Προς το περιεχόμενο

iPod + Rockbox

apoikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγόρασα πρόσφατα από την Ιαπωνία* ένα iPod Video 30G. Εντυπωσιασμένος μεν από το εύχρηστο λειτουργικό του και την πολύ καλή ηχητική απόδοσή του, δεν μπορούσα όμως να κάτσω στα αβγά μου: ήξερα ότι κυκλοφορούν δύο καλά εναλλακτικά, opensource firmwares: το iPodLinux και το Rockbox και είπα να δοκιμάσω κάποιο από αυτά. Βλέποντας ότι το Rockbox είναι σαφώς πιο «λειτουργικό» από το iPodLinux στην παρούσα φάση, είπα να του δώσω μια ευκαιρία. Συνοπτικά, αυτά που παρέχει το Rockbox είναι:

• Dual-boot με το firmware της Apple
  • Υποστήριξη διαφόρων φορμά ήχου, πέρα από τα κλασσικά MP3 και AAC: Ogg Vorbis, FLAC, AC3 (!), Musepack, Wavpack και AIFF.
  • Δε χρησιμοποιεί την iTunesDB: παίζει πράγματα κατευθείαν από το δίσκο.
  • Μεγάλη συλλογή από plugins και εφαρμογές, όπως JPEG viewer, παιχνιδάκια, calculator, screensavers.
  • Πλήρως παραμετροποιήσιμο interface (γραμματοσειρές, φόντο, κλπ).

Για την εγκατάστασή του απαιτείται η τροποποίηση του firmware της Apple, ώστε να ενσωματωθεί σε αυτό ένας bootloader. Το ίδιο το Rockbox περνιέται στο data partition του iPod, ως ένας απλός φάκελος, οπότε οι αναβαθμίσεις είναι πολύ εύκολες και ανώδυνες.

Η εγκατάσταση έγινε σχετικά εύκολα, και σε λίγα λεπτά bootαρα στο Rockbox. Η πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ θετικές, με αποκορύφωμα την άνετη αναπαραγωγή του FLAC.

Ιδού μερικά screendumps που πήρα από το Rockbox:

Αναπαραγωγή MP3 και FLAC:

mp3.png flac.png

Filebrowser:

Filebrowser.png

Cube demo (δε φαίνεται καλά) και Fire demo:

Cube.png Fire.png

Βασικό μειονέκτημα του συγκεκριμένου firmware είναι η έλλειψη power management, με αποτέλεσμα η διάρκεια αναπαραγωγής να είναι αρκετά περιορισμένη.

Σε όσους έχουν όρεξη θα πρότεινα να το δοκιμάσουν άφοβα, το καλό με το iPod είναι ότι ακόμα και αν σκάσει κάτι στο firmware, είναι δυνατή η επαναφορά του αρχικού firmware βάζοντας το iPod σε disk mode.

Αναμείνατε για περισσότερες πληροφορίες :-)

[*] δε σας λέω τιμή, γιατί προβλέπω μαζικές διαδηλώσεις στη Στουρνάρη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Super Moderators

Για ρίξε μια τιμή γιατί φιλαράκι που ζει μόνιμα και δουλεύει στη Shanghai αλλά πηγαινοέρχεται Ιαπωνία μου είπε ότι δεν είναι και τραγική η διαφορά (20-30 ευρώ, το υπολογίζαμε).

Λες να με δουλεύει για να γλυτώσει την παραγγελία ο κερατάς; :razz:

To πήρα 33.000 ¥*, με 136 ¥/€ που άλλαξα, πάει 242 €. Σύμφωνα με το skroutz, η φτηνότερη τιμή είναι 295 από γερμανία (+ μεταφορικά προφανώς). Το θέμα είναι φυσικά να κάνεις την πάπια στον τελωνειακό έλεγχο ;-)

Αν κατεβείτε Στουρνάρη αύριο, δε σας ξέρω :-P

[*] Επίσημη τιμή από τα εκεί applestores, η οποία ίσχυε παντού. Εδώ η rainbow δίνει 300 + Φ.Π.Α.... Είναι που είμαστε πλούσια χώρα μωρέ :-P

Συγνώμμη αλλά μου φαίνεται οτι το iPod 30GB εδώ κάνει 299 EU (μαζί με το ΦΠΑ).

Τουλάχιστον εγώ τόσο το αγόρασα απο Παπασωτηρίου. Όχι οτι είναι και η καλύτερη δυνατή τιμή το ξέρω.

• 1 μήνα μετά...

Απο τα screenshots που ειδα μου άρεσε πολύ το οτι σου δείχνει ποιό τραγούδι είναι μετά.. Δηλαδή και μόνο γι'αυτο θα μπορούσα να πω οτι αξιζει! Απο κει και πέρα δεν καταλαβα (ακομα και απτο συγκριτικο που ειδα) αν παίζει τελικά videos (δεν με νοιαζει αν ειναι .avi, τα απλά .mov που παίζει το standard firmware τα παίζει?) και αν δεν παίζει τότε απλά απορρίπτεται απο μένα γιατί ο λόγος που το πήρα ήταν ακριβώς αυτός.

Απ'την άλλη αφού εχει dual boot στην τελική εχω αυτο για τα τραγούδια και το firmware της apple για τα video.. Αλλά μιας και θα ειμαι στο στρατο το αλλο που με χαλάει ειναι οτι οπως ειπες δεν εχει power management με αποτέλεσμα να ψάχνω πανικόβλητος κάθε λίγο και λιγάκι μια πρίζα....... :(

Δηλαδή και μόνο γι'αυτο θα μπορούσα να πω οτι αξιζει! Απο κει και πέρα δεν καταλαβα (ακομα και απτο συγκριτικο που ειδα) αν παίζει τελικά videos (δεν με νοιαζει αν ειναι .avi' date=' τα απλά .mov που παίζει το standard firmware τα παίζει?) και αν δεν παίζει τότε απλά απορρίπτεται απο μένα γιατί ο λόγος που το πήρα ήταν ακριβώς αυτός.

[/quote']

Παίζει videos, αλλά παίζει ένα φορμά, το .rvf και όχι τα απλά .mp4 (MPEG-4 + AAC) που παίζει το μαμίσιο firmware.

Απ'την άλλη αφού εχει dual boot στην τελική εχω αυτο για τα τραγούδια και το firmware της apple για τα video.. Αλλά μιας και θα ειμαι στο στρατο το αλλο που με χαλάει ειναι οτι οπως ειπες δεν εχει power management με αποτέλεσμα να ψάχνω πανικόβλητος κάθε λίγο και λιγάκι μια πρίζα....... :(

Μπορείς να το βάλεις και να το δοκιμάσεις πάντως. Εγώ δεν το έχω για τα mp3, το έχω για τα ogg και τα FLAC που έχω, καθώς και για τυχόν τραγούδια που περνάω μέσα όταν δεν είμαι σε pc με iTunes ;-).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...