kodimis Δημοσ. 9 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2008 Μόλις κατάφερα να ολοκληρώσω την ανάγνωση ολόκληρου του topic!! Πολλές πληροφορίες, και πολύ ενδιαφέροντες. Η δική μου απορία είναι όμως λιγάκι πιο εξειδικευμένη: Στο σπίτι μου έχω ζεστό νερό συνεχώς από το boiler του λεβητοστασίου. Σκέφτομαι να τοποθετήσω έναν ηλιακό με τέτοιο τρόπο ώστε: 1. Το ζεστό νερό από τον ηλιακό να οδηγείται στο λέβητα 2. Αν δεν έχει την κατάλληλη θερμοκρασία να παίρνει μπρος ο καυστήρας, αν την έχει όλα καλά 3. Το ζεστό νερό από το λέβητα να οδηγείται στο ήδη υπάρχον boiler και στις σωληνώσεις του καλοριφέρ (όπως γίνεται μέχρι τώρα) Με αυτόν τον τρόπο (θεωρητικά) εξοικονομώ πετρέλαιο, διότι ο καυστήρας θα δουλεύει μόνο όταν ο ηλιακός δεν θα έχει ζεστό νερό. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Ας πούμε ότι είναι - μπορώ να εγκαταστήσω μόνο τον συλλέκτη (μια που ήδη υπάρχει ένα boiler);
StavrosD Δημοσ. 9 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2008 Για το κόστος θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας βρήκα ένα ενδιαφέρον αρχείο. Συνοπτικά λέει ότι για 150lt ζεστού νερού (αν δεν έχουμε ηλιοφάνεια) καίμε πάνω από 2.5lt πετρέλαιο. http://www.telethermansi.gr/pdf/techem/boiler1.pdf Έχω τελειώσει μηχανολόγος, και ασχολούμαι με το θέμα χρόνια λόγω του πατέρα μου (εργολάβος). Τα τελευταία χρόνια βάζουμε "δίδυμους" ηλιακούς. Δηλαδή αν θέλει ο πελάτης π.χ. 160lt θερμοσίφωνα, βάζουμε δύο των 80lt. Η έξοδος του ζεστού από τον πρώτο πηγαίνει στην είσοδο του κρύου στον δεύτερο. Μόνο ο δεύτερος συνδέεται στο ρεύμα (προαιρετικά μπορεί και ο πρώτος, κατά προτίμηση σε δεύτερο διακόπτη για θερμοσίφωνα). Όταν έχει ήλιο, ο κάτοικος του διαμερίσματος έχει 160lt ζεστό νερό. Φτάνει άνετα για μπάνιο, μαγείρεμα (οικονομία στο ρεύμα. Όταν θέλουμε να βράσουμε κάτι βάζουμε καυτό νερό από τον ηλιακό και ετοιμάζεται πιο γρήγορα). Όταν δεν έχει ήλιο, ζεσταίνουν μόνο τα 80lt, που είναι υπεραρκετά για ένα μπάνιο. Έτσι και ζεσταίνει πιο γρήγορα, και κοστίζει τα μισά απ'το να ζεσταθούν 160lt.
acomaedo Δημοσ. 10 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2008 Οι επίπεδοι συλλέκτες που κυκλοφορούν στην αγορά (δεν αναφέρομαι σε κενού-βρασμού) λειτουργουν σε θερμοκρασίες το πολύ 80°C, αν δε χρησιμοποιείς ενδοδαπέδια θέρμανση όπου η θερμοκρασία του νερού είναι γύρω στους 45° δεν πρόκειται να σταματήσει να δουλεύει ο λέβητας. Επιπρόσθετα δεν αναφέρεις σε τι όροφο μένεις καθώς πρέπει να λάβεις υπόψη και την πιθανή αναγκαιότητα χρήσης επιπλέον κυκλοφορητή στο συστημά σου. Τέλος να έχει υπόψη σου οτι ο σύλλεκτης που θα εγκαστήσεις θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος αν σκεφτείς οτι η μέγιστη ισχύς που θα έχεις είναι ~0,8kW/τετραγωνικό μέτρο.
kodimis Δημοσ. 10 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2008 Οι επίπεδοι συλλέκτες που κυκλοφορούν στην αγορά (δεν αναφέρομαι σε κενού-βρασμού) λειτουργουν σε θερμοκρασίες το πολύ 80°C, αν δε χρησιμοποιείς ενδοδαπέδια θέρμανση όπου η θερμοκρασία του νερού είναι γύρω στους 45° δεν πρόκειται να σταματήσει να δουλεύει ο λέβητας. Επιπρόσθετα δεν αναφέρεις σε τι όροφο μένεις καθώς πρέπει να λάβεις υπόψη και την πιθανή αναγκαιότητα χρήσης επιπλέον κυκλοφορητή στο συστημά σου.Τέλος να έχει υπόψη σου οτι ο σύλλεκτης που θα εγκαστήσεις θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος αν σκεφτείς οτι η μέγιστη ισχύς που θα έχεις είναι ~0,8kW/τετραγωνικό μέτρο. Όντως έχω ενδοδαπέδια θέρμανση, οπότε αν γίνεται αυτό θα βάλω μια ηλεκτρονική βάνα ανάμιξης για να έχω σταθερή θερμοκρασία στις σωληνώσεις 40-45 βαθμούς, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του ηλιακού. Το σπίτι είναι μονοκατοικία (ισόγειο). Το σύστημα αυτό με ενδιαφέρει να λειτουργεί βοηθητικά ως προς το λέβητα και όχι αυτόνομα..
fcmykonos Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 kalmik τα 1200 ευρώ με ένα μήνα παράδοση για τον calpak νομίζω πως είναι κάτι παραπάνω από υπερβολικό.Όπως βέβεαια και για τον Μαλτέζο. Είναι πανάκριβοι χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Βλέπω τώρα στο http://www.katoikianet.gr , ηλιακός θερμοσίφωνας glass, Braunik, 160 L διπλής ενεργείας μαζί με τα μεταφορικά 750 ευρώ. Και ο τριπλής ενεργείας έχει 100 ευρώ παραπάνω.
kid Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 maqqis δεν έχω καταλάβει ακόμα ποια είναι η κλίση του ηλιακού σου και γιατί είναι λάθος..πάντως μπορείς να αγοράσεις μια βάση από όποια εταιρία θες και να την προσαρμόσεις ακριβώς στην κλίση που θες. toulinos καλορίζικο ! Ελπίζω να σου βγει σε καλό η πειραματική [για τα ελληνικά δεδομένα] αγορά! Να μας ενημερώσεις πως πάει από απόδοση. kalmik καλή η έρευνα αγοράς αλλά συγκρίνεις εντελώς ανόμοια προϊόντα. Μαλτέζος=inxo,Sonne=xαλκός, ΙΛΙΟΑΚΜΗ=επιλεκτικός και ILIOSAK=180lt επιλεκτικός,Calpak=ποιο απ΄όλα τα μοντέλα; , Howat= ερωτηματικό γενικά . Είναι σαν να πας να αγοράσεια αυτοκίνητο και να συγκρίνεις 1600 κυβικά από BMW και zastava....και να λες και τα δυο είναιν 1600 κυβικά αλλά το ζάσταβα έχει τη μισή τιμή! Δεν πάει έτσι... fcmykonos μπορείς να βρεις ηλιακό με όσα χρήματα διαθέτεις και αυτό είναι καλό για την αγορά μας. Αυτό όπως προείπα δε σημαίνει ότι είναι άμεσα συγκρίσιμα όλες αυτές οι μάρκες που γράφονται και υπάρχουν...πίστεψέ με οι διαφορές στην ποιότητα,απόδοση και αντοχή στο χρόνο είναι αξιοσέβαστες σε ορισμένες περιπτώσεις [όχι σε όλες].
fcmykonos Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 kid θα συμφωνήσω απόλυτα σε αυτό που έγραψες. Και αυτός είναι και ο λόγος που ανέφερα τον Braunik. Μιας και τους γνωρίζω σαν θερμοσίφωνες, κατασκευάζονται εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα (και όχι σαν μερικούς μερικούς γνωστών εταιριών που μας έρχονται από την Κίνα βαπτισμένοι Ελληνικοί) και στην τελική πιστεύω πως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από Μαλτέζο, Calpak κλπ. ούτε σε θέμα ποιότητας, ούτε σε θέμα απόδοσης.
takis1964 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Μια ερωτηση για τον kid σκεφτομαι αν βαλω στην ταρατσα μιας μεζονετας καινουργιο ηλιακο επιλεκτικο τιτανιου ,μπορει να συνδιαστει με εναν nobel που εχω 200ρη για να μην τον βγαλω και παει χαμενος? ειναι 2 ετων αλλα δεν ειμαι ευχαριστημενος απο την λειτουργεια του! υπαρχει τροπος ωστε να τον χρησιμοποιω οταν τελειωνει το νερο απο τον καινουργιο επιλεκτικο? η στην τελικη καποια λυση να μην παει χαμενος?
