Προς το περιεχόμενο

Παλιοί επεξεργαστές

firewalker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

[Χλαπάτσας mode]

Καλά, δε θα ανέβω Θεσσαλονίκη? Θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τί θα πάθετε!!! (Spectrum ZX, 386DX, Trident TVGA 8900CL, 130MB Conner)

[/Χλαπάτσας mode]

Δημοσ.
Αυτό το σετάκι πως σου φαίνεται;

Η ιστορία του 68000 σύντομα στις οθόνες σας!

Πολύ καλό. Δυστυχώς δεν έχει πέσει στα χέρια μου ολοκληρωμένο σύστημα. Ότι έχω το έχω σώσει την τελευταία από τα "σκουπίδια".

Δημοσ.

...να σας πω τώρα ότι πριν από 4 μόλις χρόνια αναγκάστηκα να στήσω δίκτυο με diskless PCs 386DX @25Mhz, 2 Mb RAM και VGA 256Kb (όχι Mb!!!);

...γαμώτο δεν κράτησα καμιά screenshot, τα είχα καταφέρει να μπαίνουν και στο Internet με arachne!!! Και με boot time μόνο 20 sec, τώρα με τα XP μου για να μπω στο Internet θέλω πάνω από λεπτό! :lol:

Δημοσ.

Ελάτε, μαζευτείτε γύρω μου να σας πω το παραμύθι του 68000 με τον κακό δράκο!

Βρισκόμαστε στο 1976 και η Motorola αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα να ξεκινήσει το σχεδιασμό του 6800. Αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο και ριψοκίνδυνο βήμα, διαγράφοντας οποιαδήποτε συμβατότητα και ξεκινά τη σχεδίαση του επεξεργαστή εκ του μηδενός. Η απόφαση των σχεδιαστών ήταν να μην σχεδιάσουν κάτι με βάση τις δικές τους προτιμήσεις, να μην επανεφεύρουν τον τροχό αλλά και να μην προσπαθούν να πείσουν τους άλλους πως η δική τους εφεύρεση είναι καλύτερη του τροχού, αλλά να βασιστούν στην εμπειρία προγραμματιστών υπαρχόντων συστημάτων. Έτσι, παίρνουν ιδέες από το πιο δημοφιλές (για τους προγραμματιστές) σύστημα των ημερών, τον PDP-11 της Digital Equipment (DEC).

Αργότερα, και πριν τελειώσει η σχεδίαση του 68000, η DEC θα παρουσιάσει τον διάδοχο του, τον VAX, ο οποίος αποτελούσε επέκταση του PDP-11 και διόρθωση κάποιων μειονεκτημάτων του. Η σχεδιαστική ομάδα του 68000 παρακολουθεί στενά.

Σημείωση, για την κατανόηση του μεγέθους της επιτυχίας της σειράς PDP/VAX: ο PDP-11 σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60. Η σειρά αποσύρθηκε το 1997 !

Η τελική απόφαση είναι να σχεδιάσουν έναν επεξεργαστή forward-compatible, και τα καταφέρνουν! Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, η σχεδίαση του 68000 είναι πολύ πιο μπροστά από τον ίδιο τον επεξεργαστή, και είναι ο πρώτος που κατάφερε κάτι τέτοιο. Οι σχεδιαστές του προφανώς αντιλήφθηκαν πως το να σχεδιάσουν κάτι εξαιρετικά προχωρημένο μπορεί να ήταν εφικτό αλλά η υλοποίησή του και η χρησιμοποίησή του ανέφικτη με την τότε τεχνόλογία` αυτό όμως δε σήμαινε πως θα έπρεπε να αρκεστούν στο εφικτό. Πράγματι, υλοποίησαν μια αρχιτεκτονική η οποία προέβλεπε μελλοντικές αναβαθμίσεις, και μάλιστα ήταν έτοιμη να τις δεχτεί!

