Diomedes Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2006 Γεια χαρά σε όλους, ο συγκάτοικός μου μου έλεγε τις προάλλες για το πόσο φοβερά και τρομερά είναι τα αρχεία ήχου με κωδικοποίηση mp4 (mp3 επόμενης γενιάς). Βέβαια αυτό είναι λογικό, μιας και επιτυγχάνουν την ίδια απόδοση ήχου με χαμηλότερο bitrate, πράγμα που μεταφράζεται σε οικονομία χώρου στο δίσκο. Μήπως γνωρίζει κανείς προγράμματα για μετατροπή wav / mp3 σε αρχεία mp4; Δεν χρειάζεται να είναι κάτι σε freeware (μάλιστα θα προτιμούσα κάτι επαγγελματικό, αν υπάρχει).
blueviper Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2006 Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους...το mp4 δεν είναι απλό format, όπως πχ το mp3 ή το mpc, aac, ogg vorbis κα, αλλά container format όπως το avi, mov ή ogg. Με άλλα λόγια ως container format μπορεί να περιλαμβάνει λίγο πολύ οτιδήποτε από ήχο και βίντεο, δηλαδή ακόμα και mp3. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το mp4 από εδώ. Εσύ προφανώς ενδιαφέρεσαι για το format AAC που συχνά περιλαμβάνεται στο mp4 container format και στη συνείδηση του κόσμου θεωρείται το mp4 audio. Το AAC έρχεται σε διάφορες εκδοχές/encoders (Apple's iTunes, Real Networks, Nero AG, FAAC) όπως ακριβώς συμβαίνει και με το mp3 (LAME, Blade, Xing κα). Το ποιο είναι καλύτερο μπορείς να το διαπιστώσεις μέσα από τα διάφορα listening tests που έχουν γίνει, είτε μεταξύ τους, είτε σε σχέση με άλλα format. Ένα από τα τελευταία που έγιναν, έδειξαν πως τόσο το iTunes AAC, όσο και τα Lame 3.97b2, Ogg Vorbis (AoTuV) και WMA Pro 9.1 είναι πολύ κοντά σε επιδόσεις στα 128Kbps. Εκεί που πραγματικά δείχνει την αξία του το AAC (όπως και το Ogg Vorbis) είναι σε χαμηλά bitrates. Μπορείς να δοκιμάσεις το FAAC εδώ...για τα υπόλοιπα πρέπει να τα "σκάσεις"!
Diomedes Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2006 Ευχαριστώ για την πολύ ενημερωτική σου απάντηση. Φαίνεται το έχεις ψάξει καλά το πράγμα! Όσο για το τελευταίο, επειδή είμαι λίγο επιφυλακτικός για τα freeware προγράμματα, θα προτιμούσα να το δοκιμάσω μόνο αν δεν βρω άλλα επαγγελματικά πακέτα (για τα οποία οι περισσότεροι τα "σκάνε" όπως λες). Πάντως άμα είναι να δώσω 5 λιριά (~7,5 Ευρώ) για ένα πρόγραμμα που δεν απευθύνεται σε ερασιτέχνες, θα το προτιμούσα (στο παζάρι του Σαββάτου εδώ στη Λόνδρα, τόσο πάνε όλα τα προγράμματα, σπασμένα πάντα). Ευχαριστώ και πάλι για τις χρήσιμες πληροφορίες που συνεισέφερες.
blueviper Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2006 Αν και καταλαβαίνω την καχυποψία για το freeware, κυρίως σε σύγκριση με προγράμματα που έρχονται από μεγάλες εταιρίες και ρίχνουν λεφτά με τη σέσουλα, εντούτοις αυτό δεν αποδεικνύεται πάντα, πόσο μάλλον στο χώρο των encoders. Ένα παράδειγμα...το δωρεάν και open source LAME είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του ποιοτικού mp3 encoding τη δεδομένη στιγμή και με βάση τη στήριξη που έχει δύσκολο το βλέπω να αλλάζει. Στο AAC πάντως τα πράγματα μοιάζει να τείνουν μεταξύ Nero και Apple...νομίζω πως το iTunes σου παρέχει τη δυνατότητα της δωρεάν μετατροπής audio σε AAC, αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ο ίδιος. O encoder της Nero AG πάντως έρχεται με τη σουΐτα Nero Digital, οπότε εκεί πρέπει να πέσει χρήμα. Πάντως τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο τρομακτικά εντυπωσιακά όσο μοιάζουν από τη φράση "mp3 επόμενης γενιάς"...την αξία του τη δείχνει σε χαμηλά bitrates, οπότε είναι κατάλληλο για φορητούς mp3 players (όπως και το Ogg Vorbis). Σε μια εποχή όμως που τα 200Gb των σκληρών αξίζουν μερικές δεκάδες ευρώ (και φαντάσου στο μέλλον) τα πράγματα όλο και λιγότερο ενδιαφέρουν για <128Kbps bitrates, μια και τείνουμε ολοταχώς προς το lossless.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.