TheBoyFromSalina Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Με αφορμη τα γεγονοτα στο Παντειο: Απο το in.gr Ένταση επικράτησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μετά τον εντοπισμό από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου οπλισμένου ακροδεξιού μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο.Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο άτομο που είναι πρωτοετής φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου, κατά τη διάρκεια μικρής συμπλοκής, περίπου στις 12 το μεσημέρι, αφοπλίστηκε από νεαρούς του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο γραφείο του πρύτανη όπου βρέθηκε να φέρει και δεύτερο όπλο φωτοβολίδων-κροτίδων. Τα δύο πιστόλια παραδόθηκαν στον πρύτανη, ο οποίος τα πήγε στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας. Ακολούθησε επίθεση περίπου πενήντα μελών της Χρυσής Αυγής και συγκρούσεις με τους αντιεξουσιαστές. Κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν τρία άτομα από επίθεση με μαχαίρι, μία εκ των οποίων είναι μέλος του φοιτητικού σχήματος «Αντί της Σιωπής», στο οποίο συμμετέχουν οι φοιτητές της Νεολαίας του Συνασπισμού στο Πάντειο. Οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ο χώρος γύρω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο αποκλείσθηκε από αστυνομικές δυνάμεις (έξι διμοιρίες των ΜΑΤ), ενώ νεαροί που έκαναν κατάληψη της σχολής έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και εκτόξευαν κατά διαστήματα βόμβες μολότοφ. Η κυκλοφορία στη λεωφόρο Συγγρού διακόπηκε. Επί τόπου έσπευσαν μέλη της Συγκλήτου της σχολής προσπαθώντας να μην οξυνθεί περαιτέρω η ένταση και να λήξει η κατάληψη. Το βράδυ επετράπη από τους καταληψίες να φύγει ο οπλοφόρος φοιτητής, ο οποίος σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες που προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, είναι γιος απόστρατου υψηλόβαθμου αξιωματικού της Αστυνομίας. Ο φοιτητής μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «τα πιστόλια δεν ήταν δικά του». Ο πρύτανης του Παντείου δήλωσε ότι η Σύγκλητος θα ζητήσει την ποινική δίωξή του για οπλοφορία και παραβίαση ασύλου. Πρεπει να αρθει το πανεπιστημιακο ασυλο? (Aν θελει καποιος mod, ας προσθεσει poll) Ποια η γνωμη σας για πιθανη φυλαξη των πανεπιστημιακων χωρων (απο ιδιωτικη η οχι ασφαλεια)?
beastgr Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 To πανεπιστημιακό άσυλο είναι πονεμένη ιστορία. Όταν πραγματικά ήταν χρήσιμο (πχ δικτατορία και πίσω) τότε το καταπατούσαν όποτε θέλανε... (με αποκορύφωμα τα τανκς το 73) Τώρα πραγματικά προσπαθώ να βρω μια δικαιολογία γιατί υπάρχει ακόμα. Υπάρχει κανείς που φοβάται να πει κάτι έξω από το πανεπιστήμιο μην τον μπαγλαρώσουν; Αστεία πράγματα. Μόνο από κάτι ακροαριστερούς έχω ακούσει να το υπερασπίζονται φανατικά και λογικό αφού αυτοί θεωρούν το κράτος τρομοκράτη κτλ κτλ. Κατά τα άλλα είναι ένα πολύ καλό σημείο συνάντησης των απανταχού πρεζακίων, εμπόρων κλεφτών και δε συμμαζεύεται. Το άσυλο περιμέναμε να εκφράσουμε τη γνώμη μας...
getty Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Να μην καταργηθεί το άσυλο, δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί αυτός ο φιλελεύθερος θεσμός επειδή όπως τον έχουν φτιάξει έχει γίνει προβληματικός. Δεν είναι λύση το πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι. Η λύση είναι να βάλουν ιδιωτική ασφάλεια η οποία θα είναι υπεύθυνη για την άρση του ασύλου (και όχι η βραδυκίνητη επιτροπή) όταν η κατάσταση ξεφύγει απ τον έλεγχο της. Τόσο απλά και τους έχεις όλους ευχαριστημένους και ασφαλείς.
Super Moderators billdanos Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Super Moderators Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Κάποτε και εγώ ήμουν απόλυτος με το θέμα του ασύλου κλπ αλλά πλέον μετά από τόσα χρόνια πιστεύω ότι η μοναδική λύση είναι: Καρτούλα μαγνητική για κάθε φοιτητή και μόνο με αυτή να μπορεί να περάσει την αυλόπορτα... Δεν μπορεί το κάθε τσατσόνι, στο όνομα του ασύλου να μπορεί να μπαίνει μέσα με όπλα, να τα κάνει μαντάρα, να σφάζει κόσμο και η αστυνομία να είναι απ'εξω και να τον κοιτάζει! Τουλάχιστον αφού δεν μπορούν να μπουν μέσα, δεν μπορούν να τον πυροβολήσουν από μακρυα??? Μπορεί να ακούγομαι ακραίος αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη!
the_maniac Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Οχι με τιποτε!!! Το θεωρω κερδισμενο με αιμα και ειναι κριμα να χαθει για 10 ζωα. Ας βρεθει αλλη λυση...