Πολλά από τα χαρακτηριστικά των επόμενων επεξεργαστών της σειράς, 68010, 020, 030, 040, 060 είτε ήδη υπήρχαν στον 68000 και απλά ήταν ανενεργά είτε δεν υπήρχαν αλλά υπήρχε πρόβλεψη στην αρχιτεκτονική του και υποδομή για να τα υποδεχτεί.

Με μία ερώτηση για τον 68000, μπορείτε να καταλάβετε αν αυτός που ρωτάτε ασχολείται με το hardware ή το software. Για τους hardware engineers, ο 68000 είναι 16-bit-ος. Για τους προγραμματιστές 32-bit-ος. (tip: για τους processor architects είναι και τα δύο ;)) Ο λόγος; Το εξωτερικό data bus του 68000 είναι πλάτους 16-bits, αλλά οι registers και το addressing space ήταν πλάτους 32-bits. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν διότι την εποχή εκείνη τα πολλά pins σε έναν επεξεργαστή ήταν ακριβή πολυτέλεια. Επίσης, ο εξωτερικός address bus ήταν πλάτους 24-bits, για τον ίδιο λόγο. Ο 68000 είχε τρεις 16-bit ALUs, εκ των οποίων οι δύο χρησιμοποιούνταν μαζί για address operations (οι οποίες ήταν αποκλειστικά 32-bit), ενώ η τρίτη για αριθμητικές πράξεις 16-bit. Αυτά τα 24 bits του επέτρεπαν να διευθυνσιοδοτεί μνήμη μεγέθους έως και 16MB, ποσό εξωφρενικό για την εποχή.

Οι PDP-11 και VAX είχαν ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: δεν είχαν ξεχωριστό Ι/Ο bus, αλλά ένα ενιαίο δίαυλο, τον οποίο είχαν ονομάσει Unibus. Αυτό σήμαινε πως η μνήμη και οι περιφερειακές συσκευές βρίσκονταν στον ίδιο δίαυλο. Επίσης σήμαινε πως το σύστημα αντιλαμβανόταν όλες τις συσκευές ως θέσεις μνήμης. Αυτή την επιλογή αντέγραψαν οι σχεδιαστές του 68000, κι έτσι και ο 68000 έχει ένα μοναδικό "επίπεδο" addressing space πλάτους 32-bits.

Μια παραδρομή εδώ, για να συγκρίνουμε το επίπεδο μοντέλο του 68000 με το... εχμ... "πολυδιάστατο" (ο ίδιος ο Bill Gates το είχε αποκαλέσει "braindead") μοντέλο του 8086 και των απογόνων του. Οι ιδιοφυίες της Intel, σχεδιάζοντας τον 8086 (υπό καθεστώς τρομερής πίεσης από την IBM η οποία ήθελε επεξεργαστή για τον IBM PC, και τον ήθελε έτοιμο "χτες") αποφασίζουν πως δε μπορούν να θυσιάσουν χώρο στον επεξεργαστή για registers πλάτους 20-bit (όσο και το addressing space του 8086), οπότε... τα 20 bits αυτά θα προκύπτουν από την πρόσθεση δύο 16-bit-ων registers, με τον ένα "ολισθημένο" αριστερά κατά 4 bits. Το αποτέλεσμα αυτής της κοσμοϊστορικής απόφασης: η μνήμη ορίζεται από δύο registers, τον segment register και τον offset register, με τον πρώτο να είναι της μορφής xxxxxxxxxxxx0000, λόγω της "ολίσθησης" των 4 bits αριστερά. Το πραγματικό αποτέλεσμα της απόφασης αυτής; Η ίδια θέση μνήμης έχει περισσότερες της μίας διευθύνσεις!

Ένα απλό παράδειγμα: η θέση μνήμης 0x242345 μπορεί να προκύψει από:

>offset register   segment register
0x2345            0x240000
0x12345           0x230000
0x22345           0x220000
κτλ.

