Προς το περιεχόμενο

Ακουω σχολια/γνωμες.Εμενα παντως με προβληματισε....


mazda

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Subject: FW: ΔΕΠΑ Α.Ε. (Τμήμα Υγιεινής & Ασφάλειας)

 

 

 

 

ΜΗ ΞΑΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣEΤΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ

Πολλοί από εμάς δε γνωρίζουμε ότι η επαναχρησιμοποίηση πλαστικού μπουκαλιού είναι αιτία δηλητηρίασης.

Από άγνοια, σίγουρα, χρησιμοποιούμε συνεχώς το ίδιο πλαστικό μπουκάλι, είτε στο αυτοκίνητο, είτε στη δουλειά μας. Αυτό δεν ενδείκνυται καθόλου.

Μας προειδοποιεί το γεγονός του θανάτου ενός 12χρονου κοριτσιού από το Ντουμπάι, το οποίο κορίτσι, χρησιμοποιούσε καθημερινά πηγαίνοντας στο σχολείο το ίδιο μπουκάλι για 16 μήνες.

Με δυο λόγια το πλαστικό (πολυαιθυλένιο τερερφθαλάτη ή PET) εμπεριέχει εν δυνάμει καρκινογόνα στοιχεία (διθυλοδροξυλαμίνη ή DEHA). Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ασφαλή μόνο για μία χρήση . Αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε περισσότερο, το διάστημα δεν πρέπει να ξεπεράσει τη μια βδομάδα, δεδομένου ότι δε θα το αφήσουμε σε μέρος με υψηλή θερμοκρασία.

Επαναλαμβανόμενο πλύσιμο ή ξέπλυμα του μπουκαλιού μπορεί να δημιουργήσει αλλοίωση της χημικής σύνθεσης του πλαστικού και τα καρκινογόνα στοιχεία να διαρρεύσουν στο νερό, το οποίο θα πιούμε.

Συνεπώς, ενδείκνυται να χρησιμοποιούμε μπουκάλια, τα οποία είναι κατασκευασμένα για πολλές χρήσεις, π.χ. γυάλινα.

Παρακαλούμε να διαβιβάσετε αυτή την πληροφορία και σε άλλους.

ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ : Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΔΕΠΑ Α.Ε.

Τμήμα Υγιεινής & Ασφάλειας

Δημοσ.

Χρησιμοποιουμε στα αμπελια - ελιες - κτηματα πλαστικα μπουκαλια απο πορτοκαλαδες - 7απ κλπ χρονια τωρα ..

Guess what ..

Ποτε δεν παθαμε δηλητηριαση .

Ουτε εμεις - η οικογενεια γενικως - ουτε οι εργατες ..

Οποτε αν οντως το κοριτσι πεθανε , θα πρεπει να ψαξουν αλλου τον λογο .

Δημοσ.

Δεν θέλει πολύ ανάλυση το θέμα φίλε mazda, όλα τα πλαστικά περιέχουν καρκινογόνες χημικές ουσίες. Η χημική σύσταση αλλάζει ανάλογα με την θερμότητα ή την ανάμιξη άλλων χημικών ουσιών.

Οι περισσότερες καρκινογόνες ουσίες έχουν συσσωρευτική ισχύ, που σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν πάθεις κάτι άμεσα, τίποτα δεν σου δίνει εγγυήσεις για το μέλλον.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα χημικά εκτός των πλαστικών, ή ακόμα και στην έκθεση έναντι ακτινοβολίας. Οι φαντάροι στον πόλεμο του Κόλπου δεν αρρώστησαν άμεσα, οι κάτοικοι κάτω από πυλώνες υψηλής τάσεως επίσης δεν αρρωσταίνουν άμεσα.

