Προς το περιεχόμενο

Ποια ειναι η καλυτερη διανομη για εναν αρχαριο?


trizoni

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεκαδες ερωτησεις, σχεδον καθε μερα, με το ιδιο ή παραπλησιο περιεχομενο. Εκατονταδες απαντησεις απο τους πιο εμπειρους που ομολογω οτι εαν ήμουν ο αρχαριος ή ο παντελως πρωταρης δεν θα εβγαζα καμια ακρη. Πιθανον να μπερδευομουν περισσοτερο. Δεν ξερω εαν ειναι τοσο σημαντικο αυτο το "αυτη η διανομη ειναι για εμπειρους ενω εκεινη ειναι για απειρους" και παει λεγοντας. Απο τα πρωτα πραγματα που εμαθα οταν πρωτοασχοληθηκα με το Linux ειναι οτι "Το Linux ειναι ΕΝΑ". Και θεωρω πως οποιος θελει να μαθει να χρησιμοποιει, να χειριζεται και να προγραμματιζει ισως σε Linux μπορει να το κανει με οποιαδηποτε διανομη.

Το ερωτημα λοιπον που απευθυνουν οι απειροι αλλα ενδιαφερομενοι υποψηφιοι νεοι χρηστες εχει να κανει με το ξεκινημα και εντοπιζεται σε μερικα απλα πραγματα.

1) Ποια διανομη ειναι ευκολη στην εγκατασταση? (αν θελουμε να το πουμε ως εχει εννοουν "ποιας διανομη η πρωτη εγκατασταση προσομοιαζει περισσοτερο με αυτα που ηδη ξερουμε απο τις εγκαταστασεις των windows?"

2) Σε ποια διανομη η πρωτη εικονα που θα αντικρυσω μετα το πρωτο boot θα μου ειναι περισσοτερο οικεια? (δηλαδη να μην τα χασω βρε παιδια γιατι ερχομαι απο τα windows και ναι μεν μπορω να αλλαξω αλλα σιγα-σιγα)

3) Ποια διανομη θα με βοηθησει να προσαρμοστω ευκολα? Να καταλαβω γρηγορα τι περιπου παιζει εδω? Να μπορω γρηγορα να διακρινω τις αντιστοιχες εφαρμογες με αυτα που ηδη ξερω απο τα windows?

4) Ποια διανομη ειναι πιο ομορφη? (Σχετικο θα πειτε αλλα σκεφτειτε λιγο τι θεωρουν ομορφο πολλοι χρηστες windows και θα δειτε οτι υπαρχει μια λογικη ομοιοτητα στην "ομορφια" η οποια παιζει πολυ σημαντικο ρολο, διοτι για παρα πολλους η αισθητικη ειναι απο τα σημαντικοτερα στοιχεια)

 

Κατα την γνωμη μου ολα τα υπολοιπα που ο καθενας θα ανακαλυψει (εαν και εφοσον φυσικα θελει να εμβαθυνει) ειναι εφικτα σε ολες τις διανομες, αλλου πιο ευκολα και αλλου πιο δυσκολα. Ο βαθμος δυσκολιας ειναι για πολλους απο εμας προκληση. Αυτο δεν σημαινει οτι μια πιο δυσκολη διανομη ειναι η καταλληλοτερη για πιο εμπειρους.

 

Τελος θα προτεινα στους moderators (το ειπα σωστα ωστε να μην με μαλλωσουν παλι οπως στο προηγουμενο post μου :-D ) να τεθει ως "υπομνημα" αυτη η συζητηση για να παραπεμπονται ευκολα ολοι οσοι εχουν την ιδια απορια και να μην αναγκαζομαστε ολοι μας εκ νεου να λεμε τις ιδιες αποψεις (οι οποιες μαλιστα μπορει και να αλλαξουν γιατι μην ξεχναμε οτι για αυτο αγαπαμε το Linux, επειδη αλλαζει συνεχως!).

 

Σαν δικη μου προσωπικη αποψη καταθετω την εξης:

Ξεκινησα με Mandrake 7.0 πριν απο καμποσα χρονια. Εχω εγκαταστησει ολες τις διανομες mandrake και mandriva εως σημερα και κατα 90% εχω δουλεψει με αυτες. Μου ηταν πολυ ευχαριστο σαν ξεκινημα και καλυπτε ολες τις ερωτησεις που ανεφερα πιο πανω.

Κατα την διαρκεια της ενασχολησης μου με το Linux δικομασα κατα καιρους διαφορες εκδοσεις SuSE, Ubuntu, Caldera, RedHat, TurboLinux, Knoppix και πολυ προσφατα Slackware 10.2. Με εξαιρεση το Slackware 10.2 που μολις το εγκατεστησα αρα δεν εχω ολοκληρωμενη αποψη, οι Mandrake-Mandrva διανομες ειναι οι καλυτερες απο αυτες που ανεφερα. Θα μου πειτε δεν εχω δοκιμασει Debian και φυσικα αυτο ειναι μια μεγαλη "τρυπα" στην ολη μου εμπειρια αλλα να ειστε σιγουροι οτι θα γινει και αυτο συντομα.

Με κατηγορηματικη σταση προτεινω σε ολους τους αρχαριους MANDRIVA και για καθε προβλημα ευτυχως υπαρχει το insomnia :-D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με κατηγορηματικη σταση προτεινω σε ολους τους αρχαριους MANDRIVA και για καθε προβλημα ευτυχως υπαρχει το insomnia[/b'] :-D
I apopsi sou vevea einai sevasti.

 

As arhisoume omws me to prwto provlima: I Mandriva ehei bug sto elliniko pliktrologio. Pws to diorthwses?

 

Filika panta

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το διορθωσα και οχι ιδιατερα δυσκολα...

Ειναι ομως το θεμα αυτο?

Αλλωστε bug εχει η τελευταια εκδοση 2006.0

Εγω αναφερομαι γενικα στην φιλοσοφια στησιματος της διανομης!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το διορθωσα και οχι ιδιατερα δυσκολα...

Ειναι ομως το θεμα αυτο?

Αλλωστε bug εχει η τελευταια εκδοση 2006.0

Εγω αναφερομαι γενικα στην φιλοσοφια στησιματος της διανομης!

Min to pareis pros theou san antiparathesi. Einai ontws ena vasiko zitima giati an meneis stin Ellada thes na grapseis kai ellinika. Safws afou esy grafeis to provlima lynetai, alla fantasou enan arhario na vrethei xafnika me ligo to ena kai ligo to allo. Ti tha kanei?

 

Ena allo p.h. provlima einai i rythmisi tou shorewall. Me ta default eheis prostasia apo exwterikes epitheseis, alla oi syndeseis apo mesa pros ta exw einai anexelegtes. Nomizeis oti enas arharios ehei tin efhereia na kanei edit sto /etc/shorewall kai na valei rules?

 

Gia mena i Mandriva den einai gia arharious. Tha proteina Mepis i Kubuntu.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ουτε το εξελαβα ως ανταπαραθεση αλλα και να το εκλαμβανα δεν το θεωρω κακο! Αλλοιμονο να συμφωνουσαμε ολοι! Για αυτο μιλαμε για να υπαρχει αντιπαραθεση, ανταλλαγη αποψεων κτλ

Επι του θεματος τωρα..

 

Einai ontws ena vasiko zitima giati an meneis stin Ellada thes na grapseis kai ellinika.

 

Σαφως και ειναι, εχεις δικιο. Το προβλημα το ελυσα πολυ ευκολα και για να το λυσω με βοηθησε η ιδια η βοηθεια του Mandriva στα ελληνικα παρακαλω!

 

Ena allo p.h. provlima einai i rythmisi tou shorewall. Me ta default eheis prostasia apo exwterikes epitheseis, alla oi syndeseis apo mesa pros ta exw einai anexelegtes. Nomizeis oti enas arharios ehei tin efhereia na kanei edit sto /etc/shorewall kai na valei rules?

 

Θεωρω το εξης. Εαν ενας χρησης windows ξερει να ρυθμιζει ενα firewall στα windows (δεν ειμαι και τοσο σιγουρος οτι ξερουν ολοι!) τοτε δεν θα του ειναι δυσκολο να κανει τις αντιστοιχες ρυθμισεις στο Linux. Το θεμα της ρυθμισης σωστα ενος firewall δεν ειναι θεμα λειτουργικου αλλα κατανοησης της λειτουργιας. Εαν καποιος θελει να ασχοληθει και να κατανοησει την λειτουργια ενος firewall τα αλλα ειναι απλα.

 

Για να μη ξεφυγουμε επιμενω. Το θεμα ειναι οτι κατα την γνωμη μου η φιλοσοφια στησιματος του mandriva κανει την διανομη πιο ευχαριστη και ευκολη για τους νεους χρηστες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τι συνδέσεις από μέσα προς τα έξω θες να κόψεις, αν δε γίνομαι αδιάκριτος; :P
Ohi den eisai katholou adiakritos. Tounantion einai zwtiko zitima gia opoion hrisimopoiei ton shorewall. Proswpika den ehw provlima. Sto fakello policy evala se oles tis syndeseis DROP kai sto fakello rules evala ACCEPT mono se opoies ypiresies hreiazetai na vgainoun exw (DNS,http, https, pop3 klp) kai orisa kai mia port range gia na vgainoun ki elixe.

To zitima omws xefevgei apo to paron thread gia na to analysoume.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@trizoni: Έχεις απόλυτο δίκιο, το Linux είναι ένα. Οι διανομές όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδιες, αντίθετα παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές σε σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως:

 

  • Το σύστημα διαχείρισης πακέτων, και δεν εννοώ απλά apt vs installpkg vs rpm. Είναι η όλη φιλοσοφία ενός συστήματος διαχείρισης πακέτων που κάνει μεγάλη διαφορά. Π.χ. στο slackware ξέρεις ότι λίγο πολύ θα πρέπει να συντηρείς όλη τη διανομή με το χέρι, στο debian και στο gentoo ξέρεις ότι θα βρεις ό,τι χρειαστείς σε «επίσημο» πακέτο. Στις rpm based διανομές κατά κανόνα ανάβεις ένα κερί και πας σε contributed πακέτα.
  • Τα εργαλεία. Κάποιες διανομές έχουν ένα πλήρες toolset για ρυθμίσεις συστήματος, κάποια άλλα όχι. Αυτό με τον τρόπο του επηρεάζει το χρήστη. Π.χ. αν βάλεις SuSE και ρυθμίζεις τα πάντα από το Yast, δε θα μάθεις ποτέ Linux. Αντίθετα, το slackware για παράδειγμα, δεν έχει τέτοια πράγματα, ρυθμίζεις τα πάντα με το χέρι.
  • Η γενικότερη νοοτροπία. Κάποιες διανομές είναι πιο κοντά στα Windows, τείνουν να αποκρύψουν το γεγονός ότι είναι Linux στην πραγματικότητα. Αυτές οι διανομές λοιπόν σε αποτρέπουν από το να ψάξεις τι υπάρχει από κάτω. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι Linspire, Xandros, κλπ. Οι διαφορές επεκτείνονται και αλλού: κάποιες διανομές τηρούν τις συμβάσεις της ιεραρχίας του συστήματος αρχείων, κάποιες άλλες όχι, κάποιες διανομές θυσιάζουν τη σταθερότητα εις βάρος των νέων πακέτων, κάποιες άλλες όχι.

 

Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Ναι, το GNU/Linux είναι ένα, αλλά ο τρόπος που το προσεγγίζεις εξαρτάται άμεσα από τη διανομή που χρησιμοποιείς και για να πεις «ξέρω Linux» πρέπει να περάσει πολύς καιρός και πολλές διανομές. Και δεν είναι τυχαίο το ρητό που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό: «If you need help with your Linux box, find a Slackware user. He is more likely to fix the problem than a user familiar with any other distribution.»

 

Όταν ξεκινούσα και εγώ με Mandrake έλεγα: «αηδίες, το Linux είναι ένα». Όταν πέρασα από το slackware, κατάλαβα ότι αυτός που το είπε είχε δίκιο ;-)

 

Αν κοιτάξετε πάντως όλα τα posts μου, αποφεύγω να συνιστώ διανομές σε νέους. Και αυτό για έναν απλό λόγο: αν δε δοκιμάσεις και δεν αλλάξεις διανομές, αν δε χαράξεις τη δική σου πορεία σε αυτό το χάος, δε θα μάθεις. Η απάντησή μου λοιπόν στο «ποιά διανομή;» είναι «όσες χρειαστεί μέχρι να βρεις αυτό που σου κάνει». ;-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

I apopsi sou vevea einai sevasti.

 

As arhisoume omws me to prwto provlima: I Mandriva ehei bug sto elliniko pliktrologio. Pws to diorthwses?

 

Filika panta

όντως... εγώ το δίόρθωσα με αρκετό ψάξιμο σε διάφορα fora...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Asxeto epi tou post alla symfono me ton apoiko.

Prosopika ksekinisa me suse 7.1(agorasmeno pou den to metaniwsa pote)

kai stin prwti egatastash tou den mou fanike kai poly diskolo logo Yast.

Meta katevasa Slackware kai stin egatastash logo text interface diskoleutika

arketa. Exw perasei kai apo *BSD OS kai ekei htan pou ta eida ola. Apo to

fdisk mexri kai to Xcfg pou mou phre panw katw 1 week kai to ena reboot

meta to allo gia na vrw kapoia lysh sto net...

Apopsh mou einai oti mia poly kalh empiria einai to stisimo *BSD h kapoiou

paliou linux distr se text interface.

 

 

Ton kairo pou ksekinisa oi "eukoles"(install) distrs htan suse,redhat,madrake

kai tis opoies gia na tis vreis htan na tis agoraseis.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αποικε συμφωνω απολυτως με την τοποθετηση σου και κατα βαση πιστευω οτι δεν εχουμε διαφορα αποψεων.

Το Linux ειναι ενα και για να το μαθει καποιος πρεπει να μπει στα βαθια του. Εαν φυσικα το επιθυμει. Απλως για να το ερμηνευσουμε σωστα ωστε να μην τρομαζουν οι αρχαριοι, δεν ειναι απαραιτητο για καποιον να μπει στα βαθια για να χρησιμοποιησει μια linux διανομη στο PC του. Υπαρχουν πλεον διανομες που ανετοτατα χρησιμοποιουνται και χωρις ιδιαιτερες γνωσεις (δινοντας ομως την δυνατοτητα να μπουν και στα βαθια εαν το επιθυμουν). Αναμεσα σε αυτες η προσωπικη μου συσταση (που ισως εχεις δικιο κακως το κανω) ειναι η Mandriva.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν κοιτάξετε πάντως όλα τα posts μου, αποφεύγω να συνιστώ διανομές σε νέους. Και αυτό για έναν απλό λόγο: αν δε δοκιμάσεις και δεν αλλάξεις διανομές, αν δε χαράξεις τη δική σου πορεία σε αυτό το χάος, δε θα μάθεις. Η απάντησή μου λοιπόν στο «ποιά διανομή;» είναι «όσες χρειαστεί μέχρι να βρεις αυτό που σου κάνει». ;-)
Me to na mi systinoume, den nomizw oti voithame kapoion pou thelei na bei sto hwro. Enas arharios pou erhetai apo Windows kai den xerei ti tou ginetai ehei anagi apo symvoules ex ou kai ta threads pou rwtane ti dianomi na valoun.

 

Me to na systiseis dyo treis dianomes den egine kai tipota. Allwste stin poreia,otan tha ehei egklimatistei sto hwro, an den tou kanei tha tin allaxei. To zitima einai i arhi. Arhizontas me mia dyskoli dianomi einai pithanon na apogoiteftei kai na gyrisei oristika tin plati sto linux. Polloi den xeroun kan oti yparhoun polles dianomes kai osoi xeroun kai arhisoun me kati dyskolo, to poly poly na fantastoun oti mia alli dianomi einai elafrws efkoloteri. Den einai omws etsi. P.h anamesa se slackware kai Mepis i diafora einai opws i mera me ti nyhta apo plevras efkolias.

 

Xefevgontas apo to sholio tou Apoikou kai anaferomenos genikws, tha eiha na prosthesw oti den katalavainw ti filosofia merikwn pou einai san na thewroun to linux hwro mahis kai kataxiwsis. Ti paei na pei diladi "pedeftika alla telika to elysa" i "an den peraseis apo slackware den tha matheis pote linux" Epeidi oi perissoteroi linuxades eimaste pathiasmenoi (kai merikoi varemenoi) prepei na einai kai olos o kosmos?

I mipws to linux einai idioktisia mas opws to ehoun dei oi koinotites debian kai slackware twn opoiwn to skeftiko einai "to goustaroume etsi ki opoios ta kataferei, kofte to laimo sas" Den nomizw oti to orama tou Torvalds itan tetoio.

 

Epilegoume ena systima gia na kanoume ti douleia mas kai an ehoume to hrono symvaloume na ginei kalytero kai na diadwthei. Proswpika epeidi den ehw tis tehnikes gnwseis gia na prosferw stin anaptyxi tou to mono pou borw na kanw einai na dwsw kapoies aples symvoules kyriws se arharious epeidi einai se katwtero "tehniko" epipedo apo mena.

 

 

I symvouli mou loipon, epeidi tetoio einai to antikeimeno tou thread edw, einai. Rwtiste poia dianomi einai efkoli kai den tha sas spasei ta nevra kai arhiste me aftin. Stin syneheia kante oti sas aresei.

 

I proswpiki mou epilogi einai i Mepis alla Kubuntu, Ubuntu pou dokimasa einai episis kales. Genios episis kai PClinuxOS tha dokimasw otan ehw to hrono giati akousa oti einai efkoles kai kales. Opoios ehei dokimasei kati kalo as mas to pei me gnwmona na voithisoume kapoion arhario, ki ohi na ton sprwxoume sta vathia nera me to skeftiko na mathei linux, epeidi etsi emas mas ti varese....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...