Sorath Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Καρτούλα μαγνητική για κάθε φοιτητή και μόνο με αυτή να μπορεί να περάσει την αυλόπορτα... Καλή λύση για έλεγχο εισόδου στα Πανεπιστήμια αλλά νομίζω πως παραείναι hitech για το ελληνικό κράτος. Κάτι πιο απλό, όπως έλεγχο απο ειδικό προσωπικό στις εισόδους, που θα τσέκαραν αν ο εισερχόμενος έχει φοιτιτική ταυτότητα, ίσως να ήταν πιο εύκολα εφαρμόσιμο.
DrLo Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Καρτούλα μαγνητική για κάθε φοιτητή και μόνο με αυτή να μπορεί να περάσει την αυλόπορτα... Βλακείαααααα' date=' Μη ξεχνάς ότι η παρακολούθηση στα Πανεπιστήμια είναι ελεύθερη για όλους (όχι μόνο τους φοιτητές). Εκτός αν θες να το καταργήσουν και αυτό ? Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούν αυτοί που τους ενοχλούν όσα γίνονται κατά καιρούς στα Πανεπιστήμια (και εγώ μαζί τους) είναι αν πρέπει πρώτα να καταργηθεί το άσυλο ... [b']ΕΞΩ[/b] από τα Πανεπιστήμια. Δηλαδή η αστυνομία και το κράτος έχει καταφέρει να αποτρέψει τους βανδαλισμούς έξω και το πρόβλημά της είναι να το καταφέρει και μέσα στα ΑΕΙ ?
Fan Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Εγώ πάντως εκεί που αηδίασα είναι όταν είπαν το θέμα στις ειδήσεις και ανέφεραν συμπλοκές ακροδεξιών με "αριστεριστές". Είναι δυνατόν να αποκαλούν τον κάθε καραγκιοζή γελίο αναρχικό που έχει το κόμπλεξ να τα σπάει επειδή μικρός τον βαρούσαν οι δικοί του αριστερό; Αριστερός για μένα είναι όποιος αγωνίζεται για τα δίκαια των εργαζομένων και των εργατών έτσι ώστε να υπαρχεί δικαιώτερη κατανομη του εισοδήματος (δηλαδή με απλά λόγια μεγαλύτερη φορολογία στους έχοντες και με τα χρήματα που θα πάρουν αυξήσεις στους μισθούς στους μη έχοντες) και όχι όποιος καίει σημαίες, μιλάει εναντίον της εκκλησίας και του κράτους και γενικά τα διαλύει όλα γιατί η αστυνομία κοιμάται όρθια. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βγαίνουν τα κόμματα της αριστεράς να διαμαρτηθούν στα κανάλια.
DrLo Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Ο φοιτητής μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Χε χε' date=' λέτε να παραπονεθεί ο στρατός για παραβίαση "ασύλου" (στρατοπέδου) από φοιτητή ? Ο πρύτανης του Παντείου δήλωσε ότι η Σύγκλητος θα ζητήσει την ποινική δίωξή του για οπλοφορία και παραβίαση ασύλου. Η οπλοφορία είναι αδίκημα (φαντάζομαι) που διόκεται αυτεπάγγελτα. Οπότε η Σύγκλητός τσάμπα μάγκας. Επίσης θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όπλο (και συνεπώς όποιος φέει τέτοιο οπλοφορεί) δεν είναι μόνο το πιστόλι, είναι και ο λοστός. οι πέτρες, τα ξύλα κλπ (ΟΚ νομικά ίσως οχι αλλά καταλαβαίνετε τι θέλω ναπω)
Super Moderators paredwse Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Super Moderators Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 [...']Η οπλοφορία είναι αδίκημα (φαντάζομαι) που διόκεται αυτεπάγγελτα. Οπότε η Σύγκλητός τσάμπα μάγκας. Όντως, η οπλοφορία είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα. Δεν χρειάζεται μήνυση. Επίσης θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όπλο (και συνεπώς όποιος φέει τέτοιο οπλοφορεί) δεν είναι μόνο το πιστόλι, είναι και ο λοστός. οι πέτρες, τα ξύλα κλπ (ΟΚ νομικά ίσως οχι αλλά καταλαβαίνετε τι θέλω ναπω) Από νομική άποψη, όπλο είναι κάθε αντικείμενο "πρόσφορο για άμυνα ή επίθεση". Οπότε και ο λοστός ή ένα μακρύ ξύλο (όπως τα στειλιάρια που μπαίνουν στα σφυριά, στα σκεπάρνια κλπ) θεωρούνται όπλα.
