basiloungas Δημοσ. 11 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2006 Hello there Insomnia. Θέλω την συμβουλή σας επειγόντως Κατάφερα και έκανα update το bios με λάθος bios!! XAXA Πέραν της βλακείας μου (βασικά πιο πολύ σε βιασύνη οφείλεται) τα κατάφερα και δεν bootάρει καθόλου το μηχάνημα. Η μητρική μου είναι η SOYO SY-5XA. Βασικά έτσι λέει πάνω της η MB, αλλά μετά την πατάτα μου θυμήθηκα ότι όταν bootαρε, έλεγε SY-5XAE, αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος... Η πατάτα μου έγινε λόγω του ότι 1) χρησιμοποίησα λάθος πρόγραμμα για το update και 2) μάλλον χρησιμοποίησα και update rom για λάθος μητρική (χρησιμοποίησα το updated bios για την 5XA..) Έψαξα στο site της εταιρίας αρκετά και από ότι είδα η μόνη λύση είναι να τους το ταχυδρομήσω για να μου το επαναπρογραμματήσουν και να τους πληρώσω 55 dollars αν θυμάμαι καλά χωρίς τα μεταφορικά για Αμέρικα.. Έψαξα και στο google για αντίστοιχη φάση και βρήκα ένα site στην italy (http://www.recoverybios.com) που κάνει την ίδια δουλειά με 10 ευρώ χωρίς μεταφορικά πάντα. (Αρκετά καλύτερα!!) Η ερώτηση μου για εσάς είναι η εξής: 1) Ξέρετε, αν γίνεται να το κάνω με κάποιο τρόπο restore μόνος μου ή με κάποια μονταρισμένη συσκευή?? 2) Υπάρχει κάποιος εν Ελλάδι που να αναλαμβάνει την διαδικασία του επαναπρογραμματισμού?? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. PS: Επειδή ίσως χρειαστεί αναφέρω και ότι ξέρω για το chip: ΑWARD λέει πάνω (δεν ξέρω τόσα πολά :scratch: ) με S/N: 088899354 Είναι ιδιαιτέρως μακρόστενο PS2: όταν έκανε boot έλεγε είτε 5XA ή 5XAE αλλά σίγουρα η έκδοση του bios ήταν 1A1
billpeppas Δημοσ. 11 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2006 Αν βρείς παρόμοια μητρική ( προτιμάται ακριβώς η ίδια ) μπορείς να κάνεις HotFlash.
billpeppas Δημοσ. 11 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2006 HotFlash λέγεται η διαδικασία...ανάνηψης Έχοντας το BIOS Chip σου, και μια λειτουργική motherboard, και τα κατάλληλα εργαλεία & χέρια κάνεις το εξής: Φτιάχνεις bootdisk με τον απαραίτητο bios flash utility & το bios rom file για την σωστή μητρική σου, κάνεις boot με αυτό στο motherboard που δουλεύει. Μόλις bootάρει κανονικά βγάζεις το BIOS Chip της λειτουργικής μητρικής ( ίδιας ή παρόμοιας με την δικιά σου ) και βάζεις το δικό σου BIOS Chip. Έπειτα γράφεις την εντολή για να φλασάρεις το σωστό BIOS. Κλείνεις το PC...παίρνεις το BIOS Chip σου και το ξαναβάζεις στην μητρική σου, είσαι έτοιμος. [ εκτός και αν έχεις "σκοτώσει" το Chip σου ]
basiloungas Δημοσ. 11 Μαρτίου 2006 Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου 2006 Σωστός ο φίλος!! Δεν θα έχει πρόβλημα όμως η mb αν βγάλω το chip ενώ αυτή δουλεύει?? (Ρεύματα και τέτοια..) Thank You Very Much by the way!
billpeppas Δημοσ. 11 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2006 Σωστός ο φίλος!! Δεν θα έχει πρόβλημα όμως η mb αν βγάλω το chip ενώ αυτή δουλεύει?? (Ρεύματα και τέτοια..) Thank You Very Much by the way! όχι, αρκεί να το βγάλεις σωστά ( με bios s. ή όπως να 'ναι, αρκεί να μην βραγχυκ. κανά pin )
orck Δημοσ. 12 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2006 πρακτικα θα πρεπει να βρεις καποιον ηλεκτρονικο που εχει μηχανημα εγγραφης για τον συγκεκριμενο EEPROM (δες στο hlektronika.gr μηπως εχει κανεις) αν βρεις κανεναν και του δωσεις το τσιπακι και το bin αρχειο θα σου κανει την δουλεια μια χαρα, αλλιως δεν νομιζω να αξιζει να το στειλεις εξω
giankyr Δημοσ. 12 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2006 kai twra erxomaste sto erwthma: pou 8a breis SOYO SY-5XA!
basiloungas Δημοσ. 12 Μαρτίου 2006 Μέλος Δημοσ. 12 Μαρτίου 2006 Αν και δεν κατάλαβα τπτ, από μια λίστα που είχε η μητρική μου δεν ήταν μέσα. Thanks anyway
dtkos Δημοσ. 12 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2006 Βρες κάποιον με Programer πάρε το τσιπάκι σου και το σωστό Bios και θα κάνεις την δουλειά σου μιά χαρα γιατι για SOYO mobo και hot flash δεν το βλέπω εύκολο. http://www.hlektronika.gr/phpBB2/index.php http://techexperts.be/phpBB2/portal.php
spock Δημοσ. 15 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2006 Το hot-flash δεν είναι κάτι το εξωτικό, ούτε feature των μητρικών. Απλά, μετά το boot, και ειδικά ενώ έχει φορτώσει DOS, κανένα σύστημα δε διαβάζει το BIOS. Ακόμα καλύτερα να είναι ενεργοποιημένο το "BIOS ROM shadow", το οποίο αντιγράφει και κάνει remap το BIOS στη RAM, οπότε η EEPROM δε διαβάζεται ποτέ μετά το POST. Η συγκεκριμένη function υπάρχει σε όλα τα BIOSes από το 1987 και ύστερα. Το να βγάλεις το τσιπάκι ενώ δουλεύει η μητρική ασφαλώς δεν είναι συνιστώμενη διαδικασία, αλλά δεν είναι και κάτι το τρομερό. Αν βάλεις την EEPROM απαλά στο DIL socket και δεν την σφηνώσεις μέσα μέσα (ίσα ίσα να κάνουν επαφή τα pins), μπορεί να βγεί με το χέρι. Βάζουμε την άλλη EEPROM, κάνουμε το flash, και τελειώσαμε. Τους EEPROM programmers δεν τους εμπιστεύομαι, διότι κανεις δεν ξέρει αν το ROM file είναι 1:1 αντίγραφο μιας ROM. Ποιός μου λέει εμένα πως πχ. η Soyo δεν έχει βάλει πχ. το bootloader τμήμα της ROM (το οποίο γράφεται στην αρχή της ROM) στο τέλος του file; Απλά και μόνο για να μη μπορεί όποιος να'ναι να flash-άρει ROMs μόνος του. Το hot-flash εμένα, πάντως, δεν μου έχει αποτύχει μέχρις στιγμής, και έχει δουλέψει ακόμα και σε Soyo 5VA2 με Intel Triton chipset.
clopier Δημοσ. 15 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2006 Apo diki mou ebiria to hotflashing doulevi mia hara . Afto pou mallon tha xriastis file basiloungas mia motherboard me to idio tipo flashchip kai oxi idias markas mb kai chipset aparetita. Opos eipe poli sosta o spock akoma kai to 5va2 (pou intel VX sosta ? :) ) douleve me to hotflashing gia plaka. Stin moni periptosi pou den doulevi ine me ta kolo nvidia chipset logo provlimatos me tin mac address pou parousiazete an allazis chipakia
basiloungas Δημοσ. 20 Μαρτίου 2006 Μέλος Δημοσ. 20 Μαρτίου 2006 Παίδες ευχαριστώ για τα postαρίσματα! Τελικά τα κατάφερα και το έφτιαξα. Ένα παιδί από το Hlektronika.gr μου είπε ότι ακόμα και αν εγώ δεν βλέπω τπτ στην οθόνη, διαβάζει από το floppy κανονικά!! Και όντως έτσι γινόταν, bootαρε κανονικά και στα τυφλά πέρασα από την αρχή το κανονικό BIOS. Τώρα τρέχει σαν καινούριο το μωρό μου.. (Pentium MMX 266 XAXAXA)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.