Προς το περιεχόμενο

Ηλιακός θερμοσίφωνας: τι προτείνετε;


CptBill

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ηρθαν κατα τις 10 το πρωϊ τον εβαλαν και στις 12:30 εκανα μπανιο. :-)

 

Κρατησα τα χαρτοκουτα που ηταν οι συλλεκτες μεσα και λεω τωρα που θα φυγω για μια βδομαδα να τους σκεπασω και τους δυο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 7,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Καλησπέρα σε όλους.

 

Βρίσκομαι σε διαδικασία αλλαγής ηλιακού και σχεδόν έχω καταλήξει. Ψάχνοντας διάφορα, έπεσα τυχαία σε αυτό το thread. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως μια συζήτηση για ηλιακούς έχει μπει σε τόσο βάθος-ανάλυση και ότι κρατάει εδώ και 9 χρόνια. Έχω διαβάσει όσο μπορώ το μεγαλύτερο μέρος του και έχω μάθει αρκετά πράγματα που δεν ήξερα, τεχνικής και κυρίως μη φύσεως, και ευχαριστώ όλους για αυτό όπως και υποθέτω το ίδιο θα έχει συμβεί και με πολλούς άλλους σαν και εμένα που απλά το παρακολουθούν χωρίς να συμμετέχουν. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση αν μπορεί να μου πει κάποιος τη γνώμη του.

 

Έχω έναν ηλιακό με δύο συλλέκτες Φυρογένης περίπου 17 ετών. Απλό τζάμι, δεν είναι επιλεκτικοί, είναι χάλκινοι (νομίζω) με υδροσκελετό χάλκινο και όχι ενιαία απορροφητική επιφάνεια αλλά σε λωρίδες συνολικού εμβαδού περίπου 3,7 τμ. Είχαν τρυπήσει στο παρελθόν και είχε έρθει υδραυλικός και συγκόλλησε το σημείο διαρροής. Ξανατρύπησαν στο σημείο εξόδου από τον συλλέκτη προς το boiler. Δεν έκανα πάλι συγκόλληση, μερικές φορές συμπλήρωνα σκέτο νερό βρύσης (ναι ξέρω, λάθος μου) στο κλειστό κύκλωμα το οποίο εξατμιζόταν όλο μετά 5-6 ημέρες (προφανώς..). Από κάποιο σημείο και ύστερα δεν το ξαναγέμισα ποτέ και απλά το λειτουργούσα μόνο με ρεύμα (δυστυχώς). Αυτό για πάνω από ένα χρόνο, ίσως και δύο.

Το αρχικό boiler κάποια στιγμή τρύπησε και το άλλαξα με ένα άλλο, άλλης εταιρείας (glass). Τρύπησε και αυτό (στα 6-7 χρόνια περίπου, δυστυχώς όμως δεν του έκανα ποτέ συντήρηση, λάθος μου), έχει διαρροή από το καπάκι της αντίστασης, το οποίο και όταν άνοιξα η πολυουρεθάνη είχε γίνει λάσπη, τα πάντα ήταν σάπια-σκουριασμένα μια μάζα, όποτε δεν προχώρησα παρακάτω και απλά επανατοποθέτησα το καπάκι.

Ενώ λοιπόν σχεδόν έχω καταλήξει και ταυτόχρονα συνεχίζω να διαβάζω εδώ μέσα, έπεσε το μάτι μου σε μια δήλωση κάποιου (Link.png Site: p. 152 D.PAT ) που λέει “ Φίλε μου αν ο συλλέκτης είναι χάλκινος δεν τον πετάς ποτέ.”  Υποθέτω ότι θα αναφερόταν σε συλλέκτες επιλεκτικούς σε καλή κατάσταση και όχι απλώς γενικά. Παρόλα αυτά…

Η ερώτηση.

