Προς το περιεχόμενο

Εντελώς αρχάριος στο Linux

Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.

Καλησπέρα,

Σκέφτομαι να ξεσκονίσω ένα παλιό laptop (εποχής που μεσουρανούσαν οι PII) και να εγκαταστήσω αποκλειστικά Linux. Ποια διανομή θα προτείνατε για εγκατάσταση στο σκληρό για κάποιον που είναι εντελώς αρχάριος;

Ευχαριστώ.

Δημοσ.
Καλησπέρα' date='

...Σκέφτομαι να ξεσκονίσω ένα παλιό laptop (εποχής που μεσουρανούσαν οι PII)

....[/quote']

Καλησπέρα,

Simply Mepis, θα σου λεγα. Βλέπει τα πάντα. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι θα σου εγκαταστήσει υποχρεωτικά το KDE, είναι αρκετά βαρύ για το μηχάνημά σου. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις κάποιο άλλο γραφικό περιβάλλον, Gnome ή XFCE. Υπάρχουν πολλά tutorials στη σελίδα τους. Ρίξε μια ματιά και εδώ είμαστε εμείς.

Δημοσ.

3-4 posts κάτω από το δικό σου υπάρχει ακριβώς η ίδια ερώτηση, αλλά ο τίτλος που έβαλε εκεί ο φίλος, δε βοηθά στην αναζήτηση.

Αξίζει να το δεις εδω

• Super Moderators
Δημοσ.

Πολύ καλό το άλλο thread αλλά, πράγματι, δεν υπήρχε περίπτωση να το εντοπίσω με την αναζήτηση.

Είναι περίεργο να βλέπεις τόσες διανομές και να πρέπει να επιλέξεις, για να κάνω το test που προτείνει ο g1annis και βλέπουμε.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

• Super Moderators
Δημοσ.

Λοιπόν, τα αποτελέσματα του test: SUSE, Mandriva (perfect matches), Ubuntu και Kubuntu. Αυτά μου ανέφερε ότι δεν έχουν graphical installer (μα τι παιδί των Windows είμαι πια και ζήτησα τέτοιο installer;)

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, υπάρχει ένα pc με PIV 2.53, 512Ram, και γενικά πολύ πιο σύγχρονο από το PII laptop. Θα μου προτείνατε να εγκαταστήσω το linux εκεί; Υπόψη, βασικό κριτήριο να μην κάνω partition στο δίσκο, πολύ απλά επειδή δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ...

Δημοσ.

Σαφώς και θα είναι καλύτερα να εγκαταστήσεις το Linux σε πιο καινούργιο PC αλλά άμα δεν κάνεις partition στο δίσκο 8α πρέπει να αγοράσεις έναν ξεχωριστό για να βάλεις το linux εκεί. Σε κάθε περίπτωση θα προτείνω και πάλι Ubuntu.

Δημοσ.

ο λόγος που δεν έχω ubuntu είναι το ότι δεν έχω dsl...

με ubuntu ξεκίνησα, αλλά με μία ποταπή pstn (αν δεν έχεις dsl, αααααστο...) δεν μπορείς να κάνεις και πολλά...είναι σχετικά άδεια τα ubuntu. άλλωστε είναι ένα cd, ενώ οι άλλες διανομές ένα dvd (ή τουλάχιστον 3 cd). Mετά είχα ένα πρόβλημα με sata&mandrake οπότε πέρασα σε suse και μπορώ να σου πω πως είμαι αρκετά (έως έχω πωρωθεί) ικανοποιημένος (δεν είναι δα και η πιο δύσκολη διανομή...)

α ναι και όπως είπε ο k_antoni προτίμησε gnome που είναι πιο ελαφρύ από το kde

Δημοσ.

Για να μην ανοίγω νέο thread , θα κάνω τις ερωτήσεις μου εδώ κι εγώ..Είμαι εντελώς newbie, δεν έχω βάλει ποτέ linux, έχω όμως κατεβάσει το partition magic γιατί ξέρω ότι χρειάζομαι ένα partition να εγκαταστήσω το Suse 10 το οποίο έχω επιλέξει , έχω κατεβάσει το suse 10 σε ένα .iso 3.7gb, το έκαψα σε ένα dvd και τώρα... τι ;

Πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το partition;

Τι ρυθμίσεις θα πρέπει να κάνω για να εγκατασταθεί σωστά το Suse ;

Πώς θα γίνει η εγκατάσταση ; Το dvd που δημιουργήθηκε δεν έχει ούτε ένα .exe αρχείο, (μην με παρεξηγείτε αλλά όπως είπα ντεν ξέρει! :P) μήπως θα πρέπει να γίνει κατά τη δημιουργία του partition ;

Έχω κατεβάσει το σωστό dvd ;

Αν μπορεί κάποιο και θέλει, ας μου εξηγήσει όσο πιο απλά γίνεται τη διαδικασία που πρέπει να κάνω.

