dealer Δημοσ. 8 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2006 θελω να ρωτησω αν εχει δοκιμασει κανεις να βαλει εναν απο τους 2 boot loader(lilo,grub)σε δισκετα στα ubuntu.Επειδη δεν θελω να πειραξω τον MBR αποφασισα να το κανω.ολα μια χαρα,εγκατασταθηκαν τα ubuntu,μπηκε κ ο grub στο floppy κ κανουμε restart.εχοντας λοιπον first boot device το floppy παει να φορτωσει κ αρχιζει να γεμιζει την οθονη με την λεξη GRUB,συνεχεια. απο windows η δισκετα φαινεται αδεια.μηπως υπαρχει καποιο bug η κατι αλλο?
bchris Δημοσ. 8 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2006 Κατ' αρχας ειναι το ubuntu, το linux, και φυσικα το windows. Κατα δευτερον, το grub, δεν θελει μονο το binary, αλλα και το menu.lst για να δουλεψει... Αν το εχεις βαλει κι αυτο, και παλι σου κανει σχεδια, δοκιμασε αλλη δισεκετα.
dealer Δημοσ. 8 Μαρτίου 2006 Μέλος Δημοσ. 8 Μαρτίου 2006 Κατα δευτερον, το grub, δεν θελει μονο το binary, αλλα και το menu.lst γιανα δουλεψει... Αν το εχεις βαλει κι αυτο, και παλι σου κανει σχεδια, δοκιμασε αλλη δισεκετα. οταν λες "να εχω βαλει" τι ακριβως εννοεις?δεν εχω μπει καθολου σε GUI για να πειραξω κατι,υποτιθεται οτι ο grub μπηκε κατα τη διαδικασια της εγκαταστασης. Αλλη δισκετα εχω δοκιμασει κ παλι τα ιδια.
bchris Δημοσ. 8 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2006 Δοκιμασε να το κανεις install στην δισκεττα απο command line: grub-install /dev/fd0
dealer Δημοσ. 9 Μαρτίου 2006 Μέλος Δημοσ. 9 Μαρτίου 2006 στο μενου εγκαταστασης εχει επιλογη "execute a shell". εκει λοιπον προσπαθησα αλλα προφανως δεν αναγνωριζει ως εντολη το grub-install,μου λεει "grub-install:not found". κ κατι αλλο,ας πουμε οτι τελικα θελω να τον βαλω στον MBR.εχω 2 δισκους.στον ενα εχω windows κ στον αλλον ubuntu.υπαρχει τροπος να δω ποιον το συστημα θεωρει ως first drive(εκει δηλαδη που θα μπει ο grub)?γιατι θελω ο grub αν μπει να μπει στοv MBR του σκληρου με το ubuntu.κ τελος εστω οτι μπει,θα μου δινει επιλογη μεταξυ των 2 λειτουργικων?
alkisg Δημοσ. 9 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2006 Στο http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=132813&page=3 έχω ανεβάσει τον grub σε cd και floppy, αν θες κατέβασ' τα...
