Προς το περιεχόμενο

Slackware 10.2 και απλές διαδικαστικές απορίες πριν την απόπειρα εγκατάστασης...


xaxa1982

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παρακαλώ,να απαντήσουν μόνο όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει και έχουν γνώμη:

1)Πώς περίπου λειτουργεί(από γραφικό περιβάλλον ή από κονσόλα γίνεται η ρύθμισή του)?

2)α)Για να εγκαταστήσεις προγράμματα είναι απαραίτητο το compile ή υπάρχει και αντίστοιχη εγκατάσταση τύπου πακέτων(rpm,debian)?

β)Αν χρησιμοποιεί "πακετοποίηση",τι πακετοποίηση χρησιμοποιεί?

 

3)Γενικότερα μπαίνεις στα βαθύτερα με αυτή τη διανομή?Μαθαίνεις Linux?

4)Υπάρχει υποστήριξη από κάποιο forum?

5)Ενδείκνυται για κάποιον που χρησιμοποιεί διανομή φιλική στον χρήστη,αλλά έχει διάθεση για περισσότερο ψάξιμο?

6)Υπάρχει online repository?

  • Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

1) Τι εννοείς η ρύθμισή του;

2) α)Συνήθως compile αλλά υπάρχουν και πακέτα (.tgz). Πακέτα βρίσκεις πολλά και αν χρησιμοποιήσεις dropline gnome (εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ freerock) βρίσκεις ότι εφαρμογή θέλεις σε πακέτα από την σελίδα της dropline.

β) Τα πακέτα που χρησιμοποιεί το slack είναι .tgz (installpgk, upgradepkg, removepkg)

3) Ναι.-

4) Από πολλά (linuxquestions.org κτλ...). Άλλωστε είναι από τις γνωστότερες και παλιότερες διανομές.

5) Εγώ το προτείνω, από slack ξεκίνησα (ver. 7) και δεν το αλλάζω για άλλη. Επόμενο στάδιο "Linux from scratch".

6) Ναι, http://www.linuxpackages.net και σίγουρα υπάρχουν και άλλα

Δημοσ.

Παρακαλώ,να απαντήσουν μόνο όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει και έχουν γνώμη:

(this message is from a slackware 10.2 box)

1)Πώς περίπου λειτουργεί(από γραφικό περιβάλλον ή από κονσόλα γίνεται η ρύθμισή του)?

Η εγκατάσταση του ειναι βασισμένη σε text based gui (κατι σαν αυτο)

Υστερα θα έχεις είτε kde είτε xfce (πλεον το gnome δεν έρχετε μαζι με τα slack) και ολα τα καλουδια του kde για ρυθμήσεις αν θές.

Το ίδιο το slack όμως σου δίνει κάποια text gui εργαλειακια για μικρορυθμήσεις οπως "netconfig" "alsamixer"...

Βέβαια ίσως και να αντιμετοπήσεις κάποιες δισκολείες μιας και κάποια πράγματα γίνονται μόνο μέσω consolas και επεξεργασίας των config scripts.

2)α)Για να εγκαταστήσεις προγράμματα είναι απαραίτητο το compile ή υπάρχει και αντίστοιχη εγκατάσταση τύπου πακέτων(rpm,debian)?

β)Αν χρησιμοποιεί "πακετοποίηση",τι πακετοποίηση χρησιμοποιεί?

Το slack χρεισημοποιεί πακέτα .tgz τα οποία μπορείς να διαχειρίζεσε με το pkgtool.(και installpkg removepkg για πιο γρήγορα).

 

Κάποια πράγματα ίσως να χρειαστεί να τα κάνεις compile αλλα πλέον δεν είναι πολλά.

Εκει που θα χρειαστείς βέβαια compile είναι όταν θελίσεις να εγκαταστ'ησεις ενα πακετάκι με παραμετροποιημένω συμφωνα με τα δικά σου γούστα.

Ακόμα υπάρχουν

1)το allien το οποίο μπορεί να μετατρέπει πακέτα (.rpm .deb) σε .tgz

2)το slapt-get το οποίο προσωμοιώνει το apt-get του debian για εγκατάσταση πακέτων και dependencies(αν γράφετε έτσι).

κανένα απο τα 2 παρα πάνω δεν έχω δοκιμάσει....

 

3)Γενικότερα μπαίνεις στα βαθύτερα με αυτή τη διανομή?Μαθαίνεις Linux?

 

ναι το slack είναι μια πολύ καλη λύση για να μάθεις περισσότερα πραμματάκια γύρω απο το linux.

Οπως είχε γράψει και ο αποικος σε κάποιο post και είχα δει και παλεότερα στο distrowatch.org "ενας χρήστης slackware είναι πιο πηθανό να διορθώσει το πρόβλημα σου με το linux σου απ οτι κάποιος χρήστης με εμπειρία σε οποιαδήποτε αλλη διανομή"(σε ελευθερη μετάφραση)

4)Υπάρχει υποστήριξη από κάποιο forum?

απ όσο ξέρω δεν υπάρχει forum dedicated to slack αλλα μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες μεσω google αλλα και forum που ασχολούνται γενικα με το linux

5)Ενδείκνυται για κάποιον που χρησιμοποιεί διανομή φιλική στον χρήστη,αλλά έχει διάθεση για περισσότερο ψάξιμο?

ίσως στην αρχή να αντιμετοπίσεις κάποια προβλήματα αν είσαι συνηθησμένος να κάνεις τα πάντα με το yast πχ αλλα για μένα πιστευω οτι αξίζει ο κόπος και ο χρόνος....

Δημοσ.

Εχω το 9.1 οποτε εχω μεινει πισω, αλλα μπορω να σου δωσω καποιες απαντησεις.

 

1)Αν λες για την εγκατασταση, ειναι text-based, αλλα δεν πρεπει να σε δυκολεψει. Βεβαια πρεπει να εισαι προσεκτικος.

2)Το slack ανηκει στις λεγομενες source-based διανομες, αλλα εχει ενα ειδος πακετου. Αυτο ειναι το .tgz το οποιο δεν ειναι παρα ενας συμπιεσμενος φακελος που περιεχει την δομη του filesystem με τα αρχεια που θα εγκατασταθουν.(δηλαδη εχει π.χ. ενα φακελο /usr/bin με το εκτελεσιμο , ενα φακελο /usr/share με τα εξτρα αρχεια και ουτω κ.λ.π.)

Υπαρχει ομως αλλος ενας τροπος. με την διανομη θα μπει και το allien, ενα πριγραμα που μετατρεπει rpm και deb σε tgz. Μερικες φορες που το δοκιμασα πετυχε,καποιες αλλες παλι οχι.Πρεπει να ελεγχεις μονος σου τις βιβλιοθηκες.

 

3) αν μαθεις να δουλευεις το slackware, τοτε η γνωση σου θα ειναι "μεταφερσιμη". Ολη η ρυθμιση γινεται απο τα διαφορα config αρχεια. Οποτε θα μαθεις να γραφεις το fstab για να φορτωνεις τα partition, να κανεις edit το XF86config(xorg.conf τωρα πια), να χρησιμοποιεις το fdisk κλπ.

Γενικα θα μαθεις τα δομικα στοιχεια του συστηματος σου. Οποτε αν χρησιμοποιησεις ποτε καποια αλλη διανομη,δεν θα εισαι εξαρτημενος απο τα εργαλεια της.

 

4)don't know...δεν χρειαστηκα. Διαβαζε τα man pages. Τις περισσοτερες φορες θα βρεις τη λυση πολυ πιο συντομα. Σε forum καλο ειναι να στρεφεσαι μονο οταν παιζει προβλημα hardware. Διαφορετικα ειτε θα χασεις τον χρονο σου, ή θα παρεις μια λυση ως δια μαγειας(πραγμα που δεν βοηθαει αν θες να εμβαθυνεις στο αντικειμενο)

 

5)Εμενα ηταν η πρωτη διανομη μου. Εφοσον τα καταφερα χωρις να εχω καμια προηγουμενη γνωση για linux, υποθετω οτι εσενα θα σου φανει πολυ ευκολο.

Απλα πρεπει να εχεις υπομονη. Και πολυ σημαντικο ειναι να μην φοβασαι να δοκιμασεις κατι καινουριο. Οσα περισσοτερα προβληματα δημιουργησεις ψαχουλευοντας δεξια κι'αριστερα, τοσα περισσοτερα θα λυσεις ;)

Υπομονη θελει,τιποτα αλλο.

