Προς το περιεχόμενο

Internet & διάβασμα

mjmj

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σημειωση: αν οι Moderators θεωρουν το θεμα ασχετο με το internet, ας το διαγραψουν.

Υπαρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι παραδοσιακά, για να καλύψουν τις γνωσιακές και πληροφοριακές τους ανάγκες, στην προ-internet εποχη, έπρεπε να διαβάζουν αρκετά εώς πολύ, βιβλία, εφημερίδες, εξειδικευμενο τύπο κλπ.

Σήμερα με το internet, ειναι αναμφισβητητο οτι το σκηνικο άλλαξε αρδην.

Όσοι συνηθιζατε πριν την ελευση του Internet στην ελλαδα, να διαβαζετε πολυ και πολλά, κατά πόσο πλέον σήμερα εξακολουθείτε να το κανετε, σε σχέση πάντα με τις δυνατότητες που το Internet μας προσφέρει?

Πιστεύετε ότι οδηγούμαστε σε μια κοινωνία το κλασικό έντυπο διάβασμα θα εκλείπει όλο και περισσότερο? Αξιολογείτε θετικά τις αλλαγές αυτές στον τρόπο που διαβάζετε (οθόνη αντί για χαρτί) ή πιστεύετε ότι υπάρχουν και αρνητικά που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως?

Δημοσ.
Σημειωση: αν οι Moderators θεωρουν το θεμα ασχετο με το internet' date=' ας το διαγραψουν.

Υπαρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι παραδοσιακά, για να καλύψουν τις γνωσιακές και πληροφοριακές τους ανάγκες, στην προ-internet εποχη, έπρεπε να διαβάζουν αρκετά εώς πολύ, βιβλία, εφημερίδες, εξειδικευμενο τύπο κλπ.

Σήμερα με το internet, ειναι αναμφισβητητο οτι το σκηνικο άλλαξε αρδην.

Όσοι συνηθιζατε πριν την ελευση του Internet στην ελλαδα, να διαβαζετε πολυ και πολλά, κατά πόσο πλέον σήμερα εξακολουθείτε να το κανετε, σε σχέση πάντα με τις δυνατότητες που το Internet μας προσφέρει?

Πιστεύετε ότι οδηγούμαστε σε μια κοινωνία το κλασικό έντυπο διάβασμα θα εκλείπει όλο και περισσότερο? Αξιολογείτε θετικά τις αλλαγές αυτές στον τρόπο που διαβάζετε (οθόνη αντί για χαρτί) ή πιστεύετε ότι υπάρχουν και αρνητικά που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως?[/quote']φίλε άκου και

προβληματίσου.εγώ παλιά έπαιρνα μπορεί και 20 περιοδικά και 30εφημερίδες

το μήνα από το περίπτερο από τα οποία σε τελική ανάλυση κράταγα

ελάχιστα αποκόμματα και τα άλλα σαβούρα στη χωματερή

ποιός νομίζεις γέμισε τις χωματερές.ενώ με το ιντερνετ

δεν εκτυπώνεις τόνους χαρτιά απλά μόνο ότι θες να κρατήσεις στο αρχείο

σου.και ακούς πολλές γνώμες κάτι που δε γίνεται σε εφημερίδες και

περιοδικά,αλλά γίνεται πχ στο forum του insomnia

παλιά γινόταν στην Αρχαία Αγορά[forum στα λατινικά]

Δημοσ.
το βιβλιο δεν νομίζω να αντικατασταθει από την οθόνη του pc, η εφημεριδα σχεδόν σίγουρα.

To pc είναι αδύνατο να αντικαταστήσει την εφημερίδα... μπορείς να στρώνεις pc στο πάτωμα όταν βάφεις;Μπορείς να σκοτώσεις μια μύγα με το pc;;;;;

Δημοσ.

to vivlio para poli diskola mpori na antikatasta8ei.sigoura prosopika ego xrisimopio to internet gia tis spoudes mou kai to diavasma alla otan perno ta ma8imata p.x. se pdf morfh apla de mporo na katso na ta diavaso apo to pc.ase pou stin teliki se ponan ta matia

Δημοσ.

