Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρες...

Πολυδιαβασμένο το topic...Μου πήρε μέρες να το τελειώσω αλλα μια ιδέα την πήρα.

Εδώ και καιρό είμαι και εγώ σε αναζήτηση ηλιακού. Έχω μάλλον καταλήξει σε επιλεκτικό glass Sonne Phaethon -ένεκα της οικονομικής κρίσης- 160lt με 2,4m2.

Μερικές ερωτήσεις

Κάποιοι υδραυλικοί και πωλητές ,σε παρόμοια αξία μου προτείνουν και τον Thermomax της Gauzer. Αξίζει ο κόπος να ασχοληθώ από θέμα after sales και εγγύτητας με τον εν λόγω θερμοσίφωνα?

Θεωρείται όντως αρκετά καλύτερος ο ηλιακός της sonne?

Έχει κάποιος εμπειρία από Gauzer?

Τα πραγματα εναι πολυ απλα..τοσες ανησυχιες ειχα και εγω οταν πρωτοεψαχνα για ηλιακο..

Πρωτα απολα θα παρεις ηλιακο ελληνικης εταιρειας γιατι ειναι οικαλυτεροι.οσο για την μαρκα κανε το απλο και αναμεσα στους 3-5-10 μοντελα που σου γεμίζουν το ματι βαλε διπλα διπλα τα τεχνικα χαρακτηριστικα και αυτος που θα εχει τα περισσοτερα θετικα χτυπα τον..

• Απαντ. 7,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Καλημέρες...

Πολυδιαβασμένο το topic...Μου πήρε μέρες να το τελειώσω αλλα μια ιδέα την πήρα.

Εδώ και καιρό είμαι και εγώ σε αναζήτηση ηλιακού. Έχω μάλλον καταλήξει σε επιλεκτικό glass Sonne Phaethon -ένεκα της οικονομικής κρίσης- 160lt με 2,4m2.

Μερικές ερωτήσεις

Κάποιοι υδραυλικοί και πωλητές ,σε παρόμοια αξία μου προτείνουν και τον Thermomax της Gauzer. Αξίζει ο κόπος να ασχοληθώ από θέμα after sales και εγγύτητας με τον εν λόγω θερμοσίφωνα?

Θεωρείται όντως αρκετά καλύτερος ο ηλιακός της sonne?

Έχει κάποιος εμπειρία από Gauzer?

Συμφωνώ και εγώ με τον προλλαλήσαντα για την προτίμηση των ελληνικής κατασκευής.

Αυτοί που κοιτάς παρεμφερείς είναι. Αν ήταν διέθετες κεφάλαιο για χάλκινο θα σού έλεγα SONNE, σε glass βάλε τα χαρακτηριστικά δίπλα δίπλα και την τιμή και κρίνε.

Με την γνώμη των υδραυλικών και των πωλητών να είσαι επιφυλακτικός, γιατί επηρεάζεται αρκετά από το ποσοστό κέρδους τους. Δεν λέω βέβαια ότι δεν αξίζει καλής γνώμης η GAUZER, γιατί δεν τη ξέρω. Από μια ματιά που έριξα στο site της πάντως φαίνεται εταιρεία με ελληνικό εργοστάσιο και με τις σχετικές πιστοποιήσεις. 

Σύγκριση στην ποιότητα κατασκευής δε μπορεί να γίνει εύκολα από τα χαρτιά.

After Sales και εγγύηση (αυτό εννοείς φαντάζομαι) φυσικά να τα κοιτάξεις. Ειδικά για την εγγύηση κοίτα να είναι γραπτή και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Δημοσ.

Λοιπον επειδη εκανα μ@λ@κια να σας πω .

Το καλοκαιρι δεν ήμουν σχεδόν ποτε στην αθηνα , αρα δεν τραβαγα ζεστο νερο .

Τον ηλιακο ( Nobel clasic 160lt & 2.6m2 συλλέκτης ) δεν τον ειχα καλυψει .

Οταν γυρισα διαπιστωσα οτι το νερο ηταν ελαχιστα χλιαρο ........

Αρα εβρασε και εφυγε απο το ασφαλιστικο (2,5bar) σχεδον ολο το μιγμα του θερμικου υγρου .

Πηγα λοιπον και πηρα ενα μπουκαλι θερμικο υγρο και ενα τεφλον .

Πηρα ενα καβουρα υδραυλικου , ενα μπιτονι , ενα χωνι , το θερμικο υγρο , το τεφλον και την σκαλα μου και πηγα ταρατσα .

