Προς το περιεχόμενο

Απαιτήσεις σε RAM

capthookb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πως μπορώ να δω πόση RAM χρειάζομαι για να τρέχω τα προγράμματα που θέλω;

Τα ανοίγω όλα και πάω και κοιτάω στο KInfoCenter το module Memory;

Γιατί έχω 256ΜΒ και με KDE, azureus, gaim, firefox,amarok και διάφορα άλλα βλέπω πως χρησιμοποιώ και ένα 15% από το swap, περίπου τα 80MB δηλαδή.

Αλλά μου φαίνονται λίγα!

Μπορώ με κανένα άλλο τρόπο να δω την απαιτούμενη RAM;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο top βλέπω τρείς στήλες όσον αφορά τη μνήμη των διεργασιών.

Τις VIRT, RES, SHR.

Το μεγεθος που με ενδιαφέρει είναι η VIRT σωστά; Δηλαδή το άθροισμα της μνήμης SWAP και PHYSICAL που χρησιμοποιείται από το πρόγραμμα.

Τα νούμερα δε μου βγαίνουν όμως.

Αν προσθέσω τις στήλες συνολικά βγαίνουν πολύ περισσότερα από αυτά που γράφει πάνω από τον πίνακα με τις διεργασίες και αφορούν τη μνήμη συνολικά.

Όσοι από εσάς χρησιμοποιείτε KDE έχετε παρατηρήσει καθόλου μια μικρή καθυστέρηση στην εναλλαγή των παραθύρων, στα κλικ του ποντικιού, και γενικά στην αίσθηση που σου δίνει το KDE σε σχέση με τα Windows.

Είναι πράγματι έτσι λόγω κατασκευής του το KDE ή φταίω εγώ που δεν έχω πολύ RAM;

Αν και από τα διαγνωστικά προγράμματα δε φαίνεται οτι έχω σοβαρό πρόβλημα.

Όσοι από εσάς χρησιμοποιείτε KDE έχετε παρατηρήσει καθόλου μια μικρή καθυστέρηση στην εναλλαγή των παραθύρων' date=' στα κλικ του ποντικιού, και γενικά στην αίσθηση που σου δίνει το KDE σε σχέση με τα Windows.

[/quote']

Με 1giga μνήμη και με kde3.5 δεν έχω κανένα από τα παραπάνω προβλήματα.

Όμως βλέπω οτι τα 700mb είναι μονίμως γεμάτα, οπότε αν έχεις 512 μπορεί και να φταίει η μνήμη σου.

Οι τιμές έχουν πέσει πολύ, τσίμπα κανα dimακι ;).

256MB έχω αλλά σκοπεύω να προσθέσω κι άλλη.

Καλά, φαντάζομαι πως τα 700 δεν είναι όλα των εφαρμογών αλλά μαζί με buffers και cache.

Πάντως δεν ήταν η ιδέα μου οτι υπήρχε delay σε εναλλαγή παραθύρων κτλ. Και αναφέρομαι σε παρελθόντα χρόνο γιατί το διόρθωσα αλλάζοντας τιμή στο swappiness

Ψάχνοντας στο ίντερνετ για διαχείρηση μνήμης από τον πυρήνα έπεσα σε αυτό το

topic και ειδα οτι αναφέρεται στη ρύθμιση του swappiness. (/proc/sys/vm/swappiness)

Παίρνει τιμές από 0 έως 100 και default έχει το 60.

Στο 0 ο πυρήνας επιλέγει να αδειάζει την cache και να δίνει την νέα ελεύθερυ μνήμη (που άδειασε) στην εφαρμογή που τη χρειάζεται, ενώ όταν πλησιάζει το 100 κάνει το αντίθετο. Χρησιμοποιεί πιο πολύ (άμεσα) το swap.

Ανεβάζοντας το στο 95 κατάφερα να κάνω το σύστημα πιο άμεσο στις εντολές μου, αλλά ακούω και το σκληρό να χρησιμοποιείται πιο πολύ. Λογικό να συμβαίνει αυτό.

