TheBoyFromSalina Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2006 Ενα ψυχολογικο θριλερ που θελει να σου σπασει τα νευρα - εμενα με καταφερε παντως. Ενα επιτυχημενο επαγγελματικα ζευγαρι καλειται να αντιμετωπισει εναν αγνωστο (?) που τους παρακολουθει. Δε θα πω τιποτε αλλο για την υποθεση. Πιστευω οτι ειναι μια ταινια που κινειται σε πολλα επιπεδα. Προκαταληψη, ρατσισμος, ενοχες, ανατροφη παιδιων, συγχρονη οικογενειακη ζωη κ.α. O Michael Haneke χρησιμοποιει πολυ δημιουργικα τα μεγαλα μονοπλανα για να σε βαλει μεσα στο παιχνιδι. Παντελης απουσια μουσικης που λειτουργει πολυ θετικα κατα τη γνωμη μου. Oι μικροεκπληξεις που υπαρχουν μονο και μονο για να τρομαξεις δενουν πολυ καλα με το συνολο και δε μοιαζουν τελειως ξεκαρφωτες. Ο Auteuil εκπληκτικος οπως παντα, ενω o ρολος της Binoche θα μπορουσε να φανει λιγο επιφανειακος αλλα ο σκηνοθετης και η ερμηνεια της το σωζουν. Η ταινια ειναι σε καποιες στιγμες πολυ αργη - οχι αδικαιολογητα πιστευω - αλλα την προτεινω ανεπιφυλακτα. Το τελος επισης δεχεται διαφορες ερμηνειες. Γενικα, μην περιμενει κανεις οτι Binoche = Bleu/Chocolat κλπ, γιατι μαλλον αυτο καταλαβα απο τις γνωστες κυρατσες στο σινεμα που πεταγονταν απο το καθισμα σαν κλωσες που εκαναν το αυγο καθε φορα που συνεβαινε κατι.
Affectuoso31 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2006 Το πολυαναμενόμενο Πραγματικό Αριστούργημα της Κινηματογραφικής χρονιάς! Κρυμμένος-Cache του Μichael Haneke (2004- Γαλλία- Αυστρία- Γερμανία- Ιταλία) Παραγωγή : Les Films du Losagne, Wega Film, Bavaria Film,Bim Distribuzione) Σενάριο/Σκηνοθεσία :Michael Haneke Παίζουν: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Maurice Bénichou, Annie Girardot, Bernard Le Coq, Walid Afkir, Lester Makedonsky, Daniel Duval, Nathalie Richard Βραβεία: Φεστιβάλ Καννών 2005 :( Βραβείο Σκηνοθεσίας, Καλύτερης ταινίας από την διεθνή ένωση κριτικών FIPRESCI- Οικουμενικό βραβείο) Ευρωπαϊκά Βραβεία 2005 : Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερου Μοντάζ, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την FIPRESCI. To Cache είναι η ιστορία μιας ευκατάστατης παριζιάνικης οικογένειας, στην καθημερινότητα της οποίας εισβάλει ή ανασφάλεια. Όλα αρχίζουν όταν φτάνουν στην πόρτα της μερικές ανώνυμες βιντεοκασέτες, που παρακολουθούν το σπίτι των μελών της, καθώς και μια σειρά από παιδικές ζωγραφιές που αποτυπώνουν ένα μικρό αγόρι να αιμορραγεί. Ποιος μπορεί να είναι ο αποστολέας; O Ζώρζ (Ντανιέλ Οτέιγ) πετυχημένος παρουσιαστής μίας τηλεοπτικής λογοτεχνικής εκπομπής, και η σύζυγος του Άννα (Ζυλιέτ Μπινός), επιμελήτρια σε έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο, δεν έχουν ιδέα. Σιγά σιγά, το περιεχόμενο των κασετών γίνεται πιο προσωπικό και οι υποψίες για την ταυτότητα του δράστη παίρνουν σχήμα σε ένα πρόσωπο από ο παρελθόν του Ζώρζ όταν ακόμα ήταν παιδί. Ο Ζώρζ ακολουθεί τα ίχνη του παρελθόντος, φέρνοντας στην επιφάνεια έναν κόσμο γεμάτο οδυνηρές μνήμες, ψέματα, ενοχές, καχυποψία και φόβο. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του κλασσικού θρίλερ και την ατμόσφαιρα του άγνωστου κινδύνου , το Cache μοιάζει με ένα μυστήριο προς λύση, αλλά μόνο στην επιφάνεια του. Από κάτω είναι ο Haneke που με τον γνωστό αυστηρό, ακριβή και άκαμπτο τρόπο του, προσπαθεί να κλονίζει την πίστη μας στην ύπαρξη μίας αντικειμενική αλήθειας και πραγματικότητας. Μια τέτοια αντικειμενικότητα είναι αδύνατη να επιτευχθεί σύμφωνα με τον Haneke. Όλα όσα βλέπουμε και ακούμε, υπόκεινται σε προσωπικές ερμηνείες και στρεβλώσεις που μοιραία μας οδηγούν σε κενό επικοινωνίας και θανάσιμες παρεξηγήσεις. Και