Προς το περιεχόμενο

Ηλιακός θερμοσίφωνας: τι προτείνετε;

CptBill

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κτίζω μια μονοκατοικία σε νησί. 200τμ σε δυο ορόφους. Το σπίτι είναι περισσότερο για καλοκαιρινούς μήνες.

Μπορεί κάποιος να με συμβουλέψει?. Να βάλω ηλιακό θερμοσίφωνα ή να τοποθετήσω μποιλερ διπλής με ρεύμα και πετρέλαιο, και αν χρειασθώ μελλοντικά ηλιακό να βάλω ανεξάρτητο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 7,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Αν μου επιτρέπατε θα ήθελα να πώ κάτι που βγαίνει από την καρδιά μου.

Υπάρχουν στον κόσμο κάποιες χώρες που πουλάνε πετρέλαιο.

Υπάρχουν επίσης κάποιες άλλες που πουλάνε βιοκαύσιμα, φυσικό αέριο, κ.λ.π.

Η Πατρίδα μας δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί για κάποιο λόγο τίποτε από τα παραπάνω προς το παρόν, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι τα έχει.

Αυτό που σίγουρα έχουμε και σε ποσότητα μάλιστα, είναι ο Ήλιος.

(και είναι και τζάμπα)

Τώρα για να σκευτούμε εάν αυτός είναι χρήσιμος ή όχι, θα σας πω παρακάτω.

Μπορεί κάποιος να μη μπορεί για π.χ. οικονομικούς λόγους να αγοράσει και να εγκαταστήσει έναν ηλιακό. Θα του πρότεινα για τους μήνες του καλοκαιριού, να βρεί ένα μικρό βερελάκι μεταλλικό ή και πλαστικό (αυτό που βάζουμε μέσα τις ελιές), να το βάψει μαύρο άν θέλει, να το γεμίσει με νερό, και να το αφήρει εκτεθημένο στον Ήλιο.

Δοκιμάστε ακόμη και μέσα σε κεραμοσκεπή.

Εάν μπορούσα να προσθέσω με αεροδυναμικό σχήμα και σε ύψος μόνο πέντε εκατοστών στον ουρανό του αυτοκινήτου μου έναν περιέκτη...(κενό)...

Με το που θα πήγαινα για μπάνιο στη θάλασσα, πριν μπώ στη θάλλασα θα το γέμιζα από κάποια βρυσούλα με νερό. Μετά το μπάνιο και την ηλιοθεραπεία νομίζω ότι θα έχω τζάμπα ζεστό νερό για να ξεπλυθώ από τα αλάτια και να πλένω τα μαχαιροπήρουνα με τα οποία καθάρισα και έφαγα τα φρούτα.

Μήπως και αυτοί που έχουν τροχόσπιτα σε κάμπινγκ δεν θα ήταν λάθος η ιδέα να βάλουν ένα συλλέκτη τιτανίου στην οροφή για να έχουν ζεστό νερό για τις ανάγκες τους αντί να καίνε πετρέλαιο ή ρεύμα?

Για το πόσο πιστεύω ότι αξίζει να αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια, χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ, θα μιλήσω μεταφορικά παιδιά και θα σας πω το εξής

Εάν μπορούσα την ώρα που κάνω ηλιοθεραπεία στη θάλασσα να τοποθετήσω στην πλάτη μου έναν ηλιακό συλλέκτη, θα το έκανα.

Στο σπίτι μας έχουμε ένα μεγάλο μπαλκόνι το οποίο καλώς ή κακώς δεν το βλέπει ο Ήλιος. Το καλοκαίρι τοποθετώ μία φουσκωτή παιδική πισινούλα για τα παιδιά.

Έχω τραβήξει λάστιχο από τη ζεστή βρύση της κουζίνας και προσθέτω στην πισινούλα νερό από το ηλιακό.(για να μην μπούν τα παιδιά αμέσως σε κρύο νερό)

Αρχίζω να υποθέτω ότι όποιος σκεύτηκε ότι το τιτάνιο μπορεί να μπεί πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες, μάλλον τώρα κάποιος αετός θα του τρώει το συκώτι.

(Μήπως οι αρχαίοι Μακεδόνες ήξεραν κάτι, και είχαν ως έμβλημά τους τον Ήλιο με τις ακτίνες του?)

Εύχομαι να μας χαρίζει χρόνια ο Θεός, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτό που μας προσφέρει τζάμπα ο Ήλιος και ο κάθε είδους εφεύρεσης ηλιακός συλλέκτης.

(Μου αρέσουν πολύ οι εφευρέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτές βοηθούν γενικά τον άνθρωπο, να κάνει τη ζωή του καλύτερη, ευκολότερη και οικονομικότερη.

Διότι ο εφευρέτης κάποτε θα φύγει από τη ζωή. Η εφεύρεσή του όμως θα μήνει...).

Σας ευχαριστώ.

Κτίζω μια μονοκατοικία σε νησί. 200τμ σε δυο ορόφους. Το σπίτι είναι περισσότερο για καλοκαιρινούς μήνες.

Μπορεί κάποιος να με συμβουλέψει?. Να βάλω ηλιακό θερμοσίφωνα ή να τοποθετήσω μποιλερ διπλής με ρεύμα και πετρέλαιο, και αν χρειασθώ μελλοντικά ηλιακό να βάλω ανεξάρτητο.

Ηλιακό θερμοσίφωνα, με κλειστά τα μάτια.

Στα νησιά το πετρέλαιο είναι πιο ακριβό από ότι στην Αθήνα, οπότε το να ζεστάνεις το νερό με πετρέλαιο το ξεχνάς (θα χρειάζεται πάνω από 1 ευρώ κάθε φορά που θα θες ζεστό νερό). Σε ορισμένες περιπτώσεις, το καλοκαίρι αρκεί ένα πλασικό μαύρο τεπόζιτο στην ταράτσα. Αν το γεμίζεις νερό το πρωί, το μεσημέρι θα έχει ζεστάνει αρκετά για μπάνιο.

papg 18-04-08, 17:38

σήμερα παρήγγελα αυτόν http://www.iliosak.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=37 τον έχει αγοράση κανένας

stigma18-04-08, 21:06

Κάπου πιο πάνω (εντελώς συμπτωματικά) το είχε αναφέρει και κάποιος άλλος (γενικά εντελώς συμπτωματικά μάλλον αναφέρεται η συγκεκριμένη μάρκα εδω παρόλλο που δεν την ξέρουμε οι περισσότεροι). Πάντως το ότι πουλάει 790 ευρώ και πιο κάτω αναφέρει ότι αφορά τιμή με παράδοση στην έδρα της εταιρίας και χωρίς Φ.Π.Α και χωρίς τοποθέτηση... Τι να πώ, Ακριβός δεν είναι 1100 ευρώ τελικά (τοσο φτάνει) για glass ανώνυμος? Στη θέση σου για αυτή την ποιότητα, θα κοιτούσα το ΗΛΙΟΑΚΜΗ ή το ROMINA επειδή όταν το έψαχνα κάπου τόσο πήγαιναν και είναι και επώνυμα. Χωρίς να θεωρώ το επώνυμο σαν καλύτερο έτσι? Θέμα αξιοπιστίας είναι. Αφού όμως φίλε μου το παράγγειλες εύχομαι να βγεί καλό και καλορίζικο :-D

Αν απο την άλλη μεριά δεν είναι εντελώς συμπτωματική η αναφορά αυτής της μάρκας (όσοι διαβάσουν απο τις πρώτες σελίδες θα καταλάβουν) Τότε βρε παιδιά ήμαρτον. Ένα forum είναι εδώ, αφήστε μας να εκφραστούμε ελεύθερα και κάντε διαφήμηση στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, με μια ντουντούκα τέλος πάντων. Πραγματικά έχει καταντήσει αστείο. Απο τη μία ο χ να λέει ότι έχει μερικά ηλιακά σε καλή τιμή και τελειώνουν... Τρέξτε να προλάβετε... (τσ,τσ,τσ... Γελείο...) Απο την άλλη κάποιοι ψ κομήτες που εμφανίζοναι ξαφνικά λέγοντας μας ότι παράγγειλαν το ιλιοσακ (μονίμως αυτό το σενάριο!!!) Ε κούρασε ρε παιδιά... Κούρασε...

