Fan Δημοσ. 13 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2006 Τον τελευταίο καιρό τα windows έχουν αρχίσει να μου σπάνε τα νεύρα με crash και την ταχύτητα τους και αποφάσισα να ασχοληθώ και με κάτι άλλο. Μπορείτε να με βοήθησετε σε κάποια πράγματα σχετικά με το Linux; Καταρχήν το μόνο που ξέρω από Linux είναι το ότι είναι λειτουργικό πρόγραμμα και τίποτα άλλο (είπαμε παντελώς άσχετος). Οι (πρώτες) ερωτήσεις που έχω είναι οι εξής: 1. Είναι εύκολο για κάποιον να το εγκαταστήσει και να μάθει να το χειρίζεται από μόνος του; 2. Ξέρω ότι μπορείς να έχεις ταυτόχρονα και windows και Linux και να επιλέγεις στην άρχη ποιό λειτουργικό θα φορτωθεί. Είναι εύκολο να το κάνω αυτό; 3. Όλα τα προγράμματα και παιχνίδια που έχω θα τρεχούν ακριβως όπως και στα Windows ή θα πρέπει να βρω τα αντίστοιχα για Linux; 4. Είναι αλήθεια ότι είναι πιο γρήγορο και ποιό ασφαλές από τα windows; 5. Με τους drivers για τις συσκευές τι γίνετε; Είναι οι ίδιοι όπως και για τα windows; 6. Τα peer 2 peer προγράμματα για downloads θα δουλεύουν καλύτερα σε Linux; 7. Μπορεί κάποιος να μου βάλει μια adress για να κατεβάσω το Mandriva (αφού έκανα ένα test για το ποιά διανομή μου ταιριάζει και μου βγήκε αυτή) Ξέρω ότι είναι πολύ απλές ερωτήσεις για σας αλλά για έναν που δεν ξέρει.... Τέλος, αξίζει τελικά να βάλω Linux ή όχι; Τον Η/Υ τον χρησιμοποιώ κυρίως για internet.
Daredevil Δημοσ. 13 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2006 1. Είναι εύκολο για κάποιον να το εγκαταστήσει και να μάθει να το χειρίζεται από μόνος του; ani arkei na diabaseis kapoai basika pragmata kai na ta kanaohseis2. Ξέρω ότι μπορείς να έχεις ταυτόχρονα και windows και Linux και να επιλέγεις στην άρχη ποιό λειτουργικό θα φορτωθεί. Είναι εύκολο να το κάνω αυτό; to kanei aytomata o installer twra pleon se ka8e ekdosh 3. Όλα τα προγράμματα και παιχνίδια που έχω θα τρεχούν ακριβως όπως και στα Windows ή θα πρέπει να βρω τα αντίστοιχα για Linux; enoeite pws oxi kanena programma grammeno gia win den douleyei se linux ayto mporei na ginei mono meso kapoiou emulator gia win mesa apo to linux 4. Είναι αλήθεια ότι είναι πιο γρήγορο και ποιό ασφαλές από τα windows;nai alla mhn perimeneis thn yposthri3h apo programmata kai drivers pou exoun ta windows 5. Με τους drivers για τις συσκευές τι γίνετε; Είναι οι ίδιοι όπως και για τα windows;oxi kai para poloi kataskeyastes den to yposthrizoun ta basika douleyoun pantws (to wifi dongle den douleyeui an 3erei kaneis pm) 6. Τα peer 2 peer προγράμματα για downloads θα δουλεύουν καλύτερα σε Linux;analoga 7. Μπορεί κάποιος να μου βάλει μια adress για να κατεβάσω το Mandriva (αφού έκανα ένα test για το ποιά διανομή μου ταιριάζει και μου βγήκε αυτή) lol ayto mou 8mise test se periodiko poso agapouliarhs eiste egw 8a ebaza suse thn briskw makra thn kalyterh dianomh http://www.suse.com, alla prwta 8a sou elega na diabaseis na katebaseis kana disturb se live cd kai meta na kaneis install kanonikh dianomh
NullScan Δημοσ. 13 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2006 Λοιπόν, από την αρχή: 1. Ναι, είναι εύκολο ΑΡΚΕΙ να αφιερώσεις κάποιο χρόνο για να διαβάσεις σε forums και σε manual pages για τα προβλήματα που θα συναντήσεις. Κάποιες διανομές είναι πιό εύκολες στην εγκατάσταση από άλλες, η Mandriva που ζήτησες είναι από τις ευκολότερες. 2. Μπορείς να το κάνεις εύκολα πλέον έχοντας ήδη εγκατεστημένα τα windows και οι μοντέρνες διανομές θα τα αναγνωρίσουν και θα σου δίνουν αυτόματα την επιλογή που ζητάς. 3. Θα πρέπει να βρείς τα αντίστοιχα προγράμματα για το Linux. Όσο για παιχνίδια, κάποια υπάρχουν και για Linux αλλά σε καμμία περίπτωση δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία όσο στα windows. Υπάρχει βέβαια και ο wine που είναι σαν "emulator" των windwos στο linux αλλά είναι λίγο προχωρημένο το configuration για έναν αρχάριο. Γενικώς, παιχνίδια στο Linux δεν πολυπαίζουν. 