Socratis_g Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 η λύση είναι πιο σπαστική και απο μαλακία. απλά αθροίζει τα κυκλάκια που βλέπει σε κάθε νούμερο 4444=0 3258=2 6399=3 κτλ κτλ
rabesatratana Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 Το βρήκα σε 8 λεπτά, με πάνω κάτω το σκεπτικό του lucifer, αλλά συμφωνώ πως αν η λύση πάει με τα κυκλάκια..... άστα!! Μα ΦΥΣΙΚΑ και παει με τα "κυκλακια" η λυση. Η λογικη της λυσης του lucifer ειναι απειρως κατωτερη και πιο αυθαιρετη απο την απλουστατη και σαφεστατη λογικη 1 κυκλος σε καθε ψηφιο εχει αξια 1. Το προβλημα αυτο ειναι γνωστο και δεν ηθελα να το χαλασω και το ειχα βρει σε παρομοια εκδοση γυρω στο 1997 ή καπου εκει σε μια σελιδα με ασκησεις που εδινε η ΝΑΣΑ για καποιες εξετασεις. Μαλιστα θυμαμαι οτι το μεθεπομενο απο αυτο ηταν ενα απο τα απλουστερα-δυσκολοτερα προβληματα-γριφοι που ειχα δει με την λυση να ειναι εκπληκτικης ευφυιας-εμπνευσης. Το εψαχνα πριν 5-6 χρονια να βρω που το εχω αποθηκευσει αλλά δεν ειχα καταφερει να το βρω δυστυχως.
Lucifer Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 Μα ΦΥΣΙΚΑ και παει με τα "κυκλακια" η λυση. Η λογικη της λυσης του lucifer ειναι απειρως κατωτερη και πιο αυθαιρετη απο την απλουστατη και σαφεστατη λογικη 1 κυκλος σε καθε ψηφιο εχει αξια 1. Δεν έχεις ιδέα τι είναι το ξυράφι του Όκαμ ε. Και για να καταλάβω, υποτίθεται είσαι μαθηματικός. Μου λες ότι η αναγνώριση του σκεπτικού "κάθε κυκλάκι το μετράει σαν 1" είναι "ανώτερη" από το να λύσει κανείς το πρόβλημα χωρίς να ξέρει/βρει το κριτήριο αξίας κάθε αριθμού; Είναι "ανώτερα" μαθηματική η σκέψη να ψυχολογήσεις τον δημιουργό του γρίφου; Στην τελική εγώ σου λέω ότι δεν είναι τα κυκλάκια, απλώς του άρεσαν το 0 το 6 και το 9 και το 8 το λάτρευε. Έχει μαθηματική σημασία; Και με το συμπάθειο, αυτό εδώ: Μα ΦΥΣΙΚΑ και παει με τα "κυκλακια" η λυση. [...] Το προβλημα αυτο ειναι γνωστο και δεν ηθελα να το χαλασω ...ακούγεται πολύ συχνότερα μετά τη λύση, παρά πριν.
johnieXoX Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 Και οι δύο λύσεις το ίδιο πιθανές είναι, απλά, αυτοί με τα κυκλάκια ταιριάζει στα παιδάκια προσχολικής ηλικίας, και η άλλη με το κριτήριο αξίας κάθε αριθμού στους προγραμματιστές.. πάντως, αν στον τίτλο δεν έλεγε για τα παιδάκια, εγώ ακόμα θα έψαχνα την λύση..
