Προς το περιεχόμενο

Ηλιακός θερμοσίφωνας: τι προτείνετε;

CptBill

Προτεινόμενες αναρτήσεις

δεν είχα ποτέ ηλιακό για να μπορώ να συγκρίνω αλλά η απόδοση του δεν υπάρχει.με τους υπολογισμούς που έκανα πριν τον βάλω σε 2 χρόνια το πολύ θα τον έχω κάνει απόσβεση.

Για να κάνεις απόσβεση 1000€ σε δύο χρόνια, βγαίνει ότι άναβες τον ηλεκτρικό 2 με 2,5 ώρες τη μέρα, κάθε μέρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 7,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

3 το λιγότερο για πάνω από 6 μήνες.....

50+ ευρώ το μήνα στην δεη τους μήνες που δεν δούλευε η κεντρική θέρμανση για να έχει το μπόιλερ

Τότε τζάμπα πετούσες λεφτά τόσο καιρό.

Ωστόσο, ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας 80λτ σε μια ώρα πάει το νερό από τους 20 βαθμούς στους 60 σε λιγότερο από 1 ώρα.

Αν δε γεμίζει τη μπανιέρα ο καθένας για το μπάνιο του, δύσκολο να χρειάζονται 3 ώρες τη μέρα. Λογικά σταματούσε στη 1 μόνος του ο θερμοσίφωνας.

Δε νομίζω να δεις διαφορά 50€ μηνιαίως στο λογαριασμό λόγω του ηλιακού.

Ωστόσο, ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας 80λτ σε μια ώρα πάει το νερό από τους 20 βαθμούς στους 60 σε λιγότερο από 1 ώρα.

Μήπως αυτό ισχύει κάτω από ιδανικές συνθήκες;

Γιατί μου φαίνεται κάπως δύσκολο στην πράξη.

Μήπως αυτό ισχύει κάτω από ιδανικές συνθήκες;

Γιατί μου φαίνεται κάπως δύσκολο στην πράξη.

1 kcal είναι η ενέργεια που χρειάζεται για να ανέβει η θερμοκρασία 1 λίτρου νερού κατά 1 βαθμό κελσίου

οπότε για να πάμε 80 λίτρα από τους 20 στους 60, χρειαζόμαστε 80*(60-20)= 3200kcal

Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας συνήθως έχει αντίσταση ισχύος 4ΚW, οπότε δουλεύοντας μια ώρα αποδίδει 4 KWh ενέργεια (θερμότητα) στο νερό, που ισοδυναμεί με 3439Kcal

Γίνονται κάποιες παραδοχές για τις συνθήκες στους παραπάνω υπολογισμούς αλλά δεν επηρεάζουν αξιοσημείωτα το αποτέλεσμα.

Άλλο όμως το νερό να είναι στους 15°C ας πούμε, και άλλο στους 3°C.

Επίσης, νομίζω παίζουν ρόλο και απώλειες από κατάσταση/συντήρηση του θερμοσίφωνα, από αποστάσεις σωληνώσεων και άλλα.

Πρακτικά, εγώ σε πολλές περιπτώσεις έχω παρατηρήσει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος από αυτόν που αναφέρεις.

Άλλο όμως το νερό να είναι στους 15°C ας πούμε, και άλλο στους 3°C.

Επίσης, νομίζω παίζουν ρόλο και απώλειες από κατάσταση/συντήρηση του θερμοσίφωνα, από αποστάσεις σωληνώσεων και άλλα.

Πρακτικά, εγώ σε πολλές περιπτώσεις έχω παρατηρήσει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος από αυτόν που αναφέρεις.

Για τη διάρκεια που είναι ανοιχτός (στο ρεύμα), οι απώλειες στον ηλεκτρικό που είναι εσωτερικός, δεν είναι πολύ μεγάλες για να κάνουν αίσθηση. Επίσης, το νερό είναι περίπου στους 20 βαθμούς αφού περιμένει ήδη μέσα, δεν έρχεται απέξω. Οι σωληνώσεις δεν παίζουν ρόλο στο χρονικό διάστημα που απαιτείται να ζεστάνει το νερό που είναι ήδη μέσα. Συντήρηση στη μόνωση δε γίνεται, τώρα αν είναι χαλασμένη η αντίσταση και υπολειτουργεί, άλλο θέμα, αν και συνήθως ή δουλεύει ή δε δουλεύει καθόλου.

Ίσως να μιλάς για μεγαλύτερης χωρητικότητας, ή για ηλιακό.

Η απόσβεση εξαρτάται και από τις δυνατότητες του ηλιακού, και επειδή έχω ηλιακό σαν του φίλου μας παραπάνω, αν θυμάμαι καλά  αυτός  ηλιακός, βάσει του πιστοποιητικού solarkeymark, μπορεί να δώσει έως 2800 kwh ανά έτος περίπου (σε κατανάλωση 250λτ / μέρα), με τις όποιες παραδοχές βέβαια.

