Προς το περιεχόμενο

Συνεργασία Πολλών Δικτύων

BabisSougias

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το δίκτυο μου έχει την ακόλουθη μορφή. Έχω δηλαδή ένα μικρό εσωτερικό δίκτυο. Τo linksys μου έχει δικό του IP, άρα μπορεί να θεωρηθεί υπολογιστής. Το πρόβλημα μου είναι ότι το Gateway για το Internet είναι το linksys(192.168.1.1) ενώ το Gateway του AWMN είναι το ταρατσοPC(192.168.1.5). Όμως στο εσωτερικό δίκτυο έχω βάλει σαν Gateway το 192.168.1.1 ώστε όλοι να βλέπουν Internet. Και φυσικά δεν μπορώ να βάλω δεύτερο Gateway. :neutral: Έτσι όπως είμαι τώρα, μπορεί μόνο το ταρατσοPC να βλέπει και τα δύο δίκτυα("route -p add 10.0.0.0 mask 255.0.0.0 xxx.xxx.xxx.xxx"(όπου xxx.xxx.xxx.xxx το Gateway του AWMN).Έτσι οποιδήποτε traffic είναι 10.xxx.xxx.xxx πάει απο το AWMN, ενώ οι άλλες απο το Internet. Η ερωτησή μου είναι πως γίνεται και οι άλλοι υπολογιστες να βλέπουν και τα δύο δίκτυα.

Ρώτησα και στο http://www.awmn.net άλλα είναι μάλλον γενικότερη ερώτηση και δεν έχει σημασία που το ένα δίκτυο είναι το AWMN.

Σημείωση: έτσι όπως είναι τώρα, το ταρατσοPC και το linksys έχουν δύο IP(μία του εσωτερικού δίκτυου και μία για το εξωτερικό, του αντίστιχου δικτύου για το καθένα).

Ευχαριστώ!

post-34993-129062928824_thumb.jpg

Δημοσ.
Έτσι όπως είμαι τώρα, μπορεί μόνο το ταρατσοPC να βλέπει και τα δύο δίκτυα("route -p add 10.0.0.0 mask 255.0.0.0 xxx.xxx.xxx.xxx"(όπου xxx.xxx.xxx.xxx το Gateway του AWMN).

Reverse engineering πρέπει να κάνουμε για να καταλάβουμε τί λες!

Εδώ λες ότι το ταρατσοpc είναι αυτό που βλέπει και τα δύο δίκτυα, ενώ στο awmn ότι τα βλέπει το PC1.

Πρέπει να αποφασίσεις :mrgreen:

Δημοσ.

Δεν είμαι ιδιαίτερα σχετικός με το αντικείμενο, αλλά δε μπορείς να πεις στο Linksys την κίνηση στα 10.x.x.x να πάει μέσω ταρατσοPC; Καλύτερο δε θα ήταν όμως να καρφώσεις σε ένα switch: PCια, adsl modem, ταρατσοPC (με mikrotik). Έτσι, το ταρατσοPC θα δρομολογεί κίνηση, είτε μέσα στο LAN, είτε στο ένα δίκτυο είτε στο άλλο. Αν λέω βλακίες διορθώστε με.

Δημοσ.

Το πρώτο που λες δεν μπορεί να γίνει γιατί το Linksys έχει δύο intrafaces. Το ένα κοιτάει 192.168 και το άλλο Internet. Συνεπώς δεν μπορεί να χειριστεί άλλο δίκτυο (10.x) εκτός από αυτά τα δύο.

Το δεύτερο σενάριο ουσιαστικά ισχύει ήδη. Το Linksys παίζει τον ρόλο του switch.

Αλλά από τη στιγμή που όλα τα κάτω PC παίζουν σε 192.168 δεν μπορούν να μιλήσουν σε 10.x δίκτυο παρά μόνο με ΝΑΤ που θα τρέχει στο ταρατσοpc.

Αλλά είναι μαζοχισμός να κάνεις κάτι τέτοιο αφού μπορείς να πάρεις ένα 8άρι subnet απ'τον κόμβο σου (τσάμπα είναι), να γυρίσεις τα πάντα σε 10.x, και να λύσεις το πρόβλημα απλά και καθαρά.

Δημοσ.

Μάλιστα, οπότε το Linksys πλέον δε θα είναι adsl router αλλά θα είναι switch με ενα modem πάνω; To routing δεν πρέπει να το κάνει όλο το ταρατσοPC; Αλλά σύμφωνα με αυτό που είπες πόσα interfaces πρέπει να έχει το PC αυτό;

Δημοσ.
Μάλιστα, οπότε το Linksys πλέον δε θα είναι adsl router αλλά θα είναι switch με ενα modem πάνω;

Το ίδιο πράγμα λες, με άλλα λόγια.

Απλά θα του ορίσει εσωτερική IP 10.x αντί για 192.168.

Επίσης όλα τα PC καθώς και το ταρατσοpc θα έχουν IP 10.x.

Έτσι πολύ απλά, χωρίς να αλλάξει τίποτα στην μέχρι τώρα δομή του, θα ορίσει ως βασικό gateway σε κάθε PC που θέλει internet την IP 10.x του Linksys.

Επίσης, θα φτιάξει ένα static route σε κάθε PC που όταν κάνει αίτηση για 10.x θα το στέλνει στον κόμβο του (τον οποίο πλέον θα βλέπει, αφού ανήκουν τα πάντα στο δίκτυο 10.x).

Και θα παίξει.

Δημοσ.

:)

Reverse engineering πρέπει να κάνουμε για να καταλάβουμε τί λες!

Εδώ λες ότι το ταρατσοpc είναι αυτό που βλέπει και τα δύο δίκτυα, ενώ στο awmn ότι τα βλέπει το PC1.

Πρέπει να αποφασίσεις

Ε, βασικά τα αλλάζω συνέχεια γιατί πειραματίζομαι μέχρι να πιάσει...

Οκ, αυτό θα κάνω. Αν και δεν ξέρω τι είναι το subnet. Το μόνο που ξέρω είναι το subnet mask :oops: ... αλλά βρήκα αυτό το site http://www.learntcpip.com και μαθαίνω :-D

Δημοσ.

Subnet (υποδίκτυο) είναι το τοπικό δίκτυο που έχεις τώρα.

Είναι υποδίκτυο του AWMN και ταυτόχρονα υποδίκτυο και του ίντερνετ. ;-)

8αρι subnet = υποδίκτυο με 8 ip. Δηλαδή θα πάρεις 8 ip από το AWMN και θα τα χρησιμοποιήσεις στους υπολογιστές του lan σου. Όλα τα pc θα έχουν subnet 255.255.255.248 (αν δεν κάνω λάθος). Έτσι θα βγαίνεις στο ίντερνετ μέσω του ΝΑΤ του linksys. (θα μπορούσες επίσης να πάρεις 8 ip από τον isp σου και να βγαίνεις στο AWMN μέσω ΝΑΤ στο ταρατσοpc αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που έχει μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον :mrgreen: )

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...