ntountou Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Εγώ πάντως εκεί που αηδίασα είναι όταν είπαν το θέμα στις ειδήσεις και ανέφεραν συμπλοκές ακροδεξιών με "αριστεριστές". Είναι δυνατόν να αποκαλούν τον κάθε καραγκιοζή γελίο αναρχικό που έχει το κόμπλεξ να τα σπάει επειδή μικρός τον βαρούσαν οι δικοί του αριστερό; Στο ρεπορτάζ που παρατίθεται στο 1ο post λέει "Κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν τρία άτομα από επίθεση με μαχαίρι' date=' μία εκ των οποίων είναι μέλος του φοιτητικού σχήματος «Αντί της Σιωπής», στο οποίο συμμετέχουν οι φοιτητές της Νεολαίας του Συνασπισμού στο Πάντειο[/font']" Οπότε μάλλον υπήρχαν και κάποιοι αριστεροί.. anyway.. το άσυλο είναι θεσμός που αποκτήθηκε με αίμα και θυσίες αλλά αν είναι να χρησιμοποιείται για να υποθάλπτει εγκληματίες όπως συμβαίνει τόσα χρόνια τότε σαφώς κάτι πρέπει να αλλάξει.. όχι να καταργηθεί, αλλά σίγουρα να μπορεί να επέμβει η αστυνομία όταν μαζεύονται μαστουρωμένα τσογλάνια και καταστρεφουν τα πανεπιστήμια που πληρώνει ο ελληνικός λαός.. νομίζω η σύγκλητος μπορεί να επιτρέψει την είσοδο της αστυνομίας αλλά μέχρι να συγκεντρωθούν και να αποφασίσουν αυτοί πάντα είναι πολύ αργά και η ζημιά έχει γίνει από την άλλη, αν το κράτος ήθελε να μαζέψει αυτούς που προκαλούν τις καταστροφές και τις φασαρίες θα μπορούσε πολλές φορές να το κάνει εκτός πανεπιστημίων αλλά ποτέ δεν έδειξε διάθεση να θέλει κάτι τέτοιο πραγματικά.. γιατί??? ...αυτό είναι άλλο μεγάλο θέμα..
panos78 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα! Καταθέτω και την δική μου άποψη. Το πανεπιστημιακό άσυλο δημιουργήθηκε ως θεσμός για να προασπίσει την ελεύθερη έκφραση. Επίσης αυτό έγινε σε καιρούς όπου η έννοια της «ελευθερης έκφρασης» είχε άλλη διάσταση μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν έχει νόημα εν έτι 2006 για τους παρακάτω λόγους: 1. Σήμερα το δικαίωμα της ελευθερης έκφρασης τόσο εντός όσο και εκτός του πανεπιστημίου εφαρμόζεται και μπορεί να εφαρμόζεται από τον οποιονδήποτε. 2. Ο θεσμός του ασύλου κερδίθηκε με αίμα και αγώνες αλλά τότε που έγινε είχε λόγο και νόημα. τώρα ποιο το νόημα του;;; Απλά να λέμε ότι έχουμε πανεπιστημιακό άσυλο;;; 3. Η νυν εφαρμογή του ασύλου κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την ελεύθερη έκφραση γιατί από τη στιγμή που εγώ είμαι φοιτητής και δεν μπορώ να μπω στους χώρους του πανεπιστημίου τις βραδυνές ώρες γιατί κυκλοφορούν αυτοί που κυκλοφορούν λόγω της «εφαρμογής του ασύλου». 4. Αυτή τη στιγμή κάνω το διδακτορικό μου στην Αυστρία και εδώ δεν υπάρχει ο θεσμός του ασύλου. Δεν είδα κανένας να μην μπορεί να εκφράσει την άποψή του!!! 5. Αυτοί που αγωνίστηκαν για το άσυλο, είχαν απότερο στόχο να προασπίσουν την ελεύθερη έκφραση και κάποια στιγμή με τους αγώνες τους να εφαρμόζεται αυτή η ελεύθερη έκφραση σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στον πανεπιστημιακό χώρο. Ο πανεπιστημιακός χώρος αποτελούσε το προπύργιο. Σήμερα που έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ποιος ο λόγος υπάρξης του ασύλου; Ποιον εξυπηρετεί; Τους παρανόμους που κρύβονται μέσα στα πανεπιστήμια τις βραδινές ώρες; Αυτά και ελπίζω να μην σας κούρασα.
isim Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Εαν δεν φυγουν τα κομματα απο τα πανεπιστημια δεν προκειται ποτε να αλλαξει η κατασταση
panos78 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Τα κόμματα δυστυχώς δεν φεύγουν από πουθενά. Δεν λέω να μην υπάρχουν αλλά οι εκλογές, πιστεύω πρέπει να είναι υποψηφιοκεντρικές και όχι κομματοκεντρικές, όπως συμβαίνει σήμερα.
Γιάννης Platano Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Δημοσ. 14 Απριλίου 2006 Εγω ο ...χαζος δεν καταλαβα απο οσα διαβασα σε τι χρησιμευει σημερα το Πανεπιστημιακο ασυλο.Ας μας πει καποις υπερασπιστης του.:neutral: :neutral: :neutral: :neutral:
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.