Με συμφέρει να κρατήσω τους παλιούς συλλέκτες, να τους συγκολλήσω στο σημείο διαρροής (δεν είναι στον υδροσκελετό αλλά στην έξοδο του σωλήνα από το πλαίσιο, υπάρχει όμως μια συγκόλληση ήδη παλαιότερη στον υδροσκελετό χαμηλά) και να βάλω ένα άλλο καλό boiler? (για 3η φορά) (σημείωση: έχουν μείνει χωρίς υγρό για κανένα χρόνο περίπου). Αν και γνωρίζω (μάλλον) την απάντηση είπα να ρωτήσω.

 

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε δώσε 200€ ακόμα να πάρεις ένα ολοκληρωμένο σύστημα γιατί στην κατάσταση που είναι ο συλλέκτης θα τα δώσεις σύντομα να τον επισκευάζεις κάθε τόσο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

naive ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Αυτό είχα σκεφτεί να κάνω από την αρχή, όμως είπα να ρωτήσω επειδή είδα ότι αυτή η δήλωση είχε γίνει πάνω από μια φορά και είθισται οι χάλκινοι συλλέκτες να θεωρούνται καλύτεροι από αυτούς με αλουμίνιο, οπότε σκέφτηκα μήπως ένας χάλκινος συλλέκτης αποδίδει καλύτερα από έναν αλουμινένιο ακόμα και όταν είναι παλιός και συγκολλημένος.

Εσύ είσαι ευχαριστημένος από τον δικό σου? Υπάρχει κάτι αρνητικό που έχεις βρει μέχρι τώρα? (έχω διαβάσει ποιόν έχεις τοποθετήσει)

 

Ευχαριστώ

Επεξ/σία από samten
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@samten

Μπορείς να πάρεις και τώρα συλλέκτη με χάλκινο υδροσκελετό.

Η διαφορά είναι ότι ο χάλκινος συγκολλάται εύκολα αν τρυπήσει. Στις θερμικές ιδιότητες δεν υπάρχει σημαντική διαφορά.

 

Ο δικός μου είναι απροβλημάτιστος αυτά τα 5 χρόνια που τον έχω.

Επεξ/σία από naive
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλησπερα 

διαβαζω καιρο αυτο το νημα αλλα πραγματικα ειναι τοσες οι επιλογες και οι παραμετροι που εχω χαθει..

 

αυτη τη περιοδο διαφημηζετε στη τηλεωραση το παρακατω  

http://www.eurostar-solar.com/hliakoi-thermosifones-heliothermo-prosfora.html

 

θα ηθελα την αποψη σας 

αν αξιζει η να παω σε κατι πιο ακριβο (που και παλι δε μπορω να κρινω αν το πιο ακριβο ειναι και πιο καλο πραγματικα.. )

 

ψαχνομουν με Budget γυρω στα 800-1000  ευρω και αυτο μου φαινετε απο κοστος τουλαχιστον μια χαρα 

τα 150 λιτρα μου φαινονται ΟΚ καθως ειμαιστε 2 ατομα 

το σπιτι ειναιστο 5οροφο και απο πανω ειναι η ταρατσα οπου θα εγκατασταθει 

 

πριν δω αυτο σκευτομουν για το παρακατω 

https://www.airconenergy.gr/gr/el/products/iliakos-thermosifonas-glass-160-lit-sg160240ph-seira-plus-diplis-energeias-me-syllekti-phaethon 

 

ποια ειναι η γνωμη σας ? για το μεν και το δε η μηπως να παω σε κατι ακρβοτερο για να μου μεινει περισσοτερα χρονια? η και αυτο σχετικο ειναι? 

αν παιζει ρολο για την ηλιοφανεια και τα κρυα στην αθηνα θα εγγατασταθει 

 

ευχαριστω 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλησπερα 

 

ποια ειναι η γνωμη σας ? για το μεν και το δε η μηπως να παω σε κατι ακρβοτερο για να μου μεινει περισσοτερα χρονια? η και αυτο σχετικο ειναι? 

