Προς το περιεχόμενο

Καλύπτομαι από το Kubuntu ?

AfterForever

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Θέλω να βάλω linux μόνιμα. Και λέω μόνιμα γιατί τον τελευταίο καιρό έχω δοκιμάσει κάποιες διανομές και livecd και που τις εγκατέστησα κανονικά.

Βλέπω ότι πολλοί υποστηρίζετε πως για αρχάριους χρήστες το Ubuntu είναι μια ιδανική αρχή.

Η εγκατάσταση θα γίνει σε φορητό (Acer Aspire 3023WLMi).

Σκέφτομαι να εγκαταστήσω το Kubuntu, μιας και μου αρέσει περισσότερο το KDE από το Gnome. Θέλω όπως και δήποτε όμως τα εξής :

1) Να λειτουργεί το DSL modem (ένα Sagem), είναι αυτό που δίνει ο ΟΤΕ μαζί με το OnDSL Kit. Απ' ό,τι είδα συμπεριλαμβάνει το cd που μου έχουν δώσει drivers για linux. Το έχει δοκιμάσει κανείς; Δουλεύει κανονικά;

2) Να έχω 3D acceleration. Απ' ό,τι είδα, η ATI έχει βγάλει drivers για το Χ600 που φοράει ο εν λόγω φορητός, προσπάθησα να τους εγκαταστήσω από τις οδηγίες (στο SUSE αν αυτό έχει σημασία), αλλά τη 3D επιτάγχυνση μια ζωή disabled την έβλεπα...

3) Η ασύρματη κάρτα δικτύου δε με πολυνοιάζει, παίξει δεν παίξει αν θέλω να συνδεθώ με κάποιον θα συνδεθώ ενσύρματα, τη LAN όλες οι διανομές την είδαν κανονικά.

4) Να μην κάνει παιχνίδια ο ήχος. Τώρα στο SUSE που έχω, ενώ σε άλλη εγκατάσταση που είχα κάνει δεν είχα πρόβλημα, τώρα ενώ στον περιβάλλον ακούω κανονικά ήχους, στο Amarok δε μου παίζουν τα αρχεία (και με τις 2 engines που έχει). Επίσης αν είναι δυνατόν να μη χρειάζεται να εγκαταστήσω κανα plugin για να παίζουν τα mp3. Ή και να χρειάζεται, να μην είναι δύσκολο.

5) Αν θέλω να κατεβάσω και να εγκαταστήσω κάποια εφαρμογή, να μη μου βγάλει την πίστη.

6) Τα ελληνικά (σε σελίδες ή σε έγγραφα) να τα εμφανίζει σωστά και να μπορώ να γράφω και στον κειμενογράφο

7) Να βλέπει συνέχεια τον εξωτερικό δίσκο και το εξωτερικό DVDRW και όχι άλλες φορές ναι κ άλλες όχι.

Ζητάω πολλά;

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Δημοσ.

Θα σου απαντησω σε αυτα που ειμαι σιγουρος:

1) Το sagem καταφερα να το βαλω σε πολλες διανομες(mandrake,suse,slack και ubuntu hoary). Στο breezy μου εβγαλε την πιστη και παλι δεν τα καταφερα. Ο τελευταιος πυρηνας που το καταφερα να δουλεψει ηταν ο 2.6.11-κατι. Το breezy εχει τον 2.6.12-9 και τον 2.6.12-10 στο update. Με τον δευτερο δεν εχω δοκιμασει. Κατι ειχα διαβασει πως ο driver για eagle-chip modems πηγαινε για ενσωματωση στον 2.6.15. Οποτε ισως για την ωρα να μην υπαρχει καταλληλος driver(απο 2.6.12 μεχρι 2.6.15).

Αν θες να δοκιμασεις παντως, πρεπει να τον κατεβασεις απο το site της sagem. Αυτος μεσα στο cd ειναι αχρηστος. Υπαρχει και ενας στα repositories αλλα ουτε με αυτον ειχα τυχη. Γενικα σου προτεινω να παρεις κατι σε ethernet. Εχεις συνδεση απο τη στιγμη που θα ξεκινησεις την εγκατασταση και δεν χρειαζεται να κανεις τιποτα.Ουτε ανυσηχεις αν στην επομενη αναβαθμιση θα δουλευει το modem.

2)Στα restricted υπαρχει ο driver που μεταξυ αλλων αναφερει και αυτα τα μοντελα:

* ATI Radeon 9500, 9550, 9600, 9700, 9800, X300, X400, X600 (R3xx)

5)Aν δεν εχεις ξαναβαλεi debian-based διανομη, πιστεψε με, θα εκπλαγεις απο την ευκολια εγκαταστασης τοσο που δεν θα το περιμενες με τιποτα. Ανοιγεις το synaptic(υπαρχει και kynaptic για kde, αλλα δεν πιανει μια σε λειτουργικοτητα) κανεις search την εφαρμογη που θες και τα υπολοιπα γινονται μονα τους.Εναλλακτικα μπορεις πολυ πιο γρηγορα, αν ξερεις τι θες, να γραψεις στην κονσολα sudo apt-get install 'ονομα-πακετου' και να ξεμπερδεψεις σε λιγα δευτερολεπτα.

6)απο localization αμφιβαλλω αν υπαρχουν καλυτερες διανομες απο τις ubuntu-kubuntu.Δεν ειχα κανενα προβλημα εως τωρα.

Επισης, οσων αφορα τα mp3 και τα παρελκομενα, υπαρχει ενα script, το automatix. Aυτο κανονιζει να σου βαλει οτι λειπει και θα ηθελες(java, flash, mp3,wine,firefox-1.5 κλπ). Δουλευει μονο με breezy ομως(σε περιπτωση που σκεφτεσαι το daper).Επισης υπαρχει το easyubuntu το οποιο εχω ακουσει οτι κανει πιο καθαρη δουλεια αλλα δεν εχω προσωπικη εμπειρια.

