Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 8/1/2019 στις 9:38 ΠΜ, makevius είπε

Στίς προηγούμενες σελίδες είχα γράψει για την χαμηλη απόδοση του ηλιακού μου sonne phaethon 160 lt 2,4m2 . Είχα επικοινωνήσει με την εταιρεία με email στην αρχή όπου δεν απάντησαν. Κατόπιν πήρα τηλέφωνο που μίλησα με κάποιον άνθρωπο απο το service που έδειξε να μένει έκπληκτος με τις 34 μοίρες που έχει κλίση ο συλλέκτης τους, λές και έχουν και άλλη! Τέλοσπαντων του είπα δεν είμαι ικανοποιημένος κράτησε το τηλεφωνο μου και ποτέ δεν πήραν πίσω. Απο αυτή την εμπειρία μου καθώς και όπως έίχα γράψει πιό πίσω άλλη μόνωση γραφουν οτι έχει ο συλλέκτης τους στο site τους (πετροβάμβακας) και άλλα γράφουν στο πιστοποιητικό τους απο τον δημόκρητο https://www.sonne.gr/images/TEST-REPORT-PHAETHON-SA240-PERFORMANCE.pdf , υαλοβάμβακας 3 εκ στη πλάτη  κατάλαβα οτι τουλάχιστον στο θέμα αξιοπιστίας και υποστήριξης πάσχουν.

Αγόρασα μία βάση για 2 συλλέκτες με 50 ευρώ που έχει κλίση 43 μοίρες έβαλα επάνω και ένα συλλέκτη 15 ετίας όχι επιλέκτικό που έιχε ξεμέινει απο ένα τρύπιο μπόιλερ, τα σύνδεσα με τη βοήθεια ενός φίλου και έκανα την δουλειά μου.

Συμπερασματικά 160 λίτρα με 2,5 μ2 συλλέκτη για χειμώνα καλύπτει αν δεν έχεις πολλές απαιτήσεις και κάνεις συμβιβασμούς.

επειδή έχω τον ίδιο, ανέβηκα και μέτρησα από περιέργεια την κλίση, είναι περίπου 42 μοίρες

• Απαντ. 7,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, naive είπε

επειδή έχω τον ίδιο, ανέβηκα και μέτρησα από περιέργεια την κλίση, είναι περίπου 42 μοίρες

Η βάση που έχεις είναι η κλασική ή στηρίζεται το μποιλερ σε 2 πλατιές βάσεις σαν λαμαρίνα; 

Στην εγκατάσταση μου είχαν πει ότι παλιότερα βάζανε πιο ψηλές βάσεις τελευταία εχουν μειώσει το ύψος. 

Επεξ/σία από makevius
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Devotee είπε

Τα "οδοιπορικά" εννοείς...

Δεν είναι μόνο τα "οδοιπορικά" (πχ βενζίνες) . Είναι και το ουσιαστικό χάσιμο της μέρας αφού πρακτικά θα είναι σαν να έχει φάει τη μέρα του στο συγκεκριμένο σπίτι. Και βέβαια μπορεί ο καθένας μας (καταναλωτές) να ψάχνει το καλύτερο αλλά σπάνια είμαστε διαθέσιμοι να το πληρώσουμε. Γι' αυτό άλλωστε και συνήθως οι επαγγελματίες αποσιωπούν τέτοιες διαδικασίες σα να μην υπάρχουν αφού ξέρουν ότι δεν θα τις πληρωθούν. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, makevius είπε

Η βάση που έχεις είναι η κλασική ή στηρίζεται το μποιλερ σε 2 πλατιές βάσεις σαν λαμαρίνα; 

Στην εγκατάσταση μου είχαν πει ότι παλιότερα βάζανε πιο ψηλές βάσεις τελευταία εχουν μειώσει το ύψος. 

Αυτή είναι η βάση

IMG_20190109.jpg

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, naive είπε

Ναι όντως είναι διαφορετική αυτη που δείχνει στο site τους https://www.sonne.gr/egxeiridia/egkatastasi-se-taratsa.html

Το 2011 τον πήρα

Έτσι απο περιέργεια μιας και έχουμε τον ίδιο μήπως μπορείς να υπολογίσεις την θερμοκρασία που έβγαζε τις μέρες που είχε ήλιο, πρίν την κακοκαιρία?

Δημοσ.

καλησπερα σε ολους! καμια προταση για ηλ θερμοσιφωνα απο leroy η praktiker? 150-160 λιτρα, κατι της προκοπης μεχρι 400 ευρω? απο αυτα τα καταστηματα, λογω δοσεων με καρτα, επειδη μας χαλασε στο σπιτι και δεν υπαρχει οικονομικη δυνατοτητα..!

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, makevius είπε

Έτσι απο περιέργεια μιας και έχουμε τον ίδιο μήπως μπορείς να υπολογίσεις την θερμοκρασία που έβγαζε τις μέρες που είχε ήλιο, πρίν την κακοκαιρία?

Έχω θερμομικτική στην έξοδο, οπότε μου έρχεται γύρω στους 53 βαθμούς στο σπίτι. Πάντως δε θυμάμαι να μην έφτανε για 4 άτομα που είμαστε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, makevius είπε

Σε ευχαριστώ. Εγώ πάνω από 45 δεν είχα τις προηγούμενες μέρες. 

Δε θελω να λέω ανακρίβειες, δεν είμαι σίγουρος και εγώ πόσο είχα. Το 53 που λέω είναι το μέγιστο, προϋποθέτει να έχει περισσότερο το δοχείο μέσα.
Πάντως, η μεταβολή που έκανες από 35 σε 43 υπολογίζω χοντρικά να επηρεάζει ένα 5% μάξιμουμ την απόδοση το Χειμώνα.

