Προς το περιεχόμενο

Πως θα αποφυγουμε τους Admin ενος Δικτυου?

babyboy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

opoios admin den mporei na elenxei to diktyo tou apla den einai admin. Poly apla egkathista ena QoS kai an kapoios kanei kataxrhsh ta paketa tou ginontai dropped. Kai oloi einai euharisthmenoi.

Δημοσ.

QoS: Quality of Service.

Ταξινομεί πακέτα με βάση κανόνες που ορίζει ο admin. Ουσιαστικά σου επιτρέπει να ελέγχεις την κατανομή του bandwidth ανάμεσα σε διάφορες υπηρεσίες του δικτύου και να φροντίζει ώστε κάποια *Services* να διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο *Quality*. Εξ' ου και το όνομα.

Π.χ. μπορείς να πεις ότι για την κίνηση που αφορά το web radio άσε μέγιστο bandwidth τόσο ή ότι τα πακέτα που αφορούν παιχνίδια να εξυπηρετούνται πρώτα [π.χ. σε νετ καφέ] γιατί τα downloads πλακώνονται με ένα καταιγισμό πακέτων και τελικά "μποτιλιάρουν" αν θες τη γραμμή οπότε τα games lagάρουν σαν να είχες γραμμή που δουλεύει με σήματα καπνού. Οπότε με QoS πετυχαίνεις να μη lagάρουν ta games ή το VoIP ή να μην "στεγνώνει" το web radio αλλά να μην χρειάζεται και να κόψεις τα downloads.

Βρίσκει ιδιαίτερη χρήση σε δίκτυα με πολλά μηχανήματα και ετερόκλητες υπηρεσίες.

@spkr:

Νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι η κατάχρηση που μπορεί να κάνει ένας υπάλληλος εδώ. Δεν παίζουν games, ούτε κατεβάζουν από p2p. Για web radio μιλάει το παιδί. Αν ακούει ένα άτομο και έχουν γραμμή 1024kbps τότε τους τρώει 64-128kbps, δηλαδή 6.25-12.5% του διαθέσιμου bandwidth.

Σε μια τέτοια περίπτωση σίγουρα κάνει κατάχρηση αφού για να έχει admin δικτύου η εταιρεία δε μπορεί να 6-7 υπαλλήλους.

Αν έχει περισσότερους και έχουν όλοι πρόσβαση στο internet και παίζει με λιγότερα από 2-3mbps τότε είναι γτπ [σόρρυ κιόλας].

Αν έχει 30 υπαλλήλους και 2mbps γραμμή τότε αν ακούσουν 2 υπάλληλοι πάλι τρώνε 6.25-12.5%

Αν το μάθουν όλοι και γουστάρουν και πλακωθούν καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για πήξιμο της γραμμής με 10-12 άτομα οπότε με 30 δε θα υποφέρεται καν το web radio. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα είναι τελείως ισοπεδωμένες φυσικά.

Δημοσ.

Quality of Service (QoS) refers to the capability of a network to provide better service to selected network traffic over various technologies, including Frame Relay, Asynchronous Transfer Mode (ATM), Ethernet and 802.1 networks, SONET, and IP-routed networks that may use any or all of these underlying technologies. The primary goal of QoS is to provide priority including dedicated bandwidth, controlled jitter and latency (required by some real-time and interactive traffic), and improved loss characteristics. Also important is making sure that providing priority for one or more flows does not make other flows fail. QoS technologies provide the elemental building blocks that will be used for future business applications in campus, WAN, and service provider networks.

Δημοσ.
thanx paides. itan arketa diafwtistiko. diladi me ena programma mporw na kathorisw "egw" poso bandwith tha pigainei se surf' date=' se download klp klp..

exypno..[/quote']

Υποθέτω πως δεν μπορείς να το κάνεις εσύ αλλα ο admin που έχει δικαιώματα στο configuration του router της εταιρίας και που θα ρυθμίσει το qos για τις υπηρεσίες και τις προτεραιότητες τους .

Δημοσ.
Υποθέτω πως δεν μπορείς να το κάνεις εσύ αλλα ο admin που έχει δικαιώματα στο configuration του router της εταιρίας και που θα ρυθμίσει το qos για τις υπηρεσίες και τις προτεραιότητες τους .

ennoeitai pws oxi egw... ti douleia exw egw me auta. alla opws eipa kai prin entelws pliroforiaka rwtaw.

Δημοσ.

Για να θελει να ακουσει μεσω web προφανώς θα τον ενδιαφέρει ενας σταθμος του εξωτερικού, όπως πχ εγω που οταν γυρισα απο Αγγλία ακουγα ΣΥΝΕΧΕΙΑ σταθμούς απο το Liverpool γιατι ειχα συνιθήσει! :D

Αλλα βεβαια net admin ειμαι πλεον εγω! LOL!