takis1964 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Ενημερωτικα πηρα προσφορα (επηρεασμενος απο τις συμβουλες του kid) απο iliosak για 200ρη επιλεκτικο τιτανιου τιμη με φπα μεταφορα +τοποθετηση +συνδεση με τον παλιο =1250 ευρω
kid Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Φίλε τακη εγώ προτείνω έρευνα αγοράς από αρκετές εταιρίες αρκεί να μιλάμε για τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε να είναι συγκρίσιμες οι τιμές. Αυτό που θες να κάνεις γίνεται αν συνδέσεις το ζεστό του νομπελ στο κρύο του νέου ηλιακού σου .Και το ρεύμα στο νέο βέβαια. Δεν ξέρω άλλο τρόπο. Αλήθεια γιατί δεν είσαι ευχαριστημένος από το νόμπελ; Γενικά τον θεωρώ καλή κατασκευή..αν και δεν το εχω δουλέψει ποτέ σχεδόν. fcmykonos έχει πεσει αυτή η μάρκα στα χέρια μου προ εξαμήνου σε ανοξείδωτο και την είδα πολύ προσεγμένη και σοβαρή κατασκευή. Γενικά προτιμώ να πάρω κάτι τέτοιο από το να πληρώσω το brand name του Μαλτέζου και της Calpak [ελέω διαφήμισης]. Αλήθεια ποιες εταιρίες ξέρεις ότι πουλάνει κινέζικα για ελληνικά; Νομίζω ότι θα είναι πολύ πολύ χρήσιμη πληροφορία αυτή για όλους μας!Θα το ψάξω και εγώ με μερικά τηλέφωνα από περιέργεια..
takis1964 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δεν κραταει νερο το βραδυ (κρυωνει γρηγορα)καλοκαιρι πρωι εχω κρυο! τον χειμωνα λογω καλοριφερ εχω ζεστο ολη μερα! ακουσα και απο αλλους οτι το προβλημα στον νοβελ εχει να κανει με κακη μονωση οποτε ειπα να βαλω καποιον αλλον και απο τις συζητησεις εδω μεσα εμπιστευομαι την κριση σου! Γιατι αν εμπιστευτω την κριση του γνωστου μου που μου τον πουλησε μαλλον πρεπει το ζεστο νερο του ηλιακου να το νοιωθω κρυο! η να καταναλωνω 200 λιτρα για βραδυνο ντους ωστε μετα να μην με φτανει
acomaedo Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Η κακη ή μάλλον ελλιπής μόνωση έχει να κάνει με την δεξαμενή αποθήκευσης και όχι με τον συλλέκτη. Αν θές μπορείς να ξεβιδώσεις το πλαϊνό καπάκι της δεξαμενής και να ρίξεις μια ματιά στην κατάσταση της μόνωσης. Επιπρόσθετες απώλειες μπορεί να οφέλονται στο δίκτυο προσαγωγής - απαγωγής του νερού απο το συλλέκτη στο διαμέρισμα σου.
takis1964 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Καλη η θεωρια αλλα πως αποδυκνιεται στην πραξη Τεχνικος της εταιρειας ηρθε 2 φορες και απλως κοιταξε την θερμοκρασια του νερου στις 3 το μεσημερι,αποφανθηκε :ολα καλως .και εφυγε Ουτε κατα διανοια να το ψαξει παραπανω Μαλιστα ακουσα οτι την επομενη θα χρεωθω το κοστος επισκεψης καθοτι ολα ηταν οκ! Πειτε μου λοιπον σε περιπτωση που δεν εχει την σωστη μονωση ,πως θα το αποδειξω? χερεις φιλε ....διαβασα σε ενα φορουμ κλπ.κλπ? ολες οι αποριες σας επρεπε να ηταν και δικες του. αυτο σημαινει ΚΑΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ! Γιαυτο σκεφτηκα να βαλω και εναν δευτερο γιατι ακρη δεν βλεπω να βγαζω!
acomaedo Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Για να ελένξεις τη μόνωση του δοχείου η μόνη λύση είναι να ανοίξεις το ένα απο τα δύο πλευρικά καπάκια. Συνήθως είναι βιδωτά οπότε δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο(το ξέρω έχω ανοίξει), αυτό που θα δείς θα είναι κατα πάσα πιθανότητα αφρός πολυουρεθάνης.Ο πιο εύκολος τρόπος να ελένξεις την κατάσταση του είναι να δεις αν τρίβεται εύκολα ή να δεις πόσο εύκολα μπορεί να καρφωθεί το κατσαβιδι σου (προσοχή όχι στο κέντρο γιατι θα βρεις το δοχείο, καλύτερα σε απόσταση 5mm από το κάτω μέρος του δοχείου). Αν όλα είναι εντάξει έλενξε και την σωλήνωση που φεύγει απο τον ηλιακό και πηγαίνει στο διαμέρισμα σου. Τουλάχιστον τα εκτεθειμένα τμήματα του σωλήνα θα πρεπέι να είναι μονωμένα. Αν δε βγάλεις και πάλι άκρη τότε αφού ο συλλέκτης δουλεύει κανονικά αντικατέστησε μόνο την δεξαμενή.
maqqis Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 kid ευχαριστώ για την απάντηση.Ξέρω οτι έχω κλίση στα κεραμίδια 25 μοίρες ενώ θα έπρεπε να έχω τόση όση και το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής μου δηλαδή γύρω στις 39.Είναι σίγουρο οτι είναι συμβατές όλες οι βάσεις με όλες τις μάρκες? μου φαίνεται λίγο απίθανο αυτό λόγω διαστάσεων και μόνο !
Προτεινόμενες αναρτήσεις