Έτσι για την ιστορία χθες τον παρέλαβα και τον τοποθέτησα.Απο ότι είδα είναι καλή κατασκευή -προσεγμένη και το καζάνι και ο συλλέκτης και το κυριότερο έχω άφθονο ζεστό νερό.τώρα για τα σχόλια ουδέν σχόλιο

Σκέφτηκε κανείς εάν προβλεπεται μετά από νόμιμη διαδικασία (Δημοπρασίες -Διαγωνισμούς -Διακυρήξεις κ.λ.π.) να προμηθεύονται τα Δημόσια και Κοινοφελή κτίρια (Δημαρχεία, Νοσοκομεία, Γηροκομεία, Σχολεία κ.λ.π.) με ηλιακούς θερμοσίφωνες?

Προς Θεού δεν θέλω να υπονοήσω εάν θα έχουν κάποιοι προσωπικά και κατά πόσο ωφέλη από τις αγοροπωλησίες.(δεν αποκλείεται να γίνει και κάτι τέτοιο, αλλά δεν θα ήθελα να σταθώ σ΄αυτό.)

Απλά η ιδέα αυτή θα μπορούσε ίσως να αποφέρει στον ευρύτερο κοινονικο-οικονομικό τομέα κάποιο ώφελος.

(Ισως η ιδέα αυτή να ήταν και καταστροφική εάν αναλογιστούμε την πιθανή κακή χρήση, αμέλεια, κακή έως καθόλου συντήρηση...και γίνουν τα πράγματα χειρότερα...)

Ποιός θα νοιαστεί για αυτά τα πράγματα εάν πρώτα πρώτα δεν έχουμε ευσυνειδησία, φιλότιμο, αγάπη για το περιβάλλον, σεβασμό στη Δημόσια περιουσία και καλύτερη θα έλεγα κοινωνική οργάνωση)

Επειδή δεν θέλω να βλάψω κανέναν, και επειδή ειλικρινά μία ιδέα μόνον ήθελα να πώ και τίποτε άλλο, Ας μήνει καλύτερα αυτό προς το παρόν σαν ιδέα, (εφ΄οσον δεν το έχει σκεφτεί κάποιος άλλος μέχρι τώρα) και θα χαιρόμουν ιδιαίτερα εάν το σκεφτόταν σοβαρά κάποιοι απόγονοί μας έστω και μετά από εκατό χρόνια.

(Υπάρχει παιδιά τρομερά μεγάλη ευαισθησία όσον αφορά τη διαχείρηση του δημοσίου χρήματος όχι μόνον σ΄έμάς, αλλά και σε άλλες χώρες)

Επειδή γνωρίζω ότι οι αναγνώστες είναι πάρα πολλοί και στο μέλλον θα είναι ακόμα περισσότεροι, θα ευχόμουν να μη διατρέχω τον κίνδυνο του να με "πυροβολήσει" κάποιος.

Διότι το να γίνει τελικά μία παρεξήγηση, ίσως να είναι το πιό εύκολο πράγμα. Μάλλον πολύ νωρίς είπα ότι είπα.

Κάνω παύση λοιπόν και αμαρτίαν ουκ έχω.

Καλησπέρα!

Συγχαρητηρια για τις χρησιμες πληροφορίες που δίνετε!

Ενδιαφερομαι για εξοικονομηση ενεργειας,οποτε στραφηκα στον ηλιακο θερμοσιφωνα.Η ερωτηση μου είναι ποια λύση θεωρειται καλύτερη στη δική μου περιπτωση που έχει ως εξης:

μενω στο 2ο οροφο, σε πολυκατοικια με 4 οροφους και κεραμοσκεπή(δεν γνωριζω αν είναι περιττη ως πληροφορια), το σπίτι έχει ήδη boiler συνδεδεμενο με τα καλοριφερ (όλο το χειμωνα το εκμεταλλευτηκαμε) και τέλος έχει τον θερμοσιφωνα με ρεύμα.