rabesatratana Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 Δεν έχεις ιδέα τι είναι το ξυράφι του Όκαμ ε. Και για να καταλάβω, υποτίθεται είσαι μαθηματικός. Μου λες ότι η αναγνώριση του σκεπτικού "κάθε κυκλάκι το μετράει σαν 1" είναι "ανώτερη" από το να λύσει κανείς το πρόβλημα χωρίς να ξέρει/βρει το κριτήριο αξίας κάθε αριθμού; Είναι "ανώτερα" μαθηματική η σκέψη να ψυχολογήσεις τον δημιουργό του γρίφου; Ο κανονας που εδωσες για την λυση ειναι αρκετα πιο μη-εξυπνος και πιο αυθαιρετος γενικα απο τον συγκεκριμενο "καθε κυκλος σε καθε ψηφιο εχει αξια ενα". Να και το ξυραφι του Οκαμ. 8 λεξεις εναντι στις "25"(που λεει ο λογος) δικες σου για να περιγραψεις τον κανονα. Η λογικη σου, του: το 8 εχει αξια 2 το 7 μηδεν, το 1 μηδεν, το 6 ενα κλπ ειναι τελειως αυθαιρετη και πχ θα μπορουσα και εγω να βαλω/θεσω για το προβλημα(ως δημιουργος του εννοω) τις αξιες: το 1 εχει αξια 3, το 2 εχει αξια 0, το 3 εχει αξια 5 κλπ και να προσπαθειτε να ανακαλυψεται την αξια καθε ψηφιου συμφωνα με τις σχεσεις. Δεν λεω οτι φταις εσυ για το οτι υπαρχει αυτη η λογικη, για να μην παρεξηγηθω. Η λογικη ομως με τα "κυκλακια" ειναι πολυ πιο συγκεκριμενη και εξυπνη. Το 2 εχει μηδεν αξια γιατι δεν εχει(αποτελειται απο) κανενα κυκλακι. Το 1 το ιδιο. Το 8 εχει αξια 2 γιατι αποτελειται απο 2 κυκλακια. Καμια αυθαιρεσια! Αν δεν το βλεπεις τι λεω λυπαμαι.... Και προσεξε δεν λεω οτι η λυση σου ειναι λαθος. Καμια σχεση. Απλως ειναι less pretty and more arbitrary.... Στην πραγματικοτητα το προβλημα αυτο εχει Χ-λυση(Χπλο δρομο λυσης). Αυτο που ειπες και αυτο με τα κυκλακια καθως και μερικα εκατομμυρια αλλους. Αυτο που ειπες απλως θετεις α1,α2,α3,....α10 στα ψηφια 0 εως 9 και λυνεις το συστημα των εξισωσεων και βρισκεις την αξια καθε ψηφιου. Σπουδαια τα λαχανα. Τετιου ειδους προβληματα ειναι ανοητα για αυτον ακριβως τον λογο. Γιατι μπορει καποιος να βρει πολλες σχεσεις/κανονες που να επαληθευουν τα δεδομενα ομως στο ζητουμενο να βγαζουν διαφορετικο αριθμο. Εδω 2 απο τις προτεινομενες λυσεις βγαζουν τον ιδιο αριθμο. Στην τελική εγώ σου λέω ότι δεν είναι τα κυκλάκια, απλώς του άρεσαν το 0 το 6 και το 9 και το 8 το λάτρευε. Έχει μαθηματική σημασία; Πραγματικα απιστευτο το οτι δεν βλεπεις το αυτονοητο μόνο και μόνο τι? Για να μην υποβαθμιστει η λυση σου? Δεν το καταλαβαινω. Και με το συμπάθειο, αυτό εδώ: ...ακούγεται πολύ συχνότερα μετά τη λύση, παρά πριν. Ε?? Μα αν εδινα την λυση σε 1 δευτερολεπτο αφοτου δωθηκε ενω την ηξερα θα κατεστρεφα τον γριφο. Σε προβληματα γριφων δεν ειναι καλο να συμμετασχω διοτι ειμαι φανατικος και εχω τις περισσοτερες διαθεσιμες συλλογες γριφων και ειμαι και μεγας φαν του τιτανα Gardner εχοντας ολα τα βιβλια του, οποτε δεν ειναι δικαιο για τους αλλους.