Έχω βρεί Ελληνικά και Αγγλικά χρήσιμα tutorials αλλά όλα είναι για μετά την εγκατάσταση..Ελπίζω παρόλαυτα να βρώ κάτι.

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Καταρχην υποθετω οτι εκαψες το iso σαν image και οχι σαν κανονικο αρχειο στο dvd.

Το μεγεθος του partition μπορει να ειναι οσο θες εσυ φυσικα!:D(εννοειται βεβαια να χωρα η διανομη εκει μεσα).

Σχετικα με τις ρυθμισεις, πρεπει το partition να εχει το καταλληλο format, δηλαδη ext2 η ext3, προτεινω το δευτερο.Επισης πρεπει να κανεις ενα δευτερο partition, που να εχει το 1.5 του μεγεθους της RAM σου, και να το κανεις linux swap format, το οποιο θα χρησιμοποιηθει σαν virtual memory.

Παντως αυτα μπορουν να γινουν χωρις το partition magic, αλλα στην αρση της εγκαταστασης με την ιδια την διανομη.

Για να το εγκαταστησεις πρεπει να bootαρεις απο αυτο, διαλεγεις απο που θα bootαρεις στην εκκινηση του υπολογιστη, δες το bios.

Ελπιζω να βοηθησα αλλον εναν αρχαριο στο linux.

Δημοσ.

Πολύ γρήγορα κάποια πράγματα

1 Πρέπει το dvd που έκαψες να είναι bootable. Μετά πρέπει να ρυθμίσεις το bios για να boot-άρεις από το dvd-rom (ή όποιο άλλο drive υπάρχει).

2 Κάνεις defrag στον δισκο οπου θα γίνει η εγκατάσταση. ΜΗΝ το σκεφτείς χωρίς αυτό το βήμα. Αργότερα που θα έχεις μεγαλύτερη εμπειρία ΔΕΝ θα επιτρέπεις σε υποδιέστερες τεχνολογίες (προσέξτε τα λόγια μου, τεχνολογίες ΟΧΙ λειτουργικά) νου εγκαθιστώνται όπως γουστάρουν κάποιοι, αλλά θα κάνεις partitions από την αρχή. Έτσι defrag / patrition magic και άλλα ΔΕΝ θα χρειάζονται...

3 Ξεκινάς με το ΡΜ που κατέβασες, και φτιάχνεις ένα patrition όπου θα είναι το ΧΡ (σε NTFS). Θα κάνεις δλδ shrink στο μοναδικό partition που υπάρχει στον δίσκο σου.Εδώ αν θέλεις φτιάχνεις και ένα ακόμη partition FAT32 για να μπορείς ευκολα να αλλάζεις αρχεία μεταξύ των λειτουργικών. Θυμήσου οτι το Linux ΔΕΝ γράφει σε NTFS αλλά μόνο σε FAT. Εαν θέλεις μπορείς την 2η partition να την φτιάξεις και μέσω του Linux installer (Σε Mandrake, Red Hat που εγκατέστησα ήταν εύκολο. SuSE που θέλεις εσύ έχω κάνει μόνο μία εγκατάσταση και το έσβησα σε 10 ώρες. Δεν θυμάμαι πολλά, αλλά λογικά θα είναι μέρος του install και θα το βρείς εύκολα)

4 Πόσες και ποιές partitions θα κάνεις είναι πονεμένη υποθεση. Το έλαχιστο είναι ένα partition root (Φάκελλος / ) και ένα swap. Εγώ προσωπικά προτείνω τα εξής :

root / ~1-2Gbyte (πχ το δικό μου είναι 10Gbyte)

boot /boot ~250-500 Mbyte

home /home όσο μπορείς (πχ το δικό μου είναι 25Gbyte)

swap θα το κάνει μόνο του Προτείνεται το διπλάσιο της μνήμης RAM αν και 512-1024 είναι πιστευω super

Προτείνω ώς file system το ext3. Μην ρωτάς εδώ γιατί. Απλά καντο.

5 Εδώ είναι ευκαιρία να κάνεις ένα ακόμη partition (πχ 5 G) το οποίο δεν θα το κάνεις τίποτα τώρα, αλλά εάν αυριο θέλεις να δοκιμάσεις κάποια άλλη διανομή ΔΕΝ θα χρειάζεται να post-άρεις στο insomnia ;-) . Θα έχεις ήδη swap /boot και /home και θα την κάνεις root της επόμενης διανομής που θα εγκαταστησεις. Δεν είναι υπερβολικό αυτό. Εαν τα πάς λίγο καλά θα έρθει πολύ γρήγορα η στιγμή αυτή

Σίμος

Ρίξε μια ματιά στο

http://www.mandrake.tips.4.free.fr/reviewsuse92.html στο οποίο ο aRTee αν και γνήσιος mandrakian εγκαθηστά SuSE 9.2pro και γράφει και εντυπώσεις. Διάβασε λίγο και τα instalation walkthroughs για mandriva του aRTee. Θα δείς και μόνος σου για ποιό λόγο...