PRM3M1k.jpg

Ελησα τις 2 ταπες απο πανω με τον καβουρα ( πιο κατω εικονα 4 )

B3hx9BL.jpg

το 1 ειναι απο εκει που συμπληρωνουμε υγρα [ Θέση πλήρωσης κλειστού κυκλώματος: ακροσωλήνιο ½” BSP αρσενικού σπειρώματος ]

και το 2 ειναι  το ασφαλιστικο 2,5Bar  [Θέση σύνδεσης βαλβίδας ασφαλείας : ορειχάλκινο ακροσωλήνιο ½” BSP αρσενικού σπειρώματος ]

με τα υλικα μου ετοιμα  εβαλα πρωτα ολο το θερμικο υγρο (1) με προσοχή  με ενα χωνι (3) και μετα συμπληρωσα νερο βρυσης  με το μπιτονακι (2)

lnh8OlH.jpg

Συνεχισα το γεμισμα μεχρι που εβγαλε νερο απο την ταπα 2 ( του ασφαλιστικου ) .

Εβαλα τεφλον (1)  και τοποθετησα στην θεση τους την ταπα και το ασφαλιστικο  .

e6WDyt6.jpg

Ετοιμος λοιπον για το χειμωνα

• Like 7
Δημοσ.

Το βασικο που θελει ειναι διαθεση να ψαχτεις .

Πχ εγω σε αυτο που εκανα  , κολλωσα οταν εβαλα μεσα 1λτ θερμικο υγρο + 5λτ νερακι και δεν γεμισε ( τα μέτραγα  δεν γέμισα με λαστιχο ).

Εχα διαβασει στο Site της Nobel  οτι χωραει 2.12λτ ο συλλεκτης και σαστισα ( δεν ηξερα ποσο χωραει ολικα )

O5R0dFW.png

Σταμάτησα κατέβηκα και πηρα τηλέφωνο στην Nobel και ρωτησα την τεχνικη υποστήριξη , με τα πολλά ( αφου με έπρηξαν για την συντήρηση κλπ κλπ ) μου ειπαν  12.9λιτρα οτι παίρνει μέσα στο καζάνι + τα 2,12 που αυτα ειναι η χωρητικότητα του συλλέκτη μονο .

Οπότε ηρέμησα και συνέχισα το γέμισμα μεχρι που εβγαλε νερο απο την θεση που μπαίνει το ασφαλιστικο .

Υγ : Μετα ανακαλυψα οτι το ελεγε στο Technical Manual !!

Zv5wqPf.png

Δημοσ.

Μετά από 5 χρόνια περίπου έκανα το πρώτο service του ηλιακού για αλλαγή ανοδίου και καθαρισμό από άλατα, προμηθεύτηκα νέο ανόδιο και φλάντζα για να είμαι σίγουρος. Άνοιξα τον ηλιακό και διαπίστωσα ότι ούτε το μισό ανόδιο δεν είχε διαβρωθεί, βέβαια πρόκειται για μεγάλο ανόδιο περίπου μισό μέτρο, το μπόιλερ είναι 250 lt., καθάρισα τα άλατα, όσα έφτανα, περίμενα να βρω περισσότερα μετά από 5 χρόνια. 

Δημοσ.

Και ο Α και ο Β τύπος το πιο σωστό είναι να σκεπάζονται από κάτω προς τα πάνω,

Είναι σα να βάζουμε μικρότερους συλλέκτες.

Ανεβαίνοντας το ζεστό στο καζάνι, μοιραία το κρύο θα κατεβεί κάτω, λόγω βαρύτητας,

Και το κύκλωμα δεν τραβάει κανένα ζόρι, ούτος η άλλος.

Η πιέσεις που θα δημιουργηθούν, δημιουργούνται είτε έτσι είτε αλλιώς, της οποίες και χρειαζόμαστε.

Στους τυπικούς ηλιακούς θερμοσίφωνες οι συλλέκτες είναι μόνο τύπου Α. Ο τύπος Β μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας.

Δημοσ.

εχεις γνώσεις όμως. Ενας που δεν ξέρει να ξεκινήσει όλη αυτη την διαδικασία...δεν ξέρω.

Δε θέλει και πολλές γνώσεις για τη συμπλήρωση υγρού.

Ανοίγεις τέτοια εποχή τις δύο τάπες με κάβουρα ή κλειδί ρίχνεις αντιψυκτικό (εγώ ρίχνω έτοιμο πράσινο 4-5

ευρώ το τετράλιτρο) βιδώνεις και είσαι έτοιμος.

Αν για αυτή τη δουλειά δίνεις 30-40 ευρώ σε υδραυλικό είναι κρίμα.

Δημοσ.

Ανοίγεις τέτοια εποχή τις δύο τάπες με κάβουρα ή κλειδί ρίχνεις αντιψυκτικό (εγώ ρίχνω έτοιμο πράσινο 4-5

Παππου εμεις κλεφτες θα γινουμε;

Εσυ οκ παιρνεις την συνταξη σου :P :p

• Like 2
Δημοσ.

Στους τυπικούς ηλιακούς θερμοσίφωνες οι συλλέκτες είναι μόνο τύπου Α. Ο τύπος Β μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας.

Παλιά 2 κατασκευαστές κατασκευάζανε τον Β για τα κλασικά ηλιακά, (θερμοσιφωνηκά), και λειτουργούσαν κανονικά. Μιλάμε για δεκαετία 80

Δημοσ.

