Προς το περιεχόμενο

Μυστήριο πρόβλημα με το υποσύστημα γραφικών

typicaluser

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρώτα θα ήθελα να χαιρετίσω ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικα fora στην Ελλάδα. Αυτό το πρώτο μου ποστ γραφεται με αφορμή ένα μεγάλο πρόβλημα hardware που έχω. Ας απαντήσουν οι guru!

Το πρόβλημα 99.9% εντοπίζεται στο υποσύστημα γραφικών. Κατ' αρχάς μερικές φορές όταν μπουτάρει το σύστημα απλά ... δεν μπουτάρει. Ακούγεται ένα μπιπ και η οθόνη μένει κενή (περιστατικό 1). Το λαμπάκι της μένει κίτρινο σαν να μην έχει καν ξεκινήσει το μηχάνημα. Δεύτερον, μερικές φορές αφού μπουτάρει το σύστημα μετά από 5 (περίπου) λεπτά η οθόνη "παγώνει". Μερικά σημεία της εικόνας παραμορφώνονται και παρόλο που μπορώ να κουνήσω το ποντίκι δεν παίρνει input ούτε από το πληκτρολόγιο ούτε "πιάνει" τα κλικ του ποντικιού (περιστατικό 2). Η μόνη λύση είναι να πατήσω το power button οπότε μετά από 1 λεπτό το pc σβήνει κανονικά. Όταν ξαναμπουτάρω το filesystem είναι καθαρό και τα kernel logs δεν λεν ότι συνέβη και τίποτα περίεργο! (Άρα έχει γίνει κανονικό shutdown) Σημειώστε ότι 9/10 φορές που έχει γίνει η "στραβή" στο BIOS (δηλ. έχει ακουστεί το μπιπ χωρίς να γίνει τίποτε άλλο) προσπαθώ ξανά και ξάνά και όταν τελικά καταφέρω να μπουτάρω είμαι σίγουρος (και όντως συμβαίνει) το δεύτερο (δηλ. μετά 5 λεπτά πάπαλα). Το αστείο είναι ότι την επόμενη φορά που μπουτάρω όλα καλά! Ούτε κολλήματα, ούτε περίεργα.

Λίγο πιο κάτω τώρα! Μία φορά μπουτάρισε αρχικά καλά και μου εμφάνισε την πρώτη οθόνη (NVIDIA BIOS version και κάτι τέτοια). Προχώρησε στη δεύτερη οθόνη (AMI BIOS etc...). Αρχικά όλα καλά αλλά μέχρι να εμφανίσει όλη τη λίστα με σκληρούς κλπ τα γράμματα σαν να άρχισαν να αχνοφαίνονται και ... πάπαλα. Το PC νεκρό. reset και λοιπά. Σήμερα πάλι μπουτάρει κανονικά φτάνει LILO prompt αλλά αντί για LILO βλέπω μια ωραία ροζ! οθόνη με ανακατεμένα γράμματα που μάλλον έλεγαν LILO!

Έχω την καλή συνήθεια να μπουτάρω σε init3 (aka command line) αντί για γραφικό περιβάλλον. Σε αυτό το σημείο δεν έχει φορτωθεί το module του driver της nvidia. Λοιπόν δύο φορές μου κόλλησε σε command line! Από τα προηγούμενα είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται για προβλημα driver/software αλλά για καθαρό hardware related πρόβλημα. Ακόμα να σημειώσω ότι όταν συμβεί το περιστατικό 1 το σύστημα δεν ξαναμπουτάρει με ένα απλό reset. Συνήθως πρέπει να κάνω πολλά πολλά reset ή να κλείσω εντελώς την τροφοδοσία (πολύπριζο ή τροφοδοτικό) και να περιμένω 1-2 λεπτά. (Αν πατήσω το power button η διαδικασία επιταχύνεται σημαντικά).

Τελικά το ζήτημα είναι: Ποιος φταίει;

1. Η κάρτα γραφικών (NVIDIA FX5200 ALBATRON)

2. Η motherboard (ASUS K8V SE)

3. Μνήμη RAM (η standard που δίνει το πλάισιο, δεν ξέρω μάρκα)

4. Το λειτουργικό (Slackware Linux w/ 2.6.13 custom) Όποιος πει αυτό είναι άσχετος!

5. Κάτι άλλο που δεν έχω σκεφτεί.

Αν έχετε δει κάτι παρόμοιο πείτε μου την εμπειρία σας μήπως βγάλω άκρη

PS: Το αστείο είναι ότι όταν προτοαγόρασα το pc η VGA (ίδια με την τωρινή) ήταν ελλατωματική και την άλλαξα! Πάντως αν φταίει αυτή (αυτή την εντύπωση μου δίνει) θέλω προτάσεις για οικονομική AGP (οποσδήποτε nvidia) από super αξιόπιστο vendor (albatron δεν ξαναβάζω με καμία).

PS2: Έχω απενεργοποιήσει τα Fast Writes στο BIOS που γενικά το μόνο που προσφέρουν είναι αστάθεια. Δεν έχω ανοίξει το pc να δω αν είναι όλα στη θέση τους. Λογικά είναι γιατί δεν έχει κουνηθεί εδώ και μήνες αλλά το πρόβλημα είναι φρέσκο (ήρθε μαζί με το 2006).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...