Δημοσ.

Να συμπληρώσω λοιπόν

3) Δεν γνωρίζω τί WiFi κάρτα έχει το laptop σου αλλά αν είναι με CPU centrino, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Για τις υπόλοιπες δεν έχω προσωπική εμπειρία

4) Δεν είναι δύσκολο να εκγαταστήσεις το mp3 codec. Ένα απλό search στα forums του ubuntu θα σε κατατοπήσει πλήρως.

7) Για εξωτερικό DVDRW δεν ξέρω αλλά τον εξωτερικό σκληρό τον βλέπει άνετα. Και μάλιστα σου ξεκινάει και τον file browser αυτόματα με το που τον βάλεις στη USB.

Δημοσ.

Κατ' αρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις :)

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τη διαφορά hoary και breeze ?

Εγώ αυτό που θέλω κυρίως είναι η διανομή που θα εγκαταστήσω να έχει το KDE, απλά γιατί μου αρέσει περισσότερο και μάλλον με βολεύει και περισσότερο από το Gnome. Κάποια πρόταση για διανομή έχει κανείς; Και να καλύπτομαι από τα παραπάνω. Αυτό που με καίει περισσότερο όπως καταλαβαίνετε είναι να δουλεύει το Sagem DSL modem, το οποίο το έχω ήδη και δε δύναμαι να πάω να αγοράσω άλλο εξοπλισμό...

So...κάποια πρόταση;

Δημοσ.

Δεν έχω ιδέα τί διαφορά έχει το horay με το breeze. Όσο για το KDE και το GNOME, όποια διανομή και να βάλεις μπορείς να εγκαταστήσεις όποιο θέλεις. Άν θέλεις να έχει KDE μαζί με την εγκατάσταση default, τότε βάλε μια εκ τών Kubuntu, SUSE, Mandriva. Για το modem σου δεν μπορώ να σου απαντήσω, χρειάζομαι περισσότερες πληροφορίες, είναι USB? Αν ναι, ποιό chipset έχει? Αν έχεις drivers στο CD το πιθανότερο είναι να μπορείς να το κάνεις να δουλέψει ίσως με πια πιό καινούργια έκδοσή τους από το site της sagem. Για τα υπόλοιπα που ζητάς και επειδή καταλαβαίνω πως είσαι νέος στον χώρο του linux θα πρότεινα kubuntu ή ubuntu και μετά να βάλεις μόνος σου το KDE.

Δημοσ.
1) Να λειτουργεί το DSL modem (ένα Sagem), είναι αυτό που δίνει ο ΟΤΕ μαζί με το OnDSL Kit. Απ' ό,τι είδα συμπεριλαμβάνει το cd που μου έχουν δώσει drivers για linux. Το έχει δοκιμάσει κανείς; Δουλεύει κανονικά;

Αφού δίνουν και drivers για linux τότε θα παίξει σίγουρα,μη το φοβάσαι.

2) Να έχω 3D acceleration. Απ' ό,τι είδα, η ATI έχει βγάλει drivers για το Χ600 που φοράει ο εν λόγω φορητός, προσπάθησα να τους εγκαταστήσω από τις οδηγίες (στο SUSE αν αυτό έχει σημασία), αλλά τη 3D επιτάγχυνση μια ζωή disabled την έβλεπα...

Aκολουθώντας αυτό θα σου παίξει.

3) Η ασύρματη κάρτα δικτύου δε με πολυνοιάζει, παίξει δεν παίξει αν θέλω να συνδεθώ με κάποιον θα συνδεθώ ενσύρματα, τη LAN όλες οι διανομές την είδαν κανονικά.

Δε θα έχεις πρόβλημα.

4) Να μην κάνει παιχνίδια ο ήχος. Τώρα στο SUSE που έχω, ενώ σε άλλη εγκατάσταση που είχα κάνει δεν είχα πρόβλημα, τώρα ενώ στον περιβάλλον ακούω κανονικά ήχους, στο Amarok δε μου παίζουν τα αρχεία (και με τις 2 engines που έχει). Επίσης αν είναι δυνατόν να μη χρειάζεται να εγκαταστήσω κανα plugin για να παίζουν τα mp3. Ή και να χρειάζεται, να μην είναι δύσκολο.

To πιο πιθανό είναι ότι δε θα έχει πρόβλημα.Η εγκατάσταση 1-2 engines θα είναι το δυσκολότερο που θα έχεις να κάνεις,μέσω του Adept,δηλαδή αυτόματη εγκατάσταση,άρα καθόλου ιδρώτας για σένα.

5) Αν θέλω να κατεβάσω και να εγκαταστήσω κάποια εφαρμογή, να μη μου βγάλει την πίστη.

Aν δεν υπάρχει στα repositories του Kubuntu,πάει να πει ότι θα γίνει με το χέρι η εγκατάσταση.Κάθε εμπόδιο σε καλό.

6) Τα ελληνικά (σε σελίδες ή σε έγγραφα) να τα εμφανίζει σωστά και να μπορώ να γράφω και στον κειμενογράφο

Δε θα έχεις πρόβλημα.

7) Να βλέπει συνέχεια τον εξωτερικό δίσκο και το εξωτερικό DVDRW και όχι άλλες φορές ναι κ άλλες όχι.

Το πιο πιθανό είναι να μην έχεις πρόβλημα.

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τη διαφορά hoary και breeze ?

Hoary Hedgehog = έκδοση 5.04 (προηγούμενη)

Βreezy Badger = έκδοση 5.10 (παρούσα)

Dapper Drake = έκδοση 6.04 (επόμενη)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...