Τι προτεινετε την εγκατασταση ηλιακου θερμοσιφωνα ή συλλεκτών;

Στα νησιά το πετρέλαιο είναι πιο ακριβό από ότι στην Αθήνα, οπότε το να ζεστάνεις το νερό με πετρέλαιο το ξεχνάς (θα χρειάζεται πάνω από 1 ευρώ κάθε φορά που θα θες ζεστό νερό). Σε ορισμένες περιπτώσεις, το καλοκαίρι αρκεί ένα πλασικό μαύρο τεπόζιτο στην ταράτσα. Αν το γεμίζεις νερό το πρωί, το μεσημέρι θα έχει ζεστάνει αρκετά για μπάνιο.

Το δύκτιο νερού δουλεύει στις 2-6 ατμόσφαιρες πίεση οπότε κανένα κοινό μαύρο δοχείο δεν θα αντέχε. Θα έπρεπε να το δουλεύει σε ανοιχτό κύκλωμα (χωρίς πίεση, με φλοτέρ) και δεν θα είχε τρόπο να το ζεστάνει όταν δεν έχει ήλιο.

Επίσης, νερό σε στασιμότητα 30-50 Κελσίου είναι ότι πρέπει για την ανάπτυξη σαλμονέλας που είναι σούπερ θανατηφόρο μικρόβιο είτε το πιείς είτε το εισπνεύσεις στο ντουζ... Το μικρόβιο σκοτώνεται όταν το νερό ξεπεράσει τους 55-60 Κελσίου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία τα δοχεία (μπόιλερ) με ζεστό νερό πρέπει να είναι στους 60 Κελσίου για κάποιες ώρες τουλάχιστον για να είναι ασφαλή.

Άρα τέτοιες λύσεις μπορούν να έχουν πολύ τραγικά αποτελέσματα...

Σωστός ηλιακός είναι η λύση (και αποσβαίνει μια χαρά το κόστος του αν δεν σου πιάσουν ΠΟΛΥ χοντρά τα οπίσθια)

Καλησπέρα!

Ενδιαφερομαι για εξοικονομηση ενεργειας,οποτε στραφηκα στον ηλιακο θερμοσιφωνα.Η ερωτηση μου είναι ποια λύση θεωρειται καλύτερη στη δική μου περιπτωση που έχει ως εξης:

μενω στο 2ο οροφο, σε πολυκατοικια με 4 οροφους και κεραμοσκεπή(δεν γνωριζω αν είναι περιττη ως πληροφορια), το σπίτι έχει ήδη boiler συνδεδεμενο με τα καλοριφερ (όλο το χειμωνα το εκμεταλλευτηκαμε) και τέλος έχει τον θερμοσιφωνα με ρεύμα.

Αν έχετε κεντρικό μπόιλερ το σωστό θα ήταν να γίνει κεντρική εγκατάσταση συλλεκτών στην κεραμοσκεπή με μπόιλερ στο μηχανοστάσιο οπότε ο λέβητας να ανάβει μόνο όταν χρειάζεται και να μην καίει άσκοπα πετρέλαιο για να ζεσταίνει νερό. Θα έχετε σαν πολυκατοικία σημαντική οικονομία χειμώνα-καλοκαίρι.

Δυστηχώς επειδή οι πολυκατοικίες χτίζονται πάντα με άλλα κριτήρια πρακτικά ποτέ δεν εφαρμόζεται όμως... (ή βάζουν "κεντρικά συστήματα" 300 λίτρων για 10+ διαμερίσματα...)

Για προσωπική λύση πρέπει να δείτε τι αναμονές υπάρχουν στην ταράτσα, πως θα πάει το ζεστό νερό στο σπίτι σας, κλπ. Αυτα γίνονται μόνο επιτόπου με κάποιον που ξέρει.

Καλησπέρα!

