nzeppos Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2006 Προς το παρόν δεν εκπέμπεται τίποτα άλλο σε προδιαγραφές DVB-T οπότε μόνο αυτά τα 4 κανάλια θα βλέπουμε. Νομίζω έκανε κάποιες δοκιμές-κομάντο ο Alpha πριν λίγους μήνες αλλά τις σταμάτησαν, δεν ήταν και νομικά κατοχυρωμένοι. Η ΕΡΤ ξεκίνησε μόνο και μόνο γιατί υπάρχει ένας νόμος από την εποχή που πρωτοσυστάθηκε που της επιτρέπει να εκπέμψει από όπου θέλει (προφανώς για λόγους εθνικής ασφαλείας κλπ. Θεωρητικά αν γίνει πόλεμος η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να σβήσει όλες τις μη κρατικές μεταδόσεις, οπότε κρατάει μια πισινή με την ΕΡΤ. Θεωρητικά πάντα, αυτό ήταν το σκεπτικό πριν πολλά πολλά χρόνια). Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα σβήσουν όλες οι αναλογικές εκπομπές, δεν έχω κάτι πρόχειρο τώρα, μόνο ένα άρθρο που βρήκα στα γρήγορα : Completing the switch to digital will bring significant benefits to consumers, to broadcasters and to the economy as a whole: It will bring digital terrestrial television signals to the 25% of the population who live in areas that cannot currently receive them because of spectrum limitations; Ιt will give increased quality and choice for viewers; Broadcasters will no longer have to incur the costs of transmitting signals in both formats, releasing resources for investment in programming and other services for consumers; Spectrum will be released to allow the development of more television and other services for consumers. Switchover will be good for viewers and the economy but it is important that the views of all stakeholders are fully reflected as plans to implement switchover are developed. Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό. Εφ'όσον με το DTT θα μπορούν σε μία συχνότητα να χωρέσουν 4-6 κανάλια αντί για ένα, θα απελευθερωθούν συχνότητες σε μέρη με συμφόρηση (όπως η Αττική). Φυσικά η...ψηφιακότητα της εκπομπής μας παραπέμπει άμεσα και σε αναβάθμιση υπηρεσιών, όπως πραγματική interactive tv, ταινίες και ειδήσεις on-demand, internet μέσω της τηλεόρασης και χίλια μύρια άλλα. Ήδη εδώ και χρόνια δουλεύουν πειραματικά τέτοια projects στον Δημόκριτο και στο Ηράκλειο της Κρήτης (εκεί έχουν κάνει παπάδες οι τύποι). Να τα δούμε όλα αυτά στην Ελλάδα σαν εμπορικές εφαρμογές και δεν θέλω τίποτα άλλο.
Exoskeletor Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 phra k ego enan.. 30 me 40% shma piano. kala eine? to exo bali sto saloni alla tha to ithela k sto pc re gmto. yparxh kapoia patenta na kano gia na to sindeso k sto pc? to programa mono meso net to briskoume? To spor+ exei apisteyth poiothta. ta alla kanalia exoun normal
nzeppos Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δεν νομίζω ότι έχει σημασία το ποσοστό λήψης, εφ'όσον βλέπεις κανονικά τα 4 κανάλια (χωρίς παγώματα στην εικόνα). Είναι λίγο χαμηλό πάντως, οι συνήθεις τιμές είναι γύρω στο 50-70% στο signal level και quality. Για να το συνδέσεις στο pc δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι, μόνο αν έχεις κανένα tuner με video in και το στείλεις εκεί σαν εξωτερική πηγή. Ή αν πάρεις κανένα από αυτά τα γκατζετάκια που συνδέεις RF κεραία ή scart κατευθείαν στο monitor (άρα δεν θα το βλέπεις μέσα από τα windows και δεν θα μπορείς να κάνεις και εγγραφές). Το πρόγραμμα υπάρχει στο site της ΕΡΤ αλλά και στο teletext των καναλιών. Ειδικά στο σπορ+ όμως είναι σχετικά συχνές οι αλλαγές που γίνονται και παίζει...άλλα από αυτά που λέει. Οι ώρες όμως είναι πάντα με ακρίβεια λεπτού (το πολύ). Μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να στηθεί και η EPG υπηρεσία και να βλέπουμε και άλλες πληροφορίες (όπως επίσης και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα).
