Προς το περιεχόμενο

Παναθηναϊκός

Bougas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Αυτός τώρα λέει το πόυλάει το 50%. Του άλλου του κάνει το 50%? Όταν θα ξέρει ότι θα βάζει λεφτά αλλά μπροστά θα είναι η οικογένεια? Έτσι δεν είναι ή εγώ δεν κατάλαβα? Μήπως έκανε αυτήν την κίνηση και επίτηδες ο Τζίγγερ επειδή ξέρει ότι άλλος δεν θα δεχθεί έτσι? Ρωτάω ρε παιδιά, μην βαράτε.

Δεν νομίζω.Η ατάκα του, ότι δηλαδή δεν τον ενδιαφέρουν τα προεδριλίκια πού είπε σηματοδοτεί εξελίξεις, μην απορρήσεις δηλαδή να δείς κανένα Βγενόπουλο πρόεδρο(ο Φιλιππίδης ή ο Μήτσου ήταν καλύτεροι?).Άρα δεν θα έχουν οι άλλοι πού θα μπούν τελείως διακοσμητικό ρόλο.Ένα 50% είναι τεράστιο ποσοστό.

Τέλος πάντων εγώ κατάλαβα ότι όλα παίζονται καί ότι κάτι φαίνεται να αλλάζει προς τη σωστή κατέυθυνση.Άντε γιατί το πράγμα παραβρώμισε πιά καί μόνο τα σώβρακα απέμειναν να μας πάρει κι αυτά ο Κόκκαλης.Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά προ πάντων ενιαίος Παναθηναϊκός(Η κυριαρχία τού Ολυμπιακού βασίστηκε καί στη διχόνοια στις τάξεις της ομάδας) συν ένα σύγχρονο γήπεδο δεν μπορεί παρά να κάνει μερικούς να αρχίσουν να ιδρώνουν πάλι.

Παιδιά μην λέτε δεν πουλάει.Πουλάει αλλά δεν πουλάει πακέτο ολόκληρη την ομάδα.Εξ άλλου πως αποτιμάει κανείς όλη την περιουσία της ομάδας δηλαδή το πλέγμα Παιανία, ομάδα, πλάνο νέου γηπέδου καί ότι εκκρεμότητες ενδεχομένως υπάρχουν ακόμη από τον ΟΦΗ.Το Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο δεν είμαι σίγουρος πού ανήκει.Λέγεται πως το είχε κάνει δώρο ο μακαρίτης ο Θόδωρας αλλά μην ξεχνάτε πως είναι οικογένεια.(Γιά την τιμή των Πρίτζι!)

• Απαντ. 18,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

<<Ο Παναθηναϊκός έχει πάνω από 1.200 μετόχους. Είναι ήδη πολυμετοχική η ΠΑΕ. Απλώς είχε αδρανήσει. Είναι μια ενεργοποίηση. Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι το χρηματιστήριο.>>

τι ποσοστο του συνολου εχουν αυτοι οι 1200 ξερει κανεις?

60μυρια για μεταγραφες?αχαχα τι ρεαλ τι παο δηλ...κ εις ανωτερα.αλλα οπου ακουτε για πολλα κερασια,κρατηστε μικρο καλαθι

Δημοσ.

Από ότι λένε, η οικογένεια έχει το 85% +, 10% ο Ερασιτέχνης (σύμφωνα και με το νόμο) και οι υπόλοιποι 1200 μικρομέτοχοι 5% -. Τίποτα δηλαδή.

Προφανώς και είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά αν εμπεριέχουν αλήθεια τα 80 και όχι 60 ακατομμύρια, μάλλον δε θα πρέπει να γελάς και πολύ.

Δημοσ.

Σιγά μη δώσουν τόσα λεφτά για μεταγραφές.... 10-15 το χρόνο είναι πολύ καλά! Και όταν μπουμε στο καινούριο γήπεδο να κάνει μια υπέρβαση. Οι μανατζαραίοι θα τρίβουν τα χέρια τους ετοιμάζοντας το overpricing για τα παικτάκια τους...

Και μετά θα λέμε, ε τους μλκες δώσανε τόσα λεφτά για το χ παλτό...

Δημοσ.
Λοιπον παιδια, κατι που ειναι καλο να καταλαβουμε ειναι οτι ο Τζιγγερ δεν πουλαει ουσιαστικα το 40% των μετοχων του αλλα ΤΙΣ ΧΑΡΙΖΕΙ.