Παίρνω το θάρρος εφ΄όσον θα μου το επιτρέπατε να εκφράσω μία άποψη προκειμένου να σας βοηθήσω. (Το σίγουρο είναι ότι οι λύσεις σε ένα θέμα μπορεί να είναι πολλές. Το δύσκολο είναι να βρούμε την καλύτερη)

Η συνισταμένη των απόψεων μετά από αυτά που γράφτηκαν ήδη είναι ίσως περριτό να το πω. Είναι από ότι φαίνεται ναί. (Είναι και προσωπική μου άποψη το είπα ήδη)

Επειδή πρόκειται για πολυκατοικία και προφανώς γίνεται κοινή η χρήση του λέβητα (Αυτό δεν το ξέρω απλά το υποθέτω), μάλλον για να αποφύγετε τον κίνδυνο του να απολαμβάνουν το ζεστό νερό του ηλιακού σας και άλλοι ένοικοι, ίσως το 80% του θέματος να είναι ο τρόπος σύνδεσης και κατα δεύτερο λόγο σίγουρα και η ποιότητα (Έχουν ήδη γραφεί πολλά για το τιτάνιο, ας μη σας κουράσω) του ηλιακού.

Πιστεύω πως σίγουρα θα δούλευε το σύστημα εάν συνδέονταν ως εντελώς ανεξάρτητο από το μπόιλερ με βάνες συνδεμένες κατά τέτοιον τρόπο ώστε το ζεστό νερό του ηλιακού να μπορέσετε να το απολαύσετε μόνον εσείς και κανένας άλλος (Διότι σε αντίθετη περίπτωση θα λέγαμε ότι "δε ζεσταίνει ο ηλιακός").

Εφόσον έχετε κεραμοσκεπή, και η κλίση της είναι προφανώς όπως όλα τα ελληνικά σπίτια 20 - 25 μοίρες, ο ηλιακός (εάν δεν μπεί ειδικός σκελετός από την εταιρία) θα λειτουργεί άψογα (θα δέχεται καλύτερα τις ηλιακές ακτίνες) την περίοδο του καλοκαιριού. Τότε το χειμώνα θα απομονώνεται με τις βάνες, και θα τίθεται και πάλι σε λειτουργία το μπόιλερ του λέβητα.

(Εάν επιθυμούμε να λειτουργεί ξεχωριστά ο ηλιακός και όλον το χρόνο, τότε θεωρητικά και πρακτικά θα πρέπει να συμφωνεί η κλίση των συλλεκτών (ως προς την οριζόντιο) με το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής σας)

Άρα εφ΄όσον ισχύουν αυτά, το μεγαλύτερο βάρος της υπόθεσης πέφτει στο να επιστήσετε την προσοχή του υδραυλικού εγκαταστάτη που θα επιλέξετε, στον τρόπο σύνδεσης και εάν μπορείτε να είσαστε κυριολεκτικά "πάνω από το κεφάλι του"(διότι καμιά φορά γίνονται και λάθη. Άλλα λέμε και άλλα κάνουμε, λόγω απροσεξίας. Όλοι έχουν πιστεύω κάποια προσωπική εμπειρία)

Στόχος μας λοιπόν είναι τον ηλιακό να τον απολαμβάνετε μόνο εσείς!

Πιθανόν να διαβάσετε και κάποια άλλη γνώμη, συζητήστε, συγκρίνετε και σκεφείτε το.

Ο τελικός λόγος είναι φυσικά μόνον δικός σας.

Φιλικά.

Να ζητήσω συγνώμη από τον φίλο Πανο 09, δεν είδα ότι γράφτηκε ήδη μία γνώμη.

Συμφωνώ απολύτως με τη δική σας άποψη για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες (είναι το πιό ιδανικό).

Απλά συμπηρώνω για να μην έχω το βάρος της ευθύνης, θέλοντας να πω ότι αυτό που αναφέρθηκε γενικά για τους πλαστικούς κουβάδες με νερό, έχει την έννοια στο να καταλάβει ο κόσμος τη χρησιμότητα και τα ωφέλη από την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας γενικότερα.

Ευχαριστώ

Αγαπητοί φίλοι γειά σας κι από εμένα. Νομίζω ότι θα όφειλα πρώτα απ όλα να σας συγχαρώ όλους σας για τις χρησιμότατες πληροφορίες που δίνετε στους αναγνώστες μέσα από τους διαλόγους σας.