Βέβαια οι 35 μοίρες είναι πράγματι πολύ μικρή κλίση, σα να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον το Καλοκαίρι και όχι το Χειμώνα.

Λογικά  θα το έχεις ψάξει και μόνος σου, αλλά και για να υπάρχει στο θρεντ, να μοιραστώ τα εξής μιας και τα  είχα ψάξει όταν είχα ασχοληθεί με φωτοβολταϊκά, γιατί εκεί έχει πολύ σημασία:
 Για τη μέγιστη απορρόφηση, θέλουμε οι ακτίνες του ήλιου να πέφτουν κάθετα στο συλλέκτη. Όμως ο ήλιος κάθε μέρα εκτελεί μια διαφορετική διαδρομή στον ουρανό.  Το Χειμωνα κινείται πιο χαμηλά και το Καλοκαίρι πιο ψηλά. Η μέση πορεία είναι ίση με το γεωγραφικό πλάτος της κάθε περιοχής και η μέγιστη απόκλιση είναι +-23,5 μοίρες. Δηλαδή, αν θες να έχεις το μέσο όρο της απόδοσης Χειμώνα- Καλοκαίρι, βάζεις το συλλέκτη σε μοίρες όσο το γεωγραφικό πλάτος. Τότε οι ακτίνες θα πέφτουν εντελώς κάθετα στις ισημερίες, δηλαδή 21 Μαρτίου και 21 Σεπτεμβρίου. Για την Αθήνα, αυτή η κλίση είναι περίπου 38 μοίρες.
Από εκεί και πέρα, όσο σηκώνεις κερδίζεις το Χειμώνα και χάνεις το καλοκαίρι. Στο χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκ), ο ήλιος θα χτυπάει κάθετα στις 61 μοίρες στην Αθήνα. Αυτή δεν είναι όμως η καλύτερη κλίση, γιατί όλες τις άλλες μέρες θα έχεις τον ήλιο υπό γωνία. Μια βέλτιστη κλίση, προσανατολισμένη στην καρδιά του Χειμώνα ας πούμε είναι οι 57 μοίρες (πάντα για τη συγκεκριμένη περιοχή)

Το τι χάνεις όταν δεν είσαι κάθετος, είναι το συνημίτονο της γωνίας μεταξύ της καθέτου στην επιφάνεια και της διεύθυνσης πρόσπτωσης των ακτίνων. Δηλαδή, στις 21 Δεκεμβρίου, αν είχες το συλλέκτη στις 61 μοίρες, θα είχες συν(61-61)=συν(0)=1, δηλαδή το 100% του ήλιου.
Όταν είσαι στις 35 μοίρες έχεις συν(61-35)=0,898 ή το 89,8% του ήλιου
Όταν είσαι στις 43 μοίρες, έχεις συν(61-43)=0,95, ή το 95% του ήλιου.
Για αυτό σου είπα ότι κέρδισες ένα μάξιμουμ 5% το Χειμώνα. Κάνε τους ανωτέρω υπολογισμούς με το βέλτιστο των 57μοιρών αντί για το 61 για να δεις καλύτερα τι έχεις κερδίσει. Και σημειωτέον, δεν έχω λάβει για λόγους απλοποίησης και το θεμα της πρόσπτωσης υπό κλίση των ακτίνων λόγω προσανατολισμού ως προς το νότο, θεωρώ ότι μιλάμε για το καταμεσήμερο, που ο ήλιος είναι φάτσα στο συλλέκτη. 

Οι κατασκευαστές απότι φαίνεται, λαμβάνοντας υπόψη το μέσο γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας, (της Αθήνας των 38 μοιρών), συνήθως δίνουν μερικές μοίρες παραπάνω για να ευνοήσουν λίγο τη χειμερινή λειτουργία και καταλήγουν στις 40-45 μοίρες. Κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να πάει παραπάνω, ωστόσο δεν έχω υπόψη μου αν υπάρχει κάποιος άλλος περιορισμός στην κλίση, λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας του νερού πχ.

Επεξ/σία από naive
  • Like 5
Δημοσ.

Συμφωνώ σε αυτά που λές. Χοντρικά και εγώ εκεί είχα καταλήξει για να δώ αν φταίει η μικρή κλίση για την απόδοση του ή κάποια αστοχία στην κατασκευή. Αυτό που έκανα ήταν να σηκώσω προσωρινά τον συλλέκτη στις 40 μοίρες, δεν υπήρχε δυνατότητα για παραπάνω. Προσπάθησα να κρατήσω όσο γίνεται παρόμοιες συνθήκες πρίν και μετά και είδα μια αύξηση 2 βαθμών.. Συμπερασματικά δεν νομίζω να κέρδιζα πανω απο 3 - 4 βαθμούς αν τον σήκωνα στις 45 μόιρες. Αξίζει η αλλαγή βάσης για αυτό το κέρδος?  Ο καθένας ας κρίνει. Προσωπικά πρόσθεσα ενα δεύτερο συλλέκτη , όπως είχε κάνει και ο φίλος anikologr και αυξηθηκε η θερμοκρασία περίπου 15 βαθμούς .

Δημοσ.
31 λεπτά πριν, panosssss είπε

Ποια γωνία μετράμε για να βρούμε την κλίση;

Κατέβασε το protractor  απο το playstore στο κινητο και ακουμπησε τη πλατη του κινητου στον συλλεκτη

• Thanks 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...