Οπως επίσης είναι ανίκανο το Pc για να τυλίξεις ψάρια..Και να καθαρίσεις τζάμια...(όχι οτι καθαρίζουν με την εφημερίδα)

Δημοσ.
to vivlio para poli diskola mpori na antikatasta8ei.sigoura prosopika ego xrisimopio to internet gia tis spoudes mou kai to diavasma alla otan perno ta ma8imata p.x. se pdf morfh apla de mporo na katso na ta diavaso apo to pc.ase pou stin teliki se ponan ta matia
οκ

man μάλλον αυτές είναι οι εξαιρέσεις που αναγκαστικά θα τα εκτυπώσεις.

Δημοσ.
Οπως επίσης είναι ανίκανο το Pc για να τυλίξεις ψάρια..Και να καθαρίσεις τζάμια...(όχι οτι καθαρίζουν με την εφημερίδα)
καλά όταν 8άρθει το ψηφιακό χαρτί να δώ πώς θα το τυλίγεις?

:-D

Δημοσ.

Απεναντίας φίλε μου, το έντυπο μέσο πιστεύω πως θα υφίσταται για πάντα και αυτό γιατί όπως και να το κάνουμε δεν λίγοι εκείνοι που λατρεύουν τη μυρωδιά του χαρτιού και του μελανιού όπως δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχουν συνηθίσει σε αυτό. Βλέπε για παράδειγμα τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο και τα οποία τα εκπαιδεύουν πάνω στο χαρτί. Για να επεκτείνω το τελευταίο παράδειγμά μου, δες τις προηγμένες οικονομικά και τεχνολογικά χώρες όπου το σύστημα της εκπαίδευσής τους στηρίζεται στο βιβλίο.

Συμφωνώ στο ότι το διαδίκτυο άλλαξε άρδην το σκηνικό αλλά που; Έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να αποκτήσει τις, πραγματικά, άφθονες πληροφορίες που χρειάζεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα μου επιτρέψεις να αναφέρω ένα προσωπικό μου παράδειγμα που αφορά τη δουλειά μου όπου είμαι γιατρός. Ο πατέρας ήταν κι αυτός γιατρός ορθοπεδικός και δούλεψε κατά τις δεκαετίες του '50 έως και του '70. Υπήρξε άριστος γιατρός μόνο που για να ενημερωθεί τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούσαν στην ειδικότητά του ξόδευε αρκετά χρήματα σε ξένα (κυρίως αμερικάνικα και βρεττανικά) περιοδικά τα οποία τα παραλάμβανε μετά από κανένα, στην καλύτερη περίπτωση, δίμηνο και κατ' επέκταση έφτιαχνε τις εργασίες του μετά από πολύ κόπο και χρόνο. Σήμερα, εγώ έχω τη δυνατότητα να βρω τη βιβλιογραφία που χρειάζομαι για να ενημερωθώ σε ελάχιστο χρόνο (μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας!!!) και μετά αφού ξεκαθαρίσω τα άρθρα που με ενδιαφέρουν περισσότερο πηγαίνω στη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου όπου βρίσκω τα αντίστοιχα άρθρα ή αν παρέχεται η δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να τα διαβάσω ολόκληρα τότε τα εκτυπώνω. Αυτή την πρακτική ακολουθούν ΟΛΟΙ οι συνάδελφοί μου και μέχρι στιγμής δεν έχω συναντήσει κανέναν που να θέλει να περιοριστεί στην ηλεκτρονική μορφή της ανάγνωσης.

Συμπερασματικά, όσο η δύναμη της συνήθειας εξακολουθεί να βασιλεύει τόσο θα ζει και το χαρτί, που σήμερα έγινε περισσότερο αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε. Το διαδίκτυο λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την έντυπη μορφή της ενημέρωσης:) .

Δημοσ.
Απεναντίας φίλε μου' date=' το έντυπο μέσο πιστεύω πως θα υφίσταται για πάντα και αυτό γιατί όπως και να το κάνουμε δεν λίγοι εκείνοι που λατρεύουν τη μυρωδιά του χαρτιού και του μελανιού όπως δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχουν συνηθίσει σε αυτό. Βλέπε για παράδειγμα τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο και τα οποία τα εκπαιδεύουν πάνω στο χαρτί. Για να επεκτείνω το τελευταίο παράδειγμά μου, δες τις προηγμένες οικονομικά και τεχνολογικά χώρες όπου το σύστημα της εκπαίδευσής τους στηρίζεται στο βιβλίο.

Συμφωνώ στο ότι το διαδίκτυο άλλαξε άρδην το σκηνικό αλλά που; Έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να αποκτήσει τις, πραγματικά, άφθονες πληροφορίες που χρειάζεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα μου επιτρέψεις να αναφέρω ένα προσωπικό μου παράδειγμα που αφορά τη δουλειά μου όπου είμαι γιατρός. Ο πατέρας ήταν κι αυτός γιατρός ορθοπεδικός και δούλεψε κατά τις δεκαετίες του '50 έως και του '70. Υπήρξε άριστος γιατρός μόνο που για να ενημερωθεί τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούσαν στην ειδικότητά του ξόδευε αρκετά χρήματα σε ξένα (κυρίως αμερικάνικα και βρεττανικά) περιοδικά τα οποία τα παραλάμβανε μετά από κανένα, στην καλύτερη περίπτωση, δίμηνο και κατ' επέκταση έφτιαχνε τις εργασίες του μετά από πολύ κόπο και χρόνο. Σήμερα, εγώ έχω τη δυνατότητα να βρω τη βιβλιογραφία που χρειάζομαι για να ενημερωθώ σε ελάχιστο χρόνο (μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας!!!) και μετά αφού ξεκαθαρίσω τα άρθρα που με ενδιαφέρουν περισσότερο πηγαίνω στη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου όπου βρίσκω τα αντίστοιχα άρθρα ή αν παρέχεται η δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να τα διαβάσω ολόκληρα τότε τα εκτυπώνω. Αυτή την πρακτική ακολουθούν ΟΛΟΙ οι συνάδελφοί μου και μέχρι στιγμής δεν έχω συναντήσει κανέναν που να θέλει να περιοριστεί στην ηλεκτρονική μορφή της ανάγνωσης.

Συμπερασματικά, όσο η δύναμη της συνήθειας εξακολουθεί να βασιλεύει τόσο θα ζει και το χαρτί, που σήμερα έγινε περισσότερο αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε. Το διαδίκτυο λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την έντυπη μορφή της ενημέρωσης:) .[/quote']

καλά όπως έχουν κάνει τώρα τα βιβλία είναι σα σαβούρα.

συνέκρινε τα σημερινά με τα βιβλία έστω του 1970 είναι έργα τέχνης.αψεγάδιαστα.και δεν μιλάω για πιο παλιά βιβλία.

Δημοσ.

Eχω κανει πολλες φορες αυτη τη συζητηση.

Προσωπικη μου γνωμη με 2 λογια ειναι οτι δεν προκειται να αντικατασταθει το βιβλιο απο το διαδικτυο γιατι εξυπηρετουν διαφορετικα το σκοπο της πληροφορησης.

Αντιθετως ειναι δυο μεσα που εξυπηρετουν το ενα το αλλο - το παραδειγμα του vrethan πιο πανω ειναι πολυ ευστοχο.

Δημοσ.

Κρίμα να χαθούν οι εφημεριδούλες μας :mrgreen:

Πως θα βάφουμε; πως θα τυλίγονται ψάρια και άλλα συναφή ; πως; πως; πως;

Κι όμως όταν μεγαλώσουν πιστεύω οι οθόνες μας και πάνε πάνω από το 21 τότε κάτι μπορεί να γίνει. Για την ώρα δύσκολο.

Για τα βιβλία τώρα. Λέτε να αντικατασταθούν από το δίκτυο (ίντερνετ) ή από ηλεκτοκτρονικά βιβλία τύπου pdf ; Υπάρχει η διαφορά ότι στο ένα ψάχνεις να το βρείς ενώ το άλλο το έχεις κάπου σε κάποιο σημείο του δίσκου έτοιμο.

Για να χαθεί το χαρτί όπως και να το κάνουμε δύσκολο το βλέπω. Στηρίζονται μεγάλα κεφάλαια, ολόκληρες βιομηχανίες πάνω του. Πουλάνε χάρτινα βιβλία και κονομάνε. Δεν θα το βάλουν κάτω. Αντιθέτως ότι είναι σε ηλεκτρονική μορφή φροντίζουμε να το κάνουμε δικό μας με τον Α ή Β τρόπο με βάση το χόμπυ μας να μην το πληρώσουμε. :mrgreen:

Απο την άλλη είναι επιτακτική η ανάγκη να σταματήσει κάποτε αυτή η υπερπαραγωγή χαρτιού που γίνεται τώρα για οικολογικούς λόγους. Αν τουλάχιστον θέλουμε να αναπνέμε κάποια στιγμή. Χαρτί= ξύλο. Ξύλο = δέντρο. Δέντρο = δάσος. Τα υπόλοιπα και ευκόλος ενοούμενα παραλείπονται.

Για να σώσουμε όμως το χαρτί θα πρέπει το 99% του πληθυσμού να έχει και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή τουλάχιστον σε κάθε σπίτι. Κάτι που προς το παρόν και για τα Ελληνικά δεδομένα φαντάζει ως επιστημονική φαντασία. :oops:

Για την ώρα πάντος μπορώ να αυξάνω την θερμοκρασία στο τζάκι μου με λίγη εφημεριδούλα . ....... .... ... ... ... ... ... .... :-D

ΥΓ ......... Μερικές φορές αναγκάζομε να γράψω με στυλό. Με το χέρι δηλαδή. Και ανακάλύπτω ότι έχω αρχίσει να ξεχνάω πως γράφουν πλέον με το χέρι :confused:

Δημοσ.
Κρίμα να χαθούν οι εφημεριδούλες μας :mrgreen:

ΥΓ ......... Μερικές φορές αναγκάζομε να γράψω με στυλό. Με το χέρι δηλαδή. Και ανακάλύπτω ότι έχω αρχίσει να ξεχνάω πως γράφουν πλέον με το χέρι :confused:

ουουου καλώς ήρθες στον κόσμο μας:mrgreen:
Δημοσ.
καλά όπως έχουν κάνει τώρα τα βιβλία είναι σα σαβούρα.

συνέκρινε τα σημερινά με τα βιβλία έστω του 1970 είναι έργα τέχνης.αψεγάδιαστα.και δεν μιλάω για πιο παλιά βιβλία.

Έχεις δίκιο, εν μέρει, για το ότι τα σημερινά βιβλία σε σχέση με τα παλιά είναι σαβούρα αφού εξάλλου έχω, στη βιβλιοθήκη μου, βιβλία του πατέρα μου όπως και θείων μου από τα μαθησιακά και φοιτητικά τους χρόνια (μιλάμε για δεκαετίες '40 και '50) όπου πράγματι η ποιότητά τους είναι αξεπέραστη τόσο από άποψη βιβλιοδεσίας (δερμάτινα) όσο και από άποψη κειμένων και σχεδίων (μερακλίδικες δουλειές) πλην όμως ήταν τότε ακριβά και για λίγους. Αντίθετα, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ΟΛΟΙ από ένα βιβλίο, ή πιο σωστά, από πολλά βιβλία και εάν θέλουμε ποιοτικά τα βρίσκουμε χωρίς ιδιαίτερο κόστος.;)

Δημοσ.

Προσωπικα πιστευω πως εκει βρισκεται το μελλον.Θα καταργηθουν οι εφημεριδες και τα περιοδικα σταδιακα....Εγω πιστευω οτι προσανατολιζονται ηδη μεγαλοι εκδοτικοι οικοι και εφημεριδες στη δημιουργια ηλεκτρονικων εφημεριδων και εκτυπωση τους απο τον χρηστη!!!! Ναι θα βγουν ειδικοι εκτυπωτες και θα εκτυπωνονται στη μορφη που ειναι τωρα....ετσι τα εξοδα εκτυπωσης θα τα αναλαμβανει ο χρηστης....:)

Για το τι θα γινει με την Ελλαδα ειναι ενα αλλο ανεκδοτο φυσικα .....Εδω ήδη ολα τα βιβλία στο εξωτερικο πρωτα κυκλοφορουν σαν ebooks και μετα σε χαρτι.....τα ελληνικα e-books ειναι ειδη προς εξαφανιση....πολυ λυπαμαι...για αυτο...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...