Προς το περιεχόμενο

ubuntu: είναι καλό;

Voorhees

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά Δευτέρα μου έρχεται ο σκληρός και επιτέλους ανοίγω το PC μου. Θα ήθελα να μάθω αν το ubuntu μου δίνει προστασία από ιούς και γενικά τι καλύτερο έχει από τα windows xp media center. Αξίζει να πάω σε Linux ή καλά είμαι και με τα Windows;

Για αρχή λέω να αρχίσω με κάτι εύκολο γιατί δεν έχω ξαναβάλει Linux και φοβάμαι μην βρεθώ προ εκπλήξεων.

• Απαντ. 63
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

πρωτον το linux δεν εχει ιους αντε να χει 2-3 δευτερον τι χρηση θες να κανεις με Linux και θες να το εγκαταστησεις?αν θες να κανεις οτι και με windows αλλα δεν εχεις χρονο να ψαχτεις μη προβεις σε εγκατασταση linux ενα live cd ειναι οτι πρεπει επισης το ubuntu ειναι πολυ σοβαρη προσπαθεια για εναν νεοεισερχομενο χρηστη σε linux EINAI βασισμενο σε debian δηλαδη μια πολυ σοβαρη διανομη και επισης εχει gnome αυτα αν εχεις χρονο και σε τρωει ειναι μια καλη ευκαιρεια να το εγκαταστησεις και να γνωρισεις το θαυμαστο κοσμο του linux

Δημοσ.

Χρόνο θα έχω άφθονο σε 2 μήνες και για να μην μείνω χωρίς PC θα βάλω μαζί και τα Windows. Επειδή έχω βαρεθεί με τα Windows και τα προβλήματά τους λέω να δοκιμάσω κάτι νέο και βέβαια αφού καταβάλω προσπάθεια και τα μάθω να παρατήσω τα Windows. Ο Narayan μου έστειλε 2 original CD του ubuntu 5.10. Μέσα έχει ένα CD Live και ένα Installation. Όσο για το αν θέλω να κάνω αυτά που έκανα και με τα windows ναι αυτό θέλω να κάνω όπως ας πούμε: μουσική, ταινίες, σερφάρισμα στο διαδύκτιο, downloading, games και προγράμματα όπως encoding ταινιών και επεξεργασίας εικόνας όπως το adobe photoshop. Τι λες κάνω δουλειά; Να το ρίξω;

Δημοσ.

Όλα γίνονται. Όλα αυτά που αναφέρεις τα κάνω εγώ τώρα με Ubuntu! Φυσίκα δε γίνουν μόνα τους. Χρειάζεται χαλαρά 1-2 βδομάδες σοβαρής προσπάθειας (διάβασμα κτλ). Άλλα άμα το φτιάξεις ΔΕΝ ΤΟ ΞΑΝΑΠΕΙΡΑΖΕΙΣ! Το σετάρεις μία φορά και τελειωσες. Αυτό είναι το καλό με το Linux. To φτιάχνεις μια φορά και μετά έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Ενώ τα windows έρχονται out-of-the-box σεταρισμένα, δουλεύεις για λίγο και μετά χαλάνε. Οι πιο συνηθισμένοι χρήστες windows ξέρουν ότι χρειάζεται φορμάτ τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο, και άμα είναι και κανένας αρχάριος στους 2 μήνες κολλάει ιούς, αρπάζει dialers, του έρχεται φουσκομένος ο λογαριασμός του ΟΤΕ και μετά παίρνει τηλέφωνο τον "ξάδελφο" να του πει πως να κάνει "φορμάτ"...

Το μόνο που δεν θα έχεις ειναι τα games. Αλλά δε πειράζει, για games εγώ έχω το Xbox :)

μπεεεε :D

Δημοσ.

Δηλαδή τι πρέπει να κάνω για να το σετάρω όπως λες;

Δεν έχω κανένα βιβλιαράκι για να δω τι πρέπει να κάνω. Από πού θα βρω βοήθημα;

Όσο για τα Games εντάξει δεν τρώγομαι και πολύ κάνουμε και χωρίς αυτά.

Για δώστε μου λίγο τα φώτα σας γιατί είμαι και πάρα πολύ άσχετος :).

Α και κάτι άλλο. Με τα δύο CD τι γίνεται; Πρώτα βάζω το Live και μετά το Installation ή κατευθείαν το Installation;

Αφού βάλω το linux δεν θα μπορώ να ξανακάνω format ή το είπες γιατί δεν θα χρειαστεί να κάνω format;

Δημοσ.

Δεν θα ξαναχρειαστεί να κάνεις format. Απλό.

Κάντο setup εσύ και Οδηγοί υπάρχουν άπειροι στο internet. Όρεξη να έχεις:

Ubuntu Guide

Ubuntu Wiki

Και αν πάλι δε τα καταφέρεις, σου στέλνω ένα scriptάκι και σου προσθέτει ότι χρειάζεται...

Όσο για τα cd το live είναι απλά δοκιμαστικό, bootάρεις απο αυτό και έχεις ένα ολόκληρο λειτουργικό χωρις εγκατάσταση, αλλά χρειάζεται δυνατό pc και στο κατω κάτω δε θα σου χρειαστεί. Εσύ κάντο setup απο το cd της εγκατάστασης.

Και ότι πρόβλημα έχεις εδώ είμαστε :D

Δημοσ.
Για αρχή λέω να αρχίσω με κάτι εύκολο γιατί δεν έχω ξαναβάλει Linux και φοβάμαι μην βρεθώ προ εκπλήξεων.

Nai min to skeftesai katholou. Vale to Ubuntu einai kalo, afou eheis kai ta CD. To Mepis vevea einai pio efkolo gia arhi, alla kai me to Ubuntu den tha kourasteis kai poly. Twra gia games to linux ehei, alla se afton ton tomea genika to windows yperehei. Boreis na eheis kai ta dyo systimata sto katw katw.

Δημοσ.

Thanks παιδιά. Δεν με πολυενδιαφέρουν τα games αλλά για αρχή έτσι κι αλλιώς θα έχω 2 λειτουργικά μέχρι να βγάλω άκρη.

Θα κάνω ότι μπορώ την Δευτέρα ή την Τρίτη και αν τα βρω σκούρα θα σας ρωτήσω για να ξεμπλέξω.

Ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον και την βοήθεια που μου δώσατε μέχρι τώρα.

Δημοσ.
Thanks παιδιά. Δεν με πολυενδιαφέρουν τα games αλλά για αρχή έτσι κι αλλιώς θα έχω 2 λειτουργικά μέχρι να βγάλω άκρη.

Θα κάνω ότι μπορώ την Δευτέρα ή την Τρίτη και αν τα βρω σκούρα θα σας ρωτήσω για να ξεμπλέξω.

Ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον και την βοήθεια που μου δώσατε μέχρι τώρα.

Mia episimansi: mi vgaineis kateftheian sto internet me to Ubuntu, giati oso kai na fainetai paraxeno...den ehei firewall etoimo, opws oi perissoteres user-friendly dianomes.

Sto site tous lene oti den yparhei provlima giati ehoun lavei pronoia wste kanena apo ta services pou trehei na min borei na dehtei epithesi, pragma pou den peithei poly kosmo.

Ehoun enan firewall tis plakas pou legetai lokkit ki episis systinoun kai enan allo ton firestarter (aftos einai kalos), alla den einai energopoiimenoi. Ton firestarter ton katevazeis apo to repositoty tous (apothiki ylikou sto site). Alla kalytera na sou ta exigisei enas hristis Ubuntu giati perase kairos apo tote pou tin testarisa kai den thymamai tis leptomeries.

Δημοσ.

Τους Drivers της mobo, της VGA και όλα τα άλλα τα παίρνει κανονικά απο τα CD έτσι;

Απο ότι ξέρω στο DC++ δεν γίνεται να είσαι active αν έχεις firewall(έτσι μου είπαν δηλαδή. Το firewall τι δουλειά κάνει;

Δημοσ.
Τους Drivers της mobo' date=' της VGA και όλα τα άλλα τα παίρνει κανονικά απο τα CD έτσι;

Απο ότι ξέρω στο DC++ δεν γίνεται να είσαι active αν έχεις firewall(έτσι μου είπαν δηλαδή. Το firewall τι δουλειά κάνει;[/quote']

Gia tous drivers aftous nai ok

To firewall se prostatevei apo ta bad guys tou internet :evil: opws kai sto Windows, mono pou sto linux i leitourgia tou stirizetai sta services ki ohi stis applications. Ph gia na ehw prosvasi sto internet den rythmisw to firewall na epitrepei ton firefox, alla na epitrepei to http kai to https (gia ta asfalismena sites).

Oi firewalls ehoun provlepsei ta kyriwtera services ki an ohi tote anoigeis ta katallila ports. O dikos mou firewall (guarddog) ehei provlepsei kai to DC++, opote den ehw para na tsekarw to koutaki. Des gia to DC++ :

http://www.b.ali.btinternet.co.uk/DCPlusPlus/advancedUsage.html

Leei kapou:

If you use a firewall, you may need to choose a particular port for DC++ to use. Pick any free port number between 1024 and 65535 and enter this into Settings → Connection Settings. In your firewall, allow DC++ to accept connections on that port.

I rythmisi tou firewall ehei dyo tomeis: Syndeseis apo mesa pros ta exw (pros to internet) kai syndeseis apo exw pros ta mesa (pros to computer)

Stin periptwsi enos peer2peer einai profanes oti gia to sygekrimeno service prepei na epitrepseis kai tis dyo katefthynseis.

Δημοσ.
Ένα πράμα όπως τα tcp udp που κάνω τώρα;

Ayta einai prwtokola pou hrisimopoiountai apo ta services pou legame.

An o firewall einai aftomatopoiimenos oute kan tha sta zitisei. Oi perissoteroi hristes Ubuntu nomizw oti hrisimopoioun ton firestarter, tou opoiou i rythmisi einai thema leptwn.

Twra an den ehei kapoio service pou hreiazesai kai prepei na anoixeis ports den eheis para na episkefteis to site tou service/programmatos ph DC++, skype klp kai na matheis poio port kai poio prwtokolo hreiazetai.

Δημοσ.
Για τα ελληνικα του Ubuntu καμμια κριση?

Καπου διαβασα οτι δεν ειναι και πολυ αξιοπιστα...

Me ta ellinika gia na grafw se applications ph openoffice den eiha provlima.

Alla an ennoeis na epilexeis ta ellinika gia olo to systima, egw to apofevgw.

I "mitriki glwssa" (agglika) einai protimoteri. Vriskeis voitheia se apeira agglofwna sites hwris na eheis to provlima tis antistoihias twn orwn ki epipleon apofevgeis kai to provlima metafrastikwn lathwn stis applications.

Se leptes ypotheseis ph partitionning, rythmisi firewall klp to zitima tis metafrasis einai kati parapanw apo zwtiko. I metafrasi sto hwro tou opensource einai meizon zitima gia ton aploustato logo oti oi metafrastes den einai epagelmaties.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...