 

Μπορείς να αναμίξεις χημικές ουσίες που φαινομενικά είναι ακίνδυνες με επικίνδυνα αποτελέσματα, και σαν παράδειγμα θα σου πω ότι ένας καλός τρόπος για να ανάβεις φωτιά είναι να τρίψεις αρχικά ένα κομμάτι σοκολάτας κουβερτούρας στον πάτο ενός αλουμινένιου κουτιού αναψυκτικού και στην συνέχεια να το αφήσεις στον ήλιο με λίγα ξερά χόρτα. Το τρίψιμο της ακίνδυνης σοκολάτας, στον ακίνδυνο αλουμινένιο πάτο του κουτιού, γεννά μια επικίνδυνη εύφλεκτη χημική ουσία (το έδειχνε το Σάββατο στο discovery channel στην εκπομπή "Μύθος ή Πραγματικότητα"). Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν φορτώνεις τα μπουκαλάκια με άλλο περιεχόμενο πέραν του αρχικού.

Δημοσ.

Η άποψη της Paschalia με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Γενικά ένα μπουκάλι πλαστικό από αναψυκτικό συνήθως το έχω πάντα δίπλα μου με νερό γεμάτο για να πίνω (είμαι νεροφίδα, τι να κάνω; :lol: ). Απ'τις πολλές χρήσεις ή αν τύχει και δεν το χρησιμοποιήσω καιρό, το στόμιο του μπουκαλιού αρχίζει να μυρίζει ή να μαυρίζει. Με το απλό σαπούνισμα απλά η μυρωδιά φεύγει για λίγο, μετά από 2 μέρες επανέρχεται' που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεχούς χρήσης και πάει για πέταμα!

 

Όσα χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά τα πλαστικά μπουκάλια με νερό κι αναψυκτικά, πρώτη φορά αναφέρθηκε περίπτωση που να πεθαίνει απ'την χρήση τους! :shock: Όπως και να'χει εγώ θα συνεχίσω να έχω ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό δίπλα μου κι αν είναι της μοίρας μου γραφτό να πεθάνω... Τι να κάνουμε; Φυσική εξέλιξη! :lol:

Δημοσ.

Καλοκαιρι μπαινει μπας και το εγραψαν αυτο επιτηδες για να αυξησουν τις πωλησεις του εμφιαλωμενου νερου ; Τι να πω ρε παιδια δεν ξερω...

Δημοσ.
Η άποψη της Paschalia με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Γενικά ένα μπουκάλι πλαστικό από αναψυκτικό συνήθως το έχω πάντα δίπλα μου με νερό γεμάτο για να πίνω (είμαι νεροφίδα' date=' τι να κάνω; :lol: ). Απ'τις πολλές χρήσεις ή αν τύχει και δεν το χρησιμοποιήσω καιρό, το στόμιο του μπουκαλιού αρχίζει να μυρίζει ή να μαυρίζει. Με το απλό σαπούνισμα απλά η μυρωδιά φεύγει για λίγο, μετά από 2 μέρες επανέρχεται' που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεχούς χρήσης και πάει για πέταμα!

 

Όσα χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά τα πλαστικά μπουκάλια με νερό κι αναψυκτικά, πρώτη φορά αναφέρθηκε περίπτωση που να πεθαίνει απ'την χρήση τους! :shock: Όπως και να'χει εγώ θα συνεχίσω να έχω ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό δίπλα μου κι αν είναι της μοίρας μου γραφτό να πεθάνω... Τι να κάνουμε; Φυσική εξέλιξη! :lol:[/quote']

 

 

 

Η ορατή μαυρίλα, είναι το ίδιο επικίνδυνη με την... αόρατη (βακτηρίδια, μικρόβια κλπ). Με το παρών κείμενο θα διαπιστώσεις ότι ακόμα και με την ανακύκλωση τα μπουκάλια αυτά δεν είναι κατάλληλα για να ξανασυσκευάσουν τροφές:

 

 