Δεν είμαι επαγγελματίας. Έχω σαν Χομπυ τις ιδέες που σχετίζονται με τον τρόπο αξιοποίησης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Ταπεινή και προσωπική μου γνώμη προς το φίλο TonyMontana

Πιστεύω ότι καλό είναι πρώτα να ρωτήσεις τον προηγούμενο ένοικο εάν υπάρχει ή να πάρεις κάποια γνώμη από αυτόν που το εγκατέστησε ή από έναν ειδικό που θα το δεί. (Αυτό για να αποφύγεις την ταλαιπορία του να ψάχνεις μόνος)

Εάν πάλι σου αρείσει να ασχοληθείς ( ή και να παιδευτείς μόνος) νομίζω ότι θα σου ήταν χρήσιμες οι παρακάτω ιδέες προτάσεις. (Κάτι παρόμοιο θα έκανα κι εγώ στη θέση σου)

1. Προσπάθησε να δεις από που ξεκινούν και που καταλήγουν οι κόκκινες συνδέσεις (οι οποίες είναι μάλλον του ζεστού νερού)

2. Ομοίως δες και για τις μπλέ (του κρύου) οι οποίες λογικά συνδέονται άμεσα με τις σωληνώσεις του δυκτύου υδροδότησης.

3. Οι βάννες είναι ανοιχτές ή κλειστές?

4. Τον έλεγχο της πορείας των σωληνώσεων μπορεί να τον ξεκινήσεις και από τον ηλιακό εφ όσον είναι εύκολη η πρόσβαση σ΄αυτόν.

5. Μήπως ο ηλιακός συνδέεται και με την κεντρική θέρμανση? (Οι λεγόμενοι ηλιακοί τριπλής ενέργειας)

6. Εάν δεν γνωρίζες καλά την οικοδομή, και για το εάν δοκιμάστηκε για τη σωστή λειτουργία του ο ηλιακός και οι σωληνώσεις του, θα σε συμβούλευα μετά το "πείραγμα" (ανοιγοκλείσιμο) που θα κάνεις στις βάνες, να ελέγξεις για τυχόν διαρροές.

7. Λογικά για να δουλεύει ο ηλιακός πρέπει να έχει ανοιχτές τις βάνες από τις οποίες παίρνει το κρύο νερό του δυκτύου (μπλε), και ανοιχτές τις βάνες του ζεστού νερού (κόκκινο) που δίνει στο δίκτυο του ζεστού νερού του σπιτιού.

Προσοχή !!! Για την απομόνωση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα που λειτουργούσε μέχρι τώρα, θα κλέινεις πάντα μόνον τη βάνα του ζεστού (κόκκινο) του δεύτερου (ηλεκτρικού θερμοσίφωνα) η οποία έδινε μέχρι τώρα (Χειμώνα) ζεστό νερό στο σπίτι. (Αυτό διότι εάν κλείσεις και την είσοδο του κρύου, παγιδεύεις το νερό του θερμοσίφωνα, γεγονός άκρως επικίνδυνο και με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα!!!

8. Ρίχνεις μια ματιά (εφόσον είναι εύκολο να ανέβεις επάνω και όχι επικίνδυνο) όπως έγραψα και προηγουμένως, στον ηλιακό θερμοσίφωνα εάν έχει κάποια μικρή ή μεγάλη βάνα στην είσοδο του κρύου, μήπως είναι κλειστή. Σε τί κατάσταση βρίσκεται ο ηλιακός? (φαίνεται καινούριος?)Τί μάρκα και τί μοντέλο είναι? (Μπορείς κατόπιν να πάρεις πληροφορίες και από κάποιο σάιτ) Σε περίπτωση που είναι κλειστού κυκλώματος ελέγχουμε πάντα εάν θέλει συμπλήρωμα με αντιψυκτικό.

(Καλό είναι να ελέγξεις και τον προσανατολισμό του - πρέπει να βλέπει στο Νότο. Δεν πρέπει να σκιάζονται οι συλλέκτες. Οι ώρες που δουλεύει καλά ο ηλιακός είναι λίγο μετά το μεσημέρι)

Πάρε μιά γνώμη από τους πρώτους διαλόγους που έχουν γραφτεί.