Exoskeletor Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 exei mia epilogh o apokodikopoihths pou emfanizh to programa to ebdomadieo.. oxi to teletext. alla ekei den emfanizh tipota, ksereis giath? kala mexri k tetris exei gia poio logo? Pou kai pou sto spor paratiro ligo pikseliasma, kolaei ligo h eikona k genika xalaei, san na exo katebash mia teneia apto net k na leipoun merika kb. to shma fteei?
dimitris74 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 αυτο ειναι το EPG Που λέει ο Nzeppos
kx5 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι δέκτες DVB-T που πουλάνε σήμερα θα πάνε για πέταμα σε 1-2 χρόνια. Δεν έχουν ψηφιακή έξοδο (DVI) μόνο αναλογική μέσω RF ή scart, οπότε αντίο HD. Δεν έχουν υποδοχή card reader για χρήση συνδρομητικού πακέτου. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Exoskeletor Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 αυτο ειναι το EPG Που λέει ο Nzeppos a malista. endiaferon tha eine otan oloklhrothi
nzeppos Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Pou kai pou sto spor paratiro ligo pikseliasma, kolaei ligo h eikona k genika xalaei, san na exo katebash mia teneia apto net k na leipoun merika kb. to shma fteei? Το στιγμιαίο κόλλημα της εικόνας είναι κλασική περίπτωση χαμηλής στάθμης σήματος. Το "πιξέλιασμα" που λες δεν είναι θόρυβος στο σήμα, έτσι ακριβώς εκπέμπεται από τους αναμεταδότες. Είναι σαν ταινία από το internet ακριβώς γιατί το σήμα συμπιέζεται πριν εκπεμφθεί. Από τα 30Mbps MJPEG που αποθηκεύεται στον server γίνεται μόλις 2-5Mbps MPEG2 στον encoder και μετά φεύγει για τους πομπούς. Κάπου στο δρόμο το ASI από 720x576 γίνεται 544x576 (δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα ισχύει αυτό, αν ισχύει ακόμα). Εν ολίγοις αν δεν δώσουν μεγαλύτερο εύρος ζώνης στους αναμεταδότες δεν θα δούμε βελτίωση στην ποιότητα. Ξεκίνησαν με 11-12 Mbps για τα 4 κανάλια, αργότερα ανέβηκαν στα 18 και θεωρητικά πρέπει να φτάσουν μέχρι τα 30. Έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι δέκτες DVB-T που πουλάνε σήμερα θα πάνε για πέταμα σε 1-2 χρόνια.Δεν έχουν ψηφιακή έξοδο (DVI) μόνο αναλογική μέσω RF ή scart' date=' οπότε αντίο HD. Δεν έχουν υποδοχή card reader για χρήση συνδρομητικού πακέτου. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.[/quote'] Δεν κάνεις κανένα λάθος φίλε. Οι περισσότεροι όμως αποκωδικοποιητές είναι φτηνά μοντέλα αγνώστου...προελεύσεως. Ξεκίνησαν οι κινέζικοι στα 60 ευρώ και τώρα το Mediamarkt έχει φτάσει να πουλάει κομμάτια με 35 ευρώ (μια παρτίδα την είχε αγοράσει από χονδρέμπορα στη Ν. Σμύρνη με 40 ευρώ το κομμάτι! Δηλαδή είχαν και χασούρα!). Νομίζω είναι λογικό να μην "παίζουν" πολλά αξιόλογα κομμάτια στην αγορά, γιατί ένας decoder των 150-200 ευρώ που έχει όλα τα καλούδια θα είναι πρακτικά άχρηστος για να επόμενα Ν χρόνια. Ποιός ξέρει πότε θα μπουν συνδρομητικές υπηρεσίες, πότε θα έρθει η HDTV στην Ελλάδα ή πότε θα δουλέψουν οι interactive υπηρεσίες... Στην Ιταλία π.χ., που ξεκίνησαν πιο δυναμικά, υπήρξε επιχορήγηση στα ακριβά set-top boxes κατά το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της DVB-T πλατφόρμας. Και παράλληλα άρχισαν να διατίθενται και οι ανάλογες υπηρεσίες. Στην Μάλτα επειδή ο κόσμος ήταν συνηθισμένος να πληρώνει συνδρομή για να βλέπει το... οτιδήποτε όλοι οι decoders είχαν από την αρχή card readers και φυσικά η DVB-T έγινε κι αυτή συνδρομητική. Γι'αυτό συμβουλεύω όσους θέλουν να πάρουν ένα κομμάτι για...δοκιμή, ας ξεκινήσουν με κάτι φθηνό, γύρω στα 80-90 ευρώ το πολύ. Κι εγώ το ίδιο θα κάνω. Και όταν τσουλήσει το πράγμα θα πάρουμε αυτό που πρέπει. Προς το παρόν πάντως μου φαίνεται έχουν πουληθεί πάνω από 100.000 αποκωδικοποιητές.
