Προς το περιεχόμενο

what is Delphi (7) ?

Μέλας Κύων

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Aσχολήθηκα παλιότερα με VB 5-6 και διαπίστωνα πολλούς περιορισμούς ως γνήσιο τέκνο της αξιομίσητης m.soft! Aσχολούμαι τωρα πιο πολύ ερευνητικά με t.pascal και επείδη είμαι στο "κολάει" της γλώσσας σκεφτομαι να ασχοληθώ με delphi 7. Δεν έχω δουλέψει ποτέ ξανά delphi και γιαυτό θα ήθελα την γνώμη όσων από σας φίλοι έχετε ασχολήθεί. - Τι ομοιότητες έχει με την VB ως RAD?

- έχει ευελιξία σε χαμηλότερα επίπεδα του υλικού όπως π.χ. η c++? - Τι περιορισμοί υπάρχουν σε σχέση με άλλες σύγχρονες γλώσσες? - αξίζει τέλος πάντων κάποιος όπως εγώ να αφοσιωθεί αποκλειστικά με αυτή τη γλώσσα και όχι με κάποια άλλη (π.χ. c++)? Moυ προτείνετε κάποιο βατό κι ευκολονόητο βιβλίο σε delphi 7?

πολλές οι ερωτήσεις , συγνώμη αν κούρασα.

Δημοσ.

Το θέμα είναι τι θέλεις να κάνεις. Αν σου αρκουν αυτά που έχω φτιάξει

στο http://www.geocities.com/smilefreeware με delphi 7 τότε καλή είναι.

Νομίζω πάντως ότι το λεπτό σημείο είναι οι εσωτερικές ρουτίνες των win

οπου θέλει μπόλικη δουλειά για όλες τις γλώσσες.

Δημοσ.

Ξεκίνησα με Delphi ερασιτεχνικά εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έχω δει ποτέ μου ούτε VB ούτε Visual C :oops: αλλά φαντάζομαι πως θα είναι το ίδιο με την Delphi σαν περιβάλλον ταχείας δημιουργίας εφαρμογών (RAD).

Όταν λες "ευελιξία σε χαμηλότερα επίπεδα του υλικού όπως π.χ. η c++?" τί εννοείς; Γλώσσα μηχανής υποστηρίζει πάντως.

Θεωρώ πως δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα να αναπτύξεις οποιαδήποτε εφαρμογή με Delphi.

Για το άν αξίζει να ασχοληθείς με την Delphi 7 (υπάρχει και η Delphi .NET, πιο καινούρια) αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν ξέρω...

Αφότου η Borland ανακοίνωσε πως θα σταματήσει πια :evil: να ασχολείται με την Delphi και πως ψάχνει για αγοραστή, το μέλλον της είναι αβέβαιο...

Δημοσ.

με μια πρωτη ματια που έριξα, η Delphi μοιαζει πολύ με την VB. η VB δεν εχει καμιά σχεση με VC++ (οπως και η Delphi φαντάζομαι) η οποία VC++ θελει πολλά κότσια και πολύ μεράκι. όταν έλεγα για πρόσβαση στο υλικό εννοούσα να μπορείς να διαχειριστεις με κώδικα άνετα συσκευες του hardware.

Δημοσ.

Ότι μπορείς να κάνεις με C / C++ μπορείς να κάνεις και με την Delphi...

Το μόνο που λείπει είναι το Operation Overloading (άχρηστο, κάνε μία συνάρτηση overload...) και το multiple inheritance from objects (Κανείς δεν το χρησιμοποιεί, όλοι παίζουν με interfaces)....

Από εκεί και πέρα ή κάθε γλώσσα έχει κάποια υπερ και κάποια κατά...

Δημοσ.

device drivers μπορείς να δημιουργήσεις σε Delphi, όπως και DOS εφαρμογές.

drm μπορείς να δώσεις κάποια παραδείγματα;

Δημοσ.