6) Υπαρχει ενα προγραμμα, το slapt-get. Αυτο δουλευει ακριβως οπως το apt-get. Δηλαδη κανει resolve ολα τα dependencies και κατεβαζει απο online repositories. Στο 9.1 δεν παει με την διανομη και το εβαλα χωριστα. Στο 10.2 δεν ξερω. Δουλευει μια χαρα παντως. Τα repositories που χρησιμοποιει ομως, τουλαχιστον απ'οτι εχω καταλαβει) εχουν τα πακετα που πανε με την διανομη. Το πλεονεκτημα ειναι οτι μπορεις να το βαλεις να κατεβαζει απο το repository καποιας πιο καινουριας διανομης(το εχω βαλει να μου κατεβαζει απο το repository της 10.0 και δεν ειχα καποιο προβλημα.ισως να μπορεις να κανεις και γενικο upgrade μεσω αυτου)

Δημοσ.

με προλαβε ο dimmu... :'(

5) Εγώ το προτείνω, από slack ξεκίνησα (ver. 7)

εγώ απο 5 :D:D (πλακα κάνω απο 9 yes i am a noob)

5)

και δεν το αλλάζω για άλλη. Επόμενο στάδιο "Linux from scratch".

δεν είναι κακή ιδέα....

Δημοσ.

(this message is from a slackware 10.2 box)

This message was routed through a slackware-current box :-)

 

  1. Εγκατάσταση και ρύθμιση είναι text-based. Δεν υπάρχει κανένα εργαλείο τύπου YaST ή linuxconf' date=' όλες οι ρυθμίσεις γίνονται απευθείας στα config files. Ωστόσο αρκετές από τις ρυθμίσεις μπορείς να τις κάνεις μέσα από το KDE Control Center για παράδειγμα.
     
    [*'] Όσον αφορά το σύστημα διαχείρισης πακέτων, τα κάλυψαν οι προηγούμενοι.
     
  2. Αυτή τη στιγμή το Slackware είναι η πιο UNIX-like διανομή (τουλάχιστον από τις ευρέως γνωστές). Υπακούει σε μία απλή αρχή, την KISS (Keep It Simple, Stupid), οπότε όλο το σύστημα είναι όσο πιο απλό γίνεται. Αυτό φαίνεται παντού, από το σύστημα διαχείρισης των πακέτων (.tgz = .tar.gz με ένα install script μέσα), μέχρι το σύστημα διαχείρισης των services (BSD initscripts και όχι SysVinit όπως έχουν οι περισσότερες διανομές - εκτός του Arch Linux και του Gentoo). Με άλλα λόγια, αν υπάρχει μια διανομή κατάλληλη για να μάθεις πως λειτουργεί το Linux, αυτή είναι το slackware.
     
  3. Επίσημο φόρουμ δεν υπάρχει. Αλλά και πάλι δεν υπάρχει η έννοια «υποστήριξη για slackware», διότι δεν υπάρχει κάτι slackware-specific. Το slackware δεν έχει «χακιές» που να το καθιστούν ασύμβατο με τον υπόλοιπο κόσμο, ούτε παραξενιές. Αν βρεις και διορθώσεις ένα πρόβλημα στο slackware, τότε μπορείς να το διοθρώσεις παντού, απλά διότι θα ξέρεις να το κάνεις χωρίς το Yast ή το κάθε proprietary config tool.
     
  4. Ο μόνος κίνδυνος που έχει ο νέος χρήστης είναι να απογοητευτεί. Αν αντέξεις το σοκ του πρώτου μήνα, θα τα βγάλεις πέρα ;-)
     
  5. Επίσημο online repository δεν υπάρχει. Τα επίσημα πακέτα του slack είναι περιορισμένα. Υπάρχουν όμως repositories με contributed πακέτα από ιδιώτες ή άλλα projects.

Δημοσ.

αποσπάσματα απο ενα αρθρο στο distrowatch(check my sig).

 

 

Yet, Slackare Linux remains one of the top 5 Linux distributions in use today. What is the reason for its tight hold on many users? Surely, in the absence of any convenient features found in other modern distributions, the only explanation is that Slackware holds supernatural powers - try it once and you will never be able to leave it again for any other distribution.