Η "επιπεδότητα" του 68000 είναι ένα από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημά του, το οποίο επίσης προέκυψε από τους υπολογιστές της DEC είναι το orthogonality του instruction set (συγγνώμη, δεν μπορώ να σκεφτώ μετάφραση για το "orthogonality"). Τι είναι αυτό; Η δυνατότητα όλες οι εντολές του επεξεργαστή να εκτελούνται σε όλα τα addressing modes. Addressing mode είναι ο τρόπος ή, αν προτιμάτε, η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής για να αντιληφθεί, οργανώσει και προσπελάσει τη μνήμη (στην περίπτωση του 68000 συμπεριλαμβάνεται και ο χώρος των περιφερειακών, εφ'όσον είναι στο ίδιο bus).

Η αρχιτεκτονική του 68000 προέβλεψε και την ανάγκη virtualization. Μάλιστα, μόνο μία εντολή του δεν ακολουθεί τον "κανόνα", και η οποία διορθώθηκε σε επόμενες εκδόσεις. Συγκριτικά, η αρχιτεκτονική ΙΑ-32 της Intel, την οποία ακολουθούν ακόμη όλοι οι σημερινοί 32-bit επεξεργαστές, έχει 17 προβληματικές εντολές!

Η αναπαράσταση ακεραίων στον 68000 είναι μορφής big-endian, σε αντίθεση με τους x86, οι οποίοι είναι little-endian. Και αυτή η απόφαση προέρχεται από τους υπολογιστές DEC.

Ο επεξεργαστής πέρασε σταδιακά από τους υπολογιστές, όπου χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων στους Apple Macintosh, Commodore Amiga, Atari ST και workstations (πχ Sun-1), σε παιχνιδομηχανές, αρχικά ως κύριος επεξεργαστής και αργότερα ως sound controller ή controller υποσυστημάτων ήχου ή και εικόνας, σε palmtops ή handhelds (σειρά DragonBall) και σε embedded συστήματα (αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές) (σειρές ColdFire και CPU32).

Η κύρια ατυχία του 68000 (αλλά και ημών) ήταν η... ισχύς του. Στα τέλη του '70, όταν η IBM σχεδίαζε το IBM PC, ένας από τους λόγους που επέλεξαν τον 8088 (8086) για το PC ήταν πως ο 68000 ήταν... υπερβολικά γρήγορος, και θα ανταγωνιζόταν σε ταχύτητα τα μικρότερα από τα minis της IBM! Ο μύθος λέει πως το πρωτότυπο του IBM PC χρησιμοποιούσε τον 68000.

Αν καταφέρατε και φτάσατε ως εδώ, συγχαρητήρια! Ελπίζω να σας άρεσε.

Καληνύχτα!

Δημοσ.

Εγώ δεν είμαι τόσο παλιός στα πράγματα αλλά έχω στη συλλογή μου...

AMD 486

Pentium 166MMX 2τεμάχια

Pentium 233MMX

Pentium II 333

Celeron 333 slot1

AMD Athlon 550 slotA

Pentium 3 733 Slot1

Pentium 3 750 s370

Pentium 3 933 s370

Athlon XP 1800 καμμένο

Δημοσ.

Καλη δουλεια spock, πολυ καλο το αρθρο για τον 68000.

Οι κονσολες που αναφερεις δεν ειναι αλλες, παρα τα καθολου γνωστα:

Sega megadrive και neo-geo(μονο που στο neo-geo ετρεχε με περισσοτερα MHz).

Δημοσ.

Ευχαριστώ παίδες! Ελπίζω... κατ'αρχήν να καταφέρατε να το διαβάσετε όλο, μιας κι έχω την τάση να γράφω κατεβατά, όταν το θέμα αφορά τεχνολογία... και βέβαια να σας άρεσε.

Μερικά πράγματα που ξέχασα:

Αρχικά, ο 68000 παραγόταν σε ταχύτητες από 8 έως 20MHz, κατασκευασμένος στα 3.5 μικρόμετρα, με τεχνολογία HMOS, η οποία δεν υπερθερμαίνεται αυξανομένης της συχνότητας. Αργότερα παράχθηκε σε CMOS, οπότε η κατανάλωσή του έπεσε στο 10% της αρχικής! Η ονομασία του (68000) προφανώς προέκυψε από τον προγενέστερο 6800 προσθέτοντας ένα μηδενικό, αλλά επίσημα η Motorola έλεγε πως ήταν επειδή ο επεξεργαστής αριθμούσε περίπου 68000 transistors. H αλήθεια είναι πως πλησίαζε τις 70000. Συγκριτικά, ο 8086 βρισκόταν κάπου στις 26000 transistors.