dealer Δημοσ. 9 Μαρτίου 2006 Μέλος Δημοσ. 9 Μαρτίου 2006 το κατεβασα,βεβαια εχω προβλημα στο να ρυθμισω το menu.lst.μηπως ξερει κανενας την εκδοση του kernel του ubuntu 5.10? ιδια με του debian δεν ειναι? επισης αν μπορει καποιος να με βοηθησει να συμπληρωσω τα υπογραμμισμενα...plsz >title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.8-2-686 root [u](hd0,2)[/u] kernel /boot/vmlinuz-[u]2.6.8-2-686[/u] root=/dev/[u]hda3[/u] ro initrd /boot/initrd.img-2.6.8-2-686 savedefault boot
biocrasher Δημοσ. 9 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2006 Το δικο μου menu.lst: timeout 10 color black/cyan yellow/cyan default 0 title Mandrake263-7 kernel (hd0,4)/vmlinuz-2.6.3-7mdk root=/dev/hda6 devfs=mount acpi=ht resume=/dev/hda7 splash=silent vga=794 initrd (hd0,4)/initrd-2.6.3-7mdk.img title Ubuntu kernel (hd0,4)/ubuntu/vmlinuz-2.6.12-9-386 root=/dev/hda11 vga=794 initrd (hd0,4)/ubuntu/initrd.img-2.6.12-9-386 title Slack kernel (hd0,4)/slack/vmlinuz-ide-2.4.22 root=/dev/hda9 devfs=mount vga=788 title Suse kernel (hd0,4)/suse/vmlinuz-2.6.11.4-21.7-smp root=/dev/hda10 devfs=mount vga=788 initrd (hd0,4)/suse/initrd-2.6.11.4-21.7-smp title failsafe kernel (hd0,4)/vmlinuz root=/dev/hda6 failsafe acpi=ht resume=/dev/hda7 devfs=nomount initrd (hd0,4)/initrd.img Για να μην μπερδευτεις το : root (hd0,2) kernel /boot/vmlinuz-2.6.8-2-686 root=/dev/hda3 ro initrd /boot/initrd.img-2.6.8-2-686 ειναι ισοδυναμο με το: kernel (hd0,2)/boot/vmlinuz-2.6.8-2-686 root=/dev/hda3 ro initrd (hd0,2)/boot/initrd.img-2.6.8-2-686 To (hd0,2) υποδηλωνει το partition που βρισκεται εγκατεστημενος ο πυρηνας (το /boot). Αν δεν κανω λαθος τα νουμερα του grub ειναι γενικα ενα λιγοτερο απο τα devices του πυρηνα.(το /dev/hda3 δηλαδη ειναι το (hd0,2)) o default πυρηνας του breezy ειναι ο vmlinuz-2.6.12-9-386 με initrd το initrd.img-2.6.12-9-386 . H παραμετρος root=/dev/hda3 ειναι το partition που κανεις mount ως / (το root δηλαδη).
dealer Δημοσ. 9 Μαρτίου 2006 Μέλος Δημοσ. 9 Μαρτίου 2006 ωραια ευχαριστω.o kernel παει.δηλαδη το hd(0,4) σημαινει ο σκληρος που το συστημα αναγνωριζει ως πρωτο,εχει 4 partition,με τις 4 διανομες λινουξ. δηλαδη αν καταλαβα καλα,σε μενα τον σκληρο με το windows το αφηνουμε στην ακρη,κ θα ειναι hd(0,0),εφοσον ο σκληρος που εχει το ubuntu εχει μονο το ιδιο το λειτουργικο κ το swap,κ η παραμετρος για το partition του root θα ειναι,root=/dev/hde1(συνηθως hde μου το εμφανιζει).σωστα? P.S: δεν με ενδιαφερει να βγαζει επιλογη μεταξυ windows η ubuntu,απλα θελω οταν εχω μεσα τη δισκετα να φορτωνω ubuntu κ να τη βγαζω για να μπαινω στα windows
biocrasher Δημοσ. 9 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2006 Καταρχην ,εφοσον χρησιμοποιεις grub, δεν χρειαζεται να ξερεις τα παντα πριν το boot. Μπορεις να βαλεις τις τιμες που υποθετεις οτι ειναι σωστες και να τις αλλαζεις στην οθονη επιλογης πατωντας e. Απο εκει και μετα βλεπεις και προχωρας αναλογα με τα μυνηματα που σου δινει. Και μεχρι να βρεις το partition που εχει τον πυρηνα και το initrd δεν χρειαζεσαι καν reboot, εφοσον απλα σε γυρναει στην οθονη επιλογης οπου μπορεις να βαλεις αλλες τιμες. Υποψιν οτι τα νουμερα 1-4 στα partition ειναι συνηθως για primary partition. To (hd0,4) που βλεπεις στο menu.lst μου σημαινει απλα /dev/hda5 , το πρωτο logical partition δηλαδη. Τα partition μου πανε απο /dev/hda5 εως /dev/hda11 . (Το σημειωνω αυτο γιατι αν καταλαβα καλα, μπερδεψες το οτι εχω στο (hd0,4) το /boot, με το οτι εχω τεσσερις εγκαταστασεις. ).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.