Lucifer Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 το αυτονοητο Χεχ. Ας αφήσουμε το θρεντ ήσυχο.
thanocaster Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 Δημοσ. 12 Απριλίου 2012 Λούσι, εδώ θα συμφωνήσω με τον ραμπεσακάτι. Η αλήθεια είναι ότι το έλυσα αρκετά γρήγορα (<10') κάτι που με βάζει σε πολλές σκέψεις για το πνευματικό μου επίπεδο. Για την ακρίβεια, η απάντηση που σκέφτηκα ήταν: "Μετρά πόσα κουλουράκια υπάρχουν σε κάθε αριθμό"
flik Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Δημοσ. 13 Απριλίου 2012 Παιδιά θέλει και τύχη να το σκεφτείς, εγώ έχοντας τύχει παρόμοιους γρίφους, όπου σε άλλους μετράς τον αριθμό γραμμάτων κάθε ψηφίου, ενώ σε άλλα μετράς γωνίες απο σχήματα κτλ, εδώ πήγε το μυαλό μου πρώτα σε γωνίες, σε λίγα δεύτερα το απορίπτεις, και μετά κοιτώντας οτι 0000=4, το μηδέν αμέσως μου έδωσε την ιδέα για τα κυκλάκια, και βγήκε. Γενικά όπου ψηφία, πάντα υπάρχει μια αντιστοιχία με κάτι, και σπάνια είναι με αλγόριθμο του στυλ, σε 4ψήφιο αριθμό, αφαιρείς τα 2 τελευταία απο τα 2 πρώτα κτλ, θα μπορούσε να γίνει βέβαια και κάτι τέτοιο, αλλά δεν είναι σκοπός τους να σου τεστάρουν ούτε καν τις επιδόσεις σε απλές αριθμητικές πράξεις.
linuslost Δημοσ. 19 Απριλίου 2012 Δημοσ. 19 Απριλίου 2012 Ένα αντρόγυνο γύριζε από ψώνια στο Σούπερ Μάρκετ φορτωµένοι µε τσάντες. Ο άντρας άρχισε να διαµαρτύρεται στην γυναίκα του ότι οι τσάντες που κουßαλάει είναι πολύ ßαριές. «Τι διαµαρτύρεσαι;» του λέει εκείνη. «Αν µου έδινες µία από τις τσάντες σου, θα είχα τις διπλάσιες απ’ ότι εσύ, ενώ αν σου έδινα εγώ µία δικιά µου, θα είχαµε τις ίδιες». Πόσες τσάντες κρατούσε ο καθένας;
Socratis_g Δημοσ. 19 Απριλίου 2012 Δημοσ. 19 Απριλίου 2012 X οι τσάντες του άντρα Ψ της γυναίκας ψ+χ-1=2χ χ+ψ-1=ψ
Vassilis_24 Δημοσ. 19 Απριλίου 2012 Δημοσ. 19 Απριλίου 2012 X οι τσάντες του άντρα Ψ της γυναίκας ψ+χ-1=2χ χ+ψ-1=ψ Δεν είναι σωστός ο συλλογισμός σου ψ+1=2(χ-1) (δίνει ο άντρας 1 τσάντα στη γυναίκα και η γυναίκα έχει διπλάσιες από αυτές που έχει τώρα ο άντρας ο οποίος έχει χάσει μία τσάντα) ψ-1=χ+1 (δίνει η γυναίκα μία τσάντα στον άντρα και έχει τις ίδιες τσάντες με τον άντρα, ο οποίος έχει πάρει μία επιπλεόν) Με λύση αυτού του απλού συστήματος, προκύπτει ότι ψ=7 και χ=5.
tsifotis Δημοσ. 19 Απριλίου 2012 Δημοσ. 19 Απριλίου 2012 ε; εγω ως μη μαθηματικο μυαλο εγραφα σ ενα χαρτι οσους συνδιασμους αθροιστικα εβγαζαν ζυγο "αν... θα εχουμε τις ιδιες" Γυναικα Ανδρας 1 1 2 2 3 3 2 4 4 2 4 4 5 3 3 5 5 5 6 4 4 6 2 8 8 2 7 5 στο 7 γυναικας και 5 ανδρα μου εκανε "κλικ" ( 8=διπλασιες του 4 οπως και 6 αμφοτεροι edit: ειχε γραφτει ηδη η λυση
UncleBens Δημοσ. 31 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2012 ρε lucy κλείδωσες το θέμα με το μαθηματικό (αριθμητικό βασικά) προβληματάκι και το υπό πρόβλημα με το παντελόνι και τα δανεικά και έβαλες link εδώ... αλλα πούντα αυτά? οεο?