Να είσαι καλά

Σίμος

Δημοσ.

root / ~1-2Gbyte

boot /boot ~250-500 Mbyte

home /home όσο μπορείς (πχ το δικό μου είναι 25Gbyte)

swap θα το κάνει μόνο του Προτείνεται το διπλάσιο της μνήμης RAM αν και 512-1024 είναι πιστευω super

Προτείνω ώς file system το ext3. Μην ρωτάς εδώ γιατί. Απλά καντο.

1-2 G για όλη τη διανομή; :confused: Προφανώς είναι πολύ λίγα. Το / με αυτή τη διάταξη που δίνεις, πρέπει να είναι τουλάχιστον 6-7 GB για να εγκατασταθούν αρκετές εφαρμογές.

Επίσης, καλό είναι να μη δίνουμε απόλυτες οδηγίες, του στυλ «προτείνω ext3, μην το σκέφτεσαι, απλά καν'το>. Αποκλείεις το reiserfs που είναι εξίσου καλό ;-).

Δημοσ.

@apoikos :

"...Επίσης, καλό είναι να μη δίνουμε απόλυτες οδηγίες, του στυλ..."

Είσαι λάθος. ΔΕΝ θέλω να μπλέξω το παιδι στην κουβέντα ext3 v reiser. Ασε να ωριμάσει και θα το βρεί μόνος του. Φυσικά και μπορεί να βάλει reiser, ΑΛΛΑ ξέρει τι είναι reiser ?

Έχεις δίκιο για το θέμα του root, διότι δεν το διατύπωσα σώστα. (Το δικό μου είναι 10 Gbyte) θα το κάνω edit...

Ευχαριστώ για τις υποδείξεις. Γηράσκω αεί διδασκώμενος

Σίμος

Δημοσ.
Καταρχην υποθετω οτι εκαψες το iso σαν image και οχι σαν κανονικο αρχειο στο dvd.

Το μεγεθος του partition μπορει να ειναι οσο θες εσυ φυσικα!:D(εννοειται βεβαια να χωρα η διανομη εκει μεσα).

Σχετικα με τις ρυθμισεις' date=' πρεπει το partition να εχει το καταλληλο format, δηλαδη ext2 η ext3, προτεινω το δευτερο.Επισης πρεπει να κανεις ενα δευτερο partition, που να εχει το 1.5 του μεγεθους της RAM σου, και να το κανεις linux swap format, το οποιο θα χρησιμοποιηθει σαν virtual memory.

Παντως αυτα μπορουν να γινουν χωρις το partition magic, αλλα στην αρση της εγκαταστασης με την ιδια την διανομη.

Για να το εγκαταστησεις πρεπει να bootαρεις απο αυτο, διαλεγεις απο που θα bootαρεις στην εκκινηση του υπολογιστη, δες το bios.

Ελπιζω να βοηθησα αλλον εναν αρχαριο στο linux.[/quote']

Στην ερώτηση μου για το partition αυτό εννοούσα. Πόσος χώρος χρειάζεται για να χωρέσει η διανομή ( που να ξέρω ο φουκαράς);

Για το δεύτερο partition που λές , αφού εγώ έχω 1.5gb RAM, άρα θα πρέπει να κάνω ακόμη ένα partition 2.25gb. Και αυτό θα έχει τις ρυθμίσεις που λές; ext3 και τα λοιπά.

Το οτι θα χρησιμοποιηθεί σαν virtual memory το ορίζω εγώ κατά την διάρκεια της εγκατάστασης του suse;

Βασικά, λέω να το κάνω έτσι, να δημιουργήσω πρώτα τα partitions δηλαδή με το partition magic και μετά να μπώ στο bios και να ορίσω να γίνει boot από cd.

Θα πρέπει να πειράξω και κάτι άλλο στο Bios ;

Πόσο χώρο θα πρέπει να έχω άδειο στο σκληρό μου;

Αυτό που θα πώ τώρα δεν είναι αστείο. Το linux Suse πρόκειται να γίνει το πρώτο λειτουργικό σύστημα που εγκαθιστώ σε Η/Υ !

Ούτε Windows δεν έχω ξαναπεράσει! Οπότε κατάλαβες... Πάλι καλά που έχω ένα παλίκαρο , εσάς(εσένα μέχρι στιγμής :) ) που βοηθάτε πολύ και το google με trigger "Basic linux commands" :)

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. :)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...