αν παιζει ρολο για την ηλιοφανεια και τα κρυα στην αθηνα θα εγγατασταθει 

 

ευχαριστω

για 2 ατομα εισαι οκ. Εγω θα κοιταζα σε nobel,sonne και helioakmi. Ενημερωτικα 700-720ε δινουν τον nobel classic με 3τμ
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα από έναν παλιό επισκέπτη της σελίδας. Πραγματικά μπράβο που συνεχίζει η σελίδα την διαφώτιση στο θέμα εδώ και χρόνια. Ήρθε η ώρα για καινούργιο ηλιακό και προσανατολίζομαι για χάλκινο μπόιλερ. Σε παλαιότερη αναζήτηση είχα εντοπίσει τον advance αλλά λόγω οικονομικού προβλήματος τότε δεν το πήρα. Σήμερα τι λέει η αγορά για τον χώρο των χάλκινων μπόιλερ; Τι θα μου προτείνατε; Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα. Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Σχετικά με τα χρήματα, αυτή την στιγμή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα το κόστος γιατί θα το μοιραστούμε τρία άτομα. Οπότε δεν τίθεται θέμα κόστους αν αξίζει η λύση αυτή. Ομως άσχετα με την εταιρεία που ανέφερα και άσχετα με την εταιρεία και το κόστος, σε γενικές γραμμές το χάλκινο μπόιλερ είναι αξιόπιστη λύση; Από θέμα υγείας είναι οκ η υπάρχει κάτι πρόσφατο που  δείχνει ότι δεν ενδείκνυται. Υπάρχει κάτι βάση του οποίου θα πρέπει να στραφούμε π.χ. σε inox μπόιλερ;

Ευχαριστώ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είμαι και εγώ να αλλάξω αυτές τις μέρες ηλιακό και ύστερα από πολύ ψάξιμο έχω καταλήξει και εγώ σε χάλκινο. Όλοι έχουν υπέρ και κατά. Μιλάμε για αξιόπιστες εταιρείες πάντα. Όμως τελικά για μένα ο χάλκινος είναι αυτός που επέλεξα με τα δικά μου κριτήρια. Δεν έχει κάτι το αρνητικό. Έχουν γραφτεί πολλά εδώ μέσα για όλους τους τύπους. Από θέμα υγείας είναι, για μένα, η καλύτερη επιλογή νομίζω. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι ο χαλκός είναι το καλύτερο υλικό για αποθήκευση ζεστού νερού. Και οι σωλήνες από όπου πίνουμε νερό συνήθως χάλκινοι είναι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είμαι και εγώ να αλλάξω αυτές τις μέρες ηλιακό και ύστερα από πολύ ψάξιμο έχω καταλήξει και εγώ σε χάλκινο. Όλοι έχουν υπέρ και κατά. Μιλάμε για αξιόπιστες εταιρείες πάντα. Όμως τελικά για μένα ο χάλκινος είναι αυτός που επέλεξα με τα δικά μου κριτήρια. Δεν έχει κάτι το αρνητικό. Έχουν γραφτεί πολλά εδώ μέσα για όλους τους τύπους. Από θέμα υγείας είναι, για μένα, η καλύτερη επιλογή νομίζω. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι ο χαλκός είναι το καλύτερο υλικό για αποθήκευση ζεστού νερού. Και οι σωλήνες από όπου πίνουμε νερό συνήθως χάλκινοι είναι.

 

Επειδή όπως είπες έχουν ήδη γραφτεί πολλά πάνω σε αυτά δεν θα μπω στην διαδικασία να τα επαναλάβω.

Αναφορικά όμως με το συγκεκριμένο σου (υπογραμμισμένο) σχόλιο (και για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου) να επισημάνω ότι μπορεί να πίνουμε νερό από χαλκοσωλήνες αλλά τρώμε φαγητό μαγειρεμένο σε ανοξείδωτες κατσαρόλες όπως επίσης τρώμε και παστίτσιο ή μουσακά ψημένο σε εμαγιέ (glass) φούρνο ή και στα αντίστοιχα σκεύη. Και μάλιστα οι θερμοκρασίες που χρησιμοποιούν και αντέχουν οι παραπάνω εφαρμογές απέχουν κατά πολύ (προς τα πάνω) από αυτές στις οποίες θα έρθει ποτέ ένα χαλκοσωλήνας ή ένα χαλκομπόϊλερ.