geowizard Δημοσ. 31 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2012 ρε lucy κλείδωσες το θέμα με το μαθηματικό (αριθμητικό βασικά) προβληματάκι και το υπό πρόβλημα με το παντελόνι και τα δανεικά και έβαλες link εδώ... αλλα πούντα αυτά? οεο? btw σε αυτο με τα τουβλα ειναι ενα κιλο το μισο τουβλο.
JaimeLannister Δημοσ. 19 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2012 Σπέρες καλές σε όλους Λέω να παραθέσω μια ιστορία τύπου κατεβατό. Η διάσημη ηθοποιός κ. Κρασοπούλου βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της. Ο επιθεωρητής Τσικουδιάς καταφθάνει στον τόπο του εγκλήματος. Τον συναντά ο υπεύθυνος αστυνομικός. - Καλημέρα. - Καλημέρα. - Πείτε μου τί έγινε? - Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή χθες. Έκανε πάρτυ χθες για τα γενέθλιά της. Όμως απ'ότι ρώτησα είπε στους καλεσμένους ότι δεν αισθάνεται καλά και αποσύρθηκε για ύπνο. Μετά από κάνα μισάωρο τη βρήκε νεκρή η καμαριέρα, πάνω στο κρεβάτι και ένα κομμένο σχοινί γύρω από το λαιμό της. Αυτοκτόνησε. - Ποιοί άλλοι βρισκόντουσαν στο σπίτι? - Ο σύζηγός της, η μικρότερη αδερφή της, η καμαριέρα, ο μπάτλερ, η καλύτερή της φίλη και ο αδερφός του συζήγου της. - Θα ήθελα να τους μιλήσω. - Πόσα χρόνια είστε παντρεμένοι? - 3...Δε μπορώ να το πιστέψω.... Γιατί?? - Που βρισκόσασταν την άτυχη ώρα? - Στο σαλόνι έπινα ένα ποτό. Ήταν εκεί και η κολλητή της συζήγου μου και ο μπάτλερ. - Είχατε υποψιαστεί κάτι από τη συμπεριφορά της συζήγου σας? - Όχι.... Η σύζηγός μου ήταν χαρούμενος άνθρωπος, όλα πλάκες και καλαμπούρι. - Και όταν βρέθηκε το πτώμα? - Τρέξαμε όλοι στο δωμάτιο. Έτρεξα στη γυναίκα μου αλλά δεν είχε σφυγμό, παρόλα αυτά έστειλα τους άλλους για βοήθεια, άλλος να καλέσει ασθενοφόρο, άλλος να φέρει κουτί πρώτων βοηθειών... - Οι σχέσεις σας το τελευταίο διάστημα? - Άψογες. - Καλώς θα σας βρω αν χρειαστώ κάτι και λυπάμαι πολύ για την απώλεια. - Λυπάμαι για την αδερφή σας. Ζωή σε σας. - Σας ευχαριστώ. - Τί κάνατε λίγο πριν βρεθεί η αδερφή σας? - Είχα πάει στη βεράντα να καπνίσω γιατί η αδερφή μου μισούσε το τσιγάρο και δε με άφηνε να καπνίσω μέσα και μου έλεγε παντα να το κόψω. Θα έπρεπε γιατί τα οικονομικά μου είναι χάλια. - Βλέπω πως ο διάδρομος που βγάζει στη βεράντα είναι λίγο πιο πριν από την κρεβατοκάμαρα που βρέθηκε η αδερφή σας... - Υπονοείτε κάτι? - Περάσατε κοντά...