μονωμενοι.
myst77 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 ρε παιδιά..Βάλαμε ηλιακό/ηλεκτρικό στη κεραμοσκεπή πριν 3 χρόνια. Όλα δουλευουν κανονικά αλλά το πρόβλημα είναι ότι ενώ το καλοκαίρι δουλευουμε μόνο τον ηλιακό μόλις φτάνει το φθινόπωρο ο ηλεκτρικός δεν λειτουργεί γιατί έχει βγει έξω ο διακόπτης/ασφάλεια που έχει ο θερμοστάτης και πρέπει να ανεβαίνω στη σκεπή και να τον πιέζω.Υπάρχει τρόπος να μη τον πετάει έξω και κάνω αυτό κάθε φθινοπωρο; τον είχα ρυθμισμένο στους 75 βαθμους (160lt) και τώρα που ανεβηκα το κατέβασα στους 60
stelakis1914 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 Ο θερμοστάτης πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο. Αυτό που κάνεις είναι προσωρινή λύση που γίνεται μέχρι να αντικατασταθεί ο θερμοστάτης με έναν καινούριο. Είναι επικίνδυνο να το αμελείς γιατί είναι πού πιθανό σε περίπτωση που το νερό ξεπεράσει την επιθυμητή θερμοκρασία ο θερμοστάτης να μην επιτελέσει τον σκοπό του με απρόβλεπτες συνέπειες.
myst77 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 ειχα αλλαξει τον θερμοστατη και κανει το ιδιο και με αυτον
naive Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 ρε παιδιά.. Βάλαμε ηλιακό/ηλεκτρικό στη κεραμοσκεπή πριν 3 χρόνια. Όλα δουλευουν κανονικά αλλά το πρόβλημα είναι ότι ενώ το καλοκαίρι δουλευουμε μόνο τον ηλιακό μόλις φτάνει το φθινόπωρο ο ηλεκτρικός δεν λειτουργεί γιατί έχει βγει έξω ο διακόπτης/ασφάλεια που έχει ο θερμοστάτης και πρέπει να ανεβαίνω στη σκεπή και να τον πιέζω. Υπάρχει τρόπος να μη τον πετάει έξω και κάνω αυτό κάθε φθινοπωρο; τον είχα ρυθμισμένο στους 75 βαθμους (160lt) και τώρα που ανεβηκα το κατέβασα στους 60 Φαίνεται ότι το νερό το καλοκαίρι περνάει με τον ήλιο τη θερμοκρασία που ενεργοποιείται η θερμική ασφάλεια του θερμοστάτη. Αν ξαναλλάξεις θερμοστάτη, βάλε άλλου κατασκευαστή, μήπως είναι θέμα χαμηλής εργοστασιακής ρύθμισης. Ωστόσο τσέκαρε (ή άλλαξε προληπτικά) και τη βαλβίδα εκτόνωσης της δεξαμενής μήπως δεν ανοίγει και σου γίνεται χύτρα ταχύτητας το καλοκαίρι, γιατί δεν έχω ξαναακούσει να πετιέται το θερμικό από τον ήλιο.
myst77 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 ευχαριστώ!αλήθεια, πώς τσεκάρω τη βαλβίδα εκτόνωσης;
naive Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 ευχαριστώ! αλήθεια, πώς τσεκάρω τη βαλβίδα εκτόνωσης; Αναλόγως τη βαλβίδα, κοιτάς αν μπορεί να πετάξει νερό ή αν έχει διαρροή, αλλά δε μπορείς να σιγουρευτείς για την πίσεη που εκτονώνει, για αυτό καλύτερα να την αλλάξεις. Είναι από τα αναλώσιμα εξαρτήματα έτσι και αλλιώς, συνίσταται να αλλάζεται περιοδικά. Τι μάρκα είναι ο ηλιακός;
haris_216 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2017 Σε πολλούς θερμοστάτες (ανάλογα την ποιότητα πάντα) από την στιγμή που θα πετάξει την ασφάλειά του μία φορά αρχίζει και γίνεται πιο ευπαθής και μετά την πετάει πιο εύκολα. Σε τέτοια περίπτωση μόνη λύση η αντικατάσταση Επίσης το αν θα πετάξει η όχι την ασφάλεια δεν έχει να κάνει με το που είναι ρυθμισμένος ο θερμοστάτης. Η μόνη σίγουρη λύση για να μην πετάει ασφάλεια είναι το σκέπασμα των συλλεκτών. Βέβαια στην περίπτωση της κεραμοσκεπής προφανώς δεν είναι κάτι εύκολο Φαίνεται ότι το νερό το καλοκαίρι περνάει με τον ήλιο τη θερμοκρασία που ενεργοποιείται η θερμική ασφάλεια του θερμοστάτη. Αν ξαναλλάξεις θερμοστάτη, βάλε άλλου κατασκευαστή, μήπως είναι θέμα χαμηλής εργοστασιακής ρύθμισης. Ωστόσο τσέκαρε (ή άλλαξε προληπτικά) και τη βαλβίδα εκτόνωσης της δεξαμενής μήπως δεν ανοίγει και σου γίνεται χύτρα ταχύτητας το καλοκαίρι, γιατί δεν έχω ξαναακούσει να πετιέται το θερμικό από τον ήλιο. Αρκετά συνηθισμένο ειδικά σε καλούς (αποδοτικούς) ηλιακούς ή σε ηλιακούς που έχουν μικρή ή καθόλου χρήση για μεγάλα καλοκαιρινά διαστήματα. Απλά όταν συμβεί αυτό θα το πάρεις χαμπάρι όταν φθινοπωριάσει και πας να τον ανάψεις πρώτη φορά 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις