Προς το περιεχόμενο

Σύστημα αρχείων για SUSE 10 & Windows XP??

matrix87

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να χρησιμοποιώ Suse 10 και Windows XP στο ίδιο σύστημα και συγκεκριμένα να βάλω τα δύο λειτουργικά και τα προγράμματα του καθενός σε ένα σκληρό 80GB παρταρισμένο και σε έναν άλλο 160GB όλα τα αρχεία (μουσική, doc, φωτογραφίες, ταινίες κτλ). Το θέμα είναι ότι τα αρχεία αυτά πρέπει να τα αναγνωρίζουν και τα 2 λειτουργικά. Τι σύστημα αρχείων πρέπει να βάλω στον σκληρό 160 GB?

Κάποιος μου είπε ότι αν βάλω FAT32 θα το βλέπουν και τα δύο λειτουργικά αλλά ότι γενικά δεν είναι πολύ αξιόπιστο σύστημα αρχείων.

Ακούω γνώμες......

Δημοσ.

Koita an thes mono na diavazei to Suse mporei na einai kai ntfs to partition. Alla an thes na grafeis apo to suse prepei na einai fat. Iparxei nomizo programma i kati tetoio gia na grafei linux se ntfs alla den to exo dokimasi

Δημοσ.

Ναι, μπορείς να εγκαταστήσεις το captive-ntfs για να γράφεις σε NTFS αλλά για μεγάλα αρχεία είναι πολύ αργό. Πάντως δεν είχα πρόβλημα με αυτό, δουλεύει μιά χαρά εκτός από το θέμα της ταχύτητας. Και γενικώς θα συμφωνήσω με τον boban, ntfs αν δεν σε νοιάζει να γράφεις στον 160ρη. Από την άλλη μπορείς να το κάνεις ext3 και να βάλεις στα windows ένα πρόγραμμα για να το διαβάζεις. Προσωπικά, έχω βρεί ένα plugin για τον Total Commander που το κάνει αυτό και είμαι μιά χαρά αλλά υπάρχει και thread για έναν driver για τα windows.

Δημοσ.

Εγώ σου συνιστώ να χρησιμοποιήσεις ext3 filesystem.

Θα μπορείς να γράφεις και να διαβάζεις και από τα δυο λειτουργικά.

Δημοσ.

Αν κατάλαβα καλά θες να έχεις δυο λειτουργικά τα οποία να μπορούν να δουν κάποια κοινά αρχεία...

Ο πυρήνας 2.6.15.x υποστηρίζει ανάγνωση και εγγραφή σε ntfs, οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα...

Kernels βρίσκεις εδώ

Τώρα για να μπορείς να γράφεις στο partition του Linux απ' τα Windows μπορείς να πας εδώ.

Δημοσ.

Ο πυρήνας 2.6.15.x υποστηρίζει ανάγνωση και εγγραφή σε ntfs' date=' οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα...

[/quote']

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα:

NTFS write support: NTFS finally implements write support so “vim /ntfs/foo.txt” works. You can write(2) to a file even beyond the end of the existing file. Resident non-resident files and are supported. Sparse files can also be written and holes will be filed appropriately. truncate(2), ftruncate(2) and open(2) with O_TRUNC flag also works. Thereʼre some limitations with heavily fragmented files which you wonʼt be allowed to change. Also, notice that creation/deletion of files and directories is still not supported and mmap(2) based writes is still not complete.

Κοινώς, μπορείς απλά να επεξεργαστείς προϋπάρχοντα αρχεία και όχι να δημιουργήσεις νέα :-(

H ασφαλέστερη λύση για εγγραφή και από τα δύο λειτουργικά είναι FAT32, ειδάλλως ext3 με τον IFS driver (http://fs-driver.org).

Δημοσ.

εγω φιλε το εχω ,τα winxp σε fat32 και το suse10 σε ext3 filesystem. δεν αντιμετωπισα

καποιο προβλημα ..και σε μετριο μηχανακι

Δημοσ.

Ο πυρήνας 2.6.15.x υποστηρίζει ανάγνωση και εγγραφή σε ntfs' date=' οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα...

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα:[/quote']

Α ναι?! Δεν το ήξερα...:(

εγω φιλε το εχω ' date='τα winxp σε fat32 και το suse10 σε ext3 filesystem. δεν αντιμετωπισα

καποιο προβλημα ..και σε μετριο μηχανακι [/quote']

Αυτό είναι μια λύση αλλά το FAT32 υποστηρίζει αρχεία μέχρι 4GB

Δημοσ.

H ασφαλέστερη λύση για εγγραφή και από τα δύο λειτουργικά είναι FAT32' date=' ειδάλλως ext3 με τον IFS driver (http://fs-driver.org).[/quote']

1) Υπάρχει περίπτωση να χάνω σε ταχύτητα αν βάλω τον IFS driver στα Win μου?

2) Το FAT32 τι μειονεκτήματα έχει σε σχέση με το EXT3?

3) ext2 ή ext3 και γιατί??

4) εσείς τί θα προτιμούσατε στη θέση μου?

(συγγνώμη για το πρήξιμο....)

Δημοσ.

1. Δεν ξέρω / Δεν απαντώ, δεν το έχω βάλει ποτέ. Θεωρητικά όχι

2. Το FAT32 είναι πανάρχαι, δεν είναι journaled Και δεν υποστηρίζει αρχεία πάνω από 4 GB (ή μήπως 2?). Τα κυριότερα αυτά είναι

3. ext3 γιατί το ext2 είναι παλιό και ξεπερασμένο. Το ext3 έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ext2 και πολλά παραπάνω

4. Στη θέση σου αυτό που έχω κάνει είναι ntfs και το διαβάζω από linux με το captive-ntfs. Η επόμενη εναλλακτική είναι ext3

Δημοσ.

Λοιπόν, έκανα format σε ext3 τον μεγάλο σκληρο, τον οποίο τον θέλω μόνο για αρχεία. (Τα Windows και Linux τα έχω το καθένα σε δικό του partition ntfs και ext3 αντίστοιχα, σε άλλο σκληρό). Έβαλα τον driver από τη σελίδα http://fs-driver.org στα windows μου και τον διαβάζουν τον σκληρό. Μάλιστα οι ταχύτητες με benchmark μετρήθηκαν πολύ καλές. Αντιμετωπίζω όμως ένα μικρό προβληματάκι (μάλλον 2).

1) Τα Windows δεν αναγνωρίζουν την Ελληνική γραμματοσειρά σε ονόματα αρχείων που έχω δημιουργήσει με Linux και το αντίστροφο.

2) Έναν φάκελο με mp3 κτλ που λειτουργεί κανονικότατα στα Linux, τα Windows τον θεωρούν κατεστραμμένο και δεν τον ανοίγουν καθόλου.

Ακούω ιδέες για την ελληνική γραμματοσειρά...

Δημοσ.

Είναι θέμα system character encoding. Στο λίνουξ έχεις πιθανότατα utf-8 ενώ στα παράθυραΧΡ μάλλον iso8859-7. Σε ένα από τα 2 λειτουργικά (μάλλον λίνουξ) θα πρέπει να το αλλάξεις

Δημοσ.
Είναι θέμα system character encoding. Στο λίνουξ έχεις πιθανότατα utf-8 ενώ στα παράθυραΧΡ μάλλον iso8859-7. Σε ένα από τα 2 λειτουργικά (μάλλον λίνουξ) θα πρέπει να το αλλάξεις

Πώς ακριβώς το αλλάζω αυτό?? Στα linux πάντα, γιατί δε θέλω να πειράξω τα windows. Άλλαξα το locale της console απο el_GR.utf8 σε el_GR.iso8859-7 αλλά δεν έγινε τίποτα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...