αρχίζουν όλα…. Ο φόβος, οι προκαταλήψεις, η καταπίεση, η καταστολή, η βία, η τρομοκρατία. Είναι ένας μηχανισμός που δεν σταματάει ποτέ και εξηγεί την σημερινή κατάσταση του ανεπτυγμένου κόσμου αλλά και τις σχέσεις του με τον Τρίτο Κόσμο. Στην αναζήτηση της απάντησης για το ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης οι ερμηνείες παραμένουν πάλι ανοιχτές για τον καθένα μας. Τόσο στη ζωή , όσο και στην ταινία, που κάνει τα πάντα για να κρατήσει καλά κρυμμένη την απάντηση. Ο αριστουργηματικός Haneke προκαλεί διαρκώς την βεβαιότητα μας ότι αυτό που βλέπουμε στην οθόνη είναι μια ταινία-κατασκευή ενός σκηνοθέτη και όχι το υλικό μιας βιντεοκάμερας παρακολούθησης ενός παρανοϊκού «ηδονοβλεψία», που στο επόμενο λεπτό θα πατήσει το rewind ή το stop για να αρχίσει η κανονική ταινία. Πολλές είναι οι ερμηνείες που ο Haneke επιτρέπει στον θεατή να δώσει…… Kαθρέφτης των ενοχών της ανθρώπινης συνείδησης και της συλλογικής ευθύνης; Προκλητική εξέταση των κοινωνικών προκαταλήψεων και του ρατσισμού; Μετωπική επίθεση στο ωέμα και στην υποκρισία της προνομιούχας αστικής τάξης; Πολιτική αλληγορία για τον Γαλλο-Αλγερινό πόλεμο; Ταινία υπαρξιακού μυστηρίου; Ή μήπως ένα μάθημα για την ίδια την κατασκευή της φιλμικής εικόνας; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αριστοτεχνικά κρυμμένες ερμηνείες που προσφέρει o Ηaneke στον θεατή, δίνοντας μας μια ταινία αντάξια της χιτσκοκικής υφής ενός ψυχολογικού θρίλερ. Το επίσημο site της ταινίας http://www.sonyclassics.com/cache/ Αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες !
Chi Chi Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2006 Αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες ! Gia tin enimerosi & mono & gia osous endiaferontai: Yparxoun ellinikoi subs edo & poly kairo sto greeksubs.
vsls Δημοσ. 5 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2006 Επαναφερω το θεμα μιας κ υπαρχει μια κριτικη μου στο Κριτικες Ταινιων για οποιον ενδιαφερομενο κ για οποια συζητηση αν προκυψει!
Child_In_Time Δημοσ. 5 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2006 Με μια απλή πρόταση, η κριτική του Em_Zed με βρίσκει σύμφωνο 100% (ίσως και λίγο παραπάνω!). Απογοήτευση..
TheBoyFromSalina Δημοσ. 6 Μαρτίου 2006 Μέλος Δημοσ. 6 Μαρτίου 2006 Καταρχας να πω οτι ειμαι περισσοτερο υπερ του "ενα τοπικ ανα ταινια" και κατα του διασκορπισμου των αποψεων σε τοπικ οπως αυτο των κριτικων. Δε νομιζω να εβλεπα καν την κριτικη του Em Zed αν δεν ποσταρε εδω ο vsls. Ενα πολυ καλοπροαιρετο σχολιο, για να ξεκαθαριζομαι. Αυτο που θελω να σχολιασω ειναι το πως ειδα εγω τη "στατικοτητα" που καταλογιζει ο Εm στην ταινια. Προσωπικα το απολαυσα για να ειμαι ειλικρινης, γιατι μπηκα στη διαδικασια να ειμαι εγω το τριτο ματι. Στα μακρα ακινητα πλανα, οπως στο τελευταιο, προσπαθουσα να δω ολες τις λεπτομερειες της εικονας που ειχα μπροστα μου, να καταλαβω τι απο ολα αυτα θα μπορουσε να εχει ενδιαφερον για καποιον που παρακολουθει απο μακρια, να μπω στην ψυχολογια του παρατηρητη. Οσο για τα "1+λεπτα" πλανα που αναφερεις ως κινηματογραφικα, θα διαφωνησω. Κατα τη γνωμη μου ειναι εντελως αντικινηματογραφικα, οταν ομως εξυπηρετουν το σεναριο, οπως σε αυτην την περιπτωση, ειναι πολυ λειτουργικα. Και φυσικα μονο για το σινεμα. Στην τηλεοραση χανουν πολυ. Τελος, νομιζω οτι ο γιος μονο διακοσμητικος δεν ηταν. Και για κατι που εγραψε ο vsls. Συγκρινοντας τον Cache με το Code Inconnu, πιστευω οτι υπερτερει κατα πολυ το πρωτο. Στο δευτερο μαλλον εχασε την μπαλα ο σκηνοθετης και μαζι μ'αυτον κι ο θεατης. Κατα τα αλλα τα γραφομενα του με καλυπτουν απολυτα.