Steven Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Έχω μια απορία... Λοιπόν είμαι στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Μόναχο και πάνω από ένα χρόνο λειτουργεί κανονικά η digital.. Δηλαδή εγώ βλέπω κανονικά τηλεόραση με μια μικρούλα κεραιούλα δωματίου χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και πιάνω και 24 κανάλια... Όλα τα κανάλια βασικά εκπέμπουν digital εκεί.. Τώρα λοιπόν πειραματίζονται με HD και με βάση τις διαφημίσεις που βλέπω ανακοινώνει για παράδειγμα το SAT1 ότι την τάδε εκπομπή θα τη δείξει HD... Για παράδειγμα ο τελικός του CL παίχτηκε HD... Η ερώτηση λοιπόν είναι... Τι πρέπει να έχω εγώ για να δω αυτό το HD πραγματικά ως HD?? Έχω τώρα μια αναλογική κάρτα στο pc που ότι και έχει ην κλασσική άθλια εικόνα που βλέπετε όλοι σας... Έχω και μια digital κάρτα που πραγματικά με εξέπληξε η εικόνα της όταν την πήρα... Καμία μα καμία σχέση με την αναλογική... Όμως για το HD τι χρειάζεται? Τώρα πως θα δω HD? Φταίει το PC μου? Φταίει η οθόνη μου? Φταίει ο receiver?
Exoskeletor Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 pezeis me ton pono mas e steven? Oi apokodikopoihtes mipos exoun diko tous enisxyth? leo na paro enan enisxyth na balo mpas k ftiaksh to sima alla fobame min iperenisxithi k deixnei xeirotera
Steven Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Επίσης φίλε nzeppos ή κάποιος άλλος μήπως θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε τη διαφορά του DVB-C με το DVB-T... Ψάχνω να πάρω μια καρτούλα για το desktop μου (η προαναφερθείσα digital κάρτα ήταν του laptop) και έπεσα πάνω σε αυτά τα 2 πρότυπα και δεν μπορώ να καταλάβω τη διαφορά..αλλά το σημαντικότερο τι κάνει για μένα...
Godfath3r Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Ξέρετε αν στο Ηράκλειο Κρήτης έχεις έρθει η ψηφιακή?
nzeppos Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Oi apokodikopoihtes mipos exoun diko tous enisxyth? leo na paro enan enisxyth na balo mpas k ftiaksh to sima alla fobame min iperenisxithi k deixnei xeirotera Χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρος, έχω την εντύπωση ότι το dvb-t σήμα δεν υπερενισχύεται όπως το αναλογικό, δηλαδή δεν πρόκειται να έχεις σπινθηρισμό στην οθόνη ή γενικά έξτρα θόρυβο στο σήμα αν βάλεις ενισχυτή, αυτά θα κοπούν όλα από τον αποκωδικοποιητή. Δεν χάνεις τίποτα να δανειστείς ένα ενισχυτή να δοκιμάσεις, να μας πεις κι εμάς. Εγώ πάντως έκανα τώρα κάποιες πρόχειρες δοκιμές με το tuner usb stick που έχω, βάζοντάς του ένα ενισχυτή γραμμής των 40 ευρώ (με το gain στο μάξιμουμ) και ιδού τα αποτελέσματα : Κατ'αρχήν να το εν λόγω stick, Hauppauge HV-900: Και τα screenshots... Screenshot από σπορ+ χωρίς ενίσχυση, με still 2 field capture (ευνοεί τα πλάνα με αργή κίνηση) Screenshot από σπορ+ με ενίσχυση, με still 2 field capture Screenshot από σπορ+ χωρίς ενίσχυση, με motion 1 field capture (ευνοεί τα πλάνα με γρήγορη κίνηση) Screenshot από σπορ+ με ενίσχυση, με motion 1 field capture Το σπορ+ συνήθως καταλαμβάνει το μεγαλύτερο bandwidth στο multiplexed σήμα που εκπέμπεται, λόγω απαιτήσεων στην εικόνα, οπότε εκεί περιμένουμε την καλύτερη ποιότητα. Δοκίμασα να πάρω και δύο screenshots από σινέ+ σε αργά πλάνα ταινίας και να τι βγήκε... Screenshot από σινέ+ χωρίς ενίσχυση, με still 2 field capture (λογικό να βάλω still εδώ αφού το πλάνο ήταν σχεδόν στατικό) Screenshot από σινέ+ με ενίσχυση, με still 2 field capture Συμπέρασμα (δικό μου). Πρακτικά δεν υπάρχει διαφορά με και χωρίς ενισχυτή, όπως το περιμέναμε (μην σας μπερδεύει μια μικρή διαφορά στο σινε+, οφείλεται στην κίνηση της εικόνας και όχι σε θόρυβο). Σε αναλογικό σήμα που έκανα δοκιμή είχα καθαρή υπερενίσχυση και δεν..