Η απόδοση του 68000 στα 8 MHz ήταν περίπου 1 MIPS. O επεξεργαστής, λόγω και των υπερδιπλάσιων transistors σε σχέση με τον 8086, εκτελούσε περισσότερη "δουλειά" ανά κύκλο ρολογιού.

Αυτή η λεπτομέρεια αποτελούσε για πολύ καιρό επιχείρημα στις διαμάχες μεταξύ οπαδών του 68000 (Atarόβιων, Amigόβιων) με τους "PCάδες" (οι οποίοι τότε, πιστέψτε με, δεν ήταν καθόλου "cool" ή "trendy").

Μια άλλη λεπτομέρεια αποτελούσε επιχείρημα των Atarάδων προς τους Amigάδες: η Amiga είχε τον 68000 της χρονισμένο στα 7.16MHz, συχνότητα ακριβώς διπλάσια της φέρουσας συχνότητας του αμερικάνικου τηλεοπτικού σήματος NTSC (3.58MHz). Αποτέλεσμα: το υποσύστημα video της Amiga να είναι άμεσα συμβατό με το NTSC και το μηχάνημα να χρησιμοποιηθεί απ'ευθείας, ως συσκευή παραγωγής TV effects! Οι οπαδοί των Atari ST απλά παρηγορούνταν με τα 0.84 παραπάνω MHz.

Πολλές ήταν οι εταιρίες που αξιοποίησαν τον 68000 ως... παιχνιδομηχανή. Το NeoGeo, όπως έχω γράψει σε προηγούμενο post, συστέγαζε τον 68000 μαζί με τον Ζ80 της Zilog! Σε αρκετά συστήματα video game (coin-op) (Sega, Capcom, SNK), υπαρχουν δύο ή και τρεις 68000 μαζί! Η Sega τον χρησιμοποίησε στο Mega Drive και στο Mega CD, ενώ υπήρχε ως ελεγκτής ήχου στο Saturn. H Atari επέμεινε και τον χρησιμοποίησε και στο Jaguar (εκτός τως ST-TT) ως "συντονιστή" κυκλωμάτων εικόνας και ήχου.

Δυστυχώς, η IBM δεν είχε την διορατικότητα να τον χρησιμοποιήσει στο PC, και... ακόμα μας κατατρέχουν τα σύνδρομα του 8086 και των σχεδιαστικών του "ιδιεταιροτήτων".

Αν είστε καλά παιδιά, θα σας γράψω και άλλα παραμυθάκια!

Δημοσ.

Sinclair QL...

...was Sir Clive Sinclair's first serious attempt at a computer for business. It followed the ZX Spectrum, ZX81 and ZX80 in 1983/4. The QL signalled a move away from Sinclair's "traditional" use of the Z80 processor to a multi-tasking system based on a 68008 processor and 8049 second processor.

Είναι ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ να ανοίξεις αυτή την μηχανή.

ΛΥΠΑΜΑΙ !

Δημοσ.

...καλά, φερ'την απο 'δω να την ανοίξω εγώ.

Απο τη δική μου οπτική γωνία... είναι ιεροσυλία να μην ανοίξεις αυτή τη μηχανή.

Εξ'άλλου, πέραν της συναισθηματικής αξίας για τους Sinclair-άδες, υπάρχουν πολύ πιο πρωτοποριακά μηχανήματα από το QL, το οποίο μικρό αντίκτυπο είχε.

Την ίδια χρονική περίοδο, πχ, κυκλοφόρησε ο Macintosh, με κανονικό 68000 (ο 68008 του QL είναι ένας 68000 με 8-bit data bus).

Αν δούλευαν κι όλας αυτά τα microdrives όταν έπρεπε...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...