Δεν αντιληφθήκατε κάτι? -Τίποτα. - Εσείς βρήκατε τη νεκρή? - Μάλιστα.... - Πόση ώρα μετά που αποσύρθηκε? - Περίπου μισή ώρα. - Τι γυρεύατε εκεί γύρω μακριά από το σαλόνι? - Έπεσε ένα ποτήρι σαμπάνια από το δίσκο του μπάτλερ και πήγαινα στην αποθήκη να φέρω τα απαραίτητα για το καθάρισμα. - Και όπως περνούσατε μπήκατε και στο δωμάτιο? - Όχι! Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη και το πορτατίφ ανοιχτό. - Μισάνοιχτη?? Αυτό δεν το ανέφερε κανείς...Περιέργο. - Όντως.... Ποτέ δεν ξεχνάει ανοιχτή την πόρτα. - Πόσα χρόνια είστε στη υπηρεσία? - 9. Πριν ακόμα παντρευτεί η κυρία. - Την ξέρατε καλά? - Αρκετά. - Τι είδους άνθρωπος ήταν? - Μια κυρία με τα όλα της. Ευγενική, γενναιόδωρη, με καλούς τρόπους και βέβαια πάμπλουτη. Αλλά δυστυχώς είχε τα ψυχολογικά της. - Τί εννοείτε? - Τον τελευταίο χρόνο είχε χάσει τη ζωντάνια της. Προσπαθούσαν με τον κύριο να κάνουν παιδιά αλλά μάταια, μετά ήρθε και η ιατρική επιβεβαίωση...Την αποτελείωσε. Δεν το είπαν σε κανέναν αλλά το άκουσα τη μοναδική φορά που τσακωθήκανε γιατί φωνάζανε. Παράξενο μιας και οι 2 είναι τέρατα διακριτικότητας. - Εσείς τι κάνατε όταν τη βρήκατε? - Άρχισα να φωνάζω... Ήρθαν όλοι. Ο κύριος έπεσε δίπλα της στο κρεβάτι και άρχισε να κλαίει. Μετά μας έστειλε όλους για να φέρουμε βοήθεια. Εγώ κάλεσα την αστυνομία. - Εκείνος? - Εκείνος έκατσε δίπλα της και προσπαθούσε να την επαναφέρει...μάταια. εξάλλου δε μπορούσαμε να τον σηκώσουμε από δίπλα της. - Ευχαριστώ για τη βοήθεια. - Τί κάνατε εσείς εκείνη την ώρα?? - Έφτιαχνα κάτι μεζεδάκια. Ημουν λίγο τσαντισμένος με το ποτήρι που μου έπεσε. Ανησυχούσα επίσης και για την κυρία, είπε ότι κάτι την πείραξε. Στα 2 χρόνια που είμαι εδώ ποτέ δεν παραπονέθηκε στο ελάχιστο για τη μαγειρική μου. - εσείς δεν είστε ο μπάτλερ? ποιά μαγειρική? - εκτελώ και χρέη μάγειρα. - Στο σαλόνι ποιοί ήταν? - Ο κύριος και η καλύτερη φίλη της κυρίας η κυρία Ρετσίνα... και γω. Δε θα τους άφηνα μόνους εξάλλου. - Δηλαδή? - Υποψιάζομαι κάτι παίζει μεταξύ τους αλλά δεν είμαι σίγουρος.... - Γιατί το λέτε αυτό?? - Ε πριν από κάνα χρόνο κάτι έγινε, δεν ξέρω τι. Ο κύριος και η κυρία απομακρύνθηκαν για λίγο. Εκεί ήταν που άρχισα κάτι να βλέπω. Αλλά ίσως και να κάνω λάθος, γιατί ήταν αγαπημένο ζευγάρι. - Ακουσα ήταν κολλητή σας. - Μάλιστα. - Εσείς βρισκόσασταν στο σαλόνι? - Ναι μίλαγα με το σύζυγο της φίλης μου για επαγγελματικά. - Δηλαδή? - Είμαστε και οι 2 γιατροί. Βέβαια αυτός είναι τόσο πετυχημένος που συναγωνίζεται τα πλούτη της γυναίκας του, αν δεν τα περνά. Εγώ όχι και τόσο... Βέβαια αν συγκρίνουμε με την αδερφή της