4. Πιό ασφαλές είναι καθώς είναι αφενός μικρότερη "αγορά" από τα windows αφετέρου είναι η αρχιτεκτονική του τέτοια που το κάνει πιό ασφαλές. Π.χ. δεν είναι απαραίτητο το antivirus. Όσο για την ταχύτητα, εξαρτάται από εσένα. Άν θέλεις κάτι που να μοιάζει με windows θα βάλεις ένα βαρύ γραφικό περιβάλλον πράγμα που θα μειώσει την ταχύτητα του συστήματος σου. Θα έλεγα ότι όσο θα μαθαίνεις και περισσότερα για το linux θα μπορείς να το κάνεις και πιό γρήγορο με ελαφρύτερα γραφικά περιβάλλοντα και κλείνοντας services που δεν σου χρειάζονται. 5. Μεγάλο ποσοστό του σημερινού hardware υποστηρίζεται απ' ευθείας από τον πυρήνα του linux οπότε δεν χρειάζεσαι drivers. Άν τώρα έχει κάποιο hardware που για διάφορους λόγους δεν υποστηρίζεται, οι drivers που θα βρείς θα είναι συνήθως του στύλ addon στον πυρήνα. Κατ' αρχάς θα έλεγα ότι αν δεν έχεις κάτι όπως π.χ. παλιό scanner, δεν χρειάζεται να ανυσηχείς. Όταν το εγκαταστήσεις και αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, εδώ είμαστε 6. Αν με το "καλύτερα" εννοείς πιό γρήγορα, τότε αυτό λίγη σχέση έχει με το λειτουργικό που χτησιμοποιείς. 7. Εδώ είσαι: http://wwwnew.mandriva.com/en/downloads/mirrors αν και θα πρότεινα να δοκιμάσεις κάποια διανομή όπως το ubuntu γιατί για το mandriva δεν ακούω και πολύ καλά πράγματα τελευταία. Πήγαινε στο http://www.distrowatch.com και ρίξε μιά ματιά στις διαθέσιμες διανομές. Τέλος, για το άν αξίζει ή οχι να βάλεις linux θα σε παραπέμψω εδώ http://linux.oneandoneis2.org/LNW.htm Να ξέρεις πάντως ότι αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με linux οτι θα πρέπει να προετοιμαστείς για αρκετό ψάξιμο, το αρθρο που σου έδωσα λέει πολλά πράγματα περί αυτού, διάβασέ το πρίν αποφασίσεις να κάνεις την εγκατάσταση.
Fan Δημοσ. 13 Μαρτίου 2006 Μέλος Δημοσ. 13 Μαρτίου 2006 Ευχαριστω πολύ παιδιά για τη βοήθεια. Από που μπορω να κατεβάσω ένα live cd για Linux; Δεν πιστεύω να πειράχτουν τίποτα ρυθμίσεις στα windows και να ψάχνομαι μετά εάν ανακατευτώ με Linux. Εγκατάσταση για το modem του ADSL που έχω και έχει drivers μόνο για windows πως θα κάνω;
NullScan Δημοσ. 14 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2006 Γιά live cd υπάρχουν πολλές διανομές. Και το ubuntu, και το knoppix από τις πρόχειρες που μου έρχονται τώρα στο μυαλό. Έχουν τα site τους οπότε πάς εκεί και κατεβάζεις. Δεν θα έχεις πρόβλημα με τις ρυθμίσεις των windows και πολύ περισσότερο με τις live cd διανομές. Αν το modem σου είναι USB σαν το F200 που δίνει η forthnet τότε θα είναι δύσκολο να το εγκαταστήσεις. Γίνεται αλλά με πολύ ζόρι. Πές μας τί modem είναι και πώς το συνδέεις στο PC σου και θα το δούμε.
Fan Δημοσ. 14 Μαρτίου 2006 Μέλος Δημοσ. 14 Μαρτίου 2006 Το modem είναι USB και μου το έχει δώσει η Alice Telecom. Κάτι αντίστοιχο με τον ΟΤΕ στην Ελλάδα είναι η Telecom στην Ιταλία (αλλά όχι τόσο άχρηστο σαν τον πOTE). Εάν δεν μπορώ να το εγκαταστήσω τότε πως θα μπαίνω στο ιντερνετ;
NullScan Δημοσ. 14 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2006 Η καλύτερη λύση θα ήταν να έχεις ένα router για DSL και να το συνδέεις στο PC σου με καλώδιο δικτύου. Δώσε και το μοντέλο και τη μάρκα του modem και θα δούμε τι γίνεται.
ankouts Δημοσ. 15 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2006 Παίδες μια άσχετη ερώτηση, έσβησα το εικονίδιο του Trash από το desktop.Πως το ξαναφέρνω? Ubuntu 5.10
NullScan Δημοσ. 15 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2006 Απ' ότι θυμάμαι από gnome, δεξί κλίκ στο desktop, create new launcher, αλλάζεις το type σε directory και του βάζεις το path για το trash (/home/<username>/.Trash> άλλαξε το username με το δικό σου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.