Προς το περιεχόμενο

Δημιουργια κατατμησεων για linux

air560002000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θελω να εγκαταστησω το linux.Κατα την εγκατασταση μου δειχνει για τον δισκο μου:

/dev/sda 74.5GB ο οποιος περιεχει τις κατατμησεις

/dev/sda1 6,9 GB

/dev/sda2 32.6GB NTFS

/dev/sda3 34.9GB Extended

/dev/sda5 34.9GB NTFS

Kανονικα δε θα επρεπε να υπηρχε κατατμηση /dev/sda4?Για να δημιουργησω τις κατατμησεις του linux να τις δημιουγησω στην κατατμηση /dev/sda3 η

στην κατατμηση /dev/sda5 οπου ειναι μεγαλες ?Αφου εννοειται πρωτα οτι εχω κανει resize την κατατμηση για να δημιουργησω κενο χωρο για τις κατατμησεις του linux.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα prtitions 1-4 είναι τρόπο τινά reserved για primary partitions. Τα extended όπως το δικό σου ξεκινάνε από το 5. Για να κάνεις εγκατάσταση linux όλοι προτείνουν να το κάνεις σε extended partition σε περίπτωση που θέλεις να κάνει dual boot με windows, οπότε, ναι κάνε resize το /dev/sda5 και φτιάξε εκεί τα partitions σου. Θα προτείνω απλώς να αφήσεις όσο χώρο θέλεις ελεύθερο σε εκείνο το partition και να αφήσεις τον installer της διανομής πού επέλεξες να το χωρίσει όπως αυτός νομίζει, μήν το κάνεις μέσα από windows και προγράμματα όπως το partition magic, μόνο μπελάδες φέρνουν

Ο sda ειναι ο σκληρός σου δίσκος. Το ΜΒR- master boot record μπορεί να χειριστεί έως τέσσερα primary partitions ή εφόσον επιθυμείς περισσότερα partition θα πρέπει να δημιουργήσεις τρία primary και ένα extended partition κάτω από το οποίο μπόρείς να δημιουργήσεις όσα επιπλέον partition επιθυμείς. Για αυτό το λόγο το sda4 είναι δεσμευμένο.

Αναφορικά με την εγκατάσταση, πρόσεχε εάν το σύστημα σου περιέχει και partition με windows, μην την σβήσεις. Επιπλέον δημιουργήσε ένα partition με swap με μέγεθος περίπου το 2πλάσιο της RAM του συστήματος.

Άποψη μου είναι ότι μια εγκατάσταση linux δεν χρειάζεται περισσότερο από 10GB.

Με πρόλαβες NullScan, αλλά η εμπειρία μου με διάφορες διανομές δείχνει ότι και το ενσωματωμένο partitioning στις τελευταίες διανομές δουλέυει άποψα και απολύτως απροβλημάτιστα. Έγω πάντα έτσι κάνω το partitioning και δεν έχω προβλήματα.

Άλλωστε αν δεν πειραματιστείς, δεν μαθαίνεις..

Μη μασάς air560002000, προχώρα δυνατά

Δηλαδη μου λες ολα τα partinions του linux να τα δημιουργησω στην κατατμηση /dev/sda5 και τις αλλες κατατμησεις να μη τις πειραξω.Θελει παντως μεγελη προσοχη γιατι νμπορει να προκληθει μεγαλη ζημια.Δηλαδη θα εχω εγκαταστημενα τα λειτουργικα windows και linux στον ιδιο δισκο.

Η αλήθεια είναι spargy ότι δεν έχω δοκιμάσει τώρα τελευταία τους ενσωματωμένους partitioners σε καμμία διανομή αλλά είμαι σίγουρος ότι δουλεύουν μιά χαρά. air560002000, γιά την μνήμη σου μπορείς να δώσεις την εντολή free -mlto και θα σου πεί όλα τα στοιχεία για το μέγεθος την μνήμης σου και πόσο χρησιμοποιείς εκείνη τη στιγμή. Το ίδιο και για το swap.

Για να βλεπεις τα partitions του linux απο τα win πρεπει να κατεβασεις καποιο προγραμμα οπως το explore2fs.

Τυπικα, διαλεγεις ext3 για τα περισσοτερα partitions του linux.

Το /root δεν εισαι υποχρεωμενος να το κανεις καινουριο partition. Εγω θα ελεγα οτι για ενα σχετικα νεο χρηστη linux, αρκουν partitions για τα:

/

/home

/usr

SWAP

Πολυ χοντρικα:

2G για το / *αν* θελεις να κανεις compile καποιον καινουριο kernel. Αλλιως κατω απο 1G

10G για το /usr

2G για SWAP (ισως ειναι υπερβολικο)

Tα υπολοιπα στο /home.

Πολυ χοντρικα...ολα εξαρτωνται απο το τι σκοπευεις να κανεις. Πχ αν θελεις να εγκαταστησεις παρα πολλα προγραμματα, δινεις περισσοτερο χωρο στο /usr.

Ναι θα εγκαταστήσω αρκετά προγράμματα και θα έχω πολλά gb αρχεία.

Γενικά που χρησιμοποιείται το /usr και που το /home?Τα αρχεία τα βάζω στο /home? Και μετά με το πρόγραμμα που μου είπες (το explore2fs) θα τα βλέπω από windows? To /home πως θα το βλέπω στα windows?Με τι όνομα εννοώ?

Τα προσωπικα σου αρχεια μπαινουν σε μια περιοχη στο /home.

Για παραδειγμα, στο /home/ankouts.

Τα προγραμματα εγκαθιστανται ωστε τα εκτελεσιμα και οι βιβλιοθηκες που χρησιμοποιουν να ειναι στο /usr. Οποτε για να ξερεις ποσο πρεπει να αφησεις στο /usr πρεπει να κανεις μια εκτιμηση για το ποσα GB θα ειναι τα προγραμματα που θελεις να εγκαταστησεις. Φυσικα δεν ειναι υποχρεωτικο να φτιαξεις ουτε αυτο το partition. Δηλαδη δεν ειναι υποχρεωτικο να εχεις /usr σαν ξεχωριστο partition. Αν δεν ειναι ξεχωριστο, τοτε θα ειναι μεσα στο / . (Δεν εισαι υποχρεωμενος να φτιαξεις κανενα partition εξ'ορισμου. Ομως συνισταται.)

Για το explore2fs δε θυμαμαι λεπτομερειες γιατι παει πολυς καιρος που χρησιμοποιησα windows τελευταια φορα, αλλα αν βαλεις στο google "explore2fs" θα δεις στο πρωτο αποτελεσμα το home page του.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...