Άρα, που καταλήγουμε τελικά; Ποιό (ίσως) είναι πιο ανθεκτικό ή υγιεινό; Δεν το λέω για να καταλήξω υποχρεωτικά κάπου (προσωπικά έχω glass ηλιακό αν και είμαι φαν του ανοξείδωτου) αλλά για να σου δείξω ότι το επιχείρημά σου είναι μάλλον "εύθραυστο"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όταν σκεφτόμουν την επιλογή ηλιακού, απέκλεισα τον χάλκινο για τον λόγο που λέει ο haris_216, αν και λέγεται ότι έχει μεγαλύτερη απόδοση. Παλιότερα τα χάλκινα σκεύη τα γανώνανε για να μην έρχεται το φαγητό σε επαφή με τον χαλκό, το φαγητό μπορεί να είναι όξινο (ξύδι, λεμόνι...) οπότε διαλυτοποιεί τον χαλκό. Ο χαλκός αν και απαραίτητος σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικός. Ανάλογα με το Ph του νερού ο χαλκος των σωληνώσεων ή του ηλιακού μπορεί να διαλυτοποιείται ή όχι. Βέβαια ο χαλκός περιέχεται σε μικρές ποσότητες και στο φυσικό νερό.

 

Στο site της EPA λέει ότι οι κύριες πηγές χαλκού στο πόσιμο νερό του σπιτιού είναι η οξείδωση των σωληνώσεων και απευεθείας απο τα φυσικά αποθέματα νερού (διάβρωση  πετρωμάτων - εδαφών).

http://water.epa.gov/drink/contaminants/basicinformation/copper.cfm#How%20does%20copper%20get%20into%20my%20drinking%20water?

 

Επίσης η EPA έχει διαδικασία ελέγχου των συγκεντρώσεων χαλκού νερό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδή όπως είπες έχουν ήδη γραφτεί πολλά πάνω σε αυτά δεν θα μπω στην διαδικασία να τα επαναλάβω.

Αναφορικά όμως με το συγκεκριμένο σου (υπογραμμισμένο) σχόλιο (και για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου) να επισημάνω ότι μπορεί να πίνουμε νερό από χαλκοσωλήνες αλλά τρώμε φαγητό μαγειρεμένο σε ανοξείδωτες κατσαρόλες όπως επίσης τρώμε και παστίτσιο ή μουσακά ψημένο σε εμαγιέ (glass) φούρνο ή και στα αντίστοιχα σκεύη. Και μάλιστα οι θερμοκρασίες που χρησιμοποιούν και αντέχουν οι παραπάνω εφαρμογές απέχουν κατά πολύ (προς τα πάνω) από αυτές στις οποίες θα έρθει ποτέ ένα χαλκοσωλήνας ή ένα χαλκομπόϊλερ.

Άρα, που καταλήγουμε τελικά; Ποιό (ίσως) είναι πιο ανθεκτικό ή υγιεινό; Δεν το λέω για να καταλήξω υποχρεωτικά κάπου (προσωπικά έχω glass ηλιακό αν και είμαι φαν του ανοξείδωτου) αλλά για να σου δείξω ότι το επιχείρημά σου είναι μάλλον "εύθραυστο"

 

haris_216

Δεν διαφωνώ με αυτά που λες. Είπα όμως ότι ο χάλκινος είναι αυτός που εγώ θα επέλεγα...με τα δικά μου κριτήρια. Δεν εκθείασα το χάλκινο γενικά εις βάρος των άλλων. Είπα ότι για μένα προσωπικά, για τη δική μου γνώμη και αξιολόγηση, αυτόν επιλέγω. Είπα επίσης ότι όλοι έχουν υπέρ και κατά, όταν μιλάμε για αξιόπιστες εταιρείες βεβαίως (γιατί στις μη αξιόπιστες νομίζω ότι μόνο "κατά" υπάρχουν...). Βεβαίως και μπορεί το επιχείρημα μου να είναι "εύθραυστο"....όσο "εύθραυστο" όμως είναι και για τους άλλους τύπους.