vsls Δημοσ. 6 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2006 Μια μικρη ""διορθωση"", το Code Inconnu ηταν σαφως μια χαωδης ταινια, με πολλα σεναριακα κενα, ψιλοαδειο απο ρολους, πολυυυυ μπερδεμα απλα για να γινει μπερδεμα χωρις προφανη λογο. Σαφως ειναι πολυ κατωτερη, στη προσωπικη μου βαθμολογια το εχω 3/10, η αναφορα εγινε επειδη ηταν μια ταινια του Haneke που αποπειραθηκε να αγγιξει το ιδιο θεμα της ξενοφοβιας, πολυπολιτισμικοτητας κ ρατσισμου αλλα δυστυχως ο τροπος της δε το καταφερε με τον ιδιο τροπο! Για το τελευταιο πλανο συμφωνω κ εγω απολυτα το οτι σου δινει αυτη τη δινατοτητα να μπεις στο ματι του μεγαλου αδερφου κ να μη σου επιτρεπει να εχεις τελικη αποψη για το τελος της ταινιας, σε κανει κ εσενα "κρυμμενο" να παρακολουθεις! Για το αν ενα πλανο ειναι αντικινηματογραφικο ή οχι γενικα θελει συζητηση! Οπως δε θα μπορουσα να δω Αγγελοπουλικα πλανα στο Sin City, ετσι δε θα μπορουσα να δω πλανα του Tykwer στο Lola Rennt σε ταινια που ασχολειται με τις ανθρωπινες σχεσεις κ την αναλυση κοινωνικων προβληματων! Αυτοι οι κανονες για το τι επιτρεπεται κ τι οχι αδιακριτως σε ολες τις ταινιες δεν εχουν εφαρμογη! Akujin αντε να τη δεις κ εσυ να δουμε πιο στρατοπεδο θα ισχυροποιηθει!
Em_Zed Δημοσ. 6 Μαρτίου 2006 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2006 Καταρχας να πω οτι ειμαι περισσοτερο υπερ του "ενα τοπικ ανα ταινια" και κατα του διασκορπισμου των αποψεων σε τοπικ οπως αυτο των κριτικων. Δε νομιζω να εβλεπα καν την κριτικη του Em Zed αν δεν ποσταρε εδω ο vsls. Ενα πολυ καλοπροαιρετο σχολιο, για να ξεκαθαριζομαι. Έχεις δίκιο και πρέπει να ζητήσω συγνώμη γιατί δεν θυμόμουν οτι υπήρχε ήδη θέμα ανοικτό, απλά θεώρησα οτι επειδή ήταν κριτική θα έπρεπε να πάει στο θέμα των κριτικών. Μάλλον θα ωφελούσε περισσότερο αν έμπαινε εδώ, ε; ΟΚ, με συγχωρείτε, την επόμενη φορά θα είμαι πιο προσεκτικός. Και για την ιστορία, να προσθέσω οτι η χρήση της κάμερας ήταν από τα λίγα πράγματα που εκτίμησα στον κρυμμένο. Κι εγώ μπήκα στο τριπάκι να κοιτάω τα γύρω σπίτια να δω αν παίζει κάτι -μάλιστα παρατήρησα και ένα ζευγάρι να μιλάει στο πάνω αριστερά διαμέρισμα. Μου άρεσε που λειτουργούσε σαν κατάσκοπος, σαν παρατηρητής δινοντας περισσότερη αληθοφάνεια στην ταινία. Ακου, πότε θα τη δεις; Ε; Φανταστικέ Ακου;..
TheBoyFromSalina Δημοσ. 6 Μαρτίου 2006 Μέλος Δημοσ. 6 Μαρτίου 2006 Έχεις δίκιο και πρέπει να ζητήσω συγνώμη γιατί δεν θυμόμουν οτι υπήρχε ήδη θέμα ανοικτό' date=' απλά θεώρησα οτι επειδή ήταν κριτική θα έπρεπε να πάει στο θέμα των κριτικών. Μάλλον θα ωφελούσε περισσότερο αν έμπαινε εδώ, ε; ΟΚ, με συγχωρείτε, την επόμενη φορά θα είμαι πιο προσεκτικός. [/quote'] Οχι, εσυ καλα εκανες, μιας και υπαρχει το συγκεκριμενο τοπικ (των κριτικων). Απλως εμενα δε με πολυεξυπηρετει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.