φίλης μου που χρώσταγε και της μιχαλούς... - Οι σχέσεις σας με το σύζυγο της φίλης σας? - Πριν κάνα χρόνο άρχισε να με πλησιάζει δεν ξέρω γιατί. Του το έκοψα μαχαίρι. Από τότε τυπικά πράματα. - Η νεκρή πως ήταν σα χαρακτήρας? - Φοβερή. Πολύ χιούμορ και γεμάτη ζωή. Ακόμα και αν είχε τις μαύρες της το έκρυβε, μεγάλη διακριτικότητα. - Σας εκμυστηρευόταν τα πάντα? - Ναι αν και ένα χρόνο πριν περίπου είχε κρατήσει αποστάσεις για λίγο με το σύζυγό της,αλλά δε μου είπε το λόγο και αυτό μου φάνηκε παράξενο. - Ευχαριστώ για τη συνεργασία. - εσείς που βρισκόσασταν και τι κάνατε εκείνη την ώρα? - Ήμουν στην τουαλέτα. Είχα πάει εκεί λίγο μετά που αποσύρθηκε το θύμα. ο μπάτλερ αν και άριστος μάγειρας (ναι κάνει δύο δουλειές εδώ όπως καταλάβατε) είχε φτιάξει ταρτάκια με σολομό και σπανάκι και εμένα το σπανάκι με στέλνει για ώρα εντός...δεν το ήξερε βέβαια και εγώ από την άλλη είχα τη διακριτικότητα να μη το αποκαλύψω οπότε και μετά από λίγο πήγα στην τουαλέτα. Σωστό μαρτύριο. Την ώρα που σκουπιζόμουν άκουσα στριγκλιές...Πήγα κοντά τα ξέρετε τι έγινε και με έστειλε ο αδερφός μου να καλέσω ασθενοφόρο. - η τουαλέτα δεν είναι δίπλα από την αποθήκη? - ναι αλλά μη με υποψιάζεστε! ήξερα τη συγχωρεμένη από παιδί. Εγώ τη γνώρισα του αδερφού μου! Δε θα την έβλαπτα....Δεν είχα λόγο σε αντίθση με την αδερφή της.... - τι θέλετε να πείτε? - πριν κάνα χρόνο για άγνωστο λόγο έκανε διαθήκη και τα άφηνε όλα στην αδερφή της. - και εσείς πως το ξέρετε? - επειδή εγώ συνέταξα τη διαθήκη. είμαι δικηγόρος. η αδερφή της δεν το ήξερε αλλά μια φορά που τη συνάντησα στο δρόμο μου ξέφυγε. είπα όμως να μη το μάθει κανείς και εκείνη κράτησε το λόγο της απ'όσο ξέρω. - την υποψιάζεστε? - όχι αφού πρόκειται για αυτοκτονία αλλά τελευταία είχε τόσο χοντρό πρόβλημα με κάτι δάνεια που την είχα ικανή για όλα. - Πως και ξέπεσε έτσι?? - Τζόγος και κάποτε και ναρκωτικά αν και τα έκοψε και τα δύο και μπήκε στον ίσιο δρόμο. Αλλά τα χρέη έμειναν. η συγχωρεμένη της είχε πει ότι δε θα της δώσει χρήματα για να τη βοηθήσει να καταλάβει τα λάθη της. ήταν απελπισμένη δουλειά δεν έβρισκε. αν ήταν φόνος και όχι αυτοκτονία εκεί θα πόνταρα τα χρήματα μου. και πάλι όμως κουτί της έκατσε το συμβάν, - Σας ευχαριστώ. Εκείνο το βράδυ ο φίλος μας πήγε για ύπνο νωρίς...άλλη μια βαρετή υπόθεση...και όμως μια αναλαμπή τα αποκάλυψε όλα στο μυαλό του...φόνος ήταν!!! και ήξερε και το δράστη!! ποιός ήταν??
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα