Προς το περιεχόμενο

Μac mini ως fileserver- Aπορίες

thessalonikios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σκέφτομαι να στήσω ένα mac mini για fileserver. Πάνω του θα συνδέσω μέσω firewire δύο 300άρηδες δίσκους. Θα ήθελα όμως την βοήθεια και τις πληροφορίες σας.

Καταρχήν οι επιδόσεις το δίσκων μεσα απο σύνδεση firewire θα είναι χαμηλότερες απο ότι αν ήταν συνδεμένοι εσωτερικά σε ένα κοινό pc?

Eπίσης το mac θα συνδεθεί σε ένα δίκτυο άλλω 4 pc που τρέχουν χp pro. Θα υπάρξει πρόβλημα ασυμβατότητας η άλλες δυσκολίες λόγω διαφορετικού λογισμικού?

Απο το mac θα μπορώ να κάνω τους δίκους κοινόχρηστους (network disk) στο δίκτυο (gigabite) και να ορίσω δικαιώματα?

Tέλος νομίζετε ότι αξίζει ένα τέτοιο εγχείριμα? Βασικά επιλέγω το mac Μινι γιατί είναι μικρό κομψό και πρωπάντως αθόρυβο.

Ευχαριστώ εκ των προτέεων :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Super Moderators

Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει ως fileserver αλλά δεν νομίζω να υπάρξουν ασυμβατότητες για τη σύνδεση του mini με συστήματα Windows. Σε ethernet έχω συνδέσει Mac με Windows PC και όλα ήταν μια χαρά.

Η εξωτερική σύνδεση (είτε FireWire είτε USB) πάντα είναι χαμηλότερης ταχύτητας απ' ότι η εσωτερική σύνδεση.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα... :(

Καταρχήν οι επιδόσεις το δίσκων μεσα απο σύνδεση firewire θα είναι χαμηλότερες απο ότι αν ήταν συνδεμένοι εσωτερικά σε ένα κοινό pc?

σίγουρα. καμια σχεση με συνδέσεις pata or sata. λιγο πιο γρηγορο απο usb2 πρεπει να είναι.

Eπίσης το mac θα συνδεθεί σε ένα δίκτυο άλλω 4 pc που τρέχουν χp pro. Θα υπάρξει πρόβλημα ασυμβατότητας η άλλες δυσκολίες λόγω διαφορετικού λογισμικού?

Απο το mac θα μπορώ να κάνω τους δίκους κοινόχρηστους (network disk) στο δίκτυο (gigabite) και να ορίσω δικαιώματα?

Ας απαντησει ενας μακχρηστης (πριν αλεκτωρ λαλήσει τρείς.... τσούπ!!! :) ),. ψαξε google για network share windows apple.

δεν το εχεις ήδη το Μακ, για να δοκιμασεις -σε δικτυο με 1 win-pc ;

(αν δεν το εχεις και τα ρωτας αυτα για να το αγοράσεις, απλά ξέχνα το. με ενα pc γινονται πολύ απλουστερα και φτηνότερα)

Tέλος νομίζετε ότι αξίζει ένα τέτοιο εγχείριμα? Βασικά επιλέγω το mac Μινι γιατί είναι μικρό κομψό και πρωπάντως αθόρυβο.

οχι δεν αξίζει.

τα Mac εχουν φανατικούς οπαδούς για καποια χαρακτηριστικά: user interface, εμφάνιση, σταθερότητα σε εφαρμογές workstation/desktop.

Αυτα τα χαρακτηριστικά σε ενα σερβερ δεν ενδιαφέρουν, γιατι ο σερβερ, χρησιμοποιήται ελάχιστα απο άνθρωπο χειριστή (με ποντικι, πληκτρολόγιο), αλλα υπάρχει για να εξυπηρετεί άλλους υπολογιστές. εκτος αν εσυ αντιλαμβάνεσαι αλλιώς το fileserver, webserver, db server, και γενικώς ταδε-σερβερ.

οποτε τι ενδιαφέρει αν "φοράει" GUI, windows, macosx, KDE, ή κονσόλα κειμένου, αν ειναι ομορφο το κουτί του, και αν εχει εργονομικά ποντίκια και πλήκτρα?

με ενδιαφέρει να ειναι φτηνός,

να ειναι ευκολα : η δικτύωση με τους clients, τα μπακαπ, ο τηλεχειρισμός,

να εχει πολλές θεσεις φτηνών και στάνταρ δίσκων (βλεπε 3,5 ιντσες),

να μην ανεβάζει τρελές θερμοκρασίες.

...και το θεμα θορύβου ενδιαφέρει μονο αν θα το έχω μονίμως δίπλα μου, γιατι υπάρχουν και τα server rooms.

Οποτε ενας celeron με 256 ram, και μονο 2 ανεμιστηρες σε χαμηλες στροφές (psu, cpu), με αρχαία vga, lan, και μερικους σκληρούς επάνω μας κάνει μια χαρά τη δουλειά.

mouse, keyboard, monitor, cdrom θελεις μόνο για το setup OS.

-------------------------------------------------------------------

Δεν ξερω γιατι ρωτας για Μακ-μινι βέβαια.

αν εχεις ηδη ενα τετοιο, εγω θα το εκανα εναν απο τους clients του δικτύου, ή αν δεν σε ενδιαφερει πια το MacOS, πούλα το στο flea, δώστο σε φίλο/αδερφή/μαμά να σερφάρουν.

Αν σκεφτεσαι να το αγοράσεις... τα εγραψα πάνω. προτιμώ φτηνό pc-windows.

Βασικά δεν έχω πάρει το macmini αλλα επειδή άσχετα απο το αν θα το κάνω fileserver θέλω να γνωρίσω και λίγο τον κόσμο των mac σκέφτηκα αυτή την υλοποίηση.

Τη λύση με το pc την σκέφτηκα αλλα ότι και να κάνω θα κάνει θόρυβο...Έτσι δεν είναι? Μόνο με παθητική υδρόψυξη θα λυθεί το πρόβλημα η οποία κοστίζει.

ά! οκ, αν θελεις να γνωρίσεις νέα πράγματα, παρε οτι θέλεις.

μαντευω οτι αν σου αρεσει το Μακ, θα το κρατησεις για βασικό desktop υπολογιστή σου, παρά για σέρβερ.

Με linux έχεις ψαχτεί πρώτα; που δεν θελει ουτε propietary hardware, ουτε δραχμή για software...

----------------------------------------------------------

Για το θόρυβο... δεν καταλαβα τι απαιτησεις έχεις. με ντεσιμπελομετρο θα ακους, ή με το αυτί? τα υπολοιπα pc του δικτυου ειναι τοσο αθορυβα που θα ακους το σέρβερ;

Ενα φαν θα εχει το τροφοδοτικό, και ενα φαν ο επεξεργαστής. αυτο το δευτερο φαν, αν του βαλεις εναν 80αρη Zalman (5-6 ευρω Πλαίσιο), παει κανονικα στις 2,5-3 χιλ.στροφές. Πωλήται μαζι με μια αντίσταση που πάει τις στροφές περιπου στις 1.800. Με κλειστό case δεν ακούγεται.

εχω ενα mini pc για κατεβαστήρι, με τροφοδοτικό 250W, και χωρις κανενα αλλο φαν εκτος psu (ουτε cpu). Το πιο ηχηρό εξάρτημα του ειναι ο 100άρης WD 3.5'' δίσκος. αυτο ακούω.

@random Καταρχήν σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον :)

ά! οκ, αν θελεις να γνωρίσεις νέα πράγματα, παρε οτι θέλεις.

μαντευω οτι αν σου αρεσει το Μακ, θα το κρατησεις για βασικό desktop υπολογιστή σου, παρά για σέρβερ.

Με linux έχεις ψαχτεί πρώτα; που δεν θελει ουτε propietary hardware, ουτε δραχμή για software...

Δεν έχω ψαχτεί με linux γιατί δεν μου κίνησαν ποτέ το ενδιαφέρον. Τα mac και όλη συζήτηση γύρω απο αυτά τα κάνουν πιο ενυπωσιακά kai ενδιαφέροντα σε εμένα...

Για το θόρυβο... δεν καταλαβα τι απαιτησεις έχεις. με ντεσιμπελομετρο θα ακους, ή με το αυτί? τα υπολοιπα pc του δικτυου ειναι τοσο αθορυβα που θα ακους το σέρβερ;

Ενα φαν θα εχει το τροφοδοτικό, και ενα φαν ο επεξεργαστής. αυτο το δευτερο φαν, αν του βαλεις εναν 80αρη Zalman (5-6 ευρω Πλαίσιο), παει κανονικα στις 2,5-3 χιλ.στροφές. Πωλήται μαζι με μια αντίσταση που πάει τις στροφές περιπου στις 1.800. Με κλειστό case δεν ακούγεται.

Το ένα pc του δικτύου (αυτό που θα έχω δίπλα μου) έχει παθητική υδρόψυξη σε vga + cpu , παθητική ψύχτρα στο chipset και θήκες για τους δίσκους. Ανεμιστήρες έχω έναν coolermaster στα 5volt.

O fileserver θα είναι στο δωμάτιο μου οπότε θέλω και αυτός να μην ακούγεται καθόλου.

Aν δεν γίνονται αυτά που θέλω με το mini σκέφτομαι ως fileserver τα εξής

κουτί : Silverstone LC-17 B http://www.hacshop.gr/hac/servlet/gr.hac.display.Visualiser?action=showproduct&item=24988

CPU : Έχω έναν p4 στα 1,7 και ένα presscot στα 3,00. Ποιον λέτε να χρησιμοποιήσω?

Vga : Λέω για καμία απλή με παθητική ψύξη

ΗDD : 2*250GB

Mητρική : Έχω μία που κάθεται αλλα εκτός του ότι είναι πολύ παλιά δεν έχει και σατα υποδοχές. Μπορώ να βγάλω θύρες μέσω controller αλλα δεν ξέρω ανα αξίζει τον κόπο καθώς έχουν φτηνήνει πολύ οι μητρικήες.

Τροφοδοτικό : SILVERSTONE 300W FANLESS PSU - ST30NF http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.700509 Για το οποίο έχω ακούσει πολύ καλά λόγια.

επειδή θα φαίνεται το pc θέλω να έχει και κάποια εμφάνιση...

Το Mac Mini έχει δίκτυο 100Mbit. Έτσι, δεν θα δεις διαφορά στην ταχύτητα των δίσκων που θα είναι σε firewire απ' ότι αν τους είχες εσωτερικά, αλλά από την άλλη δε θα εκμεταλευτείς το Gbit δίκτυο των υπολοίπων PC.

Καλή η σκέψη ΑΛΛΑ!!!! Αρχεία μόνο γιά Αποθήκευση στο MAC,OXI Runable!

( Νon PC Multi user )Το Manage του MAC από το MAC Only.Οσο για τους δίσκους δεν θα δείς διαφορές στο FW του MAC από το PC.

Το Mac Mini έχει δίκτυο 100Mbit. Έτσι, δεν θα δεις διαφορά στην ταχύτητα των δίσκων που θα είναι σε firewire απ' ότι αν τους είχες εσωτερικά, αλλά από την άλλη δε θα εκμεταλευτείς το Gbit δίκτυο των υπολοίπων PC.

Θα έπερνα κάτι τέτοιο για να εκμεταλλευτώ το gigabit http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.616329

giati den dokimazeis kati tetio -> http://netgear.com/products/details/SC101.php

Για το συγκεκριμένο δεν διάβασα και τα καλύτερα λόγια. Όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει αναφέρουν προβλήματα στην ταχύτητα.

Καλή η σκέψη ΑΛΛΑ!!!! Αρχεία μόνο γιά Αποθήκευση στο MAC,OXI Runable!

( Νon PC Multi user )Το Manage του MAC από το MAC Only.Οσο για τους δίσκους δεν θα δείς διαφορές στο FW του MAC από το PC.

Όταν λες όχι runable εννοείς .exe? Γιατί όχι? Απο που αλλου θα μπορούσα να κάνω το manage του mac?

Ξέρετε άλλες λύσει στο μέγεθος του mac?

Θα έπερνα κάτι τέτοιο για να εκμεταλλευτώ το gigabit http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.616329

Οι USB to Gigabit adaptors είναι λύσεις ανάγκης όχι λύσεις επιδόσεων. Στην πράξη το USB 2.0 είναι χειρότερο από το firewire στη μεταφορά δεδομένων, πόσο μάλλον από το κανονικό GBit δίκτυο.

Όσο για το management που αναφέρει πιο πάνω ο φίλος varthol, ούτε εγώ είμαι σίγουρος πως κατάλαβα τι εννοούσε. Πάντως μπορείς να "δεις" και τηλεχειριστείς το Mac, για παράδειγμα μέσω VNC. Το MacOS X υποστηρίζει από μόνο του τον τηλεχειρισμό του μέσω VNC αν και έχω δει καλύτερα αποτελέσματα με τη χρήση του OSXvnc. Στο PC με το οποίο θα τηλεχειρίζεσαι το Mac, μπορείς να τρέχεις οποιοδήποτε πρόγραμμα VNC Client, για παράδειγμα το UltraVNC.

Λοιπόν κατ'αρχάς να ενημερώσω το φίλο μας ότι το mini έχει 1 firewire θύρα και chains δεν πάνε αρκετά καλά. Έπειτα είναι το θέμα του δικτύου.

Το δίκτυο των pc σου τρέχει στα 1000, το mini έχει 100άρι και τα firewire θα είναι 400άρια. Οπότε η ταχύτητα των δίσκων σου θα είναι έτσι κι αλλιώς 100άρα για πρόσβαση μέσω δικτύου.

Για να κάνεις τις ρυθμίσεις της πρόσβασης το mac os x δεν έχει κατάλληλο εργαλείο που σημαίνει ότι θα πρέπει να ρυθμίσεις τον samba server με vim από κονσόλα. Δεν το συστήνω για κάποιον που δεν έχει αγγίξει linux -γενικά δεν το συστήνω για οποιονδήποτε θέλει να διατηρήσει σώας τας φρένας. Για αυτό το λόγο βάλε το SharePoints.

Το mini ακούγεται από τα 20 εκατοστά και κοντύτερα σε ένα πολύ ήρεμο χώρο.

Δεν θα το εκμεταλλευτείς μιας και η (ονομαστική) ταχύτητα του USB2.0 είναι 400mbit, πολύ μικρότερη δηλαδή απο την ταχύτητα ενος Gigabit δικτύου. Απορώ πώς διαφημίζουν τέτοια προιόντα και αναφέρουν:

"Συνδέστε το στη θύρα USB και αυτόματα έχετε μία Gigabit κάρτα δικτύου.."

Σωστά αυτά που λες, αλλά η ονομαστική ταχύτητα του USB 2.0 είναι 480MBit.

Παρ' όλα αυτά, στην πράξη υστερεί απέναντι στα 400MBit του firewire. Το έχω διαπιστώσει και προσωπικά, σε ένα εξωτερικό δίσκο που έχει και USB2.0 και firewire (στο firewire έχει καλύτερο transfer).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...