Προς το περιεχόμενο

Defragment and CheckLinks


g1annis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Να με συγχωρείτε που ρωτάω 5 πράγματα κάθε μέρα, αλλά είμαι νέος χρήστης linux και δε βρίσκω απαντήσεις αλλού.

 

Σήμερα μετά την εκίνηση του Linux (Ubuntu 5.10) και αφού έσβυσα ένα αρχείο 255 MB, άρχισε το pc να γουργουρίζει και να αναβοσβήνει το κόκκινο φωτάκι του σκληρού δίσκου, ένδειξη ότι... κάτι κάνει το σύστημα εκείνη την ώρα. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πως ίσως ανασυγκροτεί τον δίσκο μετά τη διαγραφή του μεγάλου αρχείου.

 

Και αναρωτήθηκα, πώς γίνεται στο linux η ανασυγκρότηση δίσκων, το γνωστό defragment, κι επίσης, πως βλέπουμε τις "νεκρές" συντομεύσεις στο σύστημα αρχείων μας, όταν στα win υπάρχουν ένα κάρο προγράμματα για να κάνουν αυτή τη δουλειά.

 

Με λίγα λόγια πως κάνουμε όλα αυτά που στα XP βρήσκαμε στο accesories--->system tools?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν υπάρχει η έννοια "ανασυγκρότηση" στο Λίνουξ. Κάτι τέτοιο δε χρειάζεται να σε απασχολεί. Οι άλλες επιλογές ούτε που θυμάμαι ποιές ήταν..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

????

Ωραίος!!!

Δεν υπάρχει ανασυγκρότηση, εννοείς ότι γίνεται αυτόματα μάλλον. Μου φαίνεται απίστευτο να επιτρέπει το λινουξ, να γίνονται τα αρχεία 800 κομμάτια.

 

Οι άλλες επιλογές ήταν περίπου:

εκκαθάριση δίσκου

restore system

memory optimizer

registry cleaner

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ανασυγκρότηση δεν είναι αναγκαία επειδή πχ. το σύστημα αρχείων ext2 ή ext3 που είναι το πιο συνηθισμένο, είναι ανθεκτικό απέναντι στον κατακερματισμό του δίσκου και αν/όταν γίνεται δεν τον επηρεάζει τόσο πολύ. Ωστόσο, αν θες να κάνεις ανασυγκρότηση (εγώ δεν έχω κάνει ποτέ) υπάρχει ένα προγραμματάκι που λέγεται defrag.

 

Registry πάλι δεν υπάρχει στο λίνουξ αρα και αυτή την έννοια ξέχασέ την.

 

Για system restore, το μόνο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να ρυθμίσεις το cron να σου κάνει ένα full backup κάθε τόσο αυτόματα και όποτε πάθει τίποτα το μηχανημά σου, απλά μεταφέρεις όλα τα αρχεία πάλι στη θέση τους και βουαλά. απλά το λίνουξ δεν έχει περίεργα αρχεία και δομές στο σύστημα αρχείων του, όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται για να δουλέψει, είναι γραμμένες σε αρχεία, γι'αυτό και μπορεί ο καθένας να τις αλλάξει και γι'αυτό ονομάζεται ανοιχτό λογισμικό. επίσης, μην νομίζεις πως η εγκατάσταση κάποιου προγράμματος απο απλό χρήστη (όχι ως root) θα προκαλέσει ζημιά στο λειτούργικο. στη χειρότερη, μόνο ο λογαριασμός του χρήστη θα την πάθει αλλά το σύστημα μένει ανέπαφο. να προσέχεις μόνο όταν περιεργάζεσαι το μηχάνημα ως root.

 

Τα memory optimizer είναι κατα τη γνώμη μου άχρηστα αφού το μόνο που κάνουν είναι ανασυγκρότηση στη μνήμη και ελευθερώνουν χώρο που έχουν πιάσει κάποια προγράμματα που ίσως τα ξαναχρειαστούν. με λίγα λόγια δεν κάνουν τίποτα και δεν τα χρησιμοποιώ ποτέ. Ίσως κάποιο άλλο παλικάρι μας διαφωτίσει περισσότερο σε αυτό το θέμα.

 

Τέλος εκκαθάριση δίσκου δεν έχω κάνει ποτέ σε λίνουξ. Συνήθως δε γεμίζει σκουπίδια ο υπολογιστής αμα ακολουθάς σωστά οδηγίες. Αν νιώσεις ποτέ πως βαραίνει απο αχρηστίες ο φάκελος με το λογαριασμό του χρήστη και μόνο, τότε μπορείς χειροκίνητα να σβήσεις ό,τι δε θές. Δεν ξέρω κάποιο πρόγραμμα συγκεκριμένα γι'αυτή τη δουλειά.

 

Ελπίζω να σε κάλυψα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μιας και το αναφέρατε για defrag...

Ούτε στα windows ειναι αναγκαίο το defrag. Μάλιστα για να λέμε την αλήθεια είναι πιο πιθανό να κάνεις σε λίνουξ παρά σε windows.

Και αυτό για ένα λογο.

Έχει κρατήσει κανείς windows installation πάνω από δίμηνο;;; ;):D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ευχαριστώ πολύ. Με κάλυψες απόλυτα.

Ορισμένα πράγματα όπως πχ για τη registry ή την ασφάλεια που παρέχει η ύπαρξη λογαριασμών απλών χρηστών τα γνώριζα. Αλλά κάθε μέρα καταλαβαίνω όλο και πιο πολύ τι γαμάτο που είναι το linux.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...