Έτσι  θεωρώντας μια ενδεικτική τιμή kwh 0,18 ευρώ (μαζί με όλες τις χρεώσεις), το όφελος είναι το πολύ 504 ευρώ το χρόνο.

Τώρα, αν σκεφτούμε, ότι πολλές μέρες έχει συννεφιά και θα ανοίγουμε ρεύμα, και ότι δεν μπορούμε να αξιοποιούμαι πλήρως όλο το νερό του ηλιακού, ειδικά το καλοκαίρι που θα έχει πολύ ζεστό νερό (οπότε ο ήλιος ζεσταίνει το νερό χωρίς να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όλο), τότε σίγουρα μικραίνει αρκετά το όφελος.  

Αν όμως ο johnyboy θέλει δύο ηλεκτρικούς των 80λτ την ημέρα το καλοκαίρι (που απ' ότι λέει τα θέλει) τότε θέλει 8kwh την ημέρα (βάσει naive), σε 6 μήνες δηλ. 1440kwh, οπότε και αυτά να του δώσει ο ηλιακός κερδισμένος είναι. 

Η απόδοση των συλλεκτών είναι για να υπολογίζεις πόσο γρήγορα  θα ζεσταίνει μέσα στη μέρα. Γιατί συνήθως η ενέργεια είναι σε περίσσεια, αφού το ζεστό νερό σπάνια χρησιμοποιείται όλο. 

Πιστεύω ότι ο πιο ουσιαστικός λόγος να μετρήσεις την απόσβεση που κάνεις είναι να υπολογίσεις πόσο δεν ανάβεις τον ηλεκτρικό πλέον.

Πέρα από καθαρά οικονομικό ωστόσο, ο ηλιακός έχει και το πλεονέκτημα ότι έχεις ζεστό νερό ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέρα, χωρίς να περιμένεις να ζεσταθεί. Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα διαβίωσης. 

σε μια ώρα το 100αρι μπόιλερ μόνο το καλοκαίρι ζεσταίνει, το χειμώνα με καμία παναγία.αλλά και πάλι, η διαφορά τους μήνες που δεν καίω ρεύμα με αυτούς που καίω είναι 100 ευρώ το 2μηνο στην καλύτερη. από Απρίλη μέχρι και Οκτώβριο που δεν ζεσταίνει από την κεντρική θέρμανση είναι 7 μήνες, 7 χ50 = 350 ευρώ.άσε που αν το κάνω πιο αναλυτικά και το χειμώνα καίω παραπάνω καύσιμο για να ζεστάνει και το μπόιλερ προκειμένου να μην ανάψω ρεύμα.

δεν ξέρω πως βγαίνει στην θεωρία αλλά στην πράξη η δεη με έγδερνε, ήταν πολύ σημαντική η διαφορά.

έναν ωμέγα που είδα έγραφε nobel ξυλινάκης πάνω στον συλλέκτη.Αυτό με το πινακάκι το ρωτησα και εγώ και μόνο με πατέντα γίνεται ή κατά προσέγγιση με θερμόμετρο επαφής.όσους ρώτησα μου είπαν είναι περιττό.

Μου πρότειναν αντι του  nobel, στα ιδια χρηματα περιπου   να βαλω τον  Howat 160L/3m² , εχει κανεις αποψη για τον συσγεκριμενο?

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Τελικα αγορασα τον ΝΟΒΕL Clasic 200 lit. σήμερα έγινε και η εγκατάσταση , μολις πριν μιση ωρα τελείωσε. Το κακο ειναι οτι πρωτη μερα σημερα και εχει συννεφιά οποτε δεν μπορω να τον δοκιμασω σε σχεση με την αποδωση του στον ηλιο. οποτε σημερα θα πρεπει να τον ανάψω απο το ρευμα για να ζεστανει 200 λιτρα απο το 0. οποιος εχει 200αρι ηλιακο ξερει ποση ωρα θελει για να ζεστάνει 200 λιτρα με την αντίσταση?

Τελικα αγορασα τον ΝΟΒΕL Clasic 200 lit. σήμερα έγινε και η εγκατάσταση , μολις πριν μιση ωρα τελείωσε. Το κακο ειναι οτι πρωτη μερα σημερα και εχει συννεφιά οποτε δεν μπορω να τον δοκιμασω σε σχεση με την αποδωση του στον ηλιο. οποτε σημερα θα πρεπει να τον ανάψω απο το ρευμα για να ζεστανει 200 λιτρα απο το 0. οποιος εχει 200αρι ηλιακο ξερει ποση ωρα θελει για να ζεστάνει 200 λιτρα με την αντίσταση?

Για να φτάσει όλο το νερό ας πούμε στους 50-60 βαθμούς όπου θα το νιώθεις καυτό θέλει πάνω από 2 ώρες (λίγα ποστ πιο πριν εξηγείται πώς υπολογίζεται), ωστόσο μπάνιο θα μπορείς να κάνεις μετά από κανα μισάωρο, γιατί το νερό δε ζεσταίνεται ομοιόμορφα. Το πιο ζεστό ανεβαίνει επάνω και από εκεί τραβιέται στη βρύση πρώτο. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...