Η ανακύκλωση των πλαστικών αφορά κυρίως PVC, PET και HDPE. Από PET κατασκευάζονται φιάλες ανθρακούχων αναψυκτικών ή ορισμένες εμφιαλωμένου νερού, ενώ από HDPE (High density polyethelene) κατασκευάζονται φιάλες γάλακτος, αναψυκτικών και απορρυπαντικών. Λόγω της χαρακτηριστικής σχέσης όγκου/ βάρος, τα πλαστικά μπουκάλια θραύονται και δεματοποιούνται για την οικονομικότερη μεταφορά τους στη βιομηχανία, όπου κατά την επεξεργασία τους απομακρύνονται οι προσμίξεις (ετικέτες, κατάλοιπα και σκόνη). Από PVC κατασκευάζονται φιάλες για μεταλλικό νερό, βρώσιμα λάδια, χυμούς, καλλυντικά κλπ, καθώς επίσης και πλαστικά σκαφίδια για τρόφιμα (π.χ. λαχανικά).

 

 

Τα θερμοπλαστικά διαθέτουν τη δυνατότητα επαναθέρμανσης και επαναδιαμόρφωσης, αν και η επαναθέρμανση τελικά τα υποβαθμίζει. Άλλα προβλήματα στα ανακυκλωμένα πλαστικά εμφανίζονται λόγω βιολογικών προσμίξεων που δεν καταστρέφονται. Τα μπουκάλια PET και HDPE δεν μπορούν να ξαναγίνουν μπουκάλια για τροφές.

'

 

 

Το κείμενο είναι δανεισμένο από http://www.ucm.org.cy την ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ και αναφέρεται στην ανακύκλωση αποβλήτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν αυτό το κείμενο δεν σε πείθει, τότε ίσως αυτό να κάνει η γνώση του "από τι κατασκευάζεται ένα μπουκάλι PET":

 

Παράγωγο πετρελαίου

 

Oρυκτά καύσιμα, όμως, απαιτούνται και για τη συσκευασία του νερού. Kατά κύριο λόγο, οι φιάλες κατασκευάζονται από πολυεστέρα τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου, το γνωστό PET, που ναι μεν αποτελεί θεωρητικά καλύτερο υλικό από το PVC, το οποίο ανακυκλώνεται πολύ δύσκολα, αλλά δεν παύει να αποτελεί παράγωγο του αργού πετρελαίου. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η παρασκευή πλαστικών μπουκαλιών για την κάλυψη της ζήτησης των Aμερικανών για εμφιαλωμένο νερό απαιτεί πάνω από 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου το χρόνο, το οποίο θα έφθανε για να κινηθούν 100.000 αυτοκίνητα για ένα χρόνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εμφιάλωση νερού απαιτεί 2,7 εκατ. τόνους πλαστικού.

 

http://www.kathimerini.gr

Δημοσ.

Και εάν όλα αυτά δεν πείθουν, σκεφτείτε ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών κ. Γιώργος Ηλιόπουλος κάτι θα ξέρει παραπάνω. Ειδικά με την έκθεση αυτών των μπουκαλιών στον ήλιο:

 

.«Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλοιώσουν την πλαστική συσκευασία του μπουκαλιού και έτσι να μεταφερθούν τοξίνες στο νερό. Αυτές σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι ύποπτες για την πρόκληση στομαχικών προβλημάτων, ακόμα και καρκινογενέσεων».

 

http://ta-nea.dolnet.gr

 

 

 

Φανταστείτε ότι αναφέρεται σε σφραγισμένα προϊόντα. Για δεύτερη χρήση των μπουκαλιών δεν γίνεται λόγος.

Δημοσ.

Δεν ξερω αν ειναι hoax ο θανατος του κοριτσιου, αλλα εγω θα ελεγα οτι ακομα και με χρηση κοινης λογικης δε θα επρεπε κανεις να επαναχρησιμοποιει πλαστικα μπουκαλια.

Εξαλλου το λεει και πανω στα μπουκαλια:

Φιάλη *μιας* χρησεως PET.

Δημοσ.
Δεν ξερω αν ειναι hoax ο θανατος του κοριτσιου' date=' αλλα εγω θα ελεγα οτι ακομα και με χρηση κοινης λογικης δε θα επρεπε κανεις να επαναχρησιμοποιει πλαστικα μπουκαλια.