Προφανώς όταν υπάρχει πολύ διαθέσιμη μνήμη στο σύστημα δεν υπάρχει ανάγκη για χρησιμοποίηση του swap και το φαινόμενο που αναφέρω (καθυστέρηση-delay) δεν γίνεται αντιληπτό.

256MB έχω αλλά σκοπεύω να προσθέσω κι άλλη.

Καλά' date=' φαντάζομαι πως τα 700 δεν είναι όλα των εφαρμογών αλλά μαζί με buffers και cache.

Πάντως δεν ήταν η ιδέα μου οτι υπήρχε delay σε εναλλαγή παραθύρων κτλ. Και αναφέρομαι σε παρελθόντα χρόνο γιατί το διόρθωσα αλλάζοντας τιμή στο [b']swappiness[/b]

Ψάχνοντας στο ίντερνετ για διαχείρηση μνήμης από τον πυρήνα έπεσα σε αυτό το

topic και ειδα οτι αναφέρεται στη ρύθμιση του swappiness. (/proc/sys/vm/swappiness)

Παίρνει τιμές από 0 έως 100 και default έχει το 60.

Στο 0 ο πυρήνας επιλέγει να αδειάζει την cache και να δίνει την νέα ελεύθερυ μνήμη (που άδειασε) στην εφαρμογή που τη χρειάζεται, ενώ όταν πλησιάζει το 100 κάνει το αντίθετο. Χρησιμοποιεί πιο πολύ (άμεσα) το swap.

Ανεβάζοντας το στο 95 κατάφερα να κάνω το σύστημα πιο άμεσο στις εντολές μου, αλλά ακούω και το σκληρό να χρησιμοποιείται πιο πολύ. Λογικό να συμβαίνει αυτό.

Ωραίος ;).

Προφανώς όταν υπάρχει πολύ διαθέσιμη μνήμη στο σύστημα δεν υπάρχει ανάγκη για χρησιμοποίηση του swap και το φαινόμενο που αναφέρω (καθυστέρηση-delay) δεν γίνεται αντιληπτό.

Αποδώ και πέρα νομίζω οτι έχει να κάνει και με το πόσο καλά γραμμένα είναι τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε.

Πχ: με μόνο πρόγραμμα να τρέχει το ogle(έβλεπα dvd) είχα γεμάτη όλη τη ram και κάμποση απο τη swap. Στη προσπάθεια μου να κάνω κάτι άλλο είδα το σύστημα μου να κολάει για λίγο. Απο περιέργεια μήπως φταίει το ότι βλέπω ταινία, δοκίμασα mplayer και xine και τα πράγματα ήταν καλύτερα.

Ωραίος ;).

Αποδώ και πέρα νομίζω οτι έχει να κάνει και με το πόσο καλά γραμμένα είναι τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε.

Πχ: με μόνο πρόγραμμα να τρέχει το ogle(έβλεπα dvd) είχα γεμάτη όλη τη ram και κάμποση απο τη swap. Στη προσπάθεια μου να κάνω κάτι άλλο είδα το σύστημα μου να κολάει για λίγο. Απο περιέργεια μήπως φταίει το ότι βλέπω ταινία' date=' δοκίμασα mplayer και xine και τα πράγματα ήταν καλύτερα.[/quote']

Ogle;; Δεν τον έχω ακουστά. Θα τον δοκιμάσω πάντως (όχι για το οτι θα μου φάει το swap:mrgreen: αλλά για τα menu στα DVD). Αν και πιστεύω πως ο mplayer είναι καλύτερος από όλους τους άλλους.

Στο θέμα μας τώρα. Ναι, δεν αναφέρομαι σε προγράμματα που έχουν πιθανά memory leaks ή είναι κακογραμμένα, αλλά σε δοκιμασμένα προγράμματα.

Ααα, επίσης ξέχασα να αναφέρω πως το swappiness δεν ισχύει για πυρήνες 2.4.x.x αλλά μόνο για 2.6.x.x. Και για όσους θέλουν και δεν ξέρουν πως να αλλάξουν τιμή εκτελούμε από κονσόλα ως root το εξής:

>
# sysctl -w vm.swappiness=98
# echo 98 >/proc/sys/vm/swappiness

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...