Ξερω οτι ειναι 10-15ευρω.

Που βρισκεις τοσο φθηνο αντιψυκτικο με βαση πολυπροπυλαινογλυκόλη???

Γιατι στην τιμη αυτη εγω βρισκω με αιθυλαινογλυκόλη..

Δημοσ.

Ξερω οτι ειναι 10-15ευρω.

Που βρισκεις τοσο φθηνο αντιψυκτικο με βαση πολυπροπυλαινογλυκόλη???

Γιατι στην τιμη αυτη εγω βρισκω με αιθυλαινογλυκόλη..

Σε αυτη την τιμη αυτο που βαζεις ειναι αντιψυκτικό αυτοκινήτου και καλο είναι να μην το ξαναβάλεις ποτε @Papoys

Η επιλογή του αντιψυκτικού γίνεται πολλές φορές πρόχειρα και είναι πιο πιθανό η αγορά του να γίνει από ένα π.χ. χρωματοπωλείο ή μάντρα δομικών υλικών, παρά από εξειδικευμένο κατάστημα ειδών θέρμανσης, πράγμα που όπως θα δούμε παρακάτω μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο, και δεν θα ρισκάραμε σε καμία περίπτωση αν γνωρίζαμε τις συνέπειες του.

Στα μη εξειδικευμένα καταστήματα, μπορεί να βρει κανείς αντιψυκτικά υγρά εντελώς ακατάλληλα για χρήση με ηλιακούς θερμοσίφωνες, όπως σκευάσματα με βάση την αιθυλαινογλυκόλη, χημική ουσία ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου (σύμφωνα με το δελτίο ασφάλειας υλικού MSDS) και χρησιμοποιείται στην παραγωγή αντιψυκτικού για αυτοκίνητα και μηχανές εσωτερικής καύσης.  

Η αιθυλαινογλυκόλη είναι φθηνή (<1€ / lt) και πολλές φορές πωλείται σαν αντιψυκτικό για ηλιακό θερμοσίφωνα, ακόμη και επίσημα από χημικές βιομηχανίες οι οποίες προφανώς λόγω άγνοιας περί των μηχανολογικών θεμάτων και κανονισμών συστήνουν την χρήση της αιθυλαινογλυκόλης σαν αντιψυκτικό για ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Ηλιακός θερμοσίφωνας και προδιαγραφή καταλληλότητας τροφίμων

Μια χαλασμένη μπαταρία κουζίνας με διαρροή από το ζεστό στο κρύο αρκεί για να διαρρεύσει νερό από τον ηλιακό μας θερμοσίφωνα στο ποτήρι που πίνουμε.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ηλιακοί θερμοσίφωνες πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τις οδηγίες καταλληλότητας τροφίμων, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο γίνεται επισμάλτωση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες αν δεν είναι ανοξείδωτοι. 

Το αντιψυκτικό υγρό βεβαίως δεν βρίσκεται στο νερό χρήσης του ηλιακού θερμοσίφωνα, αλλά στο κλειστό κύκλωμα, και έτσι δεν κινδυνεύουμε να πιούμε νερό με επικίνδυνο αντιψυκτικό.  

Αυτό όμως συμβαίνει όσο ο ηλιακός μας είναι καινούργιος και δεν εμφανίζει πουθενά διαρροή.

Διότι με την πάροδο των ετών και την έλλειψη συντήρησης, δεν είναι καθόλου απίθανο ένας παλιός ηλιακός να εμφανίσει διαρροή από το κλειστό στο ανοικτό κύκλωμα και το νερό του ηλιακού να γεμίσει με αντιψυκτικό σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις.

MSDS Αιθυνελογλυκόλης

Η θανατηφόρος δόση είναι περίπου 100ml (το 1/3 από ένα ποτήρι)  

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αιθυλαινογλυκόλη είναι: 

• Σε διάστημα από 30 λεπτά της ώρας μέχρι και 12 ώρες οι ασθενείς παρουσιάζουν νευρολογικά προβλήματα, παραισθήσεις, σύγχυση, αποχαύνωση, μέθη τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε αποπληξία ή κώμα.
  • Σε διάστημα από 12 έως 24 ώρες οι ασθενείς παρουσιάζουν καρδιοαναπνευστικές διαταραχές και οσφυαλγία.
  • Στο επόμενο στάδιο οι ασθενείς παρουσιάζουν διαταραχές στο ουροποιητικό τους σύστημα, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, λευκωματουρία, οξαλουρία, μικροσκοπική αιματουρία και άλλες πολύ σοβαρές επιπλοκές οι οποίες καταλήγουν στον θάνατο.

© http://www.aenaos-sa.gr/antifreeze-silent-killer

Δημοσ.

Όποιος έχει κάποια πρόταση για διάλυμα προπυλενογλυκόλης καλό είναι να την γράψει εδώ. Έχουν γίνει κάπως δυσεύρετα και μερικοί τα κοστολογούν ακριβά. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...