Προς το περιεχόμενο

Ερωτήσεις σχετικά με τις άδειες GPL

lanista

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν παιδία έχω κάποιες ερωτήσεις ....

Ας θεωρήσουμε ότι δουλεύουμε σε μία επιχείρηση και είδαμε σε κάποιο site (π.χ. sourceforge.net) ένα open source εργαλείο το οποίο μας αρέσει κ.τ.λ . Αν υποθέσουμε ότι το software καλύπτεται από την GPL (προσοχή όχι από την LGPL), εγώ μπορώ να το χρησιμοποιήσω και να έχω κέρδος από αυτό το εργαλείο χωρίς να πληρώσω τον δημιουργό του ? (όταν λέω να χρησιμοποιήσω δεν εννοώ να του κλέψω τον κώδικα, αλλά να το χρησιμοποιήσω σαν εργαλείο, π.χ. ένα εργαλείο που κάνει μοντελοποίηση (σαν το Visio) ).

Δημοσ.

Για υπηρεσίες που προκύπτουν από τη χρήση του προγράμματος, φυσικά και ναι. Η GPL λέει ότι δεν μπορείς να χρεώνεις για την πώληση του ΙΔΙΟΥ του προγράμματος, καθώς και παραγώγων του.

Παράδειγμα: ένας δακτυλογράφος μπορεί να χρησιμοποιεί το OpenOffice (δε θυμάμαι με τι άδεια έρχεται, ας πούμε για χάρη του παραδείγματος ότι έρχεται με GPL) και να χρεώνει για τη δακτυλογράφηση.

Δημοσ.
Για υπηρεσίες που προκύπτουν από τη χρήση του προγράμματος' date=' φυσικά και ναι. Η GPL λέει ότι δεν μπορείς να χρεώνεις για την πώληση του ΙΔΙΟΥ του προγράμματος, καθώς και παραγώγων του.

Παράδειγμα: ένας δακτυλογράφος μπορεί να χρησιμοποιεί το OpenOffice (δε θυμάμαι με τι άδεια έρχεται, ας πούμε για χάρη του παραδείγματος ότι έρχεται με GPL) και να χρεώνει για τη δακτυλογράφηση.[/quote']

εμένα δεν με ενδιαφέρει να πουλήσω το πρόγραμμα ούτε να το μετατρέψω , αλλά να χρησιμοποιήσω και να πουλήσω την υπηρεσία που προσφέρει . Δηλαδή αν εγώ βρω ένα open source εργαλείο σαν το Visio και φτιάξω 10 διαγράμματα και τα πουλήσω (ενσωματώνοντας τα σε ένα κείμενο), πρέπει να αγοράσω το πρόγραμμα αυτό ?

Δημοσ.

Είναι derivative work αυτό που θα κάνεις και είναι καθόλα επιτρεπτό να το πουλήσεις.

Προσοχή όμως, αν ένα εργαλείο καλύπτεται από κάποια εξαιρετικά restrictive open source license (όπως η GPL) και παράγει κώδικα, ενδέχεται και αυτός ο κώδικας να καλύπτεται από την ίδια license.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...