Έχω ταλαιπωρηθεί με το θέμα του ηλιακού και έχω αλλάξει δύο φορές το boiler σε ένα σχετικά "σύντομο" χρονικό διάστημα για τον αναμενόμενο μέσο όρο ζωής που ισχυρίζονται συνήθως οι κατασκευαστές ή που γενικώς θεωρείται. Ήταν και οι δύο glass και ήταν από εταιρείες αξιόπιστες. Άσχετα αν ίσως έχω και εγώ ευθύνη γιατί δεν του έκανα συντήρηση ποτέ, οπότε δεν ρίχνω όλο το βάρος στην εταιρεία, παρόλο που έχω ακούσει πολλούς που έχουν ηλιακό 6 και 8 και 10 χρόνια που μου είπαν ότι και αυτοί δεν έκαναν ποτέ συντήρηση όμως δεν είχαν ποτέ κάποιο πρόβλημα (παρόλο που έπρεπε να κάνουν). Μπορεί να στάθηκα άτυχος, δεν διαφωνώ. Μην νομίζεις….χαλιέμαι να τα σκάσω για χάλκινο, και μάλιστα τέτοιες εποχές…όμως δεν θα ήθελα σε 5-6 χρόνια να αρχίσω να ξανατρέχω να ψάχνω για καινούριο…δεν ξέρω…τι να πω… Η διάρκεια ζωής ενός ηλιακού σίγουρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας, βεβαίως όχι ο μοναδικός, αλλά για μένα ίσως από τους πρώτους πλέον.

Επίσης είπα ότι ο χαλκός είναι το καλύτερο υλικό για....αποθήκευση ζεστού νερού. Δεν είπα ότι οι inox ή οι glass δεν είναι καλοί στο να ζεσταίνουν το νερό. Και βέβαια είναι. Εγώ για αποθήκευση όμως είπα. Σίγουρα τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούμε είναι ανοξείδωτα και οι φούρνοι εμαγιέ. Και βεβαίως είναι μια χαρά για να φάμε και κάνουν τη δουλειά τους με το παραπάνω, το διαπιστώνουμε όλοι κάθε μέρα.  Όσον αφορά τη θερμοκρασία του νερού όμως, αυτή είναι 100oC εφόσον βράζει. Οι θερμοκρασίες του νερού σε μια κατσαρόλα που βράζει ή ένας φούρνος που ψήνει (συνήθως 160-220οC) είναι απαγορευτικές για όλους τους μικροοργανισμούς, δεν ζει κανένας (σχεδόν...ή τουλάχιστον από αυτούς που συνήθως μας προσβάλλουν), στους 50 όμως υπάρχουν αρκετοί μικροοργανισμοί που θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Και ένα boiler ηλιακού συνήθως δεν περιέχει νερό στους 100 βαθμούς, ενώ σε μια κατσαρόλα που βράζει το νερό ή ένας φούρνος, τους φτάνει και τους περνάει. Στο χαλκό στο inox και στο εμαγιέ αν βράσει το νερό είναι το ίδιο όσον αφορά τη επιβίωση των μικροοργανισμών. Στους μικρότερους βαθμούς νομίζω ότι υπάρχει μάλλον μια διαφορά (κυρίως όσον αφορά την αποθήκευση).

Και εγώ χρόνια ολόκληρα έκανα μπάνιο με boiler glass και δεν έπαθα απολύτως τίποτα, ούτε και ποτέ ανησύχησα ότι μπορεί να πάθω. Και θα μπορούσα ίσως να ξαναπάρω αν δεν είχα άσχημη εμπειρία, όπως και ότι το σκέφτηκα αρκετά μεταξύ inox και χαλκού, γιατί για τη χρήση που θέλουμε τον ηλιακό όλοι κάνουν τη δουλειά για την οποία προορίζονται.