Δοκίμασε να κάνεις μια αρχή σύμφωνα με τα παραπάνω.

(Γενικά όταν βλέπεις κάτι πολλές φορές, το μαθαίνεις καλύτερα.)

Εάν κάτι δεν σου αρέσει ή σου φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, μην κάνεις τίποτε, αλλά συμβουλέψου από έναν που γνωρίζει ή από έναν ειδικό (ακόμη και φίλος που ασχολείται) που θα σ΄επισκευτεί.

Τίποτε από τα παραπάνω που σου έγραψα μην το θεωρήσεις υπερβολικό ή έστω και απίθανο. (Από τα απίθανα παθαίνουμε όλες τις ζημιές) Πρώτα από όλα η προσωπική μας ασφάλεια.

λοιπόν φίλε καλέ Sonne τράβηξα την παρακάτω φωτογραφία στην οποία όλες οι βάνες είναι ανοιχτές... μπορείς να βγάλεις άκρη;;; σημέιωσε πως ο ηλιακός δεν έχει καμία άλλη βάνα έξω... τουλάχιστον έτσι φαίνεται...

dscn1703izy7.th.jpg

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ωραία για το καλοκαίρι ηλιακός, τι γίνεται όμως τους χειμερινούς μήνες για ζεστό νερό, θα πρέπει να χρησιμοποιώ το πετρέλαιο, δεν είναι έτσι;

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ωραία για το καλοκαίρι ηλιακός, τι γίνεται όμως τους χειμερινούς μήνες για ζεστό νερό, θα πρέπει να χρησιμοποιώ το πετρέλαιο, δεν είναι έτσι;

Δε μας είπες σε ποιο νησί βρίσκεσαι, αλλά έχε υπόψη σου ότι εκτός απο τα νησιά του Β.Αιγαίου και ίσως και τις Σποράδες η κάλυψη που προσφέρει ένας σωστά διαστασιολογημένος ηλιακός θερμοσίφωνας είναι αρκετή χειμώνα - καλοκαίρι. Για τις περιπτώσεις που ο ηλιακός δεν θα μπορεί να καλύψει το φορτίο σου η ηλεκτρική αντίσταση που έχει το δοχείο είναι σαφώς πιο οικονομική λύση απο τη χρήση πετρελαίου.

λοιπόν φίλε καλέ Sonne τράβηξα την παρακάτω φωτογραφία στην οποία όλες οι βάνες είναι ανοιχτές... μπορείς να βγάλεις άκρη;;; σημέιωσε πως ο ηλιακός δεν έχει καμία άλλη βάνα έξω... τουλάχιστον έτσι φαίνεται...

dscn1703izy7.th.jpg

Γειά σου φίλε μου Τονυμοντανα.

Έχω μάλλον ήδη κάποια άποψη και θέλω ειλικρινά να σε βοηθήσω στο μέτρο που μπορώ.

(έχω βοηθήσει εντελώς αφυλοκερδώς,και κατά καιρούς πολλούς φίλους μου εκτός ιντερνετ και είχα την ευκολία να τα βλέπω όλα παρών και κατάματα)

Όπως έχω είδη πει, δεν είμαι επαγγελματίας υδραυλικός. Ο πατέρας μου ήταν επαγγελματίας υδραυλικός και δεν τον έχω δυστυχώς κοντά μου)

Και η δουλειά μου είναι επίσης εντελώς άσχετη με τα ηλιακά και τα υδραυλικά.

Τώρα επί του παρόντος.

Θα ήθελα να με βοηθήσεις λιγάκι ακόμα (διότι στο τέλος θα σου πω τα συμπεράσματα που έχω βγάλει μέχρι τώρα)

Μερικές ερωτήσεις

Μεχρι τώρα (χειμώνα) είχες ζεστό νερό μόνον από την ηλεκτρική αντίσταση ή και από το καλοριφερ (το οποίο υποθέτω να λειτουργεί με πετρέλαιο ή μήπως με φυσικό αέριο?)

Οι σωλήνες που φαίνονται να βγαίνουν από τον τοίχο, είσαι σίγουρος ότι πάνε στο ηλιακό?