 

 

Despite the lack of cute and cuddly graphical tools, many system administrators swear by Slackware and would use nothing else. Why? Because they understand Unix and it makes sense to them. Because they can learn the nuts and bolts of the operating system (if nothing else, running Slackware is educational). It should also be mentioned that Slackware is fast, stable and secure.

 

And besides all that, graphic utilities are for wimps.

Δημοσ.

εγώ απο 5 :D:D (πλακα κάνω απο 9 yes i am a noob)

 

Δεν υπηρξε 5!!!!:mrgreen:

Στο site εχει ενα αστειο σημειωμα που εξηγει γιατι πηδηξε απο το 4 και κατι στο 7(για να μην νιωθει μειωνεκτικα απεναντι στις αλλες διανομες που ειχαν μεγαλυτερους αριθμους) :lol: :mrgreen: :lol:

Δημοσ.

i know it ...

εξου και το γελάκι δίπλα απο το 5...

 

The following was posted to the Slackware.com Forum by Patrick Volkerding (Slackware Project Lead), at 21:43 10-10-1999.

 

I've stayed out of this for now, but I do think I should lend a little justification to the version number thing.

 

First off, I think I forgot to count some time ago. If I'd started on 6.0 and made every release a major version (I think that's how Linux releases are made these days, right? ;), we would be on Slackware 47 by now. (it would actually be in the 20s somewhere if we'd gone 1, 2, 3...)

 

I think it's clear that some other distributions inflated their version numbers for marketing purposes, and I've had to field (way too many times) the question "why isn't yours 6.x" or worse "when will you upgrade to Linux 6.0" which really drives home the effectiveness of this simple trick. With the move to glibc and nearly everyone else using 6.x now, it made sense to go to at least 6.0, just to make it clear to people who don't know anything about Linux that Slackware's libraries, compilers, and other stuff are not 3 major versions behind. I thought they'd all be using 7.0 by now, but no matter. We're at least "one better", right? :)

 

Sorry if I haven't been enough of a purist about this. I promise I won't inflate the version number again (unless everyone else does again ;)

 

και αλλο ενα καλό...

So, here's to all of you, and thanks for a great ten years! (hey, maybe that's a good excuse to inflate the version number again! No, just kidding. :-)

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους!Άλλη μια ερώτηση ρε παιδιά,γιατί χθες την ξέχασα!Είναι 100% free η διανομή,όπως για παράδειγμα οι Debian-based διανομές ή είναι "free" όπως οι RPM-based διανομές?

Δημοσ.

Το μονο που μπορω να σου πω (γιατι ειναι η μονη μου μεχρι στιγμης εμπειρια με το Slackware 10.2) ειναι οτι στην εγκατασταση δεν αντιμετωπισα κανενα απολυτως προβλημα.

Η μεχρι στιγμης εμπειρια μου με εγκαταστασεις διανομων Linux ηταν υπεραρκετη για να μην αντιμετωπισω προβλημα. Βεβαια, αν και χρησιμοποιουμε Mandriva και οι 2, οφειλω να πω οτι στο παρελθον εχω κανει και αρκετες text based εγκαταστασεις, καθοτι πριν απο 3-4 χρονια κατι Caldera, RedHat και Turbolinux σου εβγαζαν το λαδι!

Δημοσ.

Ρε παιδιά επειδή η εγκατάσταση είναι text based δεν πάει να πει ότι είναι και δυσκολότερη. Απλά αντί να βλέπεις παραθυράκια και κουμπάκια βλέπεις κάτι αντίστοιχο με text.

 

@xaxa1982: Δεν θα σου ζητήσει κανείς χρήματα, ούτε θα λήξει το evaluation period.

Δημοσ.
.tgz = .tar.gz με ένα install script μέσα

 

Αυτό το install script,πρέπει να το γράφω εγώ όταν κατεβάζω προγράμματα με .tar.gz?Ή θα πρέπει να κάνω configure και make?Το πρόσεξα τώρα αυτό και μου δημιουργήθηκε απορία!Πώς περίπου είναι η δομή αυτού του script?

Δημοσ.

Είναι ένα απλό bash script. Γενικά δε θα χρειάζεται να γράφεις εσύ τίποτα. Αν κατεβάζεις .tar.gz, τότε αυτά δε θα είναι πακέτα του Slackware, αλλά το source code του προγράμματος, το οποίο και θα πρέπει να κάνεις compile μόνος σου.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...