Όσο για το ότι είπα ότι υπάρχουν εργασίες συμφωνώ ότι μπορεί να ακούστηκε «γραφικό», όμως έπεσα τυχαία ψάχνοντας για ηλιακό σε μια έκθεση κάποιου πανεπιστημιακού (έπεσα και σε άλλες, δεν τις βρίσκω εύκολα, αν τις βρω θα τις αναρτήσω). http://www.copperindustries.co.uk/rd/  δες το pdf "Copper vs Stainless Steel report". Αν βαρεθείς να το διαβάσεις όλο πήγαινε στο summary.

Όταν σκεφτόμουν την επιλογή ηλιακού, απέκλεισα τον χάλκινο για τον λόγο που λέει ο haris_216, αν και λέγεται ότι έχει μεγαλύτερη απόδοση. Παλιότερα τα χάλκινα σκεύη τα γανώνανε για να μην έρχεται το φαγητό σε επαφή με τον χαλκό, το φαγητό μπορεί να είναι όξινο (ξύδι, λεμόνι...) οπότε διαλυτοποιεί τον χαλκό. Ο χαλκός αν και απαραίτητος σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικός. Ανάλογα με το Ph του νερού ο χαλκος των σωληνώσεων ή του ηλιακού μπορεί να διαλυτοποιείται ή όχι. Βέβαια ο χαλκός περιέχεται σε μικρές ποσότητες και στο φυσικό νερό.

 

Στο site της EPA λέει ότι οι κύριες πηγές χαλκού στο πόσιμο νερό του σπιτιού είναι η οξείδωση των σωληνώσεων και απευεθείας απο τα φυσικά αποθέματα νερού (διάβρωση  πετρωμάτων - εδαφών).

http://water.epa.gov/drink/contaminants/basicinformation/copper.cfm#How%20does%20copper%20get%20into%20my%20drinking%20water?

 

Επίσης η EPA έχει διαδικασία ελέγχου των συγκεντρώσεων χαλκού νερό.

 

Οι διακυμάνσεις του Ph του νερού όποιες και αν είναι, είναι σε ένα πολύ μικρό εύρος και σίγουρα η οξύτητα αυτή απέχει πολύ από αυτή του λεμονιού και του ξυδιού, και στα boiler δεν υπάρχει ούτε λεμόνι ούτε ξύδι. Επίσης κανείς δεν πίνει το νερό από το boiler, έρχεται σε επαφή μόνο με το δέρμα, και η όποια απορρόφηση από τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) είναι μηδαμινή. Η δε απορρόφηση δεν σημαίνει και εναπόθεση παθητική. Αυτή ρυθμίζεται γενετικά και ο οργανισμός φροντίζει για το ισοζύγιο του χαλκού. Στις περιπτώσεις που κάποιος όμως φοβάται ότι μπορεί να εκτίθεται σε τεράστιες ποσότητες χαλκού καθημερινά ώστε να ανησυχεί ότι μπορεί να έχει κάποιο κίνδυνο, αυτές οι ποσότητες θα ήταν τέτοιες που οι σωλήνες ύδρευσης θα "καταναλωνόντουσαν" σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως χάλκινοι σωλήνες ύδρευσης χρησιμοποιούνται παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες. Αν ήταν έτσι θα είχαν φανεί τόσα κρούσματα οπουδήποτε που θα είχαν απαγορευτεί. Βεβαίως και ο χαλκός οξειδώνεται όπως όλα τα μέταλλα, αλλά όλα τα μέταλλα δεν οξειδώνονται με τον ίδιο τρόπο. Μην ξεχνάς ότι κάθε σοβαρή μελέτη που γίνεται για το οτιδήποτε δεν λαμβάνει υπόψιν μόνο τους υγιείς ανθρώπους, αλλά και τους πάσχοντες γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν, στην προκειμένη για αυτούς που μπορεί να πάσχουν από Wilson. Είναι κάτι για παράδειγμα αντίστοιχο με αυτούς που δεν πρέπει να καταναλώνουν ασπαρτάμη εάν πάσχουν από φαινυλκετονουρία, όμως αυτοί που δεν πάσχουν την καταναλώνουν χρόνια χωρίς να πάθουν κάτι από τη συγκεκριμένη νόσο.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...