1. Πές μου σε παρακαλώ, αυτό το μποιλερ που βλέπω, που βρίσκεται? (λεβητοστάσιο, αποθήκη δώματος, σκεπή, πατάρι, δίπλα στο μπάνιο, που?)

Το λεβητοστάσιο πού βρίσκεται? είναι κοινόχρηστο με άλλους?

2. Οι σωλήνες από ηλιακό που αναφέρεις α)είναι μισής ίντζας ή 3/4 ων? (εάν

γνωρίζεις)

β) μήπως βλέπεις πουθενά, κανέναν "άλλο" κυκλοφορητή?

3. Σε παρακαλω, δες λίγο έξω το ηλιακό σου, έχει κι αυτό δικό του μπόιλερ ή είναι

μόνον ηλιακοί συλλέκτες?

4. Σε τί ύψος βρίσκονται οι συλλέκτες σου, πιο ψηλά ή πιο χαμηλά από το μπόιλερ που

βλέπω (εφόσον δεν δεις άλλο μπόιλερ)

5. Οι συλλέκτες σου είναι ψηλά πάνω στην ταράτσα σε βάση ή πάνω σε κεραμοσκεπή?

6. Δες επίσης σε παρακαλώ πολύ, εάν αυτές οι βάνες 1και2 που λές προς το μπάνιο, εάν συνδέονται με το νερό του καλοριβέρ (δηλ. συνδέονται πάνω σε ένα οποιοδήποτε θερμαντικό σώμα) απάντησέ μου σε παρακαλώ (η απάντησή στην ερώτηση 6 είναι "κλειδί" για μένα)

7. Από ότι βλέπω οι 2 μεσαίοι σωλήνες που βγαίνουν από το μπόιλερ που φαίνεται πρέπει να είναι πιο χοντροι από τους 2 άλλους ακριανούς)

Πάντως εάν δεν κάνω λάθος βλάπω μεταξύ των βανων 1και2 και του ρακορ που συνδέει το μαύρο τουμπόραμα (κόκκινο πλαστικό προστατευτικό σπιράλ) έχουν ένα εξάτρημα ασημί χρώματος (συστολή από 3/4 χοντρό σε 1/2 πιό λεπτό)

8. Αυτό που γράφεις "..από ηλιακό προς ηλεκτρικό θερ/να" δείνει ένα ασφαλιστικό πίεσης ( 6 μπαρ συνήθως) το οποίο να ξέρεις ότι συνδέεται συνήθως με τον σωλήνα (άσπρο πλαστικό τουμπόραμα) του δυκτύου υδρεύσεως. Τά άλλα 2 μπρούτζινα "βαρελάκια" που βλέπεις να έχουν πάνω τους βαλβιδάκια μαύρα πλαστικά σαν του αέρα των τροχών που έχουν τα ποδήλατα, είναι κι αυτά ασφαλιστικά πιέσεως τα οποία συνήθως τα βάζουν σε (όχι απαραιτήτως ηλιακά) μπόιλερ διπλής ενέργειας που συνδέονται με το καλοριφέρ.

Αυτοί που γράφεις "σωλήνες από ηλιακό" αυτός από αριστερά που δεν έχει τη μικρή κόκκινη βάνα, μήπως τροφοδοτεί το διαμέρισμά σου με το ζεστό νερό)

9. Άφησε σε παρακαλώ, ανοιχτή μία βρύση του ζεστού νερού (μπάνιο, κουζίνα, όπου θέλεις) και μετά κλείσε το κόκκινο μικρό βανάκι "σωλήνες από ηλιακό" και πες μου εάν ύστερα από λίγη ώρα σταμάτησε να τρέχει το νερό (Αυτό είναι επίσης σημαντική πληροφορία για μένα)

10. Η βάνα στον τοίχο έχει πάνω κόκκινο χρώμα? δοκίμασε να δεις σε παρακαλώ, εαν θέλει πολλή μυική δύναμη για να ανοιγοκλείσει.

Απάντησέ μου σε παρακαλώ πρώτα σε όλα τα παραπάνω, και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε (εάν μπορείς βγάλε μία φωτογραφία τον ηλιακό)

Ευχαριστώ

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...