Παντως έχει δικιο οτι τρωει bandwidth, βλέπε το λίγο συνολικά και όχι ατομικά, πχ εσυ θελεις να ακούς και πραγματικά με μια 1024 δεν πιστεύω οτι το παιδι εχει προβλημα να ακους εσυ (1 ατομο) ραδιο.. Αλλά σκέψου ότι θα ακους εσυ και αυριο μεθαύριο θα το μάθει και ο διπλανος σου,και πριν το καταλάβεις 10-20 ατομα θα θελουν να ακουν web radio. Εκεί τί κανεις?

Πιο ευκολο ειναι δηλαδή να το απαγορεύσεις απτην αρχή, παρά να τρέχεις να μαζευεις τα σπασμένα και να δημιουργούνται παρεξηγήσεις στη συνέχεια. Εγω αυτο το επαθα με το Webshot, το εβαλε ενας και ξαφνικά 80 ατομα θέλουνε webshots....Δεν έχουν όμως όλοι το ίδιο pc, και οταν ο αλλος ΣΕΡΝΕΤΑΙ επειδη δεν εχει μνημη μετά αναρωτιέται γιατί... Αντε βγαλε ακρη!

Παντως για να υπερασπιστω και την θέση του "συναδέλφου" μου, τη δουλειά μας θέλουμε να κάνουμε. Σκέψου το λιγο. Με νοιάζει εμένα αν εσυ θες να ακούς ραδιόφωνο ή οχι? Εμένα με νοιάζει η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ να γίνεται μια χαρά ωστε να μην έχω πρόβλημα με τους απο πάνω, και οταν εσυ κάνεις κατι που ενδεχεται να με εμποδίσει, έ ειναι λίγο αντισυναδελφικό...

ΥΓ: Το ραδιόφωνο ως ραδιόφωνο σε μερικες εταιρίες είναι οκ, οπότε δεν έχει νοημα να λέμε "θα απολυθείς θα κανεις θα ράνεις" όταν δεν ξέρουμε τί είδους πολιτική ακολουθεί η εταιρία ('η το τμήμα) που δουλεύει το παιδί! :)

Δημοσ.

Ως admin σου επαναλαμβάνω και σε συμβουλεύω:

Πάρε τρανζιστοράκι να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου. Μην μπλέκεις με την μηχανογράφηση, γιατί αν τους "κάτσεις" στραβά, δεν αποκλείεται να σε "γράφουν" κανονικότατα όταν θα τους έχεις ανάγκη ή να σου κάνουν ένα lock-down το PC και να μην μπορείς να πάρεις ανάσα.

Στο λέω απο προσωπική εμπειρία. Όσοι μου κάνουν τους έξυπνους (πχ "ΜΜμμ.... σιγά, ΕΓΩ ξέρω να το ξεκλειδώσω" κτλ) τους αλλάζω τα φώτα.

Δημοσ.

Και καλα κανεις και φερεσαι ετσι στους 'έξυπνους'! Απλα φανταζομαι οτι ενα web radio με π.χ. 22 kb/s δεν τρωει και τοσο πολυ bandwith σε μισθωμενη γραμμη (και ξερω καποια λιγα πραγματα απο It). Και ουτε κανει τοσο κακο στην εργασια σου.

Αν μιλαγαμε για καποιον ο οποιος στελνει ολη μερα email, τοτε θα το καταλαβαινα, γιατι 'γονατιζει' πολυ περισσοτερο τη γραμμη, και δεν ειναι παραγωγικος στη δουλεια του.

Anyway, ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις!!!!

Δημοσ.

Για να κόψεις radio πρέπει να έχεις packet filtering. Δεν γίνεται να το κόψεις κόβοντας πόρτες, αφού περνάει και από την 80 (over http). Δεν γνωρίζω να γίνεται τσάμπα κάτι τέτοιο...

Δημοσ.

Με εναν Layer 7 traffic shaper μπορεις να κάνεις πολύ καλά την δουλεια σου.

Για επιχειρήσεις προτείνω ανεπιφυλακτα τον NetEnforcer (http://www.allot.com).

Εχω και εγώ τετοιο μηχανημα στο δίκτυο μου (περισσότερα απο 200 PC - 12Mbps μισθωμένη) και το χρησιμοποιώ για να managαρω το traffic, να θέτω high priorities σε VoIP, normal priority σε http, ftp, mail κτλ, και ακομα χαμηλότερο για P2P. Υπάρχει λοιπον και ετοιμη κατηγορία με Streaming Applications το οποίο μπορει να βάλεις οτι priority θες, ή να βάλεις κόφτη ή τέλοσπαντων ότι θες.

Η σημαντική διαφορά του μηχανήματος αυτου ειναι οτι δεν δουλευει σε Layer 4 δλδ στο επίπεδο των ports, αλλα σε Layer 7, σε επίπεδο application. Διαβάζει το sig του packet και αναγνωρίζει την εφαρμογή σε οποιαδήποτε port και αν παιζει.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...