Προς το περιεχόμενο

GRUB προβλημα

mitsikas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ναι η live ubuntu κάνει μιά χαρά. Λοιπόν, έχουμε και λέμε.

Όταν κάνεις boot από το live cd θα κάνεις το εξής στην κονσόλα.

sudo mkdir /mnt/system

sudo mount /dev/hda1 /mnt/system

vi /mnt/system/boot/grub/menu.lst

και θα δείς το configuration του grub. Όλα αυτά σε περίπτωση που το partition /dev/hda1 έχει το /boot μέσα αλλιώς άλλαξε το hda1 με το σωστό partition.

Για να κάνεις τα partitions όπως σου έγραψα αν και δεν ξέρω τον installer του debian φαντάζομαι θα σου δίνει κάποια επιλογή για advanced partitioning. Εκεί φτιάχνεις ένα partition μεγέθους 100MB το κάνεις σε ext3 filesystem και δηλώνεις για mountpoint το /boot. Κατ' αντιστοιχία και για το /

Στο swap μόλις του πείς ότι το filesystem θα είναι swap δεν σε ρωτάει κάν για mountpoint.

Οτιδήποτε άλλο μην διστάσεις να ρωτήσεις εδώ ή σε PM.

• Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

1. Αφου εισαι αρχαριος ασε την Debian και πιασε μια ευκολη διανομη: Mepis, Kubuntu, Ubuntu, Suse, Fedora κλπ

2. Ειπαμε οτι κανουμε full erase στοCD και το καιμε απο 8χ και κατω για σιγουρια.

3. H συνημμενη εικονα με το error δειχνει οτι επρεπε να πατησεις yes

4. Ισως να υπαρχουν bad blocks σε καποια partition. Αν το partitionmagic ή η διανομη σου δινουν την επιλογη να το διορθωσεις, καντο (bad block check)

5. Για μενα 3 partitions: root partition /, swap, /home και ο bootloader στο MBR. Με περισσοτερες partitions ειναι καλυτερα, αλλα ειναι για προχωρημενους.

Δημοσ.

@insomnix κανω αυτο που λες στο 5 root partition /, swap, /home και ο bootloader στο MBR οπως θα ειδες και σε post μου στην προηγουμενη σελιδα. Τα Kubuntu, Ubuntu τα δοκιμασα με τα ιδια παλι μηνυματα λαθους, και τα CDs τα εκαψα σε 8Χ και τα ελεγξα και δεν μου βγαλαν λαθη. Στο 3 το yes το εχω πατησει εδω και τεσσερις μερες!

@NullScan στο live cd δεν μπορεσα να βρω την κονσόλα. Βρηκα ακομα οτι εβλεπε τους δισκους, αλλα δεν μπορουσα να διαβασω τα περιεχομενα τους.

Α, και κατι για το συστημα μου. Εχω 2 δισκους μεσα σε removable racks τα οποια εναλλασω (πανω-κατω) για να εχω μια τον εναν master και τον αλλο slave και τουμπαλιν. Ετσι ωστε να μην πηδηξω τα windows, και οτι πειραματισμο κανω, να τον κανω εκ του ασφαλους στον αλλο δισκο. (πρακτικο)

Ευχαριστω παντως ολους οσους εχουν ασχοληθει με το προβλημα μου.

Ασχετο, αλλα δεν μπορω μονο να καταλαβω ενα πραγμα.

Με υπολογιστες ασχολουμε εδω και μια δεκαετια. Και θα ελεγα οτι εχω ικανοποιητικη εμπειρια και να συναρμολογισω parts και να στησω windows και κατι ψιλα απο προγραμματισμο. Τελος παντον δεν κοιταω την οθονη σαν χανος. Αλλα εδω ρε παιδια επαθα την πλακα μου. Αμα δεν μπορω να βαλω ενα λινουξ, τη στιγμη που εχω μια α,β εμπειρια σε PCs και επιμενω και κολαω να το βαλω εν τελη χωρις να λεω "ρε δεν γ.μ.ται", πως θα το βαλει ενας που δεν κατεχει καν τι σημαινει λειτουργικο και κοιταει το πληκτρολογιο με δεος...?

Δημοσ.

Φαντάζομαι δηλαδή ότι τα τζαμπεράκια στους σκληρούς είναι cable select.

Η κονσόλα στο Ubuntu είναι στο Applications => Accessories => Terminal.

Και θα προτείνω να συνεχίσεις με Debian γιατί ειναι πάρα πολύ καλή διανομή και θα μάθεις πολλά πράγματα από linux με αυτήν.

Δημοσ.

Δηλαδή, όταν εγκαθιστάς το Linux, έχεις 2 σκληρούς συνδεδεμένους ή έναν;

• -Μπορείς να μας γράψεις εδώ τα περιεχόμενα του grub.conf ή grub.lst; (αυτά που υπάρχουν στην ήδη εγκατεστημένη έκδοση που δε μπουτάρει)
  • -Επίσης αν τρέξεις κάποιο live cd μήπως θα μπορούσες να στείλεις ενα screenshot(*1) από το cfdisk; Δηλαδή, ανοίγεις κονσόλα(2*), ως root χρήστης και δίνεις cfdisk

*1 Στο kde γίνεται τρέχοντας το πρόγραμμα ksnapshot

*2 Δεν είναι ανάγκη να το βρείς από κάποιο menu, είτε την κονσόλα είτε το ksnapshot, είτε κάτι άλλο. Αν υπάρχει στο σύστημα και ξέρεις το ακριβές όνομα ενός προγράμματος, πας "Run Command" πληκτρολογείς konsole και τρέχει.

Δημοσ.
@insomnix κανω αυτο που λες στο 5 root partition /, swap, /home και ο bootloader στο MBR οπως θα ειδες και σε post μου στην προηγουμενη σελιδα. Τα Kubuntu, Ubuntu τα δοκιμασα με τα ιδια παλι μηνυματα λαθους, και τα CDs τα εκαψα σε 8Χ και τα ελεγξα και δεν μου βγαλαν λαθη. Στο 3 το yes το εχω πατησει εδω και τεσσερις μερες!
Αυτο απλως το ειπα γιατι σε προηγουμενο ποστ σου λες οτι την τριτη partition την εκανες /home, αλλα και μια φορα /usr.

Kαθε αλλη προταση, πλην /, swap ή /, swap, /home δεν εχει κανενα απολυτως νοημα για αρχαριο.

Στο ποστ 8 ειπες οτι εκαψες τα CD σε 10χ και γι αυτο στο υπενθυμισα για την ταχυτητα. Γιατι δεν τα καις σε 4χ να εχεις το κεφαλι σου ησυχο; Εγω ακομη και με 8χ ειχα συνεχεια προβληματα με την Mandriva παλιοτερα.

Α, και κατι για το συστημα μου. Εχω 2 δισκους μεσα σε removable racks τα οποια εναλλασω (πανω-κατω) για να εχω μια τον εναν master και τον αλλο slave και τουμπαλιν. Ετσι ωστε να μην πηδηξω τα windows, και οτι πειραματισμο κανω, να τον κανω εκ του ασφαλους στον αλλο δισκο. (πρακτικο)

:confused: :confused: :confused:

Εμ, ετσι εξηγουνται ολα...Για να το καταλαβεις, σκεψου: Εναν που αλλαζει συνεχεια σπιτι, θα τον βρει ευκολα ο ταχυδρομος να του δωσει το γραμμα; Κι ο ταχυδρομος εδω ειναι η partition table.

Δημοσ.

insomnix στο τελος δεν σε καταλαβαινω, ποια ολα εξηγουνται?

Δηλ. τι προβλημα υπαρχει ετσι?

οταν εγκαθιστω το λινουξ, ο σκληρος των windows ειναι πλεον slave.

οταν παω να μπουταρω στα windows, εκεινο τον σκληρο τον κανω master.

Μου δημιουργει αυτο καποιο προβλημα?

ποσταρω και καποια screen captures.

στην 1 εκει που λεει Status inaccessible, πατωντας enable, πολυ απλα δεν γινεται τιποτα. παραμενει inaccessible.

post-15519-129062929778_thumb.jpg

post-15519-129062929782_thumb.jpg

post-15519-129062929783_thumb.jpg

post-15519-129062929784_thumb.jpg

post-15519-129062929785_thumb.jpg

Δημοσ.

Εκτός από αυτά που σου είπα παραπάνω, το config του grub δηαλδή, δοκίμασε να έχεις μόνο ένα σκληρό σο σύστημα όσο κάνεισ την εκγατάσταση του linux. μετά βλέπουμε για τον άλλο.

EDIT:

το mkdir /mnt/system έχει κενό ανάμεσα στο mkdir και στο υπόλοιπο. Το ίδιο και στο mount.

Επίσης, το shutwon μπορεί να το κάνει μόνο ο root και κατεπέκταση θέλει και sudo μπροστά. Επίσης δεν συντάσεται μόνο του. Για shutdown θέλει

shutdown -h now

και για reboot

shutdown -r now

Αυτά πρός το παρόν, ξαναδοκίμασε κι εδώ είμαστε

Δημοσ.

αυτο το εχω ηδη δοκιμασει. Μαλιστα δοκιμασα να τα βαλω μια φορα και στο δισκο που εχω τα ΧΡ στον ελευθερο χωρο, και παλι ομως δεν μπουταρε και εβγαζε το Read Error.

Δημοσ.

Ναι, άσε τον δίσκο με τα windows εκτός λειτουργίας προς το παρόν, για να καταλάβεις τι γίνεται. Επίσης δοκίμασε για το cfdisk το εξής, cfdisk /dev/hda1 (αρκεί να έχεις ένα σκληρό και να ξέρεις οτι είναι αυτός με το Linux).

Δημοσ.
insomnix στο τελος δεν σε καταλαβαινω, ποια ολα εξηγουνται?
Φιλε, Μιτσικα, η προσαρτηση δευτερου σκληρου και οι αλλαγες απο master σε slave και τουμπαλιν ειναι μεγαλη θεωρια για να την αναλυουμε τωρα. Εμπλεκονται εννοιες οπως IDE controller, primary και secondary channel, jumpers κλπ. (Στα δινω σαν λεξεις κλειδια για το google) Προσθεσε και τις μετονομασιες των δισκων αναλογα με τις αλλαγες για να δεις τι κομφουζιο γινεται.

Για μενα κρατα τους σκληρους σε μια σταθερη θεση και βαλε μια ευκολη διανομη. Μετα μπορεις να περασεις και σε μια δυσκολη, εγκαθιστωντας μονο τη ριζα / . Για /home κρατας το ιδιο.

.

Δημοσ.

Για μενα κρατα τους σκληρους σε μια σταθερη θεση και βαλε μια ευκολη διανομη. Μετα μπορεις να περασεις και σε μια δυσκολη' date=' εγκαθιστωντας μονο τη ριζα / . Για /home κρατας το ιδιο.

[/quote']

"Εύκολη" ή "δύσκολη" θα πρέπει να περάσει από το στάδιο της δημιουργίας των partition και του boot loader.

Δημοσ.
"Εύκολη" ή "δύσκολη" θα πρέπει να περάσει από το στάδιο της δημιουργίας των partition και του boot loader.
Απο την jpeg1 συμπεραινω οτι υπαρχουν ηδη οι παρακατω partitions:

hda1=/ (primary)

hda2=extended, η οποια περιεχει:

hda5=swap (logical)

hda6=/home (logical)

hda3 και hda4 βεβαια ειναι reserved για primary partitions αν και οταν δημιουργηθουν. Αν εξαιρεσει κανεις το γεγονος οτι η hda1 ειναι μεγαλη (εγω δεν θα εδινα πανω απο 3 gb), το σχημα ειναι καλο.

Το μπερδεμα προφανως προερχεται απο τις αλλαγες (master, slave) γιατι γινονται μετονομασιες, ενω ο bootloader παραμενει un-updated.

Edit: Μολις προσεξα οτι το filesystem ειναι ext2, το οποιο βεβαια πρεπει οπωσδηποτε να αλλαξει σε ext3 ή reiserfs, γιατι ext2 ειναι πλεον αρχαιολογια. Αυτο δεν εμπλεκει επαναδημιουργια των partitions, αλλα ενα απλο format της καθε partition με το νεο filesystem.Εκτος εαν με τον ορο filesystem εννοειται η partition ( μου φαινεται οτι κατι τετοιο γινεται με τις gnome-based διανομες)

.

Δημοσ.

insomnix φοβαμαι πως δεν με βοηθας καθολου. τα περι master και slave, IDE controller, primary και secondary channel, jumpers κλπ. οπως και το google...τα γνωριζω. και ο δισκος με τα windows "τυχαια" βρεθηκε σε λειτουργια. ολες οι προσπαθειες μου να βαλω το λινουξ γινανε με εναν μονο δισκο.

@capthookb το cfdisk /dev/hda1 το δοκιμασα και μου εβγαλε παλι οτι και στην εικονα 5:fatal error.

@NullScan εκανα αυτο που μου ειπες: /dev/hda1 100MB /boot, swap 512MB, /dev/hda2 / στον υπόλοιπο χώρο του σκληρού και το GRUB στο MBR. αποτελεσμα παλι "GRUB Loading stage 1.5Read Error".

για τα sudo mkdir /mnt/system και sudo mount /dev/hda1 /mnt/system δες την εικονα 6.

Το αλλο που μου εκανε να απορησω ακομα πιο πολυ, ειναι οτι ειχα μια διανομη mandrake 9 που ειχα βαλει πριν χρονια ετσι για δοκιμη. δοκιμασα να την εγκαταστησω χτες και εφαγε και αυτη κολλημα που σε αλλο υπολογιστη μου ειχε μπει κανονικα!!! Συγκεκριμενα εβγαζe στο μπουταρισμα:

L 01 01 ILO 22.6.1 Loading Linux

Error 0x01

Loading Linux

Error 0x01

Loading Linux

Error 0x01

Loading Linux

Error 0x01

Loading Linux

Error 0x01

Loading Linux

Ρε μπας και ειναι χτυπημενος ο 20αρης δισκος λεω? Το αλλο θεμα ομως ειναι οτι οταν μια φορα στην αρχη αρχη δοκιμασα να κανω την εγκατασταση στον 160αρη που εχω τα ΧΡ και ειπα ΟΚ να μπει στο ΜΒR παλι μου εβγαλε το "GRUB Loading stage 1.5Read Error". Είναι δυνατον δηλαδη και ο 160αρης να ειναι χτυπημενος? 5 μηνων δισκος ειναι χωρις καν να δουλευτει αφου λοιπω απο το σπιτι πολλες ωρες.

Φιλοι μου αν εχετε ακομα λυσεις να προτεινετε, τις ακουω ολος αυτια. (Να δουμε ποτε θα ερθει η μερα που και΄γω θα μπαινω απο λινουξ:confused: )

post-15519-129062929799_thumb.jpg

post-15519-129062929801_thumb.jpg

Δημοσ.

Λάθος δικό μου, κανονικά είναι

cfdisk /dev/hda (για master στο primary)

cfdisk /dev/hdb (για slave στο primary)

cfdisk /dev/hdc (για master στο secondary)

cfdisk /dev/hdd (για slave στο secondary)

Αλλά και cfdisk /dev/hda1 να έδινες δεν έπρεπε να βγάλει fatal error.

1)Λοιπόν, αφήνεις μόνο ένα δίσκο στο μηχάνημα (τον 20άρη λογικά).

2)Αυτός, να είναι στο κανάλι 1 του IDE controller και σε master λειτουργία.

Κάνεις boot με live cd, ανοίγεις κονσόλα και δίνεις εντολή για

>
#su -
#cfdisk /dev/hda

Αν βγάλει πάλι fatal error σημαίνει πως κάποιο άλλο πρόβλημα υπάρχει με το δίσκο.

Για καλό και για κακό, από κονσόλα πάλι δώσε

>#dmesg > dmesg.txt 

και στείλε μας το dmesg.txt να δούμε τι γίνεται.

Στο bios τι επιλογές έχεις για το boot του υπολογιστή;

Την εντολή για sudo mount δεν την έδωσες σωστά. Υπάρχει κενό ανάμεσα στα /dev/hda1 και /mnt/system

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...