βλεπόταν. Χρησιμοποιώ εσωτερική κεραία 35cm (της πλάκας δηλαδή) και από αναλογικά δεν βλέπω κανένα καλά, ούτε καν ανεκτά. Με τον ενισχυτή -και "παίζοντας" με την κεραία- έχω την εντύπωση ότι η εικόνα στα DVB-T έκανε λιγότερα παγώματα, οπότε κάτι λίγο πρέπει να βοήθησε σίγουρα. Επίσης να σημειώσω ότι στην πράξη η ποιότητα της εικόνας που βλέπω στο PC είναι σαφώς καλύτερη από τα screenshots που ανέβασα εδώ, το "φοβερό" πιξέλιασμα που παρατηρείται οφείλεται περισσότερο στο screen capturing παρά στο σήμα. Και σε τηλεόραση φυσικά θα φαίνεται ακόμα καλύτερα (θυμάμαι τη μεγάλη διαφορά που είχαν οι divx ταινίες όταν αναπαράγονταν σε τηλεόραση και σε pc monitor). Επίσης φίλε nzeppos ή κάποιος άλλος μήπως θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε τη διαφορά του DVB-C με το DVB-T... Ψάχνω να πάρω μια καρτούλα για το desktop μου (η προαναφερθείσα digital κάρτα ήταν του laptop) και έπεσα πάνω σε αυτά τα 2 πρότυπα και δεν μπορώ να καταλάβω τη διαφορά..αλλά το σημαντικότερο τι κάνει για μένα... Αντιγράφω από wikipedia γιατί εγώ δεν μπορώ να εκφραστώ τόσο καλά : DVB systems distribute data by: satellite (DVB-S and DVB-S2) cable (DVB-C) terrestrial television (DVB-T) terrestrial television for handhelds (DVB-H) These standards define the physical layer and data link layer of a distribution system. Devices interact with the physical layer via a synchronous parallel interface (SPI), synchronous serial interface (SSI), or asynchronous serial interface (ASI). All data is transmitted in MPEG-2 transport streams with some additional constraints (DVB-MPEG). A standard for temporally compressed distribution to mobile devices (DVB-H) has been published in November 2004. These distribution systems differ mainly in the modulation schemes used, due to the different technical constraints: DVB-S (SHF) uses QPSK, 8PSK or 16-QAM DVB-S2 uses QPSK, 8PSK, 16APSK or 32APSK, at the broadcasters decision. QPSK and 8PSK are the only versions regularly used. DVB-C (VHF/UHF) uses QAM: 16-QAM, 32-QAM, 64-QAM, 128-QAM or 256-QAM DVB-T (VHF/UHF) uses 16-QAM or 64-QAM (or QPSK) in combination with COFDM and hierarchical modulation Εν ολίγοις έχουμε dvb-s για δορυφορικά ψηφιακά, dvb-t για επίγεια ψηφιακά, dvb-c για cable (αποκλείεται να δούμε τέτοιο πράγμα εδώ αφού υπάρχει μηδενική υποδομή cableTV) και dvb-h για κινητά. Οι τεχνικές διαφορές έχουν να κάνουν με την κωδικοποίηση του σήματος, το dvb-t έχει το "μαγικό" cofdm που λέγαμε. Θεωρητικά στο μέλλον θα χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα και τα 4 format, δεν αλληλοσυγκρούονται. Ένα στο κινητό και τρία στην τηλεόραση και ζήτω μας!
nzeppos Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2006 Ξέρετε αν στο Ηράκλειο Κρήτης έχεις έρθει η ψηφιακή? Μου φαίνεται για Ηράκλειο έχουν ανακοινώσει από τέλος του τρέχοντος έτους μέχρι το πολύ Μάρτη 2007. Δεν έχω ιδέα, θα ρωτήσω κανέναν μπας και μάθω. Γενικά έχουν σκοπό να ανάψουν γύρω στους 25 ακόμα αναμεταδότες για να καλύψουν όλη την Ελλάδα (αν ήταν αναλογικό το σήμα δεν ξέρω κι εγώ πόσοι δεκάδες δεκάδων πομποί θα χρειάζονταν...)
Steven Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2006 Η βασική μου ερώτηση είναι... Εγώ έχω cable? Ναι μεν μπορώ να βάζω ένα καλώδιο στη μπρίζα του σπιτιού μου, αλλά λογικά αυτή η μπρίζα καταλήγει σε μια κεραία σωστά? Οπότε αυτό δε είναι cable, απλά λαμβάνω τα εναέρια σήματα που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι digital... Μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να καταλάβω αν έχω cable ή όχι?? Για HD δεν γνωρίζει κανένας?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.