Προς το περιεχόμενο

ΥΔΡΟΨΥΞΗ ΣΕ Athlon XP 2500+ στα 2.3GHz

CyberWalker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόσφατα αγόρασα έναν Athlon XP 2500+ με unlocked multiplier για να αντικαταστήσω τον παλιό του locked με σκοπό να ξεκινήσω πάνω του τα overclocks. (Ήθελα πάσα θυσία να διατηρήσω την ίδια πλατφόρμα!)

Με το σύστημα που έχω την παρούσα στιγμή, οι θερμοκρασίες που πιάνω ξεκινούν από τους 41 βαθμούς κελσίου και φτάνουν τους 50. Ποικίλουν ανάλογα με τις εποχές, τον φόρτο, τη συσσωρευμένη σκόνη στα φίλτρα, και το επίπεδο εντάσεος των ανεμιστήρων)

Σκέφτομαι λοιπόν να δώσω κάποια επιπλέον χρήματα (κοντά στα 100 ευρώ αν είναι δυνατόν) ώστε να ψύχω ικανοποιητικά την νέα CPU (δε με ενδιαφέρει και τόσο η GPU) και φυσικά να μικρύνω ακόμα περισσότερο τα επίπεδα θορύβου.

Ποια η γνώμη σας για το watercooling? Πιστεύετε ότι μια φθηνή λύση όπως πχ αυτό : COOLERMASTER MINI AQUAGATE 120 είναι ικανοποιητική;

Ή επειδή ενδέχεται το παραπάνω να θορυβώδες, να στραφώ σε κάτι τέτοιο; : THERMALTAKE CLW0011 FANLESS LIQUID COOLING

Μήπως όμως από την άλλη θα αρκούσε μια αθόρυβη ψύκτρα αέρα όπως αυτή; : THERMALTAKE BIG TYPHOON 4000

Σας παρακαλώ βοηθείστε με!

Και τέλος, σε ότι αφορά το Coolermaster Mini Aquagate, αφού λειτουργεί με νερό (που και αυτό είναι πτητικό) δε θα χρειάζεται ρεφίλ;

Δημοσ.

egw 8a sou proteina na psuxeis kai thn GPU kai oxi mono thn CPU,

egw exw to zalman reserator edw kai 1,5 xrono peripou (a8orubo) kai exw

8ermokrasia gurw stous 45ba8mous sta8era, an kai ekana thn blakeia kai den phra to epipleon kit gia na psuxw kai thn GPU kai thn afhsa, kai twra pianei polles 8ermokrasies!

Δημοσ.

Δεν παίζω συχνά παιχνίδια, όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, παρόλο που χτυπάω μέχρι και 8ωρα στον υπολογιστή! :)

Ωστόσο δε θα με χάλαγε και η ενδεχόμενη ψύξη στη GPU, αρκεί να μην τη χρυσοπλήρωνα!

Η κάρτα μπορεί δυνητικά (κατά το πουσάρισμα ίσως του διαύλου - αν και το nforce διατηρεί σταθερά τα Mhz της AGP) να αναπτύξει σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (MSI FX5500) αλλά δεν πιστέυω ότι θα αποτελέσει και παράγοντα κολλημάτων πια...

Αργότερα, και ανάλογα με το μοντέλο, ίσως προσθέσω και ένα block για την GPU...

Πάντως, σε ότι αφορά λύσεις reserator, όπως προείπα, δεν μπορώ να διαθέσω τόσα χρήματα για ψύξη, δυστυχώς...

Καθαρά από περιέργεια όμως, φίλε N1ghtW0lf στα πόσα τρέχεις τον 2600+ ;!

Δημοσ.

Φιλε cyber εγω εχωσα στην cpu μια ψυκτρα αρκετα αθορυβη θα ελεγα.

την gigabyte rocket απο multirama.

http://www.multirama.gr/Multirama/product.aspx?a_id=111&cc_id=AeroCPUcooling&cp_id=59866

Eχω πουσαρει τον 2500+ στα 3200mhz μεσα απο το bios σε mobo gigabyte.

Μου αρεσε πολυ το THERMALTAKE CLW0011 FANLESS LIQUID COOLING λετε να εχει εκτος απο την cpu και για την καρτα γραφικων. Εχει πιασε 70 βαθμους η καρτα γραφικων.

Δημοσ.

Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας!

@ dazzlestef :

Στα 3.2 !!!;;; :shock: :-o

Εγώ θέλω να τον κάνω αντάξιο των 3.2 αντίστοιχων Pentium, δηλαδή να τον φτάσω στα 2.3!

Και αν τα ξεπεράσει θα πετάω από τη χαρά μου!

Κι εγώ Gigabyte mobo έχω. Μια "GA-7N400 Pro 2"

Ναι, πράγματι το CLW0011 ( δείτε και εδώ : http://www.thermaltake.com/2005/watercooling/cl-w0011rocket/cl-w0011.htm ) είναι πολύ όμορφο αισθητικά και έχει και σχετικά καλή τιμή! Το θέμα είναι το ΤΙ παίζει με το refill της! Ελπίζω να μην εξατμίζεται γρήγορα ή να μυρίζει το σπίτι!

Σε ότι αφορά την κάρτα γραφικών, αν αντέχει η αντλία, ενδεχομένως να βάλω αργότερα ένα αυτοσχέδιο επιπλέον block. :|

Δημοσ.

Έχω 2 χρόνια έναν Athlon 2500+ (Barton core), και από τον πρώτο μήνα τον έχω ξεκλειδώσει και τρέχει σαν 3200+.

Ουσιαστικά ο 2500+ λειτουργεί με το ίδιο Multiplier με τον 3200+, αλλά με FSB 333 αντί για 400MHz.

Τον ξεκλείδωσα και τον έχω στα 400MHz με την εργοστασιακή ψύκτρα (έβαλα μόνο arctic silver 3 επειδή είχα πρόχειρη).

Τώρα έχω έναν A64 3200+ @4100+, αλλά και ο παλιός λειτουργεί άψογα.

Δημοσ.

Για να πάρεις θάρρος, ας ξέρεις τα υπέρ και τα κατά του overclocking:

Υπέρ:

1) Αύξηση της ταχύτητας του υπολογιστή χωρίς φασαρία

2) Οικονομία

3) Η χαρά όταν όλα πάνε καλά (σαν παιδί που έφτιαξε τα lego του. Στο κάτω κάτω για όσους ασχολούνται με το σπορ, το PC είναι ένα lego για μεγάλα παιδιά)

Κατά:

1) Το σύστημα μπορεί να μην είναι σταθερό. Μετά το Overclocking τρέχεις διάφορα προγράμματα που ζορίζουν τον υπολογιστή, όπως superpi, stability test, κτλ.

2) Αν το παραζορίσεις θα καεί κάτι, και πιο συγκεκριμένα:

i) Αν ανεβάσεις πολύ την τάση. Γι'αυτό το δοκιμάζεις βήμα βήμα

ii) Αν ανεβάσεις πολύ την συχνότητα. Και αυτή την ανεβάζεις σιγά σιγά, και σε κάθε βήμα περιμένεις λίγο να δεις τι θερμοκρασία πιάνει. Δεν ξέρω κανένα που να προσέχει και να του έχει ψηθεί ο επεξεργαστής. (εκτός αν κάνει την βλακεία να τον τεστάρει χωρίς ψύκτρα. Ο επεξεργαστής ψήνεται σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα ακόμα και στην ονομαστική του ταχύτητα).

3) Μειωμένος χρόνος ζωής. Αν ένας επεξεργαστής είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί άψογα για 10 χρόνια, ο χρόνος ζωής του θα πέσει κάτω από το μισό, ίσως και κάτω από το 1/3. Αλλά με την ταχύτητα που εξελίσσονται τα πάντα, ποιός νοιάζεται;

Δημοσ.
ελα ρε αρχηγε!γνωμη μου ειναι να σταφεις σε κατι HandMade βλεπε Skinny/elevens :D

Σε ότι αφορά handmade ψάχνομαι ακόμα... Δυστυχώς όσα block έχω δει απαιτούν από τη μητρική να έχει 4 τρυπούλες γύρω από τον επεξεργαστή (ώστε να σφίξουν εκεί πάνω το block). Η δική μου μητρική (Gigabyte 7N-400 Pro 2) δεν έχει κάτι τέτοιο... Ούτε και πλαστική θήκη πάνω στην οποία κάθονται τα νέα socket της AMD... :-|

Δημοσ.

@ aGka8I

Ναι αλλά, στην δεύτερη μόλις πρόταση του thread μου λέω : "Ήθελα πάσα θυσία να διατηρήσω την ίδια πλατφόρμα!" Και αυτό εξακολουθεί να ισχύει! :)

Άσε που η υδρόψυξη αποτελεί μια λύση '2 σε 1' μιας και ταυτόχρονα με καλύπτει και στο θέμα ...ηχορύπανσης! :) Προς αυτή την κατεύθυνση θα έδινα επιπλέον χρήματα έτσι κι αλλιώς αν μεταφερόμουν σε Α64...