Εξαλλου το λεει και πανω στα μπουκαλια:

Φιάλη *μιας* χρησεως PET.[/quote']

 

 

7 στους 10 τα ξαναγεμιζουν και πινουν,τι κοινη λογικη μου λες τωρα ;

Δημοσ.

Το γνωρίζουμε όλοι ότι τα πλαστικά είναι παράγωγα του πετρελαίου όπως και πολλά άλλα, αλλά κανείς δεν βγήκε να φωνάξει! Και το παραφινέλαιο είναι παράγωγο του πετρελαίου αλλά το πίνουμε για να αντιμετωπίσουμε την δυσκοιλιότητά μας και κανείς γιατρός δεν βγήκε να πει μην το πιείτε γιατί δεν κάνει, ή ότι είναι καρκινογόνο! Πόσο μάλλον για την βαζελίνη και την χρήση της...

Επειδή κάνουμε χρήση των πλαστικών μπουκαλιών για το νεράκι μας, δεν σημαίνει ότι με τα ίδια μπουκάλια περνάμε μια ζωή... Δεν γίνεται! Πάντα τα μπουκάλια τα ανανεώνουμε... Όσον αφορά το γυάλινο! Ναι μεν υγιεινό, αλλά έχει και κάποιο βάρος! Ενώ το πλαστικό είναι πανάλαφρο, μηδαμινό το βάρος του!

 

Όμως βρε παιδιά, εννοείτε ότι εις γνώση μας κάνουμε την χρήση που κάνουμε και το ξέρουμε ότι είναι καρκινογόνα τα πλαστικά και πάνω στις ετικέτες τους -ειδικά οι φιάλες με τα νερά- ενημερώνουν σχετικά. Όμως δεν γίνεται μια ζωή να μας πάνε κόντρα επειδή κάποιοι σκέφτονται επιχειρηματικά και διαδίδουν διάφορα, παίζοντας με τον κοσμάκη!

Η παροιμία πολύ σοφά λέει: "Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι"! :D

Δημοσ.

Τελικά ένα πράγμα που το είχα συνήθειο πολλά χρόνια τώρα με βάζει σε σκέψεις και μάλλον αποκλείεται να το ξανακάνω.

Ένα θερμό πιστεύω ότι είναι η πιο σωστή λύση.Ειδικά στο χώρο του αυτοκινήτου που το καλοκαίρι ανεβάζει τρελές θερμοκρασίες στο καμίνι της Αθήνας.

Δημοσ.
Τελικά ένα πράγμα που το είχα συνήθειο πολλά χρόνια τώρα με βάζει σε σκέψεις και μάλλον αποκλείεται να το ξανακάνω.

Ένα θερμό πιστεύω ότι είναι η πιο σωστή λύση.Ειδικά στο χώρο του αυτοκινήτου που το καλοκαίρι ανεβάζει τρελές θερμοκρασίες στο καμίνι της Αθήνας.

 

Ούτε το θερμό κάνει! Σκέψου από τι υλικά είναι φτιαγμένο... Το μόνο υγιεινό είναι το ξύλινο παγουράκι που είχαν μαζί τους οι βοσκοί! Δεν αναφέρω την στάμνα γιατί στην εποχή μας κι ο πηλός έχει το κατιτίς του! Τώρα που το σκέφτομαι και το ξύλο θα έχει το κατιτίς του! :lol:

Δημοσ.

Δυστυχώς όλα λίγο πολύ βλαβερά είναι.

Το θερμός το ανέφερα γιατί έχει εσωτερικά την επίστρωση του γιαλιού.Τουλάχιστον το γιαλί ,ο πηλός (αμφορείς ,στάμνες κ.τ.λ.)τα δουλεύει ο άνθρωπος εκατοντάδες χρόνια (άσχετα βέβαια και που τώρα ο πηλός με την όξινη βροχή έχει και αυτός τα βλαβερά στοιχεία του) και έχουν δοκιμαστεί επι το έργον,τα πλαστικά,το PVC και όλα τα παραγωγά τους μόλις ορισμένες δεκαετίες.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...