Πριν πεσετε να με φατε, να εξηγησω. Ο βαρδης ειχε το 90% του παο και το αλλο 10% το ειχε ο ερασιτεχνης. "Δινει" το 40% του με 80 εκατομμυρια. Αλλα αυτα τα 80 εκατομμυρια δεν πανε στη τσεπη του, αλλα στο μετοχικο κεφαλαιο της εταιρειας της οποιας τωρα το 50% πλεον κατεχει. Αρα, (με την απλη μεθοδο των τριων) αποτιμαει την συνολικη αξια της Παε ΠΑΟ σε 200 εκατομμυρια. Αυτο σημαινει πως αν αποφασισει να πουλησει το 50% του μεριδιου του σε 2 χρονια και χωρις να υπολογιζουμε υπεραξια επιχειρησης-φημη και πελατεια, θα ζητησει 100 εκατομμυρια.

Αρα, ουσιαστικα χαριζει το 40% του.

Βεβαια θα μου πειτε πως επειδη το ξερει αυτο, και επειδη ο Βαρδης σιγουρα δεν ειναι βλακας γιαυτο και αποτιμησε την παε σε 200 εκατομμυρια, ποσο υπερογκο, προσπαθωντας τεχνηεντως να κανει overpriced τη μετοχη του.

Και παλι ομως, συμφερει τρελα τον οποιο αγοραστη.

Επισης συναγεται οτι αυτος θεωρει πως η πραγματικη αξια των μετοχων του αυτη τη στιγμη ειναι 100 εκατομμυρια και ολου του παναθηναικου γυρω στα 111.

Και μην ακουω βλακειες οτι ετσι θα φτιαξει το γηπεδο. Τα λεφτα αυτα πανε στο μετοχικο κεφαλαιο και στα αποθεματικα της Παο ΑΕ.

Η εταιρεια του ομιλου που θα φτιαξει το γηπεδο ειναι αλλη.

Προσπαθησα να το εξηγησω οσο πιο απλα γινεται γιατι αν χρησιμοποιησω οικονομικους ορους, καποιοι θα μπερδευτουν.

Νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ο Βαρδής έχει το 85%. Η αύξηση του κεφαλαίου ολόκληρου είναι 80 εκατομμύρια. Για να κρατήσει ο Βαρδής το 85% πρέπει να σπρώξει 68 εκατομμύρια, αλλά δεν θα το κάνει. Ο νέος επενδυτής λοιπόν θα δώσει 68 εκατομμύρια και θα αποκτήσει το 35% της ΠΑΕ. Αυτά τα χρήματα όμως δεν θα τα πάρει ο Βαρδής αλλά θα μείνουν για επενδύσεις. Και για να προλάβω τυχόν απορίες, ο νέος επενδυτής μπορεί να σπρώξει όλα τα 80 εκατομμύρια και να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό αν οι υπόλοιποι τωρινοί επενδυτές δεν θελήσουν να ασκήσουν το δικαίωμα τους.

Το θέμα είναι όμως αυτό ακριβώς που λες. Ο Βαρδής από αυτή την ιστορία δε θα βγάλει φράγκο (προς το παρόν τουλάχιστον). Για τους υποψήφιους επενδυτές αυτό που προτείνει είναι πολύ πιο καλό από το να έλεγε πουλάω το 85% για 130 εκατομμύρια. Σε αυτή την περίπτωση με 130 εκατομμύρια ναι μεν θα αποκτούσαν το 85% αλλά σε μια εταιρία με πολύ μικρό αποθεματικό, και θα έπρεπε άμεσα να βάλουν και ένα αρκετά μεγάλο ποσό για μεταγραφές. Τώρα όμως, με 80 εκατομμύρια μπορούν να αποκτήσουν περίπου το 40% μιας ομάδας που έχει 80 εκατομμύρια έτοιμα για μεταγραφές και επενδύσεις. Αυτό είναι το κλειδί σε αυτό που λες, ότι δηλαδή ο Βαρδής ουσιαστικά χαρίζει. Δίνω 80, παίρνω ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ΠΑΕ και τα 80 που έδωσα είναι άμεσα διαθέσιμα για μεταγραφές.

Αν τα παραπάνω που λέω δεν είναι σωστά θα πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ μιας και παραδίδω εργασία finance σε 3 εβδομάδες :-) :-)

Δημοσ.

Δε λεμε κατι διαφορετικο, απλως εγω το υπολογισα με συμμετοχη 90% ενω εσυ με συμμετοχη 85%.

Σε καθε αυξηση μετοχικου κεφαλαιου ΑΕ οι ηδη υπαρχοντες μετοχοι διατηρουν συνηθως δικαιωμα προτιμησεως, δηλαδη δικαιουνται να εχουν τον πρωτο λογο σε τυχον αγορα νεων μετοχων για να διατηρησουν το ηδη υπαρχον ποσοστο τους. Αυτο εδω φυσικα δε θα συμβει γιατι οπως ειπε ο τζιγγερ, η συμμετοχη του θα μειωθει σε 50%.

Απο εκει και περα, για να μη ζημιωθουν οι παλιοι μετοχοι σε τυχον περιπτωση εκδοσης μετοχων σε τιμη χαμηλοτερη απο την book value της μετοχης, υπαρχουν 2 περιπτωσεις, α) δικαιωμα εγγραφης και β)εκδοση μετοχων υπερ το αρτιο.

Ουσιαστικα σε αυτη την περιπτωση, ο τζιγγερ ακολουθει τον β τροπο, δηλαδη θα εκδοθουν οι τιτλοι σε τιμη υπερ το αρτιο. Για το ποσο θα ειναι αυτο το "καπελο", το ανεφερα με την αποτιμηση των 200 εκατομμυριων, κανε απλως μια αναπροσαρμογη με το 85%, αντι για 90%. Φυσικα και υπεθεσα οτι ο ερασιτεχνης δε θα ασκησει το δικαιωμα προτιμησεως του, ετσι ωστε να γινει ακομα μεγαλυτερο το ποσοστο του νεου μετοχου, ητοι θα διατηρησει πλεον ενα ποσοστο 5,55 και οι νεοι μετοχοι 44,45.

Αν πραγματι το ποσοστο του τζιγγερ δεν ειναι 90 αλλα 85%, τοτε τα νουμερα αναπροσαρμοζονται ελαφρως.

Ετζ τι μαστερ κανεις?

Δημοσ.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ταυτόχρονη παραίτηση του δικαιώματος των υπαρχόντων μετόχων αν κατάλαβα καλά;

Ο ερασιτέχνης έχει το δικαίωμα 10% ψήφων στο ΔΣ, χωρίς ουσιαστικά να έχει μετοχές ή έχει ΚΑΙ μετοχές;

Αν δεν έχει μετοχές (μου φαίνεται το πιθανότερο) τότε με τα 80εκ οι νέοι μέτοχοι αγοράζουν το 50% της ΠΑΕ. Παρόλαυτα παρακαλώ σημειώστε το εξής. Η προ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αξία της επιχείρησης αποτιμάται 80εκ. ΜΗΝ μπερδεύετε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με πώληση, έτερον εκάτερον.

Πιο απλό παράδειγμα.

Έχετε εστιατόριο με το όνομα "ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΕ". Το δίπλα καθαριστήριο φαλήρισε και θέλετε να ρίξετε τη μεσοτοιχία και να επεκταθείτε. Δεν υπάρχει μια όμως. Λέτε του κολλητού μεγάλε έλα δω σκάσε 10 εκ να επεκταθούμε και παίρνεις την ιδιοκτησία του μισού μαγαζιού.

Το "ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΕ" αποτιμάται ως εκ τούτου στα 10 εκ. προ του ριξίματος της μεσοτοιχίας και στα 20 εκ. αφότου έχει πέσει η μεσοτοιχία. Κοινώς αν ξεχάσουμε την επέκταση και αν ο ιδιοκτήτης είχε πιαστεί να πηδάει τη μαγείρισσα πάνω στο ταψί με τα σουτζουκάκια και ως εκ τούτου δεν πατάει ψυχή στο μαγαζί και θέλει να πουλήσει δε θα ζήτησει 20εκ αλλά 10.

Γ@μάω ο πούστης!

Δημοσ.

ΛΛ ναι.

Λογικα ο ερασιτεχνης πρεπει να εχει και μετοχες. Το εμπορικο δικαιο υπαγορευει το δικαιωμα ψηφου στο ΔΣ να αντικατοπτριζεται σε χρεωγραφα, αλλα δεν ξερω μηπως παιζει καμια τροπολογια για την περιπτωση των ποδοσφαιρικων ΑΕ.

Παντως και μετοχες να εχει ο ερασιτεχνης, ο Θανασης τις εχει ουσιαστικα, οποτε στα τετοια μας. Δικες μας ειναι.

Το παραδειγμα με τα εστιατορια ειναι ιδιο με το δικο μου 2 σελιδες πριν, μονο που επειδη εισαι ψιλικατζης, αντι για 200 μυρια εβαλες 20 και αντι για 100 που εβαλα εγω, εβαλες 10.

Η πραγματικη ομως αποτιμωμενη αξια του παο τωρα ειναι 111 εκατομμυρια. Αλλο που θα εκδοθουν overpriced και θα ειναι σαν να ειναι 200 μυρια.

Ευγλωττο το παραδειγμα με την μαγειρισα!

Δημοσ.

Απαγορεύεται στην Ελλάδα να έχουν δικαίωμα ψήφου βάσει του καταστατικού συγκεκριμένες ομάδες (πχ εργαζόμενοι) σε μια ΑΕ; (Ρωτάω δεν ξέρω)

Και όχι κάνεις λάθος όσον αφορά την αποτιμώμενη αξία

Αν λοιπόν ο ερασιτέχνης έχει μετοχές*...

Αρα, (με την απλη μεθοδο των τριων) αποτιμαει την συνολικη αξια της Παε ΠΑΟ σε 200 εκατομμυρια

όπου Χ η ΠΑΕ ΠΡΟ αύξησης.

0,9Χ=0,5(Χ+80)=....Χ=100εκ

Ο Καρκίνος θα πάρει

προ αύξησης 0,9*100=90εκ ή 0,5(100+80)=90εκ

Μια ή η άλλη

και στις δυο περιπτώσεις ο Βαρδής τα ίδια λεφτά θα πάρει

Δημοσ.

Για την πρωτη ερωτηση σου, οχι δεν υπαρχει τετοια διαταξη. Απο την αλλη ομως, υπαρχουν και μετοχες οι οποιες δεν εχουν δικαιωμα ψηφου, οπως πχ καποιες προνομιουχες με σταθερο μερισμα. Αυτες ομως συνηθως δεν εκδιδονται κατα την ιδρυση της εταιρειας αλλα αργοτερα οποτε μαλλον χλωμο εχει τετοιες ο ερασιτεχνης.

Οσο για το αλλο, εχεις δικιο γιατι αρχικα δεν υπολογισα οτι ο ερασιτεχνης θα μειωσει και αυτος το ποσοστο του σε 5,55% (αν δεν ασκησει το Option) και ο νεος μετοχος θα αγορασει το 44,45%, αντι για το 40% που υπολογισα εγω. Αρα τα 80 εκατ. αντιστοιχουν σε 44,45% του κεφαλαιου.

Και εγω γ@μαω ο πουστης!

Δημοσ.
Αυτες ομως συνηθως δεν εκδιδονται κατα την ιδρυση της εταιρειας αλλα αργοτερα οποτε μαλλον χλωμο εχει τετοιες ο ερασιτεχνης.

Που κολλάνε οι προνομιούχες; Προφανώς δεν έχει τέτοιες διότι αλλιώς δε θα μπορούσε να ψηφίσει ρε συ.

Απο την άλλη δε μου φαίνεται λογικό ούτε ο ερασιτέχνης να βάλει λεφτά για να πάρει μετοχές αλλά ούτε και να μειωθεί η εκπροσώπηση του, η οποία νομίζω ότι δια νόμου είναι 10%. Γι'αυτό και υποθέτω ότι τελικά δεν έχει μετοχές αλλά το 10% των ψήφων στη γενική συνέλευση.

In any case, το βασικό λάθος που πάμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε τύπους ή ποικιλίες τύπων κάπου όπου δεν υφίσταται κάτι παρόμοιο, δλδ σε ΙPO το οποίο μάλιστα δε συνοδεύται απο είσοδο σε χρηματιστήριο. Έτσι ενώ μπορούμε να έχουμε μια άποψη για την προηγούμενη ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ αξία μιας ΑΕ, δεν μπορούμε να μιλάμε με ακρίβεια.

Δημοσ.

Εντωμεταξύ από τον κύριο Γκόντζο μάθαμε ότι τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό τον πρότεινε ο Βαρδινογιάννης στον Βγενόπουλο πριν ένα χρόνο....:lol::lol::lol:

Δημοσ.

Ναι και ο άλλος το δέχτηκε φέτος.Η βλακεία σε όλο της το μεγαλείο.Και φυσικά ο ραλάκιας δεν θα πούλαγε αν δεν είχε τους άλλους από πίσω να τον πιέζουν.Του είπανε έπαιξες με το παιχνιδάκι σου αλλά μέχρι εδώ τραβά παίξε με κανένα αυτοκινητάκι που το κατέχεις.

Δημοσ.

δε μπορώ να το πιστέψω ακόμα...

φοβάμαι μη δώσει τις μετοχές σε 2-3 κολλητούς του επιχειρηματίες, και πάλι μείνουμε με το....πουλί στο χέρι, πάνω που φτιαχτήκαμε!!!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...