JusAguy Δημοσ. 26 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2006 Καταρχην ζηταω συγνωμη αν σας φανει εντελως γελειο το θεμα, αλλα μολις ξεκινησα την Pascal σαν αυτιδιδακτος και δεν εχω ιδεα. Προσπαθω να κανω compile to 'Hello world' σε free pascal compiler και μου βγαζει συνεχεια λαθος οτι 'compile failed' σε ολες τις γραμμες. Το λαθος μου προφανως ειναι στο χειρισμο του compiler. Καποια συμβουλη? Ευχαριστω εκ των προτερων program Hello (Input, Output); begin WriteΙn('Hello, World!'); end.
HaTHoR Δημοσ. 26 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2006 Κατ'αρχήν να σου πω καλό κουράγιο, γιατί και γω με Pascal ξεκίνησα ... και μετα απ'τη Java παράτησα εντελώς τον προγραμματισμό Σίγουρα θα βρεις στο νετ snippets που θα σε βοηθήσουν με οποιοδήποτε πρόγραμμα, πόσο μάλλον με το Hello World που ξεκινάνε όλοι! Good luck!
random Δημοσ. 26 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2006 Installing and Testing Free Pascal http://elena.aut.ac.nz/homepages/staff/Doug-MacKenzie/free-pascal.html http://www.freepascal.org/faq.html#general-install Do not install the compiler in a directory which contains spaces in its name, since some of the compiler tools do not like these http://www.freepascal.org/docs.html
alkisg Δημοσ. 26 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2006 Το WriteIn το έχεις με ιώτα αντί για λάμπδα που θα έπρεπε: WriteLn.
pappoulis Δημοσ. 26 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2006 Επίσης καλό είναι να μάθεις να δηλώνεις και τις βιβλιοθήκες που θα χρησιμοποιείς. Στην προκειμένη περίπτωση το πρόγραμμά σου πρέπει να γραφτεί έτσι: PROGRAM Hello (Input, Output); USES crt; BEGIN ..WRITELN ('Hello, World!'); END. όπου .. βάζεις δύο κενά (καλό είναι ανάμεσα στα begin & end να γράφεις λίγο πιο μέσα τις εντολές που περιλαμβάνονται ώστε να διευκολύνεις την μετέπειτα ανάγνωση του προγράμματος)
alkisg Δημοσ. 26 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2006 ...η Crt δε χρειάζεται για τη Writeln, είναι στη βιβλιοθήκη System...
JusAguy Δημοσ. 27 Μαρτίου 2006 Μέλος Δημοσ. 27 Μαρτίου 2006 το λαθος ηταν το Λαμδα με το Γιωτα.......... ευχαριστω πολυ guys
pappoulis Δημοσ. 27 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2006 ...η Crt δε χρειάζεται για τη Writeln, είναι στη βιβλιοθήκη System... Όντως δεν χρειάζεται αλλά λόγω του ότι περιέχει πολλά χρήσιμα πραγματάκια που ενδεχομένως στο μέλλον να χρειαστεί, καλό είναι να μάθει εξ'αρχής να μην ξεχνάει τις βιβλιοθήκες.
alkisg Δημοσ. 27 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2006 Η Crt έχει το περίφημο Division by zero bug, το οποίο κάνει ΟΛΑ τα προγράμματα που χρησιμοποιούνε τη Crt να μην τρέχουν σε PC > 200 MHz (δηλαδή ... σε όλα)! Υπάρχει και ανεπίσημο patch, αλλά πάντως δεν είναι για να την προτείνουμε σε αρχάριους χρήστες...
Μέλας Κύων Δημοσ. 28 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2006 Επειδη κάποια στιγμή θα χρησιμοποιήσεις και crt μονάδα, το patch-ακι είναι bp7patch.exe ή tp7patch.exe αν και εφοσον χρησιμοποιείς την tp7. Το κατεβάζεις άνετα κι από ενα P2P . εμενα μου έβγαλε τον αδοξαστο μέχρι να καταλάβω τι συμβαίνει το "τιμημένο" 200αρι error :-?
pappoulis Δημοσ. 28 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2006 Με λίγα λόγια;; Ότι ο υπολογιστής σου είναι ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΟΣ για να μπορέσε να τρέξει το πρόγραμμα! :D:D:D
JusAguy Δημοσ. 29 Μαρτίου 2006 Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου 2006 Παιδες........... καλησπερα, Καταρχην οτι tips εχετε να μου δωσετε που θα με διευκολυνουν στο μελλον, οπως το να δηλωνω τις βιβλιοθηκες ας πουμε........ ευπροσδεκτα. Την ιστορια με το patch, ομολογω οτι δεν την πολυκαταλαβα :-| . τι ακριβως σημαινει οτι ειναι γρηγορος για να τρεξει το προγραμμα? Που θα το βρω? Το προγραμμα..... οντως δεν "τρεχει", δηλαδη κανει compile αλλα αυτο που βλεπω ειναι ενα γρηγορο παραθυρο του DOS να κλεινει. Ευχαριστω εκ των προτερων guys !!!
alkisg Δημοσ. 29 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2006 Πριν το end. βάλε ένα ReadLn; Μέχρι να βάλεις το patch μη βάζεις Uses Crt; Το patch μπορείς να το βρεις αν γοογλήσεις για bp7 crt patch.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.