Προς το περιεχόμενο

πρόβλημα με mount

beastgr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν έχω SuSE 10.0 (ως αρχάριος που είμαι το βρήκα αρκετά φιλικό) και έχω μια σχετικά απλά (για εσάς όχι για μένα!) ερώτηση. Έχω linux σε ένα laptop που δεν έχει ενσωματωμένο cdrom αλλά removable (docking bay). Όταν ξεκινάω το linux με το cdrom συνδεδεμένο τότε κανένα πρόβλημα, το αναγνωρίζει αυτόματα. Το ίδιο και όταν αλλάζω cd.

Όταν όμως δεν κάνω εκκίνηση με το cdrom συνδεδεμένο τότε δεν το βλέπει. Οπότε λέω καιρός να μάθουμε τι κάνει αυτή η mount. αφού έριξα αρκετό διάβασμα (το manual είναι απίστευτα μεγάλο και εννοείται δε το διάβασα και όλο!!) και έψαξα στο internet δε βρήκα λύση. Και επειδή δε δέχομαι να μου το κάνει αυτόματα κάθε φορά που εκκινώ και να μην μπορώ να το κάνω mount μόνος μου (γι'αυτό έβαλα και linux) ε είπα να σας ρωτήσω. Λοιπόν

το fstab έχει αυτές τις γραμμές:

/dev/hda3 / reiserfs acl,user_xattr 1 1

/dev/hda1 /windows/C ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=utf8 0 0

/dev/hda2 swap swap defaults 0 0

proc /proc proc defaults 0 0

sysfs /sys sysfs noauto 0 0

usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0

devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0

/dev/cdrom /media/ subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0

Αν δεν κάνω λάθος η πρωτελευταία γραμμή είναι αυτή του cdrom . Διάβασα αν η συσκευή σου υπάρχει ήδη στο fstab τότε αρκεί να δώσεις το παρακάτω

mount /dev/cdrom ή

mount /media 'η και

mount /dev/cdrom /media

παρόλο που γράφω όλα τα παραπάνω στο konsole και δε μου βγάζει μύνημα λάθους όταν πάνω να κάνω browse το cd μου βγάζει μήνυμα λάθους ότι δεν μπορεί να το ανοίξει;; Δοκίμασα και άλλους συνδιασμούς

mount -a -t sybfs κτλ κτλ

αλλά τζίφος. Μπορεί κανείς να μου πει πού κάνω λάθος

sorry για το μεγάλο post προσπαθώ να γίνω όσο πιο αναλυτικός γίνεται

Δημοσ.

Αυτη η γραμμη αντιστοιχει στο cdrom:

/dev/cdrom /media/ subfs

noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0

Οποτε:

Τα error μηπως τα βγαζει οταν προσπαθεις να το κανεις mount σαν user και οχι σαν root;

Αν ναι, τοτε η μια λυση ειναι να το κανεις mount σαν root.

Η αλλη λυση ειναι να επιτρεπεις στον απλο χρηστη να το κανει mount. Δοκιμασε να προσθεσεις το "user" (χωρις quotes), καπου στις επιλογες (μετα το "ro" πχ. Αν εχει syntax error, βαλε "users". Αυτη η επιλογη σημανει οτι οποιοσδηποτε μπορει να κανει mount τη συσκευη.

Δημοσ.

όχι σαν root μπαίνω. έτσι κι αλλιώς μου έβγαζε λάθος όταν πήγαινα να το κάνω σαν user.

στις εντολές που χρησιμοποιώ παραπάνω δε μου βγάζει κανένα λάθος (τις δέχεται δηλ) αλλά όταν πάω να ανοίχω τον φάκελο με το cd μου λέει ότι δεν μπορεί να το κάνει...

Δημοσ.

Δεν ειναι θεμα λειτουργικου, αλλα hardware.

Οταν boot-αρεις με το cdrom off, τοτε το BIOS του laptop δεν ξερει καν οτι

εχει επανω του cdrom (και πολυ σωστα κανει, αφου οντως δεν εχει).

Οποτε αν δεν βρεις καποιο τροπο να αναγκασεις το BIOS να ξαναδιαβασει

το hardware του, δεν νομιζω να βρεις λυση...

Τωρα που το σκεφτομαι, υπαρχει μια εντολη (δεν θυμαμαι τωρα ποια, ψαξε στο Google)

που ξαναδιαβαζει το IDE bus (φυσικα το κανει και reset) ισως μ' αυτη να κανεις κατι.

Good luck.

Δημοσ.

Δίκιο έχει ο bchris. Το mount χρησιμοποιείται για να "φορτωθεί" το μέσο μιας ήδη υπάρχουσας συσκευής σε κάποιο σημείο του συστήματος αρχείων.

Είναι το removable cdrom plug and play;

Για να δεις αν το αναγνωρίζει την ώρα που το βάζεις στο φορητό, και ποια συσκευή δημιουργεί ενδεχομένως, ανοίγεις μια κονσόλα, γίνεσαι root και κοιτάς τι εμφανίζεται στο /var/log/messages δίνεις

>
# su -
# tail -f /var/log/messages

Και μετά βάζεις το cdrom και βλέπεις τυχόν μυνήματα σχετικά με τη συσκευή που σε ενδιαφέρει

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...