gremlin Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2006 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2006 καλησπερα, ειμαι ενας εντελως καινουργιος χρηστης στο χωρο του linux...πριν μερικες μερες εστησα ενα σερβερ με fedora core 4, χωρις γραφικο περιβαλλον. το λειτουργικο το εγκατεστησα με το default partitioning του setup γιατι φοβομουνα μην κανω καμια χαζομαρα σε εναν 30gb σκληρο. τωρα που πια εχει εγκατασταθει χωρις προβλημα θελω να φτιαξω ενα partition 20gb για storage. στην παρουσα φαση το αποτελεσμα της εντολης df -h ειναι: Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/mapper/VolGroup00-LogVol00 28G 1.3G 25G 5% / /dev/hda1 99M 14M 80M 15% /boot /dev/shm 62M 0 62M 0% /dev/shm απο εσας τους γνωστες θελω 2 πραγματακια. α) εξηγειστε μου με απλα λογια τι λενε οι παραπανω γραμμες γιατι ολα αυτα με τα mount δεν τα πολυεχω καταλαβει (αληθεια ενα partition swap που μου ειχαν πει ποιο ειναι???) β) εξηγειστε μου παλι με απλα λογια και με εντολη - προς - εντολη την δημιουργια του partition που με ενδιαφερει ετσι ωστε τα υπολοιπα 10gb να μεινουν για το λειτουργικο και τα πειραματα μου ευχαριστω, νικος
NullScan Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2006 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2006 Καταρχάς η εντολή df δεν σου λέει τι γίνεται με το swap. Για να δείς το partition table σε έναν σκληρό σου πρέπει να κάνεις fdisk /dev/hda αν υποθέσουμε ότι θέλεις να δείς τί γίνεται στον hda. Αυτό που έγραψες παραπάνω (μην δίνοντας σημασία στο /dev/shm) σημαίνει ότι έχεις ένα partition που είναι η συσκευή /dev/hda1 και εκεί γίνεται mount το /boot. Το partition είναι 100 ΜΒ, χρησιμοποιούνται τα 14 ΜΒ, έχεις διαθέσιμα 80 ΜΒ και χρησιμοποιείς το 15% του partition. Επισης, (αν και έχεις μάλλον ξεχάσει να κάνεις paste την αρχή της 2ης γραμμής) έχεις ένα partition μεγέθους 28 GB χρησιμοποιείς τα 1.3 GB κτλ κτλ, φαντάζομαι καταλαβαίνεις τη λογική. Για να φτιάξεις ένα partition, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα πρόγραμμα το parted και υπάρχει και γραφικό περιβάλλον, το qtparted. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία και (εγώ τουλάχιστον) δεν μπορώ να στην περιγράψω... Το καλύτερο θα ήταν να κατεβάσεις και να βάλεις το qtparted και να δοκιμάσεις να το κάνεις. Κάνε πάντως ένα backup αν θές να κρατήσεις οποιαδήποτα αρχεία από το linux, ποτέ δεν ξέρεις τί γίνεται. Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.