H Ντέλφι ειναι καθαρά εληνικής προαιλευσης γλώσα. Οι δελφη ειναι το κέντρο υπαρξης της γλωσας ταφτης. Κι εδώ ΕΛΛΑΔΑ. Παντου ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσ.

Operation Overloading: Να μπορείς να δώσεις στο '+' την δυνατότητα αντί να προσθέτει μόνο νούμερα να μπορεί π.χ. να κάνει join δύο λίστες. (Προφανός για χρήση μέσα στον κώδικα). Δεν είναι τόσο σημαντική έλλειψη, καθώς μπορείς να φτιάξεις μία συνάρτηση Add(X1, X2) και να την κάνεις overload ώστε να κάνει τα πάντα (από το να προσθέτει αριθμούς μέχρι να ενώνει λίστες...)

Όσο για το Multiple Object Inheritance, για να το εξηγήσω, πρέπει να πώ κάποια πράγματα για τα αντικείμενα, και έχω την εντύπωση ότι χωρίς σχήματα δεν θα γίνουν κατανοητά. Θα κάνω μία δοκιμή:

Στις γλώσσες προγραμματισμού ώς αντικείμενα ορίζονται δομές δεδομένων που εκτός από δεδομένα (μεταβλητές) ενσωματώνουν και συναρτήσεις. Δηλαδή θα μπορούσα να έχω ένα αντικείμενο που να το λέω "Ποτήρι" και να έχει μία συνάρτηση "Γέμισε" οπότε να γεμίζει με κάτι...

Ως κληρονομικότητα ορίζεται η δυνατότητα να φτιάξω ένα καινούργιο αντικείμενο πχ "Ποτήρι Κρασιού" που να κληρονομεί ιδιότητες από το αρχικό "Ποτήρι" Ο λόγος για κάτι τέτοιο είναι ότι θα μπορεί να χρησιμοποιεί την αρχική συνάρτηση "Γεμισε". (Πολύ απλοϊκό αυτό αλλά, δεν προλαβαίνω να παραθέσω όλες τις αρχές του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού εδώ.)

Τώρα θα μπορούσες να έχεις και ένα άλλο αντικείμενο πχ "Όχημα" το οποίο θα έχει κάποιες συναρτήσεις σχετικά με το πως να πηγαίνει από το ένα μέρος στο άλλο.

Εάν έφτιαχνες ένα ποτήρι κρασιού με ρόδες θα ήθελες να κληρωνομεί ιδιότητες (συναρτήσης) και από το "Ποτήρι" και από το "Οχημα" ε λοιπόν, αυτό δεν γίνεται στην Delphi... (τουλάχιστον όχι απλά).

Μπορείς να κάνεις κάποια πραγματάκια (workaround) και μπορώ να σου πώ ότι τα τελευταία 6 χρόνια που δουλέυω με delphi δεν μου χρειάστηκε ποτέ κάτι τέτοιο...

Δημοσ.

Ποιο βιβλίο θα με βοηθούσε πολύ στην Delphi7? θέλω κάποιο που με απλά στην αρχη παραδειγματακια θα με βάλει στην φιλοσοφία της.

oπως είπα παραπάνω γνωρίζω στοιχειωδώς VB6 και Pascal.

{(ασχετο..) η C++ builder ειναι RAD oπως Delphi και VB?}

Δημοσ.
H Ντέλφι ειναι καθαρά εληνικής προαιλευσης γλώσα. Οι δελφη ειναι το κέντρο υπαρξης της γλωσας ταφτης. Κι εδώ ΕΛΛΑΔΑ. Παντου ΕΛΛΑΔΑ

ετσι. Και οι κοσμοσφαιρες του Πουτιν με delphi δουλευουν, το ειπε και ο γεροντας!

Δημοσ.

Ο Cplusplas παρακαλώ να μου κάνει τη χάρη αν δεν έχει κάτι ουσιώδες να πει , απλώς να διαβαζει . Δεν θα το αντέξω να κλειδωθεί το topic μου πριν της ώρας του. Και μην απαντήσεις σε παρακαλώ πολύ. Ευχαριστώ.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...