Προς το περιεχόμενο

Μητρική και πρόβλημα με επεξεργαστή.

Voorhees

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά η μητρική παίρνει επεξεργαστή μέχρι 850 και σήμερα της βάζω έναν στα 800 και σε Socket 370 δεν ανοίγει η οθόνη και γενικώς δεν προχωράει ενώ στο Slot 1 τον διαβάζει ως 600άρι. Πάω στο bios και πάει μέχρι 800, το βάζω εκεί, επανεκκίνηση μαζί με save and exit βέβαια και τον βλέπει πάλι σαν 600άρι. Παίρνω τηλέφωνο αυτόν που τον αγόρασα και μου λέει πως πρέπει να αλλάξω κάτι νούμερα και το πάω στο Manual(εκεί που άλλαζα τις ταχύτητες είχε και ένα manual) και κάνω πάλι save and exit και από τότε δεν μπορώ να ανοίξω τον υπολογιστή για να δω τελικά τι φταίει. Δεν ανοίγει η οθόνη όπως και όταν τον έβαζα στο Socket 370. Έχω και έναν επεξεργαστή στα 400 και θέλω να μάθω γιατί έχουν σπάσει τα νεύρα μου(τώρα κάνω μπρέικ μετά από 1,5 ώρα σπάσιμο νεύρων) αν βγάλω τον PIII και ξαναβάλω τον PII θα χάσει αυτά που έκανα στον PIII για να τον πάω σε κάποιον τεχνικό να το κάνει; Με λίγα λόγια θα αλλάξει το manual και θα ξαναγίνει 600 ή τι πρέπει να κάνω για να το ξαναπάω στα 600;

Δημοσ.

Eisai sigouros pos o epeksergastis pou sou poulise den einai 600MHz? Gia psaksto ligaki. An einai 800 opos sou eipe tote stin rithmisi tou BIOS otan to exeis sto AUTO tha prepei na ton dei san 800. Afto pou sou eipe na kaneis einai o/c ston epeksergasti kai otan to kaneis meso tou manual setting apla o epeksergastis den to antexei kai den anigei ;-)

Δημοσ.

Ο P3 800Mhz που έχεις δουλεύει με FSB 133MHz (133 x 6 = 800). Το motherboard που έχεις, αρχικά ήταν ρυθμισμένο να δουλεύει με FSB 100MHz. Γι' αυτό και τον έβλεπε σαν 600MHz (100 x 6). Ο πολλαπλασιαστής του επεξεργαστή (το x6 δηλαδή) δεν μπορεί να αλλάξει, είναι κλειδωμένος από την intel. Γι' αυτό οι ρυθμίσεις της ταχύτητας του επεξεργαστή γίνονται αλλάζοντας το FSB.

Τα νούμερα που σου είπε να αλλάξεις στο BIOS προφανώς ήταν η ρύθμιση του FSB.

Αφού δεν ανάβει καθόλου τώρα, ή δεν έκανες σωστά τη ρύθμιση, ή το motherboard δεν υποστηρίζει σωστά τα FSB πάνω από 100MHz ή η μνήμη που έχεις δεν δουλεύει στα 133MHz.

Κάνε ένα reset στο BIOS (κάπου πάνω της η μητρική πρέπει να έχει ένα jumper με την ένδειξη clear CMOS) ώστε να γυρίσει η μητρική στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και ξαναδοκίμασε προσεκτικά ή πήγαινε το να το κοιτάξει κάποιος που ξέρει καλύτερα.

Πάντως, ο επεξεργαστής έχει τυπωμένο πάνω του το μοντέλο και την ταχύτητα οπότε είναι εύκολο να καταλάβεις αν είναι όντως 800-ρης.

Δημοσ.

Ναι παιδιά είναι 800άρης.

geargeadams λογικά αυτά που μου λες.

Οι μνήμες που λες αν μιλάς για μνήμες Ram τότε είναι στα 100 και όχι στα 133. Η mobo από ότι είδα σε ένα site δέχεται και 100 και 133.

Πήγα σε έναν τεχνικό και μου είπε πως ασχέτως που τον δείχνει στα 600 τρέχει κανονικότατα στα 800(άλλο τι γράφει). Αυτό αληθεύει;

Ο damiano μου έδωσα ένα site με δύο αναβαθμίσεις των Bios της και αν είναι θα τις κατεβάσω και θα τις κάνω. Τώρα για reset του bios δεν ξέρω να κάνω εγώ αλλά θα τον κάνει ο αδερφός μου όταν πάρει άδεια.

Δημοσ.
Ναι παιδιά είναι 800άρης.

geargeadams λογικά αυτά που μου λες.

Οι μνήμες που λες αν μιλάς για μνήμες Ram τότε είναι στα 100 και όχι στα 133. Η mobo από ότι είδα σε ένα site δέχεται και 100 και 133.

Πήγα σε έναν τεχνικό και μου είπε πως ασχέτως που τον δείχνει στα 600 τρέχει κανονικότατα στα 800(άλλο τι γράφει). Αυτό αληθεύει;

Ο damiano μου έδωσα ένα site με δύο αναβαθμίσεις των Bios της και αν είναι θα τις κατεβάσω και θα τις κάνω. Τώρα για reset του bios δεν ξέρω να κάνω εγώ αλλά θα τον κάνει ο αδερφός μου όταν πάρει άδεια.

Αυτό που σου είπε ο «τεχνικός» είναι πατάτα...

Κοίτα επάνω στο μπόρντ και θα δεις κάπου, νομίζω κοντά στις μνήμες, στην άκρη του κάποια jumpers όπου θα τα αλλάξεις για να ενεργοποιήσεις το FSB στα 133.

Φυσικά πρέπει να αλλάξεις και τις μνήμες με άλλες 133άρες αλλιώς μάλλον δεν θα λειτουργεί με τις παλιές.

Δημοσ.

Σε μερικά Motherboard με Via chipset σαν αυτό που έχει το δικό σου, υπάρχει επιλογή στο BIOS για να τρέχουν οι μνήμες ±33MHz σε σχέση με το FSB. Αν υπάρχει και στο δικό σου αυτή η επιλογή, μπορείς να βάλεις τις μνήμες να δουλεύουν στα 100MHz ενώ το υπόλοιπο σύστημα θα είναι στα 133MHz. Δεν είναι βέβαια ό,τι καλύτερο από πλευρά απόδοσης αλλά αν δεν μπορείς να βρεις άλλες μνήμες, τουλάχιστον έτσι θα δουλέψει.

Όσο για τον "τεχνικό" που σου είπε πως θα δουλεύει στα 800 ακόμα κι αν γράφει 600, άστο καλύτερα, ας μην πω καμιά βαριά κουβέντα... :)

Δημοσ.

Εσύ μπορεί να μην πεις αλλά πήγα εγώ σήμερα και του είπα.

Έκανα και αναβάθμιση το bios και αυτό με το 100x6 το έγραφε δίπλα από τα 600Mhz και επειδή καλά εγώ είμαι άσχετος, τον έστειλα εδώ στην σελίδα και δεν ήξερε τι να μου πει. Για να τα μπαλώσει όμως άρχισε να μου λέει ότι στα πιο παλιά PC αυτό ίσχυε και πως δεν ήξερε ποιας χρονιάς ήταν το PC. Άστα να πάνε δηλαδή.

Πάντως θα δω τι μπορεί να γίνει και με αυτό που λες.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...