@ All insomniacs... :)

Επίσης, οφείλω να ομολογήσω, ότι τα ευρύτερα αισθητικά/ηλεκτρονικά/μηχανικά mods που υπόκειται καθημερινά το pc μου :razz:, αφορμή έχουν την πόρωσή μου να ασχολούμαι μαζί του :mrgreen: , κάτι που προκύπτει κυρίως από χόμπυ και λιγότερο από ανάγκη για τις επιπλέον επιδόσεις του! Ωστόσο, αλήθεια είναι ότι επειδή πλέον τον διατηρώ 24/7, θα ήθελα να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβος και... το σημαντικότερο : ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΤΣΙ! :???:

Τις τελυταίες μέρες έχω διαβάσει αρκετά πράγματα σχετικά με την υδρόψυξη και γενικότερα τις extreme cooling καταστάσεις και ...έχω ψιλοπορωθεί! :twisted:

Ετσι, σκέφτηκα να αναθεωρήσω λιγάκι το αρχικό μου σκεπτικό και να καταλήξω σε κάτι το handmade, πειραματιζόμενος με τις τεχνολογίες του peltier και της ενδεχόμενης υδρόψυξης, ΑΝ χρειαστεί! Πιστεύω πως έτσι κι αλλιώς, το όλο εγχείρημα θα έχει και το χαβαλέ του... :-D

Προς την κατεύθυνση λοιπόν της γενικότερης ψύξης του Athlon XP (που τώρα λειτουργεί απροβλημάτιστα στα 2,3GHz αλλά στους 51C :-? ) έκανα τα εξής :

1) παρήγγειλα ένα TEC (peltier) με μέγεθος 50mmx50mm και cooling power 320 Watt! Φυσικά η παραγγελία έγινε από το εξωτερικό και μου στοίχισε 25ευρώ ΤΕΛΙΚΗ (μαζί με shipping, handling, currency κτλ)!

2) ξεκίνησα την κατασκευή ενός dedicated power supply.Τα υλικά για ένα dedicated τροφοδοτικό τα έχω ήδη, άρα εκεί δε χρειάστηκε να δώσω επιπλέον χρήματα (αντίθετα, επιτέλους θα πιάσουν τόπο τα τόσα ηλεκτρονικά που έχω γεμίσει τις ντουλάπες! :mrgreen: ) Για όποιον όμως το ξεκινήσει from scratch θα του στοιχίσει κάπου στα 40ευρώ (εκτός και αν θέλει να έχει 2 εξόδους και να είναι και ρυθμιζόμενο!) Εκεί μια εμπορική λύση ξεπερνάει τα 170ευρώ! :roll:

3) σύντομα προμυθεύομαι κι ένα UPS 1400VA LASE STAR σε πολύ καλή τιμή* αποκλειστικά για το dedicated τροφοδοτικό του peltier. Βλέπετε, στην παρούσα φάση, ο υπολογιστής έχει το δικό του UPS στο οποίο και αρκείται αν πέσει το ρεύμα. Όμως, όταν βάλω το επιπλέον τροφοδοτικό για το peltier, θα χρειαστεί να τοποθετήσω και ένα extra UPS για αυτό το τροφοδοτικό.

Να κάτι που δεν έχω διαβάσει έως τώρα σε κανένα από τα fora που ασχολούνται με τo extreme cooling!

Βέβαια, θα μου πεις, εκείνοι δεν έχουν τόσο παιχνιδιάρικο ρεύμα όσο εγώ :oops: και φυσικά δεν έχουν σκοπό να τον τρέχουν 24/7 όπως εγώ... :shock:

*ένας κολλητός ήθελε εδώ και μέρες να το σκοτώσει στα 90ευρώ. Εμένα θα μου το αφήσει στα 40 και μαζί με τις μπαταρίες θα μου στοιχίσει συνολικά καμιά 65άρα! Ποιο; Αυτό το UPS που κανονικά καινούργιο κάνει 150ευρώ, ενώ στο flea αυτή τη στιγμή ένας το δίνει με 120! :)

http://www.fleamarket.gr/lot.cfm?lotID=4079217

Συνεπώς, προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχω χαλάσει πολλά χρήματα για το όλο άθλημα... Με 91 ευρώ (και αρκετή τύχη) κατάφερα να έχω 320άρι peltier, dedicated τροφοδοτικό και 1400άρι UPS!

Άμα καταφέρω να έχω και Athlon XP στους 20C ή και παρακάτω θα είμαι ακόμα πιο ευτυχισμένος! LOL!!! :-D :mrgreen: :)

Δημοσ.

Όπως προανέφερα, τώρα έχω κολλήσει στο εξής : Η μητρική μου δεν έχει "Heatsink Attach Holes" ... Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση; Προσανατολίζομαι σε καμιά επιπλέον πατέντα εκμεταλλευόμενος τα ίδια τα 'spikes' του άσπρου πλαστικού του socket πάνω στο οποίο πιάνεται το σιδερένιο 'ελατήριο' της ψύκτρας...

Μήπως έχετε καμιά καλύτερη ιδέα ;!

Δημοσ.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πρόσεξε καλά μην δημιοyργηθεί υγρασία αφενώς